Ako určila vaša doktorka, že má dieťa astmu?

13. nov 2021

Mamičky ako určila doktorka, že ma vaše dieťa astmu? Moja 2rocna sa začala dusiť v noci, cez deň pokasliavala menej. Teplotu ma vždy okolo 38. Dýcha rýchlejšie ako obvykle. Keď dýcha chrapci. Ako keby bola zahlienena a nevie to vykašľať. Doktorka popočúvala, dýchanie nemá čisté. Nasadila antibiotika, sirup. Ževraj sú to príznaky astmy. Dnes už aj sopli. Nemôže byť že je jednoducho prechladnuta? Môže to byť už na 100% astma? Neviem co ma čaká, či to bude pravidelne alebo nie. V rodine mame astmatika. Ďakujem

heidy222
13. nov 2021

Nie nemusi to byt Astma. Opis nie je kompletny Ale dedukujem ze infekcia, mozno bronchitida, ked lekarka pocula nieco na plucach. Pri astme pocut suchy piskot pri vydychu, pri zahlieneni mozno pocut rozne fenomeny najma Pri nadychu

negymama
13. nov 2021

mojej dcere robili u imunoarelgologicky tzv NIOX test na astmu, mala vysoke hodnoty , nad 80. v sprave boli tri vykricniky. Lekarka ze astma ako bic, Dcere tak piskalo v plucach v noci, ze som ju cez chodbu pocula az do spalne.

negymama
13. nov 2021

lekarka povedala ze nad 35 uz je astma. normalna hodnota je okolo 15

autor
13. nov 2021

@negymama tento test nespomínala, robí sa aj 2rocnym detičkam? V pondelok idem na kontrolu tak sa viac popýtam. Co na tom teste sa robí? Ako sa žije s astmatickou?

abriela
13. nov 2021

Nie som odborníčka, chcem ťa len povzbudiť. Mám syna, kt. ako 2 ročny mal zápal pluc. Potom sme navštivili alergo (vyšlo mu, že je silny alergik, aj keď výsledky ovplyvnilo kojenie) a od vtedy berie lieky na alergiu. Ako 2,5 ročný dostal spreje na astmu, neskor pribudli aj lieky. Rok pred nástupom do školky mal 6 mesačnu liečbu na posilnenie imunity. Opakoval ju viackrat, aj pri nástupe do školy. Prva choroba v školke prišla až po 3 mesiacoch. Teraz ma syn 8 rokov. Funguje na liekoch, ale za posledné 3 roky absolútne chorý nebol. Hra futbal, behá. Vďaka správnej liečbe ho to vôbec neovplyvňuje.

negymama
13. nov 2021

dieta dycha do takej trubicky. idealne ak dokaze uz spolupracovat. neviem ci to robia aj dvojrocnym - moja uz bola skolačka.

negymama
13. nov 2021

@abriela aj moja sa drapala na vsetky sporty, chodila na atletiku, potom plavanie ale to po dvoch rokoch skoncila lebo sa jej zle dychalo z chloru v bazenoch. teraz cvici vzdusnu akrobaciu na saloch. sport je urcite dobry. Moja teraz berie vakcinacnu liecbu, zistili jej silny spustac - roztoce ako jediny alergen co ma, takze bude mat este take 3-4 roky tuto liecbu a mozno dufame potom ostane cele roky bez nutnosti kortikosteroidov. uvadzaju niekde ze aj 20 rokov by mohla byt ok.

kacena4
13. nov 2021

astma sa neprejavuje teplotou a nedavaju sa na nu atb, je to predpokladam bronchitida, zapal priedusiek to co mate podla opisu. pri astme len piska na hrudniku a tazko sa dycha - sme 3ja astmatici takze nikdy sme menali astmaticky zachvat tak ako pises. ale ak bol zapal priedusiek tak sa to tak prejavilo. nemusi mat astmu

negymama
13. nov 2021

@kacena4 presne tak, moja nemala teploty, vzdy ju len boleli pluca, kaslala, piskala, mysleli sme si jednu zimu ze to ma tzv. studenz zapal pluc bez teploty. ale nakoniec to bola astma, moj otec ma silnu astmu a lekarka povedala ze to moze byt u dcery aj geneticka dispozicia. Paradoxne ako malicka bola zdrava, nebrala ziadne atb. pred pubertou ako 10 rocnej sa jej to spustilo, zrejme hromonalnym vyvojom. Dostala tu astmu nahle, doslova z plneho zdravia.
Uz sme sa s tym zmierili, ale na zaciatku som to zle brala.

autor
13. nov 2021

@kacena4 doktorka sa presne nevyjadrila, ale naznačila astmu, že by to mohlo byt, hneď sa pýtala ci mame aj v rodine. Pravdupovediac, mala mi revala, tak som ju ledva počula. Ale ideme na kontrolu, tak snáď povie viac. Malej sa ťažko dýcha. Piskanie nepočujem, skôr tak chrapci keď vydychne, aj to nie stále.

kacena4
13. nov 2021

keby to bola astma tak nereve lebo nevladze ak je to zapal tak sa vie vyplakat aj ked tazko dycha

abriela
13. nov 2021

@negymama malej prajem, nech priznaky alergie zmiznu. Moje dieťa to ma po mne. Mne sa v puberte problémy vytratili a choroba absolutne nebývam. Tvrdim, že som si choroby odbila v detstve.

dadis
13. nov 2021

Moja dcera mala 2x taku virozu, ze jej priedusky reagovali spazmom. Raz ti bolo take zle, ze zacala kaslat nadranom a 4hodiny nevedela prestat sucho kaslat, cca kazde 2sekundy kaslala...za tie 4 hodiny sme skusili vsetko, zacali sme kalciom, stoptussinom, studeny vzduch, inhalovanie nic...isli sme na pohotovost a povedali, ze zareagovala na virozu astmatickym zachvatom, dali jej ventolin a hned kasel prestal. Odvtedy sme mali ventolin doma a druhy krat ked to prislo uz sme vedeli, co robit. Odvtedy sa jej to uz neopakovalo. Povedali, ze sa jej moze vyvinut astma, nastastie ma 12 a zatial nic.

dadis
13. nov 2021

A teda mala vtedy aj teplotu aj ine priznaky virozy...takze moze mat astmaticky zachvat a horucku..

autor
13. nov 2021

@dadis presne aj my máme ventolin, vidím zlepsenie

dadis
13. nov 2021

Lekarka to vie posluchom zistit. Nam lajikom to pripadalo ako kazdy iny suchy kasel, len mi bolo divne, ze neustaval. Tiez ma to vtedy naplasilo, ked povedali, ze to ma ako keby astmaticky zachvat. Dobra sprava je, ze sa to nemusi sa to vyvinut do astmy.

deni181
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ailiba
12. okt 2023

U nas testuje alergologicka na astmu. Je na to specialny vydychovy test. Skus vypytat listok k alergologicke, ale az ked bude mala zdrava. Teraz ma podla vsetkeho nejaku akutnu chorobu. Inak teplota nie je sprevadzajuci symptom astmy. A je to chronicke ochorenie.