Maminky, vzhľadom k tomu, že mám veeeľmi akčné dieťa, veľmi živé, temperamentné, ale snáď aj s črtami hyperaktivity, často sa koli tomu dostávame do problémových situácií, niekedy som si nie istá, ako je to s pozornosťou, dieťa často výbušné, koná často na základe citu, rozum nie vždy, veľmi však šikovné, ale, máme problémy v škole pre správanie , zabúdanie..., často ,,kamarátmi,, vyčlenovaní z kolektívu, ale občas na nevydržanie, hlavne, keď sa veci nedejú tak, ako si prajeme, som sa rozhodla navštíviť psych. poradňu, pre radu, prípadne, diagnostiku, tam nejak, vec neriešili, vraj, ak je to aj adhd, tak len tak asi ,,okrajovo,, potvrdili dysgrafiu ľahkého stupňa, ale poslali k psychiatrovi teda, na diagnostiku...že ak si myslím, že sú dosť problémy.
prekvapil ma spôsob diagnostikovania, a následne, doporučený spôsob liečby psychiatrom, AKO VAŠEMU DIEŤAŤU DIAGNOSTIKOVALI ADHD, poruchy pozornosti, a iné, podobné? AKÉ VYŠETRENIA UROBIL ODBORNÍK? Aký nasledovný postup navrhol? terapiu? liečbu liekmi? a, ako to zdôvodnil?
Ja som prišla k doporúčanej psychiatričke, ktorá sa ma spýtala na iných Mudr, ktorých dieťa navštevuje (to je ok, pre jej info), avšak potom sa len spýtala, či je napr. výbušný, vznetlivý, či sa vie sústrediť, vypýtala si žiacku knižku koli známkam a poznámkam všetko v prítomnosti môjho syna, dalej sa pýtala či má prejavy hyperaktivity(no, bol z toho nervozny tak furt nervozne hongal nohami), či má iné dys..., poruchy, či máva zlé myšlienky (negatívne) , informovala som ju, že má tiky, ktoré vždy na obdobie prázdnin vymiznú, objavujú sa počas škol. roka, moc sa nepýtala na činnosti, v kt. má napr. úspechy, koníčky, snáď okrajovo, skor na problémové oblasti. tiež s apýtala, či nemá strach z niečoho, kde som potvrdila, že chce mať na noc okno zastreté a nechce byť na poschodí sám = videl dokumenty o Ufo a bojí sa ich,
zarazilo ma (ja to však neviem odborne posúdiť, nie som mudr), že vzhľadom k tomu, že som iba na jej otázky, odpovedala že áno, má také prejavy, bez nejakého iného vyšetrenia , nám diagnostikovala diagnozu ADHD, a, vlastne dalších 5 porúch, a okamžite nariadila užívanie Stratery.
(diagnostikovala ADHD por, pozornosti, tikovú poruchu, a ešte dve, nepamatam..). odovodnila to tak, že ked má tolko tých diagnoz, musí brať lieky(teda, možem sa rozhodnúť že nie, ale to neodporúča)...zarazilo ma, že podla mna yzisťovala iba povrchné info, nie detaily, kde, ako, za akých okolností a aké problémy sa objavujú.....a, že hned lieky...ja som sa rozhodla, že lieky nechcem, ved ovplyvňuju psychiku a menia správanie človeka, ja som očakávala nejaké možno terapie ak treba, rady, ako má syn zvládať problémové situácie...., všetko sa pýtala za prítomnosti dieťaťa 10r, a bol z toho fakt vystrašený....
čo si o tom myslíte vy? dakujem za rady a vaše skúsenosti (aj ked chápem, že každý má ináč ,,namiešané,, problémy, diagnozy, ale zaujímalo by ma, ako to bolo u vás Prosím, poradte, napíšte vlastnú skúsenosť, ďakujem
@zlamama77 my sme so synom pobehali vsetko mozne,psychologa,psychiatra,neurologa- adhd ma potvrdene od vsetkych,aj na zaklade eeg,ale lieky ako straterra su uplne posledna moznost,to povedali sami lekari. Fungujeme bez nich,a ide to. Ma svoje stavy a chvilky,ale chce to ozaj pevné nervy zo strany teba ako rodica. My mame system-ako to ja volam-laskava prisnost. Syn potrebuje iny pristup ako ostatne deti,je mudry,uvedomuje si,ze je iny a niekedy sa nedokaze ,,ovladat",a sam je z toho nestastny. Tieto deti vacsinou prevysuju ostatne svojim IQ,chovaju sa inak,ale ak nasadis lieky,otupis to dobre co v nom je. Vela studuj,na internete je toho o tejto poruche mnoho popisane. Dnes tuto nalepku adhd,daju rychlo detom, co su ine ako ostatne. V nasich mladych rokoch sa jednoducho povedalo,ze je to zle decko,a hotovo,nikto nic neriešil,dostal dvojku z chovania. Ja som prave pre tuto poruchu a logoped.problem,teraz zapisala syna do skoly pre dieta s narus.komunik.schopnostou,od septembra ide do prvej tr. A este ti poviem,z vlastnej skusenosti a fakt to funguje: nesnaz sa ho zmenit,iba ho usmernuj.. drzim vam palce
Nás syn bol diagnostikovaný školskou pschychologičkou po asi 2krat -1 hodinovom sedení, kde robil počítačové testy špeciálne na diagnostikovanie ADHD. Bola to druha rada testov po 6 mesačnej pauze. Tiež nám odporúčali lieky ale s manželom sme odmietli, hlavne kvôli tomu, ze naše dieťa nemá žiadne problémy so správaním ale hlavne problémy so sústredením pri učení. Navštívili sme homeopata a navštívil sme nové neurologické centrum kde sme teraz začali Biofeedback terapiu, s ktorou dosahujú vraj veľmi dobrých výsledkov. Naše nové špecializované centrum lieky momentálne neodporúča kedže sa nevyskytujú "iné" problémy okrem sústredenia - " narážam na to ze mi bolo povedané ak by dieťa malo problémy s tým a tým" napr. Ako vaše dieťa tak tam by liečbu liekmi odporučili ale až po vyčerpaní ostatných možnosti.
U nas tiez prebehla navsteva psychologa, na ktoreho odporucanie sme navstivili neurologa, hlavne kvoli vykonaniu EEG. Docitala som sa potom dodatocne, ze ADHD je diagnostikovatelna aj z EEG.
Uz z psychologickeho vysetrenia sme nemali potvrdene vsetky znaky ADHD (tusim ich je 7), EEG tiez potvrdilo normalnu funkcnost mozgu.
U nas to teda zostalo pri hyperaktivite, s potencialne sa rozvijajucou poruchou pozornosti (teda este uvidim, co bude nakoniec v sprave, dost dlho na to cakame).
Vobec sa necudujem, ze si prekvapena a vystrasena - cely ten priebeh u vas sa mi zda pritiahnuty za vlasy. A lieky by som bez konzultacie s viacerymi lekarmi tiez urcite nedavala.
Na tvojom mieste by som asi isla na to od zaciatku - cize navstivila ineho detskeho psychologa, napr. v susednom meste.