Ako sa prejavuje zápal pľúc?

24. dec 2022

Mám stres,keďže teraz je toho plný internet...naša 16 mesačná je chorá,dosť soplí a sem tam zakašle ale fakt málo..prvé dni kašlala keď si šla ľahnúť tak kašlala dosť asi 10 minút ale potom spala...teraz spí celú noc nezakašle a zázračne ani upchatý nos veľmi nemá chrapčí iba keď pije mlieko a dýcha ústami keď papá inak ma aj v pohode cumeľ...sople má biele až číre ale asi biele skôr...horúčku nemá..behá,predvádza sa hra sa...len mi príde viac unavenejšia...a papá kus menej ale nemôžem povedať že nepapá...dávam jej paralen sirup,mucosolvan aj Cevitko a Devit...

dadka128
24. dec 2022

Prečo si myslíš že ma zápal pľúc? Co tak ísť doktorke nech dieťa popočuva? Možno aj rtg spravia

autor
24. dec 2022

@dadka128 ja sa pýtam ako sa to prejavuje keďže je plný net toho že deti ho majú a zhodou okolností aj naša je chorá už vyše týždňa...momentálne ju asi nezoberiem nikde keďže sú sviatky a my sme tam volali a majú tak plno...že nám iba odporučili liek..

lasoli
24. dec 2022

no to nevies,zistis aj ju pojdes dat skontrolovat.Ale u takych malych deti by noli aj vysoke teoloty + chrapcanie.A to nepises len sa zda ze zmatkujes.Ved chod k pediatrovi,u malychd erinkasel moze trvat aj mesic klidne,alw ak si tak bojazliva mal by si uz byt u pediatra,nie pisat na fora.

diewcatqoo
24. dec 2022

U syna sa zapal pluc prejavil vysokymi horuckami a dusivym kaslom. Ale napr. pred par dnami sme sa konecne vystrabili z chripky a tie horucky boli vyssie, aj kasel bol este horsi ako pri zapale pluc.
Z toho, co popisujes mi nepride, ze ma zapal pluc, ale skor klasicku chripku alebo nejaky iny virus. Syn bol pri zapale pluc apaticky, nemal chut sa hrat, lezal a nevladal. Ale ak mas pochybnosti, skoc pre istotu k lekarovi, nech urobia aspon crp alebo dieta popocuvaju.

dadka128
24. dec 2022

Bez príznakov by to mohol byt zamlčaný zápal pľúc, inak teplotami bolesťami na hrudi , kašeľ ale taký dusivý

autor
24. dec 2022

@dadka128 to že ona dáko extra nekašle..skôr vôbec...len niekedy tak zbežne cez deň...len mala jeden večer taký kde kus dlhšie kaslala ale nie sucho ani nič len tak že sa nevedela dokašľať

autor
24. dec 2022

Ďakujem,určite ju dám popočúvať no,momentálne do utorka nemám kde a ďalšia vec je že náš lekár má plno,dopredu mi povedali že majú plnú čakareň..že máme prísť iba ak sa naozaj zhorší..

lasoli
24. dec 2022

tak kebyze to je zapal jednak by aj teploty unak lietali a bol by unavena,asymptomaticky priebeh moze byt alw to asi nie.Normalny kasel,moze kludne trvat aj mesiac.

autor
24. dec 2022

@lasoli tak bežne by som to neriešila lenže keď vidím prispevky na internete že každé druhé dieťa s tým leží či už doma alebo v nemocnici..chytá ma panika

luliu
24. dec 2022

Načo jej dávaš Paralen, ak nemá teplotu? Určite nemá zápal pľúc, to by sa prejavovalo inak, nie ako popisujes

luliu
24. dec 2022

A veľa detí je rôzne chorých, ale to neznamená, že to budem prenášať na svoje deti. Akože čítam na internete, tak aj moje to má. Menej čítať, ak máš taky problém 😉. Skoré uzdravenie

evinka400
24. dec 2022

Zapal pluc sa u nas prejavil vysokymi teplotami, dusivy kasel, ale ako keby nevladal nic vykaslat. Totalna malatnost, nechut do jedla, pit odmietal, tazko dychal. U mna to iste, len bez teploty, plus modre pery a dokonca aj prsty na nohach. Hrozna svalovica na bruchu od kaslania a nevladala som absolutne chodit.

autor
24. dec 2022

@luliu Ďakujem za odpoveď.😊

autor
24. dec 2022

@evinka400 takže to nie tak ako ja opisujem..

heln
24. dec 2022

skoda, ze nad tym rozmyslas az dnes, a ze vas lekar odbyl tym, ze maju plno.
neviem ako sa prejavuje zapal pluc, ale viem jedno, ze ked ide o dieta, tak radsej presedim cely den v cakarni, my sme mali minuly tyzden chripku, detom teploty presli, vyzeralo to dobre, ale vo stvrtok som utekala na orl s jednym dietatom so zapalom stredneho ucha a v piatok s druhym. takze v utorok chod k lekarovi, nech ju popocuva, radsej zbytocne, ale mat istotu, ze je v poriadku. zelam rychle uzdravenie.

autor
24. dec 2022

@heln ďakujem.tak spravím...áno,aj ja by som.sedela keby môžem v čakarni lenže odkedy bol kovid čaka sa dvore a v čakárni sú dvaja a zvyšok vonku...takže v tomto počasí by som jej ešte aj uškodila nie pomohla ale inak máte pravdu..

evinka400
24. dec 2022

To by si urcite rozoznala, ze je naozaj zle. Ale co sa tyka skryteho zapalu, tak s tym skusenosti nemam.

