Ahojte.... Pro4sím Vás o radu, ako sa dá čo najlepšie zvládnuť liečba rakoviny u dieťatka...?? Myslím, aby mama bola počas tohto obdobia psychicky silná a aby mohla dodávať silu dieťaťu... Existuje nejaká kniha, ktorú by si mohla prečítať, v ktorej sú nejaké rady, tipy...???? Niečo čo posilní...??? Ide o 4 štádium rakoviny, teda tých zlých správ bolo toľko že psychika je už na bode mrazu, doslova, možno ste to niektoré prežili tak viete... Človek má chuť celé dni len plakať a keďže dieťatko to cíti, vôbec mu to nepomáha.
Preto hľadám nejakú knihu, ktorá by posilnila psychiku, zmenila vnímanie, myslenia, prípadne iné tipy ako sa držať a nezrútiť. Ďakujem
@candii no, vlastne nejde o mna. Ide o moju sefku, jej syncekovi diagnostikovali pred 2 mesiacmi rakovinu, v 4 stadiu, ma uz aj metastazy atd - ja sa v tom velmi nevyznam ale je to vraj vazne, no stale bojuju. Vcera mi kolegyna povedala,ze s nou volala a ze je psychicky velmi slaba, ona aj manzel, ze su uz na uplnom dne a preto by som jej chcela nejak pomoct, poslat jej nejaku knihu alebo cokolvek, aby vedela ze na nu myslim a ze jej prajem aby sa maly uzdravil.
Je mi jej hrozne luto, myslim si to iste, ze deti by trpiet nemali. Moje dieta operovali ked malo 4 mesiace, ked som videla ako to drobne nehybne telicko odvazaju na salu a napichuju na vsetky tie ihlicky a hadicky tiez som sa zrutila. plakala ako male dieta... Hoci slo o lahsiu operaciu. No preto sa viem trocha vzit do sefky, ze ak je v nemocnici skoro kazdy tyzden a dostava stale horsiu spravu, musi jej byt viac nez mizerne a maly to vsetko vyciti, je prváčik.... Dakujem za kazdu radu ako jej pomoct 🙂
Zienky, nechcela som to do vrchneho prispevku tak napisat, ide o moju veducu a jej synceka prvacika... Vcera sme si s kolegynami aj poplakali, velmi sa nas to dotklo cele...
A kedze pracujeme na oddeleni s detmi (Socialno pravna ochrana detí) je to o to smutnejsie.... Velmi vsetci verime, ze ked sa vrati, bude maly v poriadku, doma, v skole, spokojny...atd. Neviem a nechcem si ani len predstavit inu verziu ☹
Precitaj si tu - je to o stranka o opatrovani. A co je tam o fazach smutku podla mna plati. Nezazila som to, len s rodicmi... Kazdy to ma samozrejme inak, podla toho aka je osobnost, v kazdej faze sa inak zdrzi. Oni su asi este stale vo faze popierania. Ak by sa im podarilo dostat do stadia hnevu - hnev je emocia, ktora pohana a ktorej energiu by vedeli vyuzit na to, aby hladali vsemozne nemozne riesenia... nahnevat sa na tu chorobu : To teda nie, tak to nebude, ako to ty choroba chces, bude to inak, tak ako poviem ja... zacnu s chorobou vyjednavat, dalo by im to silu na boj. To znamena napriklad ze sami si zacnu vela info zistovat, sami hladat cesticky, sami objavovat nadej, inak sa to neda. Mozno by si mohli opzriet tiez tu stranku... A podla toho, ako sa to dalej vyvinie, uz zase mozu prist dalsie fazy. Prajem, aby sa zazrak podaril, a nastalo uzdravenie najvacsie mozne...
video by malo byt aj na youtube ale je aj na dvd Dežo Ursiny O rakovine a nadeji....je to dokument kde vypovedaju svoje zivotne pribehy byvali onkologicky pacienti...je vela druhov rakoviny no malickemu by mohla prilepsit aj dieta spominana v dokumente...ale samozrejme zalezi na druhu rakoviny...niektore druhy rakoviny zivi zivocisna zlozka nasej stravy...Dežo umrel na rakovinu, teraz neviem presne...ci jazyka ci hltanu...takze nie je univerzalny liek
@zuzka_puska Odporucam knihu Ked do zivota vstupi rakovina.
@zuzka_puska z vlastnej skúsenosti ti poviem že mne keď zomierala dcéra ( 4týždne komatický stav, šanca na život sa rovnala takmer nule , ten hore ma mal rád a prežila s riadnymi následkami ) posledné na čo som myslela bolo si čítať nejakú knihu .
