Ako sa zmieriť s tým, že moje dieťa je autista?

28. máj 2024

Mamicky, ako sa da zmierit s tym, ze moje dieta nikdy zrejme nebude ako ine deti? Je rano osem hodin, a uz sme 4 zachvaty zurivosti mali 😪. Moje dieta ma 3 roky, nevie ani same papat, musim ho krmit. Ked nekrmim ma zachvat zurivosti. Ma plienky. Je mu uplne jedno aj ked som skusala a plienku nedala a ostal v mokrom. Uz 3 roky sa rozpravam sama sebou, lebo nerozprava. A doma obcas na mna pozrie, ale na ulici ziaden ocny kontakt. Rozpravam mu, ani sa nepozrie. Samozrejme odbornikov navstevujeme. Pokrok ziaden 😪😪. Do 3 rokov ho deti nezaujimali. Teraz ho zacali deti zaujimat chce do nich strkat, bit ich 😪. Milujem ho. Ale som z nervami v koncoch.

sofia_sim36
28. máj 2024

Doporučujem eva_cz_eva na tiktoku naozaj priniesla mi trošku iný pohľad na autistické deti. Neviem čo poradiť,určite je to veľmi ťažké ale netreba zúfať prajem veľa síl😊

viestta
28. máj 2024

S tym sa nikdy nezmieris. Dolezite je prijat ho take ake je a spravit vsetko pre to aby malo najlepsi zivot aky moze mat.
Ale myslim si, ze samodiagnostika je najhorsie co pre neho mozes spravit. Ak mas podozrenie ries to s odbornikmi.

autor
28. máj 2024

@viestta Pani, ja uz aj takto to mam tazke. Jasne je v mojom texte napisane, ze odbornikov navstevujeme..Ale jasne kopni si do nestastnej matky, a pis o samodiagnostike.

viestta
28. máj 2024

Pisem ti to ako matka dietata so zvlastnymi potrebami a preto pisem, ze sa s tym nikdy nezmieris, ale mas sa postarat aby jeho zivot bol najlepsi ako sa da.

autor
28. máj 2024

@viestta Ano, ale zaroven pises, ze to mam riesit s odbornikmi. Ja v hlavnom prispevku pisem, ze to s odbornikmi riesim.

thereisabear
28. máj 2024

Nezmieriš sa, len sa s tým časom naučíš žiť. Treba prísť hlavne na to, čo na tvoje dieťa zaberá. Je veľa prístupov a každému pomáha niečo iné.

ladenka4
28. máj 2024

Autorka, kľudne nápis IP, mám takéto dieťa, síce už ma 10r

pink_lady
28. máj 2024

Tak ja mam 14r autistu. Mne raz /ked mal 3r a este sme neboli diagnostikovaní/ povedala jedna liecebna pedagogicka..: Diagnoza nic nezmeni na tom, ze je vas syn, stale bude vas...Pozri ja viem ake je to ku*evsky tazke dakedy a nebudem ti klamat, aj bude a bude este horsie...Nieco sa da upraviť liekmi, niečo nie...Podla moznosti cim skor umiestnit do školky, skoly a ten cas co bude prec, vyuzit na oddych, na nacerpanie sil...Pokial sa ti da pracovat a naplna ta to, pracuj, pokial nie, vyuzi co sa da prispevky od statu a cerpaj v case ked maly bude v zariadeni silu...kazdy vie co ho naplna, najdi si nieco...Teraz som na rodicovskej s mladsim ale ked bol cas ze som bola doma a nejaky cas nepracovala /a mali sme este len jeho/ tak som chodila plavat, do prirody vela,....nabijalo ma to...Teraz pri mladsom mam tiez svoj konicek pri ktorom trochu s relaxujem..a ak sa bude dat chcem na par hodin od septembra pracovat...

veklipo
28. máj 2024

Môj 7r syn ma kamarátku s autizmom. Vôbec si neuvedomuje, ze je “iná”. Povedal mi, ze len keď sa jej niečo nechce robiť, nerobí to. Ze ani jemu sa vela nechce, ale on to nakoniec urobí. Ona nie.
Ona na neho začala reagovať, začala sa ho dotýkať. Za rok spravila obrovský pokrok.
Rozumiem ti. Je to ťažké pre rodičov.
Držím palce a prajem vela trpezlivosti.