kleopatra114
24. dec 2022

Moja pri zápale pluc nala len kašeľ , bez teplôt . A dokonca nekaslala každý deň a ani doktorka ho pri počúvaní nepočula . Aj sme von chodili . Len ten kašeľ bol iný ako pri bežných virozach.

marca12
24. dec 2022

@heln v chripkovej sezone je nerozumne ist s dietatom k dr.ktore nema ziadne vaznejsie tazkosti. Prave tam moze ochoriet. A lekar vie,preco jej povedal,aby prisla len ak sa stav zhorsi. Toto,co opisuje autorka nevyzera vazne,len bezna viroza.

lalenka33
24. dec 2022

Načo dávaš dieťaťu bez teploty Paralen? A Mucosolvan, keď píšeš, že dáko extra nekašle? Z toho Mucosolvanu aj musela kašlať, keď išla spať... Kašel, ktorý popisuješ je skôr suchý, ako vlhký. Prepáč, ale z môjho pohľadu farm.laborantky dosť zle zvolená liečba na popisovaný stav. Tu bohate stačia tie vitamíny.

slovakboy
25. dec 2022

Mám iba tušenie ako sa asi prejavuje zápal pľúc. Lekári vždy počúvajú fonendoskopom dýchanie v rôznych častiach pľúc. Chrípka alebo nádcha postihne priedušky to je horná hrubá časť pľúc kdežto zápal pľúc postihne koncové časti až aveoly o to je nebezpečnejší. Len viem že keď som nachladeny alebo mám astmu lekár vždy počúva laloky na chrbte dole a vtedy mi vždy povie či sú to len priedušky alebo astma. A keď mi urobi spirometriu tak má jasno. Skus jej dať sfuknut sviečku. Ale možno že zápal pľúc nepostihuje automaticky vitálnu kapacitu. Saturácia je zas niečo iné. Vitálnu kapacitu máš ale výmena kyslíka nie je. No Sorry asi som tu urobil viac chaosu s protichodným informáciami.

slovakboy
25. dec 2022

@slovakboy práve som prečítal na nete že sa to týka tých aveol takže by to malo ovplyvniť kapacitu pľúc a schopnosť rýchlo vydychovať. Asi najlepšie k lekárovi nech ju popočúva.

julca777
26. júl 2024

Ja som tiež prekonala zápal pľúc, teplotu som mala len tak 37,5-37, takže len zvýšenú. Mala som zimnice, ale začalo to len ako obyčajná chrípka najskôr úplne bez teploty, bolesť svalov, kĺbov, kostí, hlavy, rezanie a pálenie očí, malátnosť, únava, zimnice a trocha ma pobolievali zuby. Od začiatku som cítila bolesť na hrudi, najskôr len takú miernu, ale nevenovala som tomu nejakú pozornosť, lebo mňa tam pobolieva bežne počas celého roka keď sa mi aj zníži imunita alebo tak a mám bežne trocha problém s dýchaním a so srdcom, mám arytmie a ešte dačo a myslela som, že som trocha preťažená, lebo do noci dosť dlho študujem, chodím neskoro spať a hneď ako sme prišli s dovolenky, kde sme aj s priateľmi bola na všelijakých kolotočoch dole hlavou a hneď na druhý deň som si dala tréning tak som si myslela, že som nejak prechpadla tam, keď som šla z vody na kolotoč a ma prefuklo alebo som chytila niečo z vody a tak. Minulý rok som kašlala skoro 3 mesiace a nenašli mi nič, vo februári som tiež dosť ochorela, cítila som sa veľmi zle, tiež som kašlala. Na rontgene nič, ale z testov vyšiel čierny kašeľ. A tak a teraz sa tá bolesť na hrudi stále zväčšovala a postupne som začala pokašliavať až som potom mala aktívny kašeľ (prevažne mokrý) ale bol občas aj suchý. A tak som teda šla na 4. deň od toho, čo som sa začala cítiť zle k lekárovi (dobre, že som nešla hneď, lebo napríklad v krvi by sa ešte nenašlo nič a aj lekárka povedala, že asi ani takto na 4. deň mi v krvi nič nenájdu) ja som si osobne myslela, že mám nejakú chrípku alebo chronickú bronchitídu keďže naozaj ma veľmi často boli na hrudi a dosť často kašlem a tak mi urobili CRP, ktoré bolo v pohode a výtery do nosa, hrdla a ešte aj taký hlbší do nosa ešte na inšie vyšetrenie, pri počúvaní fonendoskopom povedala lekárka, že mi tam niečo píska a že nedýcham čisto a odobrali mi dosť krvi na všelijaké rôzne testy a poslali ma na rontgen. Bola so mnou mamina a tiež nebola moc šťastná, že ma znova rontegenuju, lebo je to dosť škodlivé (aj 1 len lietadlom je ako niekoľko rontgenov) a už mi raz pľúca rontgenovali a mala som veľa zranení, takže rontgenov mam strašne veľa a najhoršie, že to žiarenie sa nevyplavý a vzniká z toho rakovina, ale tak čo už a tam povedali, že mám pneumoniu (zápal pľúc), že mi našli nález na pravom pľúci a lekárka mi dala antibiotika a Erdomed na vykasliavanie a potom som už len oddychovala doma, pila čaje a potom nejak za 2 týždne som mala ísť na dovolenku k moru, takže povedala, že to mi pomôže aj tá morská soľ a tak, takže tak.... Antibiotika som mala vlastne 2 krát za deň (každých 12 hodín) na týždeň. To sa mi stalo ale už dávnejšie a 1 deň pred návštevou lekára v noci som bola taká dýchavičná a mala som pocit akoby som sa dusila