Ako ste riešili škúlenie u dieťaťa?

bandurka1979
23. jan 2011

ahojte žienky ,chcem sa opytať či niekto nema skusenosti s operaciou oka.. ak ano kde ste dali dieťa operovať...Mam 11 syna donedavna nosil okuliare lebo mu uteka oko teraz už ich nepotrebuje ale oko stale nieje v poriadku uvažujeme o operacii... poradte nam ..kde za kym ist na koho sa obratiť dakujeeeeem

katecameron
23. jan 2011

moja sestra toto riesila so synom operovali ho v BB a boli spokojní maly mal asi5rokov vtedy a uz neskuli okuliare zial este musí nosit

greenline
23. jan 2011

škuľavosť sa operuje najlepšie až v dospelosti keď sa už oko nemení ale asi záleží aj od miery škuľavosti. oko ste synovi nezakrývali?

norikk
23. jan 2011

ja som kvoli tomu nosila okuliare od troch rokov....v 6 som bola na operacii aj s mamou v PP, to si moc nepamätam, ale v 10 a 12 som uz bola sama a nemam na to dobre spomienky...z nemocnice ma odniesli v biednom stave,lebo som bola znicena po narkoze...ale ociam to zrejme pommohlo, od 15. okuliare nenosim a myslim,ze celkom vidim a neskulim.....minuly rok bol na to operovany synovec, tiez 6 rocny,.......taktiez aj moje svagriny,maju teraz 17, tie mali asi kolo 10, boli operovane v ziline

renab
24. jan 2011

Nemyslím si, že pri škúlení je dobre čakať až do dospelosti. Ak nemá dieťa nacvičené binokulárne videnie, operácia mu v tom môže pomôcť. Preto sa operujú deti v predškolskom veku, aby si ich mozog zvykol na binokulárne videnie. Operácia u dospelých je len odstránenie kozmetickej vady, ale chyba ostane.

tiny_petka
24. jan 2011

Hmm.. gratulujem tým čo to pomohlo...
Ja som bola na 3 operáciách - 3 ročná v Zlíne, 9 ročná v Trnave a 12 ročná na Kramároch... Žiaľ nepomohlo....

A keď sa pýtam na to doktorov tak každý tvrdí, že to operovať nejde... 😖
Každopádne nezávidím nikomu čo to musí trpieť... ☹

minnie55
24. jan 2011

Ja mám 8 ročného syna, ktorému zabieha ľavé očko. Nosí okuliare, ktoré túto odchýlku pekne korigujú. teraz máme trošičku problém s binokulárnym videním, začali sme s našou pani Dr. cvičiť, tak uvidíme, ako sa to zlepší. ja som si k tejto problematike naštudovala všetko, čo som našla a podľa toho, ako aj podľa našej Dr. operácia nie je vhodná pre každé dieťa. závisí to od XY faktorov, ktoré sú u každého dieťaťa iné. Preto treba každý jeden prípad posudzovať osobitne. Úplne nechápem, že si sa len tak sama rozhodla, že dáš syna operovať ?! Alebo ste to konzultovali s lekármi ? Ja poznám kopec detí, ktorým operácia pomohla, ale aj kopec takých, ktorým nie, alebo sa im škúlenie ešte zhoršilo. A čo sa týka binokulárneho videnia - nie každé dieťa, ktoré škúli, musí mať s binokulárnym videním problém. Je to individuálne.
Okrem toho, veľa detí zo škúlenia vyrastie a počas rastu sa aj odchýlka mení.

