Ako rozoznať autizmus u batoľaťa od 2 do 3 rokov?

12. nov 2020

Ako rozoznam autizmus a adhd?Dakujem za vsetky odpovede

pribinak
12. nov 2020

Na to sú psychológovia, ktorí sa tomu venuju a študujú to. Nie že dáš dieťaťu diagnózu podľa “odbornicok” tu na MK.

Dieťa môže vykazovať určite množstvo symptomov avšak dgn nemusí byt potvrdená a už vôbec nie v takomto veku. Ak máš nejaké pochybnosti, radšej sa objednaj do poradne

marvin1234
12. nov 2020

My to riesime so synom 2,5 r, ako pise baba vyssie, jediná rozumna vec ak sa ti nieco nezda je povedat o tom obvodnemu a ten vas posle dalej. Priprav sa na to, ze to nie je len tak, bude vas posielať (ak bude dovod) k roznym odborníkom. Vysetrenie sluchu, psycholog, logoped, specialnym pedagog, neurolog, psychiater. Urcit taku diagnózu je narocne a lekari