Ako to zvládate, keď máte doma silného alergika?

24. máj 2024

Ahojte, pisem anonymne, prepacte, snad to nebude vadit. Maminy, co mate deti so silnejsimi pelovymi alergiami a a potravinovymi, plus histamin, ako to zvladate, co detom varite?
Syn ma potvrdene mam pocit takmer vsetko z krvi (jelsa, lieska, breza, dub, ambrozia, palina, skorocel, timotejka, tomka vonava, reznacka, raz a toto vsetko hodnoty okolo 40-70 zvacsa)... Potraviny ma potvrdene (mlieko, vajcia - aj ked sa to o dost uz zlepsilo, psenicu, paradajku, jablko, vsetky orechy, zemiaky, ryzu, zeler, mrkvu, marhulu, kiwi, soju, raznu muku,,, najvyssie hodnoty okolo 60 ma orechy ostatne nizsie zvacsa do 10-20)Niektore veci z toho konzumuje, nakolko je aj slaby jedak a jedava dookola to iste. Jedáva aj ryzu aj zemiaky obcas a jedla z psenice. Mlieko, vajcia ma v obmedzenom mnozstve len v jedle v skole, doma mlieko nepouzivam vobec a vajcia napr jedno, dve do celeho kolaca, ziadne prazenicky a podobne.
Ja to uz psychicky nejako nezvladam, tato jar je uplne neskutocna, najskor mal syn (6 rocny) ekzem po tele z jelse a liesky potom z brezy flaky po tvari, potom mu uz aj jedlo niekedy robilo problem (ked mu nafukala breza do tvare v skole) ... ma upchaty nos celkovo extremne citlivu tvar aj na slnko, berie aerius, allergodil do nosa, livostin do oci. Budem mat aj konzultaciu s jednou pani, mala by nam pomoct urobit jedalnicek. Avsak uz som niekedy psychicky v koncoch, bojim sa o neho, ked mu cervenie tvar a podobne, mam pocit, ze nemoze jest nic pri tom zozname. Zeleninu a ovocie odmieta uplne. 🫥
Nepoznate nejake bezpecne potraviny ktore nevytvaraju alergie?
Dakujem

livostin do oci.

cibinka18
24. máj 2024

a z alergologie mu nedali ine lieky?

autor
24. máj 2024

Nie, nedali, bola som teraz v utorok s nim, doktorka len tak pozerala, ze nechape co robim taku vedu z toho, ze mam byt rada, ze mam zdrave dieta a ze sa to da vsetko riesit (ale ako sa to da riesit?) Uz len trpnem ci mi zo skoly nezavolaju, ze ma nejaku reakciu, alebo co.

cibinka18
24. máj 2024

aerius predpise aj pediatricka, nam nezaberal, ak sa da, zmen lekara, pripadne konzultuj u ineho, my sme doma traja alergici, na pele a roztoce a mame lieky, ktore ucinkuju, tiez sme zacali s alergenovou imunoterapiou, do nosa su kortikoidne spreje, lokalne, su super, do nosa nam este poradila kupit Nasalese, vytvori ochrannu vrstvu v nose, aby sa neuchytili virusy a pel, tiez zistovala u mna ktora alergia u mna je prvotna ktora skrizena, a beriem imunoterapiu zatial na tu prvotnu, u vas to tiez moze byt skrizena alergia, vsetky lieky, ktore si napisala, nam nezaberali

autor
24. máj 2024

@cibinka18 nam povedala, ze zacneme s brezou v septembri, ale to tiez mi pride trosku take, ze neviem, ked ma dalsich 20 alergii, ci to nieco pomoze. A teda na 5 rokov, ze by to uzival. Jedna vec su tie pele, len ma viac trapia tie potraviny, ze chudak ani jest nechce, lebo mu to teda ocividne robi zle. Ale pokusime sa to nejako pomenit tu stravu, len to pri dietati nie je velmi lahke.

cibinka18
24. máj 2024

drzim palce, mozno jedno ovplyvnuje druhe, len trpezlivost, na gastre ste neboli? este tam by mozno bolo dobre ist, skuste

simsalabim
24. máj 2024

Desenzibilizacia moze vyrazne pomoct a aj na potravinove alergie (ak je na brezu, ta skrizene moze reagovat s roznym ovocim). Ja osobne by som trvala na desenzibilizacii kvapkami (Staloral), nie tabletkami. Pri kvapkach si totiz vies navolit intenzitu (napr. ja mam uzivat 8 kvapiek pod jazyk a nedavam to, uzivam iba 1-2). A ak sa ti nezda postup alergologicky, skus konzultaciu - hoci aj za peniaze - inde. Dcera mala silne potravinove alergie ako dieta a my sme teda vylucili uplne vsetko na niekolko rokov, co jej vyslo + a teraz v dospelosti ich uz nema, ma iba pelove alergie. Niekedy som mala pocit, ze tocim tie iste jedla dokola, ale nastastie bola rozumna a vzdy si dala vysvetlit, co moze a co nie a sama si to strazila.