smarti
24. jan 2011

Čakať so škúsením do dospelosti je asi to najhoršie, čo môžete urobiť. Manžel odmala škúlil, oko aj prelepovali, operovali škúlenie, keď mal 16 rokov, ale už sa to veľmi nepodarilo, škúli síce menej, ale neodstránili to úplne. Vďaka tomu, že oko zabiehalo, tak začal používať druhé oko pri videní, na zabiehajúcom oku sa vyvinula tupozrakosť (takmer naňho nevidí), používa pri videní to druhé oko. Tupozrakosť sa nedá operačne odstrániť ani v dospelosti!!! Proste je to už nenapraviteľný stav. Staršia dcéra nosí okuliare od 1 roka, má silnú dioptriu +6. K tomu začala škúliť, tak sme od 2 rokov oko zalepovali, stále nás upozorňovali, že je potrebné lepiť, aby sa nevyvinula tupozrakosť a aby používala obe oči pri videní. Teraz pred 2 mesiacmi sme boli na operáciu, vyzerá, že je to v poriadku, už neškúli, ale upozornili nás, že sa to ešte môže trochu zmeniť a bude potrebovať ešte jednu operáciu, keby to ešte trochu zabiehalo. Nás operovali v KE, dr. Orlovská, je to detská očná dr., ktorá sa zároveň špecializuje na škúlenie. Operácia trvala asi 3/4 hod. ( aj s uspávaním a preberaním), prišli sme tam vo štvrtok, urobili jej ešte nejaké vyšetrenia, v piatok ju operovali a v sobotu naobed už bola doma. Potom sme ešte do oka kvapkali také špeciálne kvapky a dávali mastičku asi 2 týždne. Nechcem ťa vystrašiť, ale určite to konzultuj s lekármi, škúlenie treba riešiť čím skôr. Toľko naša skúsenosť. Keď ešte chceš nejaké info, kľudne sa ozvi cez IP.

andika10
24. jan 2011

ja tiež nosim okuliare od 1a pol roka, operovaná som nebola ale dr. mi tvrdia že sa to nedá operovať, moja sestra bola operovaná asi v 4r a okuliare už nenosí

eliana
24. jan 2011

Ahojte, ja mam dceru 6 rocnu a skuli teda tiez poriadne uz. Na jednom oku ma +7 a na druhom asi +3, prelepovali sme nejaky cas,mala okuliare,ale je to dive dieta a prve okuliare co boli dokonca nejake neznicitelne titanove,ci take cosi, dali sa ohybat,ze nezlomitelne,tak ona ich zlomila, aj pred zlomenim byvali krive padali jej stale, po case sme kupili nove s tym ze uz posledne, ak ich znici tak bude skulava,jasne ze ich jedneho dna od jedu v skolke rozdupala, este sa dali opravit,ale aj tak ich ma vecne pokrivene a padnute na nose cize sa diva ponad ne. Uz ich skoro nenosi, ja nemam na to aby som jej kupovala nove stale a pomedzi to davala opravovat. Spominate tu operacie,tak sa chcem spytat ci su to preplacane operacie,alebo ste si to platili same?

janinah
24. jan 2011

predpokladám,že syn je sledovaný v detskej očnej ambulancii a ak je operácia u neho vhodná,tak mu už mala byť doporučená skôr-v predškolskom veku...ak sa ti z nejakého dôvodu vaš očný lekár nepáči,tak stav syna môžeš konzultovať aj s iným lekárom,ak chceš podrobnosti o operácii,tak mi napíš IP,stretávam sa v práci s týmto 😉

katka_e
4. feb 2011

moj syn začal škúliť v dvoch rokoch,dovtedy neškúlil,diagnostikovali mu strabizmus-škúlenie a tupozrakosť.Jedno z druhým súvisí.Dva roky sme dávali cez oko oklusor,ale nepomohlo to.V štyroch rokoch ho operovali v BA na Kramároch-bola som tam s ním,odvtedy neškúli,ale chodíme stále odvtedy na cvičenia s očkom dvakrát do týždňa do takého centra,lebo doktorka vraví,že to musíme,aby oko nezlenivelo a nezačal škúliť znova.Okuliare bude mať ale na celý život.Keď ho operovali mal dioptrie 4-na škúliacom oku a 3 na druhom.Teraz po roku od operácie mu zmenili na 3-škúliace oko a 2,5.Aj to poteší....ja osobne operáciu odporúčam,lebo to pomáha.

syslica
7. feb 2011

Rozhodne nečakaj s riešením do dospelosti! Rodičia sa snažili všemožne zlepšiť môj strabizmus a dioptrie, aj sa to vekom upravilo, ale škúlenie mi napokon operovali až ako dospelej (27.r.) s otáznym výsledkom, s tupozrakým okom sa už nedá robiť nič, treba podchytiť a vykorigovať čím skôr. V Ba - Kramáre je najväčšia odborníčka na takéto OP detí MUDr. Fischerová.

dai
7. feb 2011

no, ja som bola pre istotu s dcerou v 1 roku lebo sa mi zdalo ze skuli na kramaroch - tam skulenie vylucili...
podla mna sa urcite nema cakat do dospelosti, kedy su tieto chyby uz tazko korigovatelne...
moja neter skuli, svagrina jej preliepa ocka od malicka - bola uz 2x operovana ( v 2-och rokoch a v 4-roch rokoch ) - prelepuju dalej a verime ze sa jej ta trpezlivost raz vrati...

