Ako rozpoznám astmu od laryngitídy?

mibi41
5. júl 2016

Ahoj mamičky,syn mal pred chviľkou zachvat a som z toho zufala...
Ma potvrdenu alergiu na pele,berie zenaro.
Astma potvrdena nebola leno nevedel dychat.
Nemohol dychat,vysli sme na balkon a dala som mu rectodel,pomohlo teraz spinka.
My sme v Nl a v decembri sme mali tiez zachvat,ale to bolo omnoho horsie,boli sme na pohotovosti a nic mu nedali...
Ako zistim ci ide o laringitidu alebo ma astmaticky zachvat?
Dakujem za rady.

zaba21
5. júl 2016

Moje obidve deti aj bratove deti mavali laryngitidy v útlom veku velmi casto. Moje deti tak do 5 - 6 rokov. Moje aj bratove deti su od detstva alergici - pele, travy, roztoce. Takze suvislost laryngitidy a alergie tam je, laryngitida sa u mojich deti zacala prejavovat od cca 1,5 roka a poviem Ti, ze to bolo velmi stresujuce.
Napisem Ti, ako sa zvykla prejavovat laryngitida u mojich deti - zvycajne boli priznaky velmi nenapadne, ten stekavy kasel sa prejavil spociatku len ojedinele pocas dna. Takmer vzdy to prebiehalo bez teploty. Ked sa uz stekavy kasel rozvinul, utekali sme k lekarke. Moja lekarka ma vzdy poslala na krcne. Co sa tyka liecby , vzdy sme dostali trojkombinaciu :
= injekcia hydrocortison, tabletky prednison - presne rozpisane davkovanie na par dni s klesajucou davkou a potom antihistaminika. Zachvat potom ustal a zvycajne sa potom spustilo vykasliavanie hlienov a mokry kasel, ktory niekedy trval dlho. Niekedy sa pridruzila infekcia, takze aj antibiotika sme dostali - ale to mozno uz len deti schytali nieco u lekarky, kedze sme sa tam vyskytli aj viackrat.
Nase deti nemali astmaticke zachvaty, ale myslim, ze je to velmi podobne ako pri laryngitide. Ale dost ma prekvapilo, ze ste nic nedostali. Viem, ze tato trojkombinacia je dost drasticka, ale pomaha.
Nasmu synovi dost pomohlo, ked sme ho ako stvorrocneho vzali do kupelov na 5 tyzdnov - boli sme v Stose. Prerusila sa u neho seria antibiotik - pol roka po kupeloch nebol chory a aj nasledujuca choroba mala uz miernejsi priebeh. Ked mate moznost, urcite ho vezmite co najcastejsie k moru.
No a co este pomaha : naparovanie nad vincentkou, pripadne slanou vodou. Dobre robi aj vlhky vzduch. Napriklad som pustala na plno horucu vodu a urobila saunovy efekt v kupelni. V zime som syna poobliekala a spal pri otvorenom okne - co najviac som vetrala a pustala studeny vzduch. Takisto sme mu robili teply olejovy zabal na krk.

mibi41
autor
5. júl 2016

Dakujem,o 2 tyzdne ideme na sk tak budem riesit lekarov,hadam pridu na nieco aspon lieky mu nejake daju.

marcelatje
5. júl 2016

Ak ide o laryngitidu moje deti mali spolu 3x vzdy bez liekov. Resp len nieco na vykasliavanie, proti drazdeniu (Fenistil) a kalcium. Ak je to sposovene virusom nic extra sa na to nedava. Odsleduj ten typicky laryngiticky kasel. Zvlhcuj, vetraj, neprehrievaj

danielahamar
5. júl 2016

pri laryng. dieťa šteká, pri astme by mal pískať, teda my sme to tak mali

natalushka
5. júl 2016

Pri laryngitide ma dieta inspiracny stridor(pri nadychu piska,steka,chrci..) a pri astmatickom zachvate ma prave exspiracny stridor(pri vydychu)..

mibi41
autor
5. júl 2016

Ja neviem ... :(...
Nemohol sa nadychnut,kaslal ale ci stekavo?Neviem rozlisit :(
Ale asi to bude laring lebo studene mu celkom pomohlo a citala som ze pri astme moc nepomaha, ci? :(

mibi41
autor
5. júl 2016

@natalushka aha tak Vasa odpoved mi pomohla k tozpoznaniu,asi laringitida ...

