Ahojte. 2rocny bude mat zrejme kiahne, lebo boli u nas na navstevu deti, ktori boli predtym na navsteve u tych co kiahne mali, zrejme su len nosicmi a mohli mi nakazit syna.
Ako mam zabranit, aby kiahne nedostal 5mesacny? Zvladal by to tazko a moze to byt zivota ohrozujuce?
Kiahne su problem aj v dospelosti, kamoska ich dostala od dcery a skoncila v nemocnici. Moj syn este nemal ani rok ked ich dostal a ani nevedel, ze ich ma. Nemal ani teploty, iba vyrazky. Myslim, ze 2 rocny bude uplne ok.
@ivanka0101 No v prvom rade sa ukľudniť. Kiahne vôbec nemuseli dostat ani tie deti co boli u tych co ich mali a tvoje uz vôbec. Syn bol v styku s kiahnami minimálne 2x za rok (a v priamom nie ze "Fero bol u Joza, ktory bol u Jana a ten mal kiahne") od jasli a doniesol ich az ako posledny v 1.rocniku. Perfektny priebeh, dcerka 1.5roka este lepsi. Bola kamoska nakazit dceru-pila s dcerinej fľašky, bozkávala ju,...a nic.
Kamoškina dcerka mala v 8.rokoch-dost zlý priebeh, dostala ich jej 3mesacna sestra-perfketny priebeh skoro ani nevedeli ze ma kiahne.
Zabrániť tomu nezabránis ako pise
@majamat
@ivanka0101 A infekcna je osoba cca az 2-3dni pred vysypom az dokym z poslednej vodnatej vyrážky nie je chrasta. A treba najskor niečo si o chorobe naštudovať az potom panikáriť. Je to bezne detske ochorenie a už je len na imunite dieťaťa ako ju zvládne.
@ivanka0101 a neboj sa toho aj kedy to tvoj dvojročný dostal a od neho mladší - menšie deti to zväčša aj lepšie znášajú - naša to mala cca v 7-8mesiacoch a mala len pár vyrážok, takže ju to zrejme bude čakať ešte raz lebo mala mierny prebeh a u takých maličkých detí ešte nefunguje imunitná pamäť....kiahne sú infekčné hlavne v dobe vodnatých pluzgierikov, takže predpokladám že tí známy neboli na návšteve s deťmi u niekoho kto mal vysypané deti s kiahňami😉takže nepanikár, pravdepodobne kiahne nedostane😉to by si s dieťaťom pri takomto zmýšlaní nemohla chodiť nikam ani na ihrisko, ani do obchodu....
Čím menšie dieťa tým lepšie to zvláda. Zažila som u našej lekárky pani ktorá prišla z pôrodnice, starší syn dostal kiahne a dvojtýždňové bábo od neho. Videla som ich na vlastné oči. Mala bola veľmi vysypana, ale zvládli to. Nemôžeš vedieť aký bude priebeh. Naši nemali ani teploty, malo vyrážok a keďže to bolo v zime, vôbec ich nesvrbeli. Iba jeden deň po vysype to bolo najhoršie, boli mrzuti, inak to prešlo v pohode.
Nepanikárila by som, ak sa obe deti nakazili naraz, je veľký predpoklad, že naraz kiahne aj prekonajú ....a máte za tým, sú nebezpečné v každom veku, ale väčšina detí ich zvláda v pohode
@mogaa praveze boli vtedy na navsteve ako boli obsypany kiahnami aj sa ich dotykali a vsetko
@ivanka0101 a mali už zaschnuté pupáčiy alebo vodové? lebo to je podsattné - ak už mali chrastičky alebo teda zasušené - tak už to nebolo infekčné....ale nie je pravidlo že ja keď sa dieťa dostane do priameho styku s kiahňami že sa nakazí...sestra mala 2 deti, každé malo kiahne nezávisle od druhého a pritom boli v čase nákazy spolu + dostala ich aj sestra ale až o cca 2roky a ani deti ich nemali v jednom roku-tiež tam bolo rozostup niekoľko rokov medzi tým čo sa nakazil jeden a druhý
@ivanka0101 a ta návšteva, čo bola u vás, už majú kiahne?? Lebo ak sa nevysypali do troch dní od kedy boli u vás, tak v čase, ked boli u vás infekčni teda neboli. Ale "pekne" by som sa poďakovala tej trafenej návšteve, keby prišla a vedela by, že môžu byť už nakazeni.. 🤔
@ivanka0101 neboj...u nas mali kiahne vtedy 8 rocna,6 rocna a 6 mesacna....a najmensia to zvladala najlepsie...bola obsypana vsade,ale ju to asi ani nesvrbelo,neskrabala sa,nebola nervozna,bola velmi dobra a bez teploty😉
@ave17 ved toto, ja by som take nikomu nespravila, akokeby naschval, ked maju doma malicke babo. Ved ja jej poviem svoje
@ivanka0101 netráp sa.mne Doniesol syn zo školy, mala mala 3 mesiace.samozrejme že dostala.zvladla to lepšie ako on.skrabat sa nevedela, teploty nemala.len bola celá bodkovana a ja pár týždňov uvaznena doma.dostala na 17ty deň po vyhadzani staršieho
@ivanka0101 kiahne su zivot ohrozujuce hlavne pre novorodenca ( cize pre dieta do 1m ). no samozrejme nikto nechce, aby to malo take male babatko. no ako tomu zabranit, to presne neviem. jedine izolacia by pomohla,a le teda aby sa tomu zabranilo uplne, musela by byt uplna izolacia. a tiez osoby ktore by boli v kontakte s oboma, by museli dodrziavat urcite zasady. to by ste boli jak v nejake specializovanej nemocnici. neviem ci by to bolo zrealizovatlene.
ak kojis, tak by dieta malo mat nejake protilatky v mlieku a tiez este z vnutromaternicoveho vyvoja.
a tea z tvojho prispevku som pochopila, ze tvoj 2r este kiahne nema. kludne ich mat nemusi.
moj mal pasovy opar, ked dcera mala 4m. ja som jej mlieko odsavala a v tomto obdobi som si kupila ohrievacku na mlieko, lebo udajne prilis vysoke teploty tieto protilatky nicia. pasovy opar ma toho isteho povodcu, ako kiahne a pasovy opar sa neprenasa,a le ostatni, ti co nemaju protilatky, mozu dostat kiahne. a dcera odolala. potom aj neskor bola v kontakte s detmi s kiahnami a nic. 1x to vyzeralo, ze ma kiahne, mala par pupakov, ale fakt asi len 3. sme mysleli, ze sa to rozbieha, lebo v skolke ais mali kiahne a teda viac sa to nezhorsilo, tak vobec neviem ci to boli kiahne. je mone, ze ich este nemala a to ma 9r.