iwuskaaa
7. feb 2011

Toto je pre mňa aktuálna téma. Synček ide mať polroka a asi od štvrtého mesiaca sa mi zdalo, že škúli, viac na pravé očko. Dosť sme sa toho obávali, išli sme na kontrolu k očnej lekárke, kde býva aj kontrolovaný kvôli očnému pozadiu, keďže sa skôr narodil. Tá škúlenie ani nevylúčila, ani nepotvrdila, takže pre istotu nás odporučila na detskú očnú kliniku na Kramáre. Boli sme tam práve minulý štvrtok a škúlenie je vylúčené 😵 . Je tam vybavenie na špičkovej úrovni, dokonca majú nový prístroj, jediný na Slovensku, takže ja som bola maximálne spokojná s prístupom aj s vybavením 🙂 . Skús sa obrátiť tam 😉

winona24
8. feb 2011

Škúlenie, alebo odborne strabizmus je zraková porucha, pri ktorej je porušená spolupráca oboch očí. V tomto prípade každé oko mieri iným smerom. Ak sa pri strabizme pozerá jedno oko priamo vpred, je druhé oko odchýlené smerom do vnútra, von, hore alebo dole. Uhol odchýlenia oka z priameho postavenia sa nazýva úchylka. Úchylka môže byť viditeľná neustále alebo sa občas objaví a zase zmizne.

Škúlenie je relatívne častá porucha, ktorá postihuje približne každé tridsiate dieťa. V rovnakej miere sú postihnutý chlapci aj dievčatá. Strabizmus je často krát postihnutie dedičné, ale je pravda, že veľké množstvo škúliacich nemá žiadnych predkov ani príbuzných so strabizmom.
Príčiny vzniku strabizmu

Príčina vzniku škúlenia doposiaľ nie je presne objasnená. Medzi hlavné príčiny škúlenia patria dioptrické poruchy (napríklad veľký dioptrický rozdiel medzi oboma očami ), poruchy okohybných svalov alebo ich inervácia. Pohyb oka je ovládaný šiestimi okohybnými svalmi. Dva z týchto svalov ovplyvňujú pohyb oka do strán a štyri svaly pohybujú okom hore a dole. Presné zameranie oboch očí na jeden sledovaný predmet závisí na dokonalej súhre celkom dvanástich okohybných svalov. Činnosť svalov je kontrolovaná zložitými mozgovými centrami. Škúlenie sa častejšie prejavuje u detí s chorobami postihujúcimi mozog ako sú: mozgová obrna, hydrocefalus, nádory na mozgu alebo Downov syndróm.

Škúlenie môže vyvolať aj šedý zákal, úraz oka a ďalšie očné choroby, ktoré majú vplyv na videnie. Na druhej strane je tiež pravdou, že u veľkého percenta detí sa nepodarí nájsť žiadnu pridruženú chorobu, ktorá by mohla mať súvis so vznikom strabizmu.
Príznaky strabizmu

Hlavnou známkou škúlenia je uchýlenie sa oka určitým smerom, zatiaľ čo druhé pozerá priamo. Ďalším príznakom môže byť privieranie jedného oka a otočenie hlavy do strany s cieľom zaostriť na pozeraný predmet.
Možnosti liečby škúlenia

Vo všeobecnosti platí, že čím skôr sa začne s liečbou strabizmu, tým je väčšia šanca na jeho nápravu. V prípade, že sa strabizmus diagnostikuje po šiestom roku života, je veľmi málo pravdepodobné, že konzervatívna liečba bude účinná.

Hneď ako sa objaví akýkoľvek typ škúlenia, je potrebné absolvovať komplexné očné vyšetrenie. Na jeho základe bude zistená príčina vzniku strabizmu a podľa toho sa stanoví aj liečba.
Korekcia škúlenia optickými pomôckami

Ak je dôvodom dioptrická porucha, pristupuje sa ku korekcii okuliarmi. Aby sa nerozvinula tupozrakosť, je potrebné zdravé oko zakryť okluzorom, čo prinúti škúliace oko namáhať sa ku správnemu videniu. Taktiež sa k tomu používajú rôzne pleoptické a ortoptické cviky.
Korekcia škúlenia operáciou oka

Keď už konzervatívna liečba nepostačuje, lekár odporučí liečbu chirurgickú. Ta je obvykle uskutočnená na oboch očiach. Spočíva v nastrihnutí spojivky a cez tento otvor chirurg upravuje dĺžku alebo posun okohybných svalov. Cieľom chirurgickej liečby strabizmu je dosiahnuť rovnomerného postavenia očí.

