Ako zraziť 39,5 - 40°C horúčky u dvojročného?

zuzna08
9. aug 2015

Ahojte mamicky, vcera sme s malym skoncili na pohotovosti, ma vysoke horucky od piatka. dr sa ma pytala, ze preco sa ho bojim polozit do letnej vane, preco uprednostnujem zabal..ja sa nejak bojim o jeho srdiecko, ked je v tej vani taky rozpaleny 😞..skusam mu dat aj vlazne obklady na krk, slabiny, pod kolena, ale strasne pri tom place..striedame cipky aj kvapky ( pri nich dost bojujeme)
Prosim o kazdu radu a pomoc, ja uz zufala..dakujem

kristinkahugo
9. aug 2015

Nas to chytilo tiez v piatok. Maly ma 2,5 aké sťažoval sa aj na bruško. Potom ma napadlo ze mu pozriem do pusy lebo u dcéry tak začínala angína. A mal celé hrdlo zapálene . Boli sme na pohotovosti a ma angínu. Na teploty sme dávali nurofen. Ale chvalabohu uz je zase čert.😊

ajkava
9. aug 2015

@zuzna08 Vaňa je naozaj lepšia, ja osobne som sprchovala. Treba dať najskôr teplejšiu vodu - nie teplú a postupne znižovať na izbovú teplotu. Robí sa to dovtedy, kým teplota neklesne na nejakých 38 stupňov. Opakovať vždy po pol hodine po meraní. Dobré je dať piť niečo kyslé. Ale ak má dieťatko studené končatiny, obklad, zábal, ani sprcha sa dať nesmú. Treba mu najskôr prekrviť končatiny a až potom. Stačí pomasírovať medzi svojimi rukami, aby sa končatiny prekrvili. Jeden rok tiež dcére pomohli napr. octové ponožky. Urobiť octovú vodu - asi ako nálev na šalát, namociť ponožky a dať na nohy. Na ne suché a nechať, kým sa nezohrejú. Potom vymeniť a urobiť to 3 x. Prajem skoré uzdravenie. A samozrejme dávať veľa piť. Ak nechce, tak aspoň po troškách, vymyslieť hru, odmenu za pitie.

jana_eyre
9. aug 2015

moj starsi syn dostal raz febrilne krce.. vanu mi poradili v sanitke /dovtedy ma to nenapadlo/ a ked mal znova teploty, bolo to najlepsie riesenie.. vodu som davala normalnu 36° C, ved je to o dost nizsia teplota ako je teplota tela v horucke, plus sa casom prirodzene ochladi a tym padom chladi aj telo.. zatial to vzdy pomohlo a teplota klesla, bolo to bez placu a ukludnil sa hranim vo vode.. inak uz znizovat teplotu nebudem ani v buducnosti, ak nezaberu antipyretika..

alenkaorava
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kristinkahugo
9. aug 2015

A este treba dat pri vysokej teplote aj diazepam

beatricer
9. aug 2015

do ponožiek mu strč krúžalky zemiaku, vyťahuje teplotu, tej vane sa báť nemusíš- daj normálne teplejšiu vodu aby to nebol pre neho šok a skúste sa hrať v nej, ona postupne,bude chladnúť. My sme hnisavú angínu zvládli Ale dávala som bunkové soli, kapucínku, cmúlame mullerove pastilky, striekame šalviový spray, a ešte na teplotu je výborný bazový a lipový čaj. Ten diazepan by som určite nedávala. Teplota nieje na škodu, pomáha naštartovať imunitu a zabíja baktérie. A pokiaľ to nieje bakteriálneho pôvodu tak tam by som atb nedala. Preto sa robí crp

elipolakovicova
9. aug 2015

Nie je čoho sa obávať pri vani, prípadne sprchovaní. Nikto, ani dospelí nemajú radi prudké zmeny teplôt. No treba si uvedomiť, že je to nevyhnutné. Drobec si to na ďalší deň ani nespomenie. Rovnako sme si tým prešli. Ako píše alenkaorava, je možné striedať detský nurofen (sirup) s panadolovými či paralenovými čípkami, cca po 3 hodinách. Je to preto, že každý z liekov ma inú účinnú látku na sťahovanie teploty. Sťahuje sa maximálne o 1 stupeň. Nám lekárka odporučila tiež 8 zábalov, každý striedať po 2 minútach. Ak je zábal nepríjemný, tak sprchovať. Balí sa trup do polovice nôh. Ruky ostávajú voľné.

