Ako sa čo najrýchlejšie zbavíme novorodeneckej žltačky?

ivkafu
16. jan 2015

Dievcata poradte, ako ste sa dostali drobcov z novorodeneckej zltacky. My sme v nemocnici, malemu klesaju hodnoty zltacky velmi pomali, ako pomoct? Aj ho dojcim, aj vela pijem aby mocil, stolicu ma pomenej. Ja spavejsi, co robit, aby sme ta toho zbavili skor. Dakujem za nazor kazdej.

ejkam
16. jan 2015

Ahoj, aj my sme mali a je aj pod tým svetlom? Môjmu dávali aj čierne uhlie, aby sa mi to rýchlejšie vyplavilo z tela stolicou.

magic08
16. jan 2015

@ivkafu vela dennehi svetla a vela pit. Neda sa radit, co robit aby to slo rychlejsie. Je to na je ho telicku, ako rychlo dokaze odvurat bilirubin

ivkafu
autor
16. jan 2015

@ejkam nedavaju nas pod to svetlo, lebo nemame take vysoke hodnoty sle ani nie dobre aby nas prepustili. Sme v polovici a kazdy drn nam klesa malinko, 3, 6 tych bodov. Tak ked to pojde tak tu budeme este dva tyzdne 😢 .

ejkam
16. jan 2015

@ivkafu a prečo Vás denne aspoň na nejaké hodiny nedajú pod svetielko, hodnoty by klesali rýchlejšie? Môj mladší bol 4 dni v kuse pod svetlom, nosili mi ho len na kojenie. Tak ho skús vyzliecť do plienočky a sadnúť si s ním ku oknu cez deň a dať si ho na seba, aby mu nebolo chladno, no neviem ako teplo máš na izbe🙂

esti77
16. jan 2015

Dojčiť na požiadanie, ak je spavejší, povzbudiť pri zaspávaní napr.pohladkaním po líčku, pomliečkovať pusinku...Materské mliečko obsahuje o.i. aj látky, kt.pomáhajú rozkladať bilirubín, nie je to len o svetle 😉 . A maminka, pri dojčení si stláčaj prsník za dvorcom na vrchu aj na spodku (palec a ukazovák majú tvar písmena c), tým si zvýšiš produkciu mliečka a malinkému ak bude tiecť, možno nebude stíhať piť a tým nezaspinká, ak je mliečka dosť, tak "len" dojčiť. Veľa mliečka a skorý návrat domov😉.

bellamafia
16. jan 2015

Dcera bola pod uv lampou celu dobu po porode..nakolko sa narodila v auguste tak mi ju dali aby som snou isla na slniecko a hlavicku prikrila plienkou....pomaha najviac tak ak svieti slniecko sup s nou na slniecko,teraz ked je zima mozes ju dat aj k oknu ale musis byt stale pri nej a otacat ju.....pozor nech ti neprechladne moze byt v plienocke iba v dobre vykurenej miestnosti! ziadne dvere ani okno otvorene a na hlavicku plienku..drzte sa a prajem hooooodne zdravicka obom 😉

ivkafu
autor
16. jan 2015

@ejkam
@bellamafia
@esti77 dievcata horsie je ze my sme v nemocnici tu nam nedovolia mat babetka vyzlecene, tak zo slnenia nic, kojime sa ale je spavejsi a vobec ho nemozem zobudit a ked papa tak sa hned unavy a nevytiahne tolko co by potreboval. Chcela som aby ho dali pod lampu, tak nie, lebo ze hodnoty niesu na pampu a musime cakat kym samo sa to vytrati. Verim ze zajtra to uz bude lepsie.

esti77
16. jan 2015

Verime aj my a veľmi drzime obom palceky😉.

evittam
16. jan 2015

@ivkafu Ak nie su hodnoty na lampu a inak mu nic nie je,tak by som podpisala papiere a isla domov...

esti77
16. jan 2015

Ono je to tak, ze v každej pôrodnici to majú po svojom-v jednej supnu dietatko pod uv, v druhej Ti povedia, ze len dojcit,dojcit lebo mliecko rozklada bilirubin a pustia domkov. Bude dobre😊.

ivkafu
autor
16. jan 2015

@esti77 dakujem ☺️
@evittam to by som radsej nechcela predsa je to novorodenec a keby nieco naj Boh chrani.ale inak mu nic nueje, vsetko msme vporiadku.

@esti77 inak presne tak, vsade je to ine, tu ke to tak ze pod lampu az ked to ma vysoke inak cakat, ale pevne dufam ze zajtra to uz bude omnoho lepsie.

esti77
16. jan 2015

Ano bude neboj, len ho stimuluj mlieckom, nech nebuvka viac ako je potrebné😊. Spachtosko malinky😉.

