Ako zraziť teplotu u 4-ročnej dcéry?

6. máj 2024

Panadol nezaberá, a nurofen môžem dať až hodinu a pol. Má 38,6

uhgara
6. máj 2024

to nie je taka hrozna teplota, ze by si musela urgentne nieco davat. ak nestupne do tej hodiny a pol, tak v pohode. pripadne jej daj studeny obklad. vyskusaj este paralen.

werony_n
6. máj 2024

Po 4 hodinách od podania panadolu, môžete dat nurofen, dovtedy len pokoj, veľa tekutiny, 38,6 nie je až také hrozné, môže sa stať, že panadol zaucinkuje neskôr. Ja mam skúsenosť s paralenom, že aj dve hodiny prešli, kým sa zbila teplota.

autor
6. máj 2024

@werony_n už som dala aj chladiacu naplast na celicko a trochu klesla teplota.

vroni
6. máj 2024

Nijako. Takú teplotu vôbec netreba zrážať. Studený obklad, vlažný čaj a tepla posteľ. A nie hneď dzgat vsetky lieky, ktoré sú k dispozícii. Striedanie panadolu a nurofenu je núdzové riešenie pri vysokých nezrazitelnych teplotach, keď sa to driape na 40 a nejde dolu. A nie pri hraničnej teplote (do 38,5 sa nezráža antipyretikami teplota vôbec)

biglovemom
6. máj 2024

Teplota neni choroba! Nechaj ju tak telo pekne bojuje samo…

luliu
6. máj 2024

Dávaš adekvátne dávky? Môžeš kľudne dať Nurofen po 3h. Ak je vysoká teplota strieda sa každé 3h

autor
6. máj 2024

@vroni len pre prípad núdze, kedy je treba ísť na pohotovosť? Lebo sa bojím že keď cez deň jej neklesá a je dosť vysoká tak v noci to bude horšie 😪

rooberta
6. máj 2024

Ked bude horsie daj ju do vane a celu ju osprchuj vlaznou vodou, obklady su nic. Ale to az ked sa teplota vysplha nad 39.

vroni
6. máj 2024

Ale veď vôbec nie je vysoká!!!! Vysoká teplota je nad 39,5. Nad, nie okolo. Keď taká po liekoch neklesá, potom je pohotovosť na mieste. Toto je len taká horúčka "zo srandy" (ak by neklesla dva, tri dni, tak už to samozrejme sranda nie je. Alebo ak by malo dieťa bolesti.) Takouto horúčkou telo najlepšie "vypaluje" chorobu.

kleopatra114
6. máj 2024

Momentálne ma skúsenosť, že po podaní liekov začne teplota klesať aj po 1,5 hodine

autor
6. máj 2024

@vroni ďakujem

autor
6. máj 2024

@rooberta ďakujem

nika11103
6. máj 2024

Ja nechápem , jak môžete tvrdiť , že teplota skoro 39 u tak malého dieťaťa nie je vysoká . Ako z extrému do extrému . Ako je vám keď máte 39? Ak o tom viete ? Určite nie do skoku .

Autorka skús mokré obklady a hneď ako to bude možné daj ten druhý liek . Ja tá chápem . Tiež by som sa bála . Držím moc palce nech to klesne čím skôr

autor
6. máj 2024

@nika11103 ďakujem. Včera dcéra po obede dostala hnačky a vracala. Cez noc to ustúpilo a ráno nastúpila teplota. Keď to do zajtra neprejde pôjdeme k Dr.

autor
6. máj 2024

@nika11103 lebo teraz neviem ci to je nejaká črevná viroza alebo co to môže byť. Už som na nervy z tej škôlky 😪

vroni
6. máj 2024

@nika11103, no pretože nie je. Že sa ako matka bojíš, to je normálne. Natrieskat dieťa hystericky liekmi nie je normálne ani trochu. Vznikajú z toho krásne rezistencie, poruchy imunity a potom už je veselo. A nikto tu autorku nenahana,aby nechala dieťa skákať. Len takúto nízku horúčku znižovať skôr prirodzenými metódami a nie hneď striedaním liekov.

matullienka
6. máj 2024

Ak zvracala a hnačkuje, tak dr by som vopred zavolala a poradila sa. Určite by som sa s takým dieťaťom nehrnula hneď do čakárne.

renatka100
6. máj 2024

Moj mal dnes 40,5 takze to je v poho, mozes davat panadol/ibuprofen po 4 hod toby malo zabrat, ale pri takej teplote sa fakt nestresuj, daju sa aj zabaly a obklady na telo davat

autor
6. máj 2024

@renatka100 fakt 40,5?? A podarilo sa ju znížiť?

renatka100
6. máj 2024

Ano, jeden inuprofen a za tym za 3 hodky polku paralenu, teraz mu uz nic nie je. Neviem co to v tej skolke chytil..

