Ahojte,
keďže som prešla všetky staré diskusie, ktoré sa týkajú tejto témy, no stále neviem, čo si s týmto počať, založila som novú diskusiu. Snáď to nevadí.
Maličká má pol roka, je narodená skôr o dva mesiace. Zo začiatku mala dosť dlho koliky, príšerne nafúknuté bruško a dosť plakávala. Nepomáhala masáž , nahrievanie, cvičenie s nožičkami, Sab simplex ani bio gaja či coliprev. Pani doktorka nám poradila rektálnu rúrku, tú sme občas použili, keď sa malá krútila, zvýjala ,nechcela nám papať, ale grcla si po papaní aj 15x..Niekedy sa vykakala sama, niekedy som jej pomohla.. postupom času začala malá sama kakať menej a menej, rúrky bolo viac a viac, až sme sa dostali do štádia, že sama sa bez rúrky nevykaká. Je plne dojčená od začiatku ( nepíšte, že dojčené deti nemusia kakať xy dní), pretože,keby nemala žiaden problém a pekne spinkala a nezvýjala sa v bolestiach niekoľko hodín a papala normálne, tak jej žiadnu rúrku nedám.)
Odkedy sme začali s príkrmami (na odporučanie dr. od 5. mesiaca), tak sa to ešte zhoršilo. Dr nám povedala, že jej rúrku nemáme dať, že malá netlačí - že sa vykaká sama.. samozrejme, skúsili sme.. cvičiť, nahrievať, masírovať, nepomohlo, keď zaspinkala, zobudila sa každých 5 minút, tak sme ju nosili, až prešlo hádam 6 hodín a rúrku sme po kriku, stonoch a nevyspatí sa dali... Preto sa Vás pýtam, ako sa tento problém vyriešil? Poslali Vás na operáciu? Pomohlo,keď začali sedieť? Jedna pani sestrička nám odporučiola vývar z vločiek alebo bio slivkovú šťavu, nepomohlo, nevykakala sa.
Nerob to, lebo jej zleniveju creva.Vlocky do jogurru, polievok a slivky dlhodobo.Ked zacne lozit, chodit perilstatika sa zlepsi.Ma tuhu stolicu?
@lubkovaandrejka
@hilda08 o easylaxe som citala a uvazujem,ze to vyskusam. Dakujem za info, vyskusame aj to 🙂
@luccija no,mam pocit,ze je uz neskoro :/ stolicu ma niekedy redsiu,niekedy tuhu lepkavu,ale nejde z nej von ani taka,ani taka...
@lubkovaandrejka z medikamentoznej liecby sluste pripadne Lactulose, ak uz bolo velmi zle, kusok detskeho glycerinoveho cipku- ideal sa poradit s pediatrom. Ale v principe, redsie prikrmy, pridavat olej za studena lisovany do kazdeho prikrmu. Ja som varievala jablcka so susenymi slivkami a mixla ako vyzivu- ovocie sme prave kvoli tomu zavadzali popri zelenine skor. Cuketa je fajn na kakanie. Slivkova, hruskova stava popijat,...
Môjmu synčekovi tiež nič nepomáhalo. Bol plne kojený. Ani kvapky, ani cvičenia, masáže neznášal. Tak mi ktosi poradil, že mám zjesť sušené slivky a odvtedy nebol problém. Stačilo zjesť 4-5 sliviek a každý deň sa pekne sám vykakal.
😳🙏dobry Boze, prosim nedovol uz laikom zavadzat rektalnu rurku novorodencom a vôbec detom ...
@141117mmn ja som to robila na odporucanie dr., predtym som o rurke ani nechyrovala,kebyze viem,ze to moze takto skoncit v zivote jej to nedam.
@elis248 super,ze mu to pomohlo 🙂 ja som skusila slivky tiez,ale pozadovany efekt sa nedostavil
@jane1987 dakujem za odporucenie,opytam sa dr.na to,olej do prikrmov davam, stavu popija,skusime viac cukety a vlakniny.
@lubkovaandrejka prajem malinkej len to naaaaaj....ono sa to aj napriek "chybicke" zlepsi ...a to je supeeeeer...
@lubkovaandrejka masirovat, davat vodu, zeleninove polievky.Kolko dni nekaka?popytaj sa lekarky na nejake pripravky, ale rurku uz nie.
@lubkovaandrejka este sa ta opytam, je mala kojena, ci na UM? My sme si tym tiez presli a teda na zaciatku prikrmovania to bol des. Maly bol na UM, vymenili sme ho a neviem, ci tym alebo tym, ze si jednoducho uz brusko zvyklo, sa to upravilo. Kazdopadne drzim palce, viem, co to je ♥️🍀
@141117mmn dakujeme pekne.. no chyba to bola riadna, hadam sa to casom zlepsi 🙂
Keby ju necháš nevykaka sa nakoniec ? Ja som rektalnu rúrku nedvala,iba teplomer a tak kakal,každý večer,až sme to raz stopli, večer a noc ťažká a nakoniec na druhý deň keď sa plazil tak sa aj vykakal a odvtedy sám už len. Aj keď neviem či je to to isté,či teplomer spôsobí to čo rurka.
A easylax a iné,ako aj cipok,na to by som si tiež šla pozor aby ste neprešli od jedného k druhému,to by si si nepomohla. Tu laktulozu,to je na zmekcenie stolice. A asi už len vytrvalosť a zvládnete to.