kacena4
28. máj 2024

neviem ktory druh PAS mate predpokladam ze detsky autizmus. je to tazka dg. prajem veľa sil. ja mam 2 autistov, a nikdy som sa nezmierila s tym, len treba prijat dieťa take ako je a rozvíjať ho ako najlepsie vies aby mal co najviac. mne napr. pomáha psychohygiena a psycholog na zvladanie nezvladatelbnych situacii. pozitivum je ze ste v najhorsom obdobi môže byt casom len lepsie aj zdrave deti maju obdobie vzdoru 🙏

brezza
28. máj 2024

Pridaj sa tu k nam do skupiny Autizmus podla mna ti to pomoze. Nie si v tom sama.
A ma len tri roky. Za rok moze spravit takr pokroky, ktore si teraz ani nevies predstavit. Neviem akych odbornikov navstevujete, ale v prvom rade treba najst klinickeho logopeda (nervozita je casto z toho, ze dieta nevie vyjadrit co chce). Mojmu v tomto veku velmi pomohla TSMT terapia (nie je tak narocna financne a na dochadzanie) skus pozriet ci mate v okoli neviem odkial si a ABA terapia ( tam je to uz financne narocnejsie). A nasadili sme aj rybi olej. Viac zistis u nas v skupine.

bora0123
28. máj 2024

Ahoj 🙏 uplne ti rozumiem, mat narocnejsie deticky da velmi zabrat hlavne na psychiku, chcela by som zdielat svoju skusenost, ja som to mala so starsim podobne, on sice rozpraval skoro aj je na svoj vek inteligentny, no zachvaty zurivosti boli tiez takto ako opisujes, bil sa, odplienkovat ani za svet aj keby bol cely den v mokrom bez plienky tak mu je to jedno, do toho 24/7 stimming (u nas to bolo take nasrate hmkanie a kusanie sa do jazyka aj ked nebol nervozny 😅), zvykol ignorovat otazky/zavolanie 10x castejsie ako pocuvnut, proste videla som ze nieco nie je v poriadku
Ako sme cakali na termin u noveho specialistu, skusila som drasticky upravit rezim podla jedneho clanku co som ani neviem kde vyhrabala, a obrovske pokroky nastali hned po prvom tyzdni, vobec ziadna telka (manzel/moja mama im zvykli pustat tak som to zatrhla), ziadne sladkosti ani polotovary ani dzus, prechadzka bola aj 2x do dna 2 az 3 h jedna, rybi olej (mali sme sirup, presli sme na zele), vitamin D a C, brusnice a integrovat dieta do zivota vo vsetkom od rana do vecera (to samozrejme zavisi aj na dietati, u nas to na zaciatku vyzeralo ze sa mu nechce/nevnima, ale po tom tyzdni sa postupne zacal zapajat, a ono aj ked to vyzeralo ze ma vobec nepocuva, tak nakoniec vysvitlo ze cely cas pocuval aj si pamatal vela z toho co som ani necakala 🙂)
Nehovorim ze je to dokonaly univerzalny navod co zazracne vylieci vsetky deti, len som chcela dat nadej ze moze byt aj lepsie a ze u nas postupne nieco zabralo ❤️
Ja som sa mu vzdy velmi vela venovala aj sme si citali aj sa hrali, no to integrovanie do realneho zivota/vsetkeho co robim/ asi najviac pomohlo a teraz mu akekolvek priznaky vymizli
(U nas bolo tiez podozrenie na vysoko funkcny autizmus/ADHD a terapeutka moc nepomahala)

deti95060810
28. máj 2024

najlepšie je napísať že dieťa treba dať do mš, alebo zš...
ale ľudia KDE...škola vás odrbe a neraz deti chodia do školy LEN 2 krát do týždňa na 2-3 hodiny...ostatok doma s matkou... štát ti nepomôže nič - popr. veľmi málo.
áno sú jedinci ktorí sú v škole celý deň - ale je ich málo.
dostať dieťa do špec. mš je umenie a integrovať do bežnej ešte väčšie...
matky sú zúfalé a veru sa to skončí aj tak ako na Liptove pred asi 3 mesiacmi , ale hlavne že kompetentní vyhlásia že matka brala všetky dotácie na ktoré mala nárok.... 😈
autorka na fac. je skupina autisti, alebo aj PAS... doporučujem.

andulka1988
29. máj 2024

Neviem či sa dá zmieriť s akoukoľvek diagnózou dieťaťa.
Teraz možno toho nevie,ale o rok bude zase iné dieťa. Len sa treba obrniť božskou trpezlivosťou. Prajem vám aby to šlo pomaličky lepšie,rýchlo to určite nebude.

ankare
29. máj 2024

Ahoj. Máš to veľmi ťažké. Nebojuj s tým, ale prijmi to. Bude sa Ti ľahšie žiť. Držím palce!