bosoriak
9. aug 2015

@zuzna08 Pre srdce je viac nebezpecna dlhodoba vysoka teplota, nez vlazna sprcha. Nam vzdy pomohla vlazna sprcha, ovela viac, nez zabaly.
A dalsie veci - dobre vetrana chladna izba (to je teraz dost narocne), bavlnene oblecenie, nebabusit, len lahka prikryvka. Striedala som nurofen a paralen po 3 hodinach (v prve 2 dni aj castejsie, po dohode s lekarom).

ajkava
9. aug 2015

@beatricer liptový čaj určite nie, lebo ten je na potenie. Tým pádom sa telo odvodňuje. Hlavne teraz v tých horúčavách a ak ešte nechce náhodu piť by to nebolo dobré. A Diazepam je proti febrilným kŕčom, ktoré hrozia malým deťom. To nie je o teplote len.

beatricer
9. aug 2015

@ajkava pokiaľ ja viem tak vždy sa dával pri horúčkach aby sa telo začalo potiť. To isté ti urobia aj lieky. Takže ani nurofen ani panadol nesmie dávať. Áno je to o to horšie, že je teraz veľmi teplo a ešte ak dieťa odmieta piť čo bol včera aj náš prípad. Večer mala 39,5 a dnes ráno nič bez liekov od teploty sme to dali 😉

ajkava
9. aug 2015

@beatricer však ja viem, že je to od teploty. Ale teraz sú extrémne horúčavy a u detičiek je skôr možné riziko odvodnenia. Preto by som bola opatrná. Keby pilo, tak super, jasné, že lipa pomôže. Len treba vždy uvážiť kedy áno a kedy nie.

kristinkahugo
9. aug 2015

@beatricer nechcem vstupovať do vašej konverzácie , ale je rozdiel akú teplotu ide. A zvlášť aj dieťa ma hnisavú angínu nic iné nepomôže ako lieky . Iba ak nejaké " milujúce matky" nechajú trápiť dieťa bez nich.

beatricer
9. aug 2015

@kristinkahugo Ja som chcela mamičke poradiť, že aj iným spôsobom sa dá pomôcť dieťatku. Kto chce dieťa otráviť liekmi nech sa páči, je to jeho vec. Podľa mňa každé 3 hod. dávať chémiu je trošku sila - keď telo má čo robiť s chorobou a nieto ešte sa čistiť od liekov. Ale každého osobná vec. NA začiatku prázdnin mala moja 4 r. tiež hnisavú angínu - v sobotu nastúpili teploty a v pondelok sa už ani na hrdlo nesťažovala ani teplota nebola. A tiež boli horúčavy. Včera mala opäť teplotu-zapálené hrdlo a dnes už teplota nie je. Občas povie, že ju hrdlo bolí a verím že zajtra ani to nebude. Každý sme si strojcami svojho šťastia a zdravia. Chcela som poradiť a vidím, že tu na MK sa vždy niekto nájde kto rýpne ak to nie je podľa lekárov. Moja rešpektuje ako liečim svoje dieťa. Ak by sa stav nezlepšil určite nenechám dieťa trápiť týždeň vysokými teplotami.

kristinkahugo
9. aug 2015

@beatricer tu nik netravi deti liekmi. Som rada ze žijem v dobe kedy existuju lieky a rozhodne ich nepodávam ako lentilky .dokonca som aj za alternatívnu liečbu. Ibaže ak nic prírodne nepomáha tak asi lekár vie najlepsie co pomôže. Prešla som si tym tak isto . Peknú nedeľu .

ajkava
9. aug 2015

@beatricer ja by som to s tou hnisavou angínou nepodceňovala ani náhodou. Moja dcéra mala z nej problémy s ľadvinami. A hlavne keď píšeš, že bolesti sa opakujú. Hnisavá angína nie sú soplíky. Choroby sa tiež snažím liečiť najskôr prírodne. Ale keď sa nedá, treba lekára. Z tvojich slov to podľa mňa nejako podceňuješ. Liečiť prírodou áno, ale ako píšeš, že mala hnisavú angínu a zrejme bola bez ATB.... tomu neverím. Čím si ju teda liečila, silou vôle? "Občas povie, že ju hrdlo bolí a verím že zajtra ani to nebude." - to akože čáry-máry fuk?

kristinkahugo
9. aug 2015

@ajkava konečne niekto s rozumným zmyslanim😄

beatricer
9. aug 2015

@ajkava vyššie som písala čím som ju liečila + zabudla som na Angin heel. Ja som určite nič nezanedbala a nepodcenila. Začalo to v piatok večer s bolesťou hrdla, sobota a nedeľa teplota a biele fliačky v hrdle + 2 afty pri zuboch. V pondelok bez bolesti a teploty. Tak som lekárke už nešla. Bola som v kontakte so sestričkou už počas víkendu. Cez týždeň fľaky zmizli. Každá z nás robí najlepšie ako vie. Nie čáry máry ale vyššie popísané produkty, ktoré nám úžasne pomáhajú. Nebudem sa už viac vyjadrovať. Ponúkla som svoju skúsenosť, aby mamička vedela nabudúce možno aj týmto spôsobom pomôcť o nič iné mi nešlo.
@kristinkahugo Prajem aj Vám peknú nedeľu.

zuzna08
autor
9. aug 2015

@kristinkahugo @ajkava @jana_eyre @alenkaorava @beatricer @elipolakovicova dievcata dakujem za vas nazor..este by som sa chcela opytat, ako boli na tom Vase deticky s papanim? My sme boli v utorok na infuzii z dovodu brusnej virozy a teraz toto. On mi uplne odmieta jedlo..som stastna, ze aspon vypije vodicku, ci caj
Dakujem Vam a pekny zvysok vikendu

alenkaorava
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kristinkahugo
9. aug 2015

@alenkaorava presne aj u nas 2,3 dni kríza a davam mu iba co si vypýta. Staršia dcera dokázala nejest normálne aj 10 dni. Je to individuálne asi u každého dieťaťa.

zuzna08
autor
9. aug 2015

@alenkaorava
@kristinkahugo on nechce nic co je jeho oblubene, ale budeme musiet teda iba pockat..

kristinkahugo
9. aug 2015

Asi hej . Viem to je strašne ked dieťa je choré. Ja mam pocit ze stale riešim nejakú chorobu, ked skončí jeden začne druhý . A ked je týžden všetko o.k. tak oslavujeme

ajkava
9. aug 2015

@beatricer ale tým pádom to zrejme nebola hnisavá angína. Tú takto nevyliečiš.

ajkava
9. aug 2015

@zuzna08 vôbec ho netráp s jedlom. Polepší sa, príde chuť. Skús mu možno nejaké smoothie urobiť pre vitamínky.

ajkava
9. aug 2015

Dievčatá, ako sa hovorí, deti rastú s chorobami. Ja som si tiež s mojimi užila. Syn býval do 3 rokov chorý každý 2 týždeň. Potom ako keby uťalo, ale zasa sa mu vždy vyhádzal herpes. Dcéra chorľavela strašne dlho. Už aj na strednej veľakrát.

zuzna08
autor
9. aug 2015

@ajkava Dobre, vyskusam aj to..kazda rada je pre mna super

charlie1980
9. aug 2015

Moj mal tyzden teploty v nemocnici, od 39,5 do 40,5 a studene obklady nam vobec nepomahali. Na chvilku, mozno na 2hod. Najviac nam pomohlo, ked som mu dala sirup proti horucke, zabalila som ho do frote zupanu, zakryla uterakom, riadne vypotila, mokry bol ako mys. Sestricky na mna sice pozerali ako na zjavenie, no nevedela som si uz rady,teploty neustupovali. Po takomto vypoteni na druhy den zahradne zmizla po tyzdni.

rokkisu
9. aug 2015

Zabaly su dost agresivne,ja si pamatam,ze ked som bola mala,som chytila z toho sok. My sme maleho pri vysokych teplotach sprchovali kazdych 15 min.tak nam kazali na pohotovosti. Ked osprchujete,potom hned zabalit do uteraka a chvilku cakat. Obklady na celo..ja som malemu vreckovku menila kazdu chvilku a na cele mi dobre dtzala latkovou dievcenskou celenkou. Potom obklady na zapastia a na chodidla. Nech muz pomoze a drzi obklady na nozickach. a tekutiny to je zaklad. Po duskoch kazdu cjvilku a poctivo. ak nie je poriadny prisun tekutin,atb alebo lieky proti teplote sa tazko vstrebavaju. Paracetamolove lieky ak striedas s nurofenom,tak mozes podavat kazde 4 hodky,ak je teplota nad 38. ak nestriedas,tak kazdych 6 hodin. Papat nemusite ani dva dni,je to normalne,proste cloveku nechuti,takze radsej treba dbat na prisun tych tekutin. na znizenie teploty je dobry rumancekovy caj. Drzim palce a hlavne skore uzdravenie.

peneloppe
9. aug 2015

@zuzna08

Ja som zabaly nikdy nedavala, osvedcila sa mi letna sprcha alebo letny kupel. Prajem skore uzdravenie

bibistec
10. aug 2015

vana urcite o srdiecko by som sa skor bala ked teplotu nezrazis...ved ono aj na pohotovosti po telefone ak si nevies rady poradia