zabina27
16. jan 2015

@esti77 @ivkafu no vidite, nam pediatricka aj dr v nemocnici na detskom povedali, ze mam dojcit a na striedacku davat nutrilon, ze MM prave obsahuje latky, ktore spomaluju odburavanie bilirubinu - tak si vyber ☹ ja som mala s jednym prsnikom problem, ked mal maly asi 2 tyzdne, mala som krv v mlieku a on mal aj este slabu zltacku, tak mi dali tuto "radu", ze zo zdraveho prsnika dojcit a dalsie krmenie nutrilon... vsetky zname sa cudovali, aj tu sa mi cudovali, ked som to napisala, ze co je to za radu, ze to nikto nepocul... ja teda neviem, ale zacala som mat asi vtedy problem s dojcenim a postupne sa mi mlieko stratilo... ☹
praveze ja som od inych casto pocula, ze na zltacku sa dava glukoza, tak si skus poguglit. nasa pediatricka vtedy povedala, ze netreba. ale zevraj napr. v porodnici v TN davaju glukozu (ci doporucuju davat). v lekarni sa to da kupit, tak si nieco precitaj a ked tak ti to niekto prinesie 🙂

anomis
16. jan 2015

Moja malá mala žltačku, v pôrodnici mi radili že mám veľa kojit, čo som aj robila...mali sme žltačku do dvoch mesiacov az som dostala zapal prsnika a musela som dokrmovat umelým mliekom...na druhy den malej zmizla celá žltačka...hovorila som to pediatričke a ona povedala, že v materskom mlieku je niečo čo bráni aby ta žltačka prestala, ale že sa to nerieši, že ak to nezmizne do určitého mesiaca tak sa materské mlieko ma prevarat...ja by som aspon na jeden dva dni davala umelého mlieka a potom pokračovala s kojenim

zabina27
16. jan 2015

@anomis no presne to mi tiez hovorili, ze bud striedat kojenie a nutrilon, alebo prevarat MM... ale v nemocnici asi prevarat nemoze

ivia25
16. jan 2015

@ivkafu moja krsná robila na detskom odd. moja dcérka mala tiež vysoký bilirubin-žltačku tak sme dcérke davali živočíšne uhlie /carbotox/ naozaj to pomohlo. 🙂

ivkafu
autor
17. jan 2015

@ivia25 kedze my sme v nemocnici, uhlie mu nedavaju a ja mu nemozem dat bez ich vedomia. Ale rada by som mu pomohla aby sa toho zbavil rychlejsie.

terezka1947
17. jan 2015

@ivkafu moj mal zltacku cca do troch mesiacov-resp.vzdy tie hodnoty boli vyssie...v nemocnici davali aj pod lampu,ale aj napriek tomu sme dosli domov a mali sme problem ...a chodievali sme za jednym byv.primarom na KVP,ten nam so zltackou dost pomohol,lebo neklesala,ale nemala ani vysoke hodnoty na lampu...a poviem ti,ze ta plne chapem s tou spavostou,lebo ja som ho nedokazala v nemocnci zobudit,budlili mi ho sestricky a niekedy dost kruto ☹ s kojenim som mala problemy...no skratka,bol to trosku mensi horor...nastastie doma sa kojenie konecne rozbehlo...ale bilirubin nekelesal ako mal
nakoniec som mu daval polku z essenciale-tobolku som otvorila a tu hmotu v nej-tretinku v MM rozpustala,ani to nepomohlo a skoncila som na odsavani a zahrievani MM na urcitu teplotu-nebolo to prevaranie,ale napamatam sa na tie stupne...no,po cca 3dnoch takeho "kojenia" synovi krasne bilirubin klesol...

anomis
17. jan 2015

@ivkafu počkaj kým ťa pustia domov pri žltačke to trvá dlhšie a potom daj to umele mlieko ja som naozaj
zostala v šoku mala bola velmi žltá a ako pila chvíľu viac umele ako moje tak zrazu zbledla a až potom mi
pediatrička povedala že to býva materským mliekom že nechce ustúpiť žltačka...keby som to veďela tak to urobím
hneď keď som prišla s malinkou domov pretože bola taká žltá že som sa bala že sa budem musieť vrátiť s ňou do nemocnice...ja si myslím že oni to nehovoria preto aby si neprestala kojiť

ivkafu
autor
17. jan 2015

Kocky tak este ostavame nesu hodnoty na prepustenie. Neviem preco len tak cakaju ziadna liecba. Ze len vela, vela kojit, ale sak to aby mi cely den na cicke bol aj tak to ide ako v lete na saniach. Ine deticky su uz davno doma a to mali vyssie hodnoty ako my. Dali pod lampu kleslo a sli domov a my cakane.

anomis
17. jan 2015

@ivkafu ako dlho ste tam?

stastnamamulka
17. jan 2015

@ivkafu ahoj,ja som mala rovnaku situaciu u vsetkych 3deti,ak planujes casom dalsie deticky,je velmi pravdepodobne,ze to bude u nich rovnake.Nepotesim ta,ale nas si v porodnici nechali 8-13dni,vsetky deti po prirodzenych spontannych porodoch,rovnako mali prilis nizke hodnotry na lampu a prilis vysoke na prepustenie domov.Mojim vsak davali cajik s c.uhlim medzi kojenim,a radil zobliect a slnit na okne😀ale prd to zabralo😝 u dcerky /5,5r dozadu/ sme v nemocnici vyskusali aj vymenit mm za um na 48hod,hodnoty klesli ale nebolo to nic vyrazne.Babam sa ustalila hodnota bilirubinu az okolo 2mesiaca/obe boli kojene takmer 2r/,malemu klesol asi v 4tyzdni,ked som ho odstavila.Ja viem,ze ti je z toho naprd,akurat stavkujeme s mm ako dlho tak budeme,pri poslednom porode /3,5r dozadu/ stihol prerobit obyvacku😀😉prajem ti vela trpezlivosti