V období keď mu umiera dieťa alebo je v kritickom ohrození človek potrebuje byť dostatočne sám , ponoriť sa do seba a tráviť čas len s najbližšími ľuďmi, rodinou , blízkymi priateľmi ...tá fáza o ktorej píšeš ty že čítať knihy nastúpi až vtedy keď sa človeku výrazne polepší .
Nikdy som nic take nezažila - dakujem Ti Boze, ale velmi dobre meno MS organizácia Plamienok. Venujú sa sj rodičom, ktorých deticky zial svoj boj prehrali, alebo prehrávajú.
Skuste ich kontaktovať, mizno nejak pomozu tvojej kolegyni
Zelam vela sil
Nuz musim suhlasi, je malo ludi co vtedy siahne po knihe...je pravda, ze ja som to prezivala z pohladu dospeleho, lebo moj tatino bol chory a aj sme prehral boj...dlho-dlho trvalo kym som siahla po nejakej literature s touto problematikou a to som aj vystudovala soc.pracu a aj pomaham ako dobrovolnicka na onkologii...mne osobne pomohol paradoxne knaz..nie som veriaca, a na nasich (rimo) mam tazke srdce...ale nejako som sa dokazala viac otvorit reformovanemu..uplne cudzi clovek v autobuse, ani som netusila, ze je to knaz a taky krasny rozhovor som v zivote nemala. Potom prisiel aj na navstevu k nam s maminou sa porozpravat...boli stavy ked mi aj priatelia liezli na nervy a tie dobre mienene rady (aj ked oni to fakt mysleli dobre) mi skor liezli na nervy a hnevala som sa...
Kniha nepomôže....ak si veriaca,tak sa treba modliť...a nenatískať sa im, v takom období pomáha rodina,nie ľudia spájaní s pracovným procesom.
veru mas pravdu,
@maminuska nenapadlo ma ze mozno nema myslienky na knihy... Len som myslela, ze ked uz jej nemam ako pomoct z toho zdravotneho hladiska(pre jej syna nemam liek) tak by som jej aspon psychicky... Kniha mi prisla ako fajn napad, zeby si v case ked je malickemu lepsie, mohla precitat, zmenit trocha myslienky....
S rodinou je dost,ma oporu v muzovi, starsich detoch, ma sestry... Su myslim dost sudrzní a stoja pri sebe.Takze v tomto ma oporu no napriek tomu su obaja s muzom velmi slabi, co sa tyka pozitivneho myslenia...
Kazdy den premyslam, ako im pomoct, nic ma nenapada
@janinah
to nie, urcite sa im nenatiskam to by ma vobec nenapadlo, prave naopak, naposledy som jej popriala na novy rok vela sil a zdravicka, odvtedy nic. Volat jej nemam silu, mala by som v krku hrcu, pisat jej nemam co, akurat premyslam nad tym ze jej napisem par milych slov aby vedela za na nu myslim a zelam jej kopec sily a malemu zdravie.
Novorocna sms ju velmi potesila, kolegyni sa zverila ze jej dodal silu ten pocit, ze napriek tomu ze vytiahla päty z uradu na nu zamestnanci myslia a drzia im palce. Lebo podla mna aj to je dolezite, aby sa na nu nezabudlo kym je na marodke - mna osobne by potesilo kebyze si v tazkej chvili na mna kolegynky spomenu, aspon raz za mesiac 🙂
A kedze byva tak, ze jej aj vidim do okna, kazdy den si spomeniem, ako sa maju, co nove, a tak, trapi ma to nakolko mam tiez dieta a musi to byt pre matku strasny pocit ked dietatu nevie pomoct ☹ Takze spomeniem si casto....ale nemam silu sa jej ozvat ani sa jej urcite nechcem natlacat, rozumiem ze potrebuje cas pre seba a rodinu. Tu knihu som jej chcela poslat len tak, aby nabrala sily v nejakych mudrych slovach, aby mozno zmenila myslenie, lebo vraj aj to velmi pomaha... ☹
Podla mna jej pomoze tym, ze tam budes,ked sa bude potrénovať vyrozprávať....atd...nemas moc co urobit, pochopiť ju, podporiť....počúvať.....musi sa s tym vyrovnať sama bohuzial....
@jahodka11 ano, zatial sa jej nejak neozyvam...Myslim na nu a mam pocit ze to citi 🙂 Ja vzdy citim ked na mna niekto mysli. Aj to doda silu... boze ked som nastupila do prace, bola to pre mna stale len sefka, obcas mila obcas prisna, podla nalady, ako kazdy z nas.