kleopatra114
24. máj 2024

Alergie asi ako vy , jedák Asi tiez ako vy - tocime par jedál dookola , bohužiaľ . Nebyva casto chory ?

uhnakova
24. máj 2024

Aerius je veľmi slabý liek, pri silnejších alergiách absolútne nestačí. Môžeš mu kúpiť voľne predajný zyrtec, alebo si ho nechaj predpísať. Dávkovanie pre deti od 6 rokov je polka tabletky ráno, polka večer. Ak je malý a ľahký, môže mu stačiť polovička aj na 24 h. Začni s podávaním Zyrtecu večer a ideálne cez víkend, chvíľu môže trvať než si telo privykne a medzitým je zvýšená únava, ale postupne to ustúpi pri dlhodobom užívaní. Zyrtec zaberie sčasti aj na tie alergie z jedla, takže by sa mu malo celkovo polepšiť.

simsalabim
24. máj 2024

@uhnakova pise, ze uziva aerius, allergodil do nosa, livostin do oci... ale ked trpi, mozno by pomohlo zvysenie davky alebo rozlozenie na 2x denne...

cibinka18
24. máj 2024

@simsalabim tie lieky nezaberaju, potrebuje ine, zvysena davka pravdepodobne nemoze byt kvoli veku, jednoducho ine, u mna livostin bez ucinku, aerius syn bez ucinku, allergodil je slabucky.... moj syn ma alergiu na pel, prvykrat minuly rok mal prejavy, dala mu hned Spirabel lieky, Flixonase do nosa, nejake kvapky do oci, ale tie sme este nepouzili, nebolo treba, plsu Nasalese pouzivam a mal atb kvoli usku len raz za cely rok, mne dala Bronchovaxom na imunitu, nebola som ani raz chora za rok, rok predtym 3x atb aj covid, tak ze lezat. Na alergu nam zistovala celkovu imunitu, reflux u syna, skrizenu alergiu, ze ktora je prvotna.... proste vysetreni viac, ako len napichat kvapky na ruky, a dat lieky, ktore vie predpisat aj vseobecny lekar

simsalabim
24. máj 2024

@cibinka18 suhlasim, ze nezaberaju, ale to moze byt aj nizkym davkovanim. Alebo aj tym, ze potrebuje inu ucinnu latku. A ano, vysetrenia by mala urobit aj ine, ako iba nakvapkat na ruku.

autor
24. máj 2024

@kleopatra114 chvalabohu, chory nebyva tento rok vobec okrem 5 choroby, min rok chodil do skolky, chory byval. Takze ta imunita co sa tyka chorobnosti je lepsia, ale tie alergie tento rok prepukli (min rok sme sa trapili len kvoli breze) tento rok je to vsetko zaradom...

autor
24. máj 2024

@simsalabim davam mu denne 7.5ml to je uz navyse o 2.5ml do 10ml mam povolene davat (10ml je od 12 rokov ale az a on bude mat 7).

simsalabim
24. máj 2024

Tak potom naozaj skusit iny liek. Moja starsia ma v najhorsom obdobi (ked kvitne palina) predpisane 2 rozne antihistaminika - jedno rano, jedno vecer (+teda kortikoid do nosa, na oci jej paradoxne nic netreba).

autor
24. máj 2024

@cibinka18 ja by som aj skusila teda tie Spirabel len ma trapi preco to tam je napisane ze sa nesmie uzivat pri alergii na psenicu (zatial ju toleruje) ale co bude o mesiac ak este aj lieky s tym bude uzivat. Ked to tam je tak vyslovene napisane. A Xyzal sme skusali min rok ale to mal zihlavku z toho.

autor
24. máj 2024

@simsalabim my sme nikdy nedavali ani do nosa ani do oci, stacil aerius min rok a tento uz mame aj do nosa a oci no. Ale uz v januari kvitli stromy pomaly (lieska a jelsa potom zacala) tento rok ze sa to vsetko zmiesalo naraz.

simsalabim
24. máj 2024

Ak sa nemylim, hovori sa tomu alergicky pochod - znak nekompenzovanej alergie. Najprv potravinove alergie, potom inhalacne, coraz viac, a nakoniec astma. Z potravinovych deti vacsinou vyrastu - mne alergologicka prizvukovala, ze uplne vylucit problematicke potraviny. Toho sme sa aj drzali a ako som pisala, dcera z nich naozaj vyrastla.

autor
24. máj 2024

@kleopatra114 a co tak jedavate? Ja som uz z toho na prasky, zvacsa nejake masove jedla jedava, ryza, cestoviny, zemiaky (len to by tiez tolko nemal...) takze uz mi zacina z toho sibat.

