Ako rozoznať kašeľ?

babulka82
10. dec 2014

vie mi niekto popisat ako rozoznat kašel u deti? nejako sa v tom stracam. Niekedy kašleme malo a maly ma chytenen priedušky ,sme bez teploty. Inokedy riadne kašle a sustavne a dychanie ma čiste podla posluchu 😒 Nechapem to ako to ja rozlišim doma napr. mam ho počuvat?

stanislavao
10. dec 2014

@babulka82 len doktorka vie povedat, aky ma dieta kasel. ci ma chytene priedusky, hrtan, ci dychaciu trubicu, alebo pluca. vy to doma nerozoznate kopial s tym nemate skusenosti. kasel je suchy, alebo vlhky. ked je vlhky, dieta vykasliava hlieny. podla toho su aj lieky. ci na suchy, alebo na vlhky kasel.

babulka82
autor
10. dec 2014

@stanislavao a ako mam potom vediet že si stav zhoršil či zlepšil? povedali nam že ak sa zhorši mame prist .

stanislavao
10. dec 2014

@babulka82 ak zacne "piskat" tak to su priedusky. ak zacne kaslat tak silno, akoby do prazdneho hrnca, tak to moze byt zapal dychacej trubice - to mava moj mladsi syn tazko. ak by sa v noci budilo dieta na to, ze musi kaslat, tak treba ist k doktorke.

mirkapal
10. dec 2014

Co sa tyka kasla, ja sa riadim podla toho, ci kaslu malo alebo naozaj casto. Ked sa mi nieco nezda, idem radsej k dr dat dcerky popocuvat a skontrolovat. Ja som mala tiez teraz zapal priedusiek a uplne bez teplot, priebeh kasla moze byt naozaj rozny.

babulka82
autor
10. dec 2014

@stanislavao niekedy kašle aj v noci a vraj mu zatekaju len hlieny , raz mi kašlal menej a nemal ani teplotu a mal zapal pluc 😕

stanislavao
10. dec 2014

@babulka82 treba nahrievat infralampou a solnym roztokom vzlhcovat vzduch v izbe pred spanim. to pomaha.

babulka82
autor
10. dec 2014

@stanislavao a ako viem či v nom chrčia hlieny a kedy su to priedušky či pluca zapalene? Ano vzduch zvlhčujeme .

stanislavao
10. dec 2014

@babulka82 no zapal priedusiek a zapal pluc nerozoznate podla mna doma nijako. treba ist k doktorke a jedine ona to vie zistit.

babulka82
autor
10. dec 2014

@stanislavao tak prečo ma potom naposledy sprdli v nemocke že či som hlucha a nepočujem že maly ma zapal pluc ? 😕 to je hrozne.Dokonca a u doktorky sme boli vareny-pečeny stale nas počuvala ,uživali sme antibiotika a všetko som robila tak ako som mala a maly dostal zapal pluc.

25daniela
10. dec 2014

@babulka82 nic si z toho nerob, ani ja neviem rozoznat kasel, ani po 10 rocnych skusenostiach s kaslanim 😒
Aj dnes som bola ,iba' opocuvat dieta u lekarky. Aj mne sa stalo, ze dieta zo dna na den dostalo zapal pluc, bez teploty, dieta zakaslalo dokopy styri razy a kedze mi mama povedala, ze sa jej nepaci kasel, tak som utekala k doktorke a bol to zapal pluc. Takze pri akomkolvek kasli ho riesim s doktorkou a ked nemam cas ist k pediatricke, aspon na pohotovost idem..

babulka82
autor
10. dec 2014

@25daniela no mna len zaraža že prečo som si to odniesla všetko ja ,ked vlastne niesom lekar a k dokine sme chodili vtedy ako na hodiny klavira a ked to ona nepočula,nevzala vyter ani RTG neurobila. POtom to vlastne ona zanedbala. Ale ja chcem teraz tomu predchadzat tak preto sa na to pytam tu ako tie kašle rozoznat.

katrinka8
10. dec 2014

Zatečené hlieny počuť tak, že tak chrčí v hrdle. Ak sú to hlieny, dieťatko zakašle, hlieny vykašle (keď nevie vypľuť, tak prehltne - náš má rok, tak on to poje) a už nechrčí. Ak je to chytená priedušnica alebo priedušky, tak na hrudníku chrčí stále, neprestane ani po kašli. Dokonca dcérke som to cítila aj rukou ten chrapot - na chrbátiku aj na hrudi.
Suchý kašeľ je taký dráždivý, akoby piskot, plechový. A vlhký taký hrubší, či ako to povedať, proste ako starý hrniec... Ale niekedy sa to ťažko dá rozoznať... Našim v počiatku kašľa zaberá Stodal, ten je na všetky druhy kašľa...

25daniela
12. dec 2014

@babulka82 jednoducho to treba tak ako si to napisala, ze ste k doktorke chodili, podat aj doktorom, ktori ti to vytykali, ze si nieco zanedbala... nezanedbala, ty to nevies posudit... ja tiez a preto utekam k lekarke...