A po tom ako ich rodinu zasiahla tato tvrda rana, je to pre mna zena ktorej mi je luto a s ktorou neskutocne sucitim aj ked jej som to priamo nikdy nepovedala asi ani nepoviem 🙂
Najhorsie je, ze maly bol vlastne v poriadku a pri jednom beznom odbere sa zistila tato strasna diagnoza. Ja pevne verim, ze sa malemu polepsi a ze ten 4 stupen sa bude postupne znizovat, az sa vylieci uplne... Ved to je hrozne, ako rakovina uz kosi aj tak male deti ☹
@zuzka_puska vies, prave, ze ludia co bojuju s rakovinou maju vsetko mozne aj nemozne nacitane, odskusane...za seba mozem povedat: ze skor nam pomohli ludia co vobec neriesili tento problem, a bavili sme sa o inych veciach v zivote. Samozrejme, ze aj choroba bola po case "otvorena tem"..treba skor ludsky pristup, lebo velakrat sa to moze nechtiac zvrtnut ze zacneme mat pocit "ta ten clovek ma lutuje"..je to mocno citliva tema..moja naj kamoska chodila k nam a spolu sme piekli, prisla na kavej, pokecali sme o chlapoch, politike, nove receptiky...ty poznas najlepsie tu dotycnu osobu. Ked citis, ze ta kniha pomoze, tak skus..drzim palce aby to dopadlo dobre 🙂
@lubkavargova1 mas pravdu, to ma nenapadlo. Ked bolo chore moje dieta, pomohlo mi aj pokecat o tom, kazdemu som mala potrebu preco je chora, ako to vzniklo atd... Ale na druhej strane neznasala som ked ma lutuju, pripadala som si ako chudera.
Takze neviem ako jej pomoct, asi len jednoducho dat najavo ze na nu myslim a prajem silu a zdravie.dakujem
@zuzka_puska ponukni jej pomoc - proste nech vie, ze na nu myslis, ze sa na teba moze obratit s akoukolvek prosbou o pomoc, ze si tu pre nich - nech uz je to cokolvek, na co ona nema silu, aj keby to mali byt obycajne "drobnosti" na ktore teraz energiu...
tiez napr ze ti moze kedkolvek zavolat ak bude mat potrebu cokolvek dostat zo seba... vzdy ju trpezlivo vypocuj...
vela pomoze cloveku uz len to, ked vie, ze na nich myslis, ze si ich vypocujes, proste pocit ze si tu...
@saurian dakujem 🙂 urcite jej dam nejak najavo,ze na nich myslim. Modlim sa kazdy vecer,a vzdy si tak aj pomyslim, ze len nech sa ten maly uzdravi...
@zuzka_puska mne v tom období strašne liezli na nervy ľudia , čo mi stále vraveli že to bude dobré, nasilu sa usmievali lebo nevedeli ako sa majú so mnou baviť ...každý by rád v tom masochizme niečo vedel , len ja som nemala chuť o tom ani len rozprávať. Mnohým som ani nedvíhala telefón , chcela som byť sama alebo len s najbližšími.
@zuzka_puska chodila za mnou jedna blízka kamarátka, ktorá sa ma nikdy neopýtala no čo ako ? ale vždy čo ti donesiem , čo potrebuješ ..riešila so mnou len praktické veci . Žiadne sklenené oči, žiadne nariekanie ako jej to je ľúto a ju to mrzí ..to by som ju asi vyhodila.
Ja si tiež myslím, že kniha nepomôže.Potrebuje nádej. Nemá čas chodiť na internet a hľadať nejaké prípady, tak jej pomôžte vy,kolegyne.Pohľadať nejaké články, kde sa takéto štádia vyliečilI. Sú prípady, kedy chorému rodina zmenila stravu, žiadne sladké, vela vitamínov, antioxidantov.....a vyhrali. Toto potrebujú počuť. .....a mozno sa to podarí aj im.lebo.....Je mi to veľmi ľúto ,ale štvrté štádium. ...vieme ako končí a pokiaľ viem,pomocou doktorov je zázrak sa Z toho dostať.Ved keď sa zamyslite, organizmus, zvlášť taký malý je už výrazne oslabený chemoterapiou a každá ďalšia chemoterapia ho len zabíja. ..:(
Ahoj deti sú zázračné stvorenia takže by som nebola prekvapená keby ste si kazdu chvíľku opakovali neviem či ide o chlapčeka alebo dievčatko ak chlapček že je rytier a porazí tu beštiu rakovinu ak dievčatko že je vila čo má čarovnú moc a odcaruje ju preč a ona zmizne viera hlavne tá detská dokaze zázraky musíš byť sila ide tu o všetko motivuj bojovníka - nicku všetko spolu zvládnete musí sa to podariť drží palce aj na nohách ....