Vplyv na konečný výsledok operácie škúlenia má dôsledné prevedenie ortoptických cvičení a nosenie predpísaných okuliarov. Môže sa stať, že prvá operácia strabizmu nie je dostačujúca a po určitom čase je nutné ju zopakovať, pretože sa škúlenie opäť vrátilo a niekedy v opačnom smere.

U starších pacientov je chirurgický zákrok často krát len estetická záležitosť, kedy sa dosiahne rovnomerné postavenie očí, pretože následkom neliečeného strabizmu v detstve je u veľkého percenta pacientov tupozrakosť jedného oka a tú už nie je možné vyliečiť a ostrosť videnia ostáva aj naďalej obmedzená.

https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/mate-skusenosti-so-strabizmom-skulenim-u-deti/

toto treba riešiť s odborníkom a určite nečakať do dospelosti....najfundovanejšie odpovede Ti dá očný lekár a nie my....

držím palce.... 😉 😉

planeta
17. jan 2012

Prosím, vie mi niekto poradiť, či sa nachádza v Trnave, Topoľčanoch alebo v Piešťanoch ortoptická škôlka alebo zariadenie kde robia ortoptické cvičenia?Ď.

simsalabim
17. jan 2012

Moja dcerka bola operovana na strabizmus v Bratislave na Kramaroch, operovala ju znama ocna chirurgicka MUDr. Fischerova. Dopadlo to vyborne. Ak by si sa chcela opytat nieco konkretne, napis mi ss.

mirip
9. mar 2012

@iwuskaaa my sme boli tiež na Kramároch,naša očná nás tam poslala práve kvoli tomu že majú prístroje a sú "super"vybavený no odchádzala som nasratá ako pes.....viac ako polovicu správy odpísala Dr z tých čo boli v zdravotnom zázname od našej očnej a vyšetrenia na super prístrojoch? Žiadne neboli vyšetrovali na takých ako si ešte ja ako dieťa pamatám /tiež nosím okuliare odmalička / a teda porístroje staršie ako ja čo ešte hádam vyrobili za prvej republiky za Masaryka a žiaden super prístroj tam nebol, navyše dr čumela do papierov a že načo nás tam naša očná poslala atd. a nakoniec do záveru šupla operácia.......hlavneže sme boli síce aj s rozkvapkávaním vo vnútri síce 4x ale na minúty dohromady najviac tak 15minút.....takže Kramáre ma totálne sklamali čo sa týka vyšetrenia očí 🙄

zdenoziga
12. jún 2017

Prosim vas kcemsa spitat moja sestra skuli ot narodienia a teras ma us 18 rokov velmi ju trapi ze skuli a hanbi sa preto kcemsa spitat su aj take dioptricke okuliare na skulenie alebo sosovki velmi pekne dakujem

llaurita
12. jún 2017

Ja som ako dieta skulila a to dost. Bola som na 3 operaciach, po tretej som konecne mala pokoj. Po prvej to skulenie bolo skoro neviditelne ale aj tak ma poslali na 2 dalsie.... No som rada ze ma ako dieta operovali, nerada by som skulila aj v dospelosti 😉

renab
12. jún 2017

@zdenoziga presne to opísala @winona24 . keďže sestra má už 18 rokov, operácia jej môže pomôcť - esteticky, ale aj uškodiť, lebo sa môže zhoršiť binokulárne videnie a v tomto veku je obtiažne ho napraviť.
Môjho syna operovali v štyroch rokoch. keďže však lekárka pri jednej operácii môže upraviť len dva svaly - nestačilo to. Avšak sa mu upravilo binokulárne videnie (čo bol vlastne dôvod na operáciu), druhú operáciu nám neodporučili, lebo by ho mohli zas porušiť.
Treba sa jednoznačne poradiť s lekárom.

daja6
12. aug 2017

Prosím vás poraďte mi kam na operáciu s mojou 4rocnou dcérkou prosim

jano5522
15. máj 2020

Dobrý deň.... chcem sa opýtať či sa dá na operáciu na škulave oko.... fakt má to trápi... už od narodenia to mám

lienka444
17. mar 2022

@greenline Nie je pravda. V čo najskoršom veku sa operuje. Moju 2,5 r dcérku to čaká. Ja som bola na to operovaná 2x.