Dobrý deň prosím vás ako sa prejavuje zápal obličiek , dnes som si všimla že dcérka 3.5 ročná úplne minimálne cika , má opuchnuté pod očami čo ma vydesilo , a menej jej aj chuti jesť ... Prosím vás samozrejme zajtra ráno volám doktorke ale mám stres veľký
@simona966 dolezite je,a ky je zapal, ci infekcny alebo neinfekcny -autoimunny, ci mozno iny.
priznaky, co uvadzas su skor prejavom autoimunneho zapalu, pri ktorom teploty nebyvaju. tu byva zmena v mnozstve mocu, zmena farby, slabost, malatnost, moze byt zvyseny smad, opuchy.
infekcny zapal sa prejavuje hlavne teplotamia bolestou, smaozrejme aj tie dalsie priznaky aki pri inaxch infekcnych ochoreniach -slabost, malatnost a pod.
infekcny zapal sa vacsinou do oblicky dostane z moc. mechura, cize vacsinou mu predchadza zapal mocoveho mechura, tkory je bolestivy. a teda aj zapal oblicky pri takejto infekcii je bolestivy a castejsie len na jednej strane.
v oboch pripadoch moze byt v moci nalez, niekedy makroskopicky ( okom viditelne zakalenie, zmena farby -moc syty, ci svetly moc, pripadne cerveny ), pripadne mikroskopicky, na co treba papieriky na moc a nasledne poslat do labaku.
no napr pri infekcii dychacich ciest a zvlast,a k ma dieta teplotu, moze vela tekutin vypotit. ak nahodov menej pije, potom nema co vycikat.
pri infekciach je riziko, ze oblicky nebudu dobre pracovat, dokonca pri horucke moze byt v moci krv. niekto ma na to upozornil a dokonca aj dcera tak mala. to som vobec netusila, zrejme nejaka zvysena priepustnost ciev pri horucke. dcera amla normalne naplno pozitivny test pruzkom na krv, na 3 kriziky. ked teplota poklesla, test bol negativny
@simona966 samozrejme som zabudla spomenúť cez víkend mala teploty z ničoho nič