autor
24. máj 2024

@simsalabim a ake ste mali tie potraviny, co nemohla dcerka? Aj ovocie zelenina? Netolerovala napr uvarene?

simsalabim
24. máj 2024

Nemohla mlieko, soju, petrzlen, paradajku, zeler, orechy, ryby, bielok, broskyne a marhule a myslim, ze este daco, ale uz si nespominam, uz je dospela. Niektore alergeny v potravinach su termostabilne, takze varom ho neznicis. Zisti si, ktore z nich sa varom znicia - tie potom mozes dietatu davat.

autor
24. máj 2024

@simsalabim toho sa v podstate drzime niektore nedavame vobec, a jedine paradajkovu polievku, davam, zeler, orechy a podobne tam sa to nestrati, ani jablko vobec nedavam, lebo ho po jalbkovom dzuse svrbelo hrdlo tak sme to vylucili uplne. V podstate to, co mu asi robi problem je ta psenica, tam sa tie latky varom, pecenim neznicia, len to fakt neviem, ze ake pecivo mu robit, ale vsetko poriesim, poradim sa a vyskusame.

simsalabim
24. máj 2024

Neviem, na co konkretne ma v psenici reakciu, asi to nebude lepok, ale napr. pohanku si neskusala? Z polenty upiect kocky ako prilohu? Mozno aj pseno, bulgur? Placky z ovsenych vlociek, piect z ovsenej a pohankovej muky a tak?

tinusch
24. máj 2024

razne pecivo by nemohol? a mne aj synovi alergikovi dost pomaha vnutri v dome cisticka vzduchu. tu ste neskusali?

autor
24. máj 2024

@tinusch raznu muku tiez nemoze... 😒 a cisticku vzduchu mame tiez. Teda ale len dole na dolnom poschodi.

autor
24. máj 2024

@simsalabim no napr vadi mu celozrnne pecivo to som mu skusila dat vcera, lebo doktorka mi to odporucala, ze to je lepsie ako biele, ze mam skusit, ale cervenela mu tvar. Ale biele pecivo akoze normalne toleruje - zatial. Tak neviem to posudit, a tie ostatne veci som zatial neskusala, som z toho znacne vystresovana ked mu mam nieco nove dat, ale urcite musim skusit nieco nove aj. Po kusku. A nie nevadi mu lepok.

zena666
24. máj 2024

V celozrnnom pecive byva vela soji ... mne pomoholo zmenit lieky

tairyx
24. máj 2024

Ake velke dieta mas?
Ja mam 14rocneho alergika s alergiami na vsetky testovane pele s hodnotami nad 100. Do cca 10-11 rokov to bolo nenormalne... permanentne nevyspaty chodil aj do skoly, grazax mu nepomohol, zvracal, chrcal, dusil sa... zije na zenare, ked je horsie tak ma rano aj vecer... ale upravilo sa to vekom... predtym nezaberali lieky akoby vobec.. a to ako malinky uzival aj medrol.

simsalabim
24. máj 2024

@tairyx grazax su tabletky, vsak? Moja alergo vyslovene tabletky neodporuca, lebo je tam pevne stanovena davka, ktora kazdemu nesedi. Ja uzivam kvapky - Staloral. Maju sa davkovat 8kv pod jazyk, ale ja znesiem iba 1, koncom sezony 2. Viac nie a napriek tomu mi dobre zabera. Alergo hovori, ze na kvapkach sa jej paci to, ze si tu davku mozes prisposobit sebe, tak, aby si ju dokazala tolerovat. Mna by tabletka asi prekotila, ak je tam davka ako v 8kvapkach. Skus sa opytat na Staloral - mozno by pomohol a stacila by omnoho nizsia davka na desenzibilizaciu.

autor
24. máj 2024

@tairyx fuha, tak to ste museli mat velmi tazke, on ma tie hodnoty okolo 40 breza, 58 ambrozia, teraz mu travy vyskocili tak ma okolo 50-70... nad 100 nema nic zatial, ani potraviny. Tam sa mu uz znizili aj arasidu zo 70 na 58. Ale samozrejme ked je toho vela, tak sa mu to uz vselijako krizi a teraz je ta sezona celkovo velmi zla, lebo bolo teplo velmi skoro a akoby vsetko naraz zacalo kvitnut a skoro.

autor
24. máj 2024

@simsalabim mozem sa ta opytat a tu imunoterapiu len teraz uzivas? Myslim, ze aj nam da v septembri kvapky, lebo to uz predtym spominala, ze sa to dava pod jazyk a tiez k tomu budem pristupovať velmi opatrne radsej po kvapke len skusit. A vidis teda uz zlepsenie? Mas vysoke hodnoty tej pelovej alergie?