natalushka
5. júl 2016

Som rada🙂kazdopadne opatrenia ako pisali baby vyssie..zvlhcovat vzduch,vetrat,neprehrievat..pri zachvate posadit,nepokladat dieta do polohy lezmo,vybehnut do chladu..na balkon,do chladnicky🙂klaciovy sirup,nejake anithistaminika mozu byt fajn,aj kortikoid..ale to len tak bez predpisu nedostanete,bohuzial..len pevne nervy prajem..maly z toho urcite vyrastie🙂

mibi41
autor
5. júl 2016

@natalushka potesili ste ma,ano dala som mu rectodel.Mam od nasej dr z Sk,vybehli sme s nim o 4.30 na terasu v deke,predychal a neskor zase mu nemohlo dychat tak zase sme sa posadili k onku,mame teraz vyhodu ze je tu zima cca 17,viacej nie.Dufam ze dnes to bude ok.1x sme to mali v decembri na mikulasa,ale to bol aj chory a chrapcal omnoho viacej a plakal ze nemoze dychat,slniecko moje :(... ma 5 r. tak dufam ze mu to rokmi prejde a bude uz dobre,
lebo tu na pohotovosti kukalina nas ze co chceme ved mu nic nieje,pristup hrozny ked fakt neumieras tak Ti nic nieje...

marcelatje
5. júl 2016

@mibi41 ten stav sa castokrat zlepsi uz ken tym ze vyjdete von. Asi preto na pohotovosti vyzeral v poriadku 😊

mibi41
autor
5. júl 2016

@marcelatje no ano ale este mu to tam tak chripalo,ja som volnym uchom to pocula a oni ze ,,ved mu nic nieje,,myslela som ze vybuchnem,sedeli sme tak 3 h.a isli domov...

natalushka
5. júl 2016

@mibi41 ved toto..nech je nase zdravotnictvo ake chce..aspon sa o vas vzdy postaraju a clovek moze relativne kludne spat..drzte sa..snda to bude uz len dobre..manzel na to vraj tiez trpieval a svokra hned ako zapocula,ze "akosi divne kasle" uz mu davala olejove obklady na krk..a ze sa im to vzdy podarilo zastavit..a ked aj laryngida prisla,nebolo to ani zdaleka take dramaticke..tak skuste ho viac sledovat a kedykolvek sa vam nieco nebude zdat,dat obklad vecer na spanie..alebo kalciovy sirup..drzte sa🙂

zaba21
5. júl 2016

No ono je ta laryngitida pri akutnom zachvate nebezpecna, opuchnu hlasivky a dieta sa moze dusit. Naozaj sme na pohotovosti boli neraz pri dvoch detoch a to iste moj brat. Tie lieky, ktore som spominala sa davaju len pri akutnom stave, potom uz pripadne len antihistaminika. A ze ti na pohotovosti povedali, ze mu nic nie je , tak aj verim. Obycajny lekar to nie vzdy potvrdi. Moja pediatricka sa takmer nikdy nemylila , aj napriek tomu ma vzdy poslala na krcne potvrdit diagnozu - predsa len tie lieky su dost silny zasah do organizmu. Aj mne sa stalo, ze som dosla na pohotovost, lebo uz sa ten stekavy kasel obcas prejavil - lekar nic nevidel a na dalsi den to uz bolo aj so zachvatom. Takze obcas nevyspytatelna choroba - ale potesim ta, ze uz snad z toho vyrastie tvoj syncek.

http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/...

mibi41
autor
5. júl 2016

@zaba21 tak ver ci never... asi by som neklamala... tu v Holandsku to tak funguje... nemam dovod klamat

mibi41
autor
5. júl 2016

Mam kamaratku a ta uz je akoze Holandanka a syna si lieci cipkami paracetamolu pri 40tkach ...
a iny pripad druha zase letela a malemu asi z klimy na druhy den sa sekol krk nepohol z hlavou,prisli tam a dr mu doniesla plny pohar vody v kt.este plaval lad,ze ked sa napije tak mu nic nieje,mal asi 4 roky,napil sa tak ich poslali domov nech mu to natieraju ... kto nezije v zahranici tazko uveri pochopi...

zaba21
5. júl 2016

@mibi41
Asi si zle pochopila moj prispevok. Ja ti verim, naozaj to bezny lekar nemusi ani vediet rozoznat. Ako som napisala, mala som velmi dobru pediatricku, vedela odhadnut aj zriedkave choroby, ale vzdy nas posielala na potvrdenie k specialistom. A krcna lekarka sa vzdy pozrela do hrdla, predsa len ma ine nastroje a je na to specialistka.

A co sa tyka slovenskeho zdravotnictva, su tu problemy, korupcia, ale nam vzdy pomohli a ja osobne mam stastie na naozaj dobrych lekarov.