mamatroch
6. máj 2024

Ja mam s horuckami u deti bohate skusenosti, nasi vsetci traja vedeli velmi rychlo vyletiet cez 40, dcera raz vysla na 41,2 a to mi uz veru nebolo vsetko jedno. Lieky niekedy zabrali, niekedy nie, ale co zaberalo vzdy, bolo fyzikalne chladenie:
- dieta obliect uplne nalahko (kratke tricko, tenke kratasky) a nechat odokryte, ziadne babusenie do perin, aby sa "vypotilo"
- otvorena minimalne vetracka, ak si v izbe, kludne aj okno dokoran
- vela vlaznych tekutin (izbovej teploty)
- bud vlazna sprcha alebo zabaly

Zabaly:
1. Nikdy nerobit ak ma dieta ladove ruky - nohy!!! Vtedy treba najskor rucky a nozky zahriat, napr. trenim
2. Na zem daj napr. nepremokavu plachtu alebo podlozku, prip. deku a na nu rozprestri velku suchu osusku
3. Do lavora si priprav vlaznu vodu a do nej poriadne namoc uterak + maly uteracik
4. Vyzlec dieta a na suchu osusku rozprestri mokry vlazny vyzmykany uterak
5. Dieta poloz / pomoz mu lahnut si na ten mokry uterak chrbatikom a preloz mu ho aj cez brusko a cezen tu suchu osusku. Nechaj posobit cca. 10 min a cely postup 3x zopakuj, mokry uteracik zakazdym nanovo vyplachaj vo vlaznej vode.
6. Malym uteracikom mu mozes ochladzovat utieranim tvaricku

Ak ma aj hnacku, nedavat cipky, ak zvracia, nedavat lieky - nezaberu. Eventl. skus Nurofen Active - su rozpustne na jazyku, mam skusenost, ze zaberaju lepsie, zial, nemaju ich v kazdej lekarni.

mamatroch
6. máj 2024

A este mi napadlo, ak ma crevnu virozu, jest nutit nemusis, no tekutiny prijimat musi.
Nam sa osvedcila cocca-cola, klasicka cervena, prip. do nej primiesaj kulisek (rehydratacny roztok). Nasi ju vzdy pili len pri takychto stavoch (podavat po troske, zozaciatku doslova po 1-2 glgoch), inak sme ju nepili doma vobec... Po par hodinach uz sami doslova pytali vodu, ze oni coccacolu uz nechcu 🤭.
Ak jest, tak ryzove chlebiky ("polystyreny"), klasicke slane tycinky a pod. Neskor ryza bez oleja, mrkva...
Neboj, ono to prejde... Zial, v skolke je stale cosi, grcacky, kiahne, vsi... Postupne si zvyknes a nebude Ta to tak stresovat, aj ked trapit Ta to bude vzdy, nikto nevidi rad svoje dieta v takom stave... Verim, ze cez vikend uz bude dietatko veselo lietat po dome akoby nic nebolo.

Zabaly sa detom samozrejme nepacia, moze i plakat, kricat, ale treba vydrzat, vysoka teplota je nebezpecnejsia ako chvila placu. Trpezlivo, pokojne a s laskou vysvetluj, co robite a preco... Nasim pomahalo, ked ich tatino pritom drzal za ruku...

anavixy
6. máj 2024

Ako davkujes lieky? Podla vahy? Kde merias teplotu a akym teplomerom! Chladiaca naplast na celicko naozaj nema ziaden vplyv na znizenie teploty, jedine ze ju potom odmerias na cele… 38,6 je v pohode teplota, nemusis hned podavat lieky a kludne pockaj kym, prejdu tie 4 hodiny, dovtedy hlavne podavat tekutiny a dieta neprehrievat (pokial mu nie je zima, vted zakryt dekou). Ak by bola horucka prilis vysoka, teda nad 39, mozes podat liek s iniu ucinnou latkou aj po 3h, ale pozor na to, ze musis stale dodrzat maximalnu dennu davku jednotlivych liekov. Lieky zaberu na max tak za 1,5-2h a treba si uvedomit, ze nemozeme ocakavat znizenie na 37,0. Hocico pod 38,5 je fajn znizenie, pri naozaj vysokej horucke aj 38,5 je dostacujuce. Pokial potrebujes aplikovat fyzikalne chladenie, je lepsie pouzit zabaly alebo kupel (nie studene, ale vlazne, kupel prijemne teply a nechat dieta hrat sa kym vychladne- ak sa chce hrat..), nie sprchu, ta je zbytocne drasticka a stresujuca pre male dieta. Dieta nikdy nenechavaj vypotit. Prve dni su najhorsie, urcite sa to zlepsi 🙂

autor
6. máj 2024

@mamatroch ďakujem veľmi pekne za radu cením si to

autor
6. máj 2024

@anavixy meriam jej pod pazuchou s ortutovym teplomerom.

lubbi1
9. máj 2024

ked sa nam stane, ze vystupi teplota, tak striedam jednoznacne studene obklady s Brufenom. davkujem samozrejme podla kilogramov, zakazdym to zaberie. 🙂