@angd Cize, stvrte stadium je vlastne aj posledne.... Ale ono tou liecbou sa daju tie stadia znizovat...?? ze trebars ak by sa mu polepsilo, bolo by to 3 stadium..?? Alebo takto to nefunguje? Ja som sa nejako o toto nezaujimala, az teraz som nejake clanky narychlo prebehla, aby som aspon zhruba pochopila, no priznam sa mam v tom uz riadny chaos. Ma tusim nejake nadory na peceni, metastazy na pankreasi(ak som od kolegyne dostala dobre info) a citala som, ze presne pecen a pankreas su co sa tyka rakoviny najhorsie ☹ Je mi z toho smutno, taky maly chlapcek, prvacik, ja ale napriek tomu stale verim ze on sa do toho prveho rocnika vrati, a uz plny sily... Nechcem pripustit tu moznost, zeby odisiel. A verim ze prave ta sila myslienok mu moze tiez pomoct, ze si budeme predstavovat ze veduca prisla, maly je relativne v pohode, vsetci sme spokojni.... ☹ mozno som naivna, ale fakt by som si to takto priala, a nie len ja... ☹
@zuzka_puska nikto normálny si nepraje aby sa tomu druhému zle vodilo . štvrté štádium je terminálne štádium a z toho návrat je veľmi ale veľmi ťažký , zvlášť pri metastázach .
Zázraky sa však dejú ...ja som prijala že mi dcéra zomrie , zmierila som sa s tým v sebe sama a postupne som na jej smrť čakala v nejakom tranze . Všetko čo bolo lepšie som vítala s obrovskou úľavou.
@maminuska boze, to muselo byt hrozne. Vyssie ale citam, ze dcerka prezila... Nechcem sa vypytovat, mala tiez rakovinu..? nemusite odpisovat, popripade mozte do spravy ak nechcete verejne... necham to na vas 🙂 Niektori ludia asi neradi pisu cudzim o tom co prezili, co chapem. Boze, tak to teda nie som potesena, ked ste napisala ze zo 4 stadia sa da len tazko dostat... Uz asi len musime verit ze sa stane zazrak!!! Boli aj na akomsi vysetreni v nemecku, teraz cakaju na vysledky a maleho by mali nastavit na ten "nemecky system" ci ako to nazvat... No tak sama som zvedava, ci mu to pomoze, verim ze ano.. Citala som aj o pripadoch, kedy sa dietatko vyliecilo no po par rokoch sa mu to vratilo s omnoho horsim a rychlejsim priebehom.... strasne na to co i len mysliet ☹
Treba dôverovať Bohu <3 modlitba je najlepší liek <3
Podla mna jej len dat najavo, ze si pri nej a moze aa na teba obratit... ale normalne jej to povedat, lebo z myslienok to asi nevycita...strasme silno drzim malemu palce a placem...je to strasne nespravodlive na tomto svete :(
@katka253111 no ano, to je. Preto taketo male stvorenia musia takto trpiet, a s nimi cele rodiny... Preco netrpia len zli ludia, vrahovia, nasilnici, atd...???? vzdy som si nad tym lamala hlavu, ale zial nespravodlivost zrejme patri k zivotu ☹ Chudacik maly, uplne mi je nevolno ked si na neho spomeniem, ako mu musi byt zle a ake bolesti musi mat.
@zuzka_puska
http://www.butlavavrba.sk/pribeh-mojho-otca-a-j...
Tu je jeden pribeh,trochu starší, ale nájdeš tam toho dosť
ahoj mojej znamej vnučka mala ťažku rakovinu ale dostala sa s toho pomohol jej liečiteľ z Východneho Slovenska už bola na pokraji smrti mala aj metastazi v kostiach a jej ich utlmil žije normálne športuje a chodi na kontoli úspal jej tie metastazi v kostiach nech skúsi mu zavolať napiš mi do sukromnej správy ked už nemajú čo stratiť len ziskať nech vyskušajú dám ti kontakt do sukromnej správy
Sice neviem o nijakej knihe. Ale drzim vam palce! A zelam velmi vela sily tebe aj dietatku.. deticky by nemali trpiet a vzdy mi je velmi smutno ked taketo nieco citam 😢 .. posielam ti aspon 💙 ..