Ahojte, syn (3r.) priniesol zo škôlky dnes ovčie kiahne. Zatiaľ sa mu objavilo na chrbátiku a plieckach 7 pupáčikov. Bojím sa čo ak to chytí aj 2 mesačná dcérka Aký majú kiahne priebeh u bábätiek? Je ešte malilinká Čo robiť? Ďakujem
@jani74 Môj syn doniesol vlani kiahne. Mladší mal vtedy takmer 6 mesiacov (bol ešte plne kojený, ani príkrmy nemal), ale dostal ich. Doktorka mi povedala, že bábätká to zvládajú lepšie ako väčší a u nás sa to aj potvrdilo, okrem toho že mal pupáčiky všade, nemal žiadne iné príznaky. Zato starší bol prvé dni malátny, upišťaný a mal aj zvýšenú teplotu.
Na izoláciu je teraz už neskoro. Choroba sa prenáša ešte pred pupáčikmi, ako aj počas nich, kým nezaschnú.
Ostáva ti len dúfať, že nedostane aj malá. Kamarátkina malá mala nejaké dva mesiace, keď mal jej syn kiahne a nedostala ich (bola kojená).
kojená, nekojená, môže ich dostať aj do polroka. Radšej sa priprav, že ich dostane, ale nemusí to byť vôbec nič strašné. Možno to u nej prebehne lepšie ako staršieho syna. Kamarátkina dcéra mala asi v 4 mesiacoch a priebeh bol - nič dramatické.
@mataharyy ono je to individualne. hovori sa,ze dieta do 6.mesiacov by ich nemalo dostat,ale treba brat vsetko s rezervou - kamoskina dcera mala necele 4 mesiace a 5 rocny syn doniesol tiez kiahne zo skolky. velmi sa bala priebehu hlavne u malej,ale ta bola nakoniec na tom lepsie ako syn, ten mal vyrazky dokonca az na chodidlach,zatial co dcerka mala vraj nejake 2-3 vyrazky na licku a par na chrbatiku. a vyhoda vraj bola to, ze mala sa vobec neskrabala, teda take male babo vies ustriehnut,resp. ma rukavicky,zatial co väcsie dieta si neda povedat,aby sa neskriabalo...
a preto do 6 mesiacov, lebo dovtedy je chranene protilatkami z placenty od mamicky, a asi preto to niektore babetka chytia ine nie ,zalezi kolko protilatok od matky preslo cez placentu,,,ak mamika neodovzdala dostatok protilatok tak to babo chyti.... dava to zmysel, nie? 🙂
nedá sa prestne povedať,či ich dostane ,alebo nie.Poznám asi 2 deti,ktoré mali kiahne ako 3 mesačné.Jedno z nich ležalo aj na infekčnom.Ono je to vždy o šťastí a imunite.Prajem Vám oboje. 😉
haha,neverte tolko tym protilatkam z mlieka,nasa suseda ma skolkarku ktora doniesla kiahne a do dvoch tyzdnov aj ich trojmesacny plne kojeny chlapcek dostal-...takze ,nespoliehala by som sa moc.....ale neprajem nikomu,my sme mali v juni,najprv starsi syn-zo skolky a do 14 dni aj mala 1,5 rocna,priebeh hrozny,horucky,vyhadzany brutalne total vsade...tak som rada ze mame za sebou.....
Viete mi prosím poradiť? Moja ročná dcérka dostala ovčie kiahne, je dojčená. Zatiaľ ten priebeh nie je nejako dramatický, má len zopár pupáčikov po telíčku, možno desať. Ale je to len včera zdiagnostikované. Myslíte, že priebeh tohto ochorenia je miernejší u dojčených detí, alebo mám očakávať ešte hoší scenár?
Ahojte...Viete mi prosím Vás poradiť???Môj malý braček ma 5 rokov a ma ovčie kiahne, skoro všetky už má vyliečené a zasušené len jednu ma aj na chodidle a ta je stále nafúknutá a nie a nie prasknúť a zosušiť sa.Vedeli by ste mi poradiť?...Čo s ňou treba robiť???Dosť ho to bolí keď chodí.
Ahojte chcem sa spýtať moja malá ma 2masiace a už tri dni ma ovčie kiahne ale zvláda to zatiaľ pohode bez horuciek nemá toho veľa ale už jej vychádzajú na tváričku na chrbát viete mi poradiť či to bude v poriadku lebo tri dni a celkom dobre to zatiaľ ubieha
Vedeli by ste mi poradiť že či je toto normálne ? Syn ma 5 mesiacov a od pondelka ma kiahne ale začalo to len jednou kiahnou v pondelok včera sme boli u doktorky a dala nám sirup Inomed a hypermangan že ho v tom máme kúpať ma to až takto moc mal to už aj včera také keď sme boli u doktorky ale od utorku ma teplotu dva razy za deň a hlavne v noci medzi 3-4 máte volake skúsenosti až s takýmito kiahňami prosím vás ?
@simca2027 chudáčik maly. Máte ich riadne. A ako ste to zvládli. My máme teraz.
@jani74 Dle lékařů je dítě do půl roku nechytí, má protilátky od matky 😉