Mala ma dva mesiace a ma zvysenu teplotu ako sa ma spravne zrazat teplota u takeho maleho babatka?? Dakujem pekne
Mne povedala nasa lekarka, ze zvysenu teplotu netreba riesit; davat paralen/ panadol, ak je teplota nad 38 a ak este vyssia, tak zabal (samozrejme nie uplne studeny). Ak sa teplota neznizi ani po 3 hodinach (samozrejme hovorime o "beznej" teplote, nie okolo 40 stupnov), mozes striedat paralen/ panadol s nurofenom (lieky s rovnakou ucinnou latkou sa davaju kazdych 6 hodin). Podla mna ale najprv by bolo treba zistit preco ma dieta teplotu a az potom to zacat riesit (najlepsie po konzultacii s lekarom). Drzim palce! 🙂
Vibrucol
U takého malého dietatka by som išla radšej k lekárovi, tie lieky od teploty sa dávajú az od neviemkoľko kg.
Pri dietati pod rok resp. 12kg vahy je tazko radit, najlepsie sa poradit s lekarom, ako a co davat. Lebo aj 125-ka paracetamolovy cipok je na dvojmesacne dieta priiiliis vela, maximalne polku a aj to, ak uz ma 6kg... treba presne nastavit davkovanie 😖
Teplotu pod 38,5 v ritke nezrazame. Dietatko s niecim bojuje, ta teplota pomaha zabit bacily. Ak je vyssia, treba znizovat, aby si predisla febrilnym krcom. Znizujeme liekmi na teplotu a sprchou - 35-36 stupnov - teplou, ma dieta len ochladit, nie mu sposobit sok.
sprcha, nie studená, ani moc teplá, taká akurát, nikdy som deťom nedávala zábal, lebo podľa mňa je to drastický spôsob a aj to sa zráža a dávajú sa lieky až nad 38st.
@laurika2810 Ahoj, je to príliš maličké bábätko, aby si experimentovala so zrážaním "zvýšenej teploty"...radšej zavolaj pediatričke, určite ti poradí lepšie...možno netreba hneď dávať lieky, ale možno aj áno 😅
ak budeš mať naozaj troška viac času, tak si prečítaj tento článoček, sú tam postupy, čo robiť pri zvýšenej teplote a prípadne si ho niekde ulož (určite sa ti ešte zíde...)
http://www.choredieta.sk/index.php/caste-proble...
a ešte jeden
http://najmama.aktuality.sk/clanok/223646/ako-n...
Pri teplote v 3. mes. (po očkovaní) som dávala opakovane obkladíky na čelo a oči, zátylok, ruky a nohy - nemajú byť príliš studené. Dbať na dopĺňanie tekutín (častejšie prikladať k prsníku resp. iné vhodné tekutiny ak sa nekojí). Teplota sa má zrážať postupne a pomaly - a až keď presiahne 38 stupňov. Inak sa tým naruší prirodzený uzdravujúci proces. Pozor aj na prehnané zakrývanie. Celkový kúpeľ sa mi u tak malého bábatka nezdá byť vhodný. Mohol by pomôcť aj Viburcol, vyslovene na teplotu je Pyrogenium 5-9CH (Boiron), 5 granuliek každú hodinu do zlepšenia. Ak dieťa nemá iné ťažkosti (normálne dýcha, nezvracia, správa sa normálne atď.) a ide len o infekciu, netreba sa znepokojovať. U bábatka mladšieho ako 2 mesiace by sa mal lekár kontaktovať pri každej teplote nad 38 stupňov, pretože horúčky u novoredencov sú skôr neobvyklé.
Náš malý mal teplotky keď mal tri mesiace. Lieky som mu nechcela dávať. Aj som sa bála, aby sa s nimi nedusil. Mal 39,5 tak sme mu robili studený kúpeľ. Teda, nie až tak studený, ale dali sme mu menej teplú vodičku na kupkanie ako zvyčajne. A kúpali sme ho asi 4x stále po hodine. Obklady na čielko a zápastie sú blbosť. Aspoň to nám poradila lekárka. Chladiť sa má čo najväčšia časť tela. A tou je práve hrudníček. Skúste toto. Hádam to pomôže. Ak by teplotka neklesala, choďte radšej k lekárovi. Môže mať v telíčku nejaký zápal a to sa už kúpeľom nezrazí. Držím palce nech teplotka čím skôr ustúpi.