@lubkovaandrejka Davas jej probiotika? Lebo biogaiu davas zbytocne. Vyraba sa z matrskeho mlieka. Kup laktobacily.
@evica17 rektalna rurka a teplomer podrazdi konecnik, je to to iste. Ohladom lactulose a cipku som jasne napisala, aby sa poradila s pediatrom, on ich lepsie pozna. Ja som si s malym zazila 7 mesiacov riesenia tohto problemu, ci uz s lekarmi, lekarnikmi, ci sme co- to doma poskusali. A kedze nevieme, co je u autorky pricina, ci navyk na rurku, ci prilis tuha stoli z prikrmov, etc, tak je na mieste, aby mala moznosti v rukave a poradila sa ohladom nich s lekarom.
@luccija dakujeme skusime, no s rurkou kaka uz vyse mesiaca :/
@jane1987 malicka je len kojena, super,ze vam to preslo,dakujeme za zelamie,hadam sa to tiez casom upravi 🙂
@evica17 skusali sme,nevykakala sa,jedine nam uz nechcela ani jest,plakala a dookola grckala. No,rurka a teplomer su na podobnom principe,ale na rurku si asi skor navyknu nez na teplomer
@beata_k davam jej infants dophillus,ale zatial nebadam ziadne zlepsenie
@jane1987 suhlasim s vami 🙂 o tyzden ideme k pediatricke tak sa na to opytam, a aj ake mame moznosti vyriesenia tejto situacie
@lubkovaandrejka tiež sme mali problém so stolicou, pomohlo zvýšiť príjem vody, robiť redšie príkrmy, žiadna ryža, banán… nasadili sme probiotiká probiofix a keď aj tak nejaký 3. deň nekakal, tak som dala easylax - to na odporučenie našej dr, toto vždy zabralo. Postupne sa to upravilo a uz môže papať aj ryžu a banán a kaká pravidelne.
@141117mmn ale prosim Ta, nedramatizuj. Nechas decko sa trapit, vrieskat 6 hodin, nespat kvoli tomu, ze sa nevie vykakat??? V com je to akoze dobre?
Nad nami aj doktori len mykali plecami, kolika, vsak to prejde po 3 mesiacoch, po pol roku...Trapili sme sa 1,5 roka, vysetrenia nic neukazali a ja som bola oznacena za hysteticku matku.
Nakoniec som sama prisla na to, ze mala pupocny pruh a diastazu a slabe brusne svalstvo, zo zaciatku premnozene bakterie v creve, co vraj "nevadi", nechali nam ju tak, bez liecby.
Tak nam nakoniec zabrali bulharske probiotika Colon v prasku v kombinacii s kolostrom a vela zeleniny v prikrmoch, ovocie cerstve, jablko stuhane cerstve, ma to aj zive enzymy... Menej mliecneho a bezlaktozove mlieko, ked uz som robila kase. Ale kojena bola do 20 mesiacov. Pomahal az ten zvyseny objem inej stravy a menej mlieka.
Teraz ma 7 rokov a poje aj klince, dokonca jej chuti velmi mlieko, hocikedy sa mi chce napit len tak. Syn napriklad taketo problemy nikdy nemal a mliecne on nemusi. S vynimkou jogurtov.
Skusila by som teda tie bulharske probiotika - najdite si Daflorn, myslim, ze Colon sa to volalo a kolostrum, ja som tusim uz v 6 mesiacoch davala take dospelacke v tobolkach, Dobre zo slovenska to bolo a vysypala som to do kase, do mnozstva, ktore som vedela, ze zje. To tekute jej nechutilo.
Ked je teraz najmladsi chory, tak mu davam kozie kolostrum z Edenpharmy, celu tobolku vysypem do kuska kase a zje. Tiez ho bolievalo brusko a tiez sme pouzivali rurku, postupne si odvykol od toho, fakt, cerstve vyzivy som mu robila, mix ovocia, on to bastil celkom rad a teraz mi kaka aj 4x denne 😅. No ma 22 mesiacov uz a uz ho par mesiacov nekojim.
Nic sme tym detom neposkodili. Mam kamosku pediatricku a ona ma prave skor povzbudila, ze ked treba, tak treba tu rurku, ze ich nemam nechat trapit, ze to je mytus a tym zvyknutim si. Neviem, minimalne ma ukludnila trochu, bola som na prasky pri dcerke. Fakt...
@lubkovaandrejka Skus probiotika a viac vlakniny. Hrušky, jablka, ovsene vlocky davaj do jedla, červenú šošovicu. Pit vela vody, nie čaju ale vody teplej. Casom sa to pusti. Masirovat brusko, cvicit nožičkami.
Pol roka som mala syna na rurke. Neslo to nijako samo. Prisli prikrmi, zo zaciatku ho zapekalo - mozno tyzden-dva a potom zacal pekne sam kakat.
@54tinka54 s vodou to je trošku problém, lebo tej mi veľa nechce vypiť, redšie príkrmy jej robím, ryžu-banán momentálne nedávam, presne kvôli tomu a easylax a probiofix som akurát objednala na pilulke, ďakujem za radu 🙂
@lubkovaandrejka môjho tiez zacalo po zavedení prvych príkrmov neskutocne zapekat, ale rúrku som mu nedáva, ked uz bolo zle, ze sa nevykakal niekoľko dni dala som easylax a potom sa vykakal…ale trápili sme sa skoro do dvoch rokov, zozaciatku zvykla pomoct cuketa, brokolica, ked bol starší tak tie vlocky, jablkova vláknina…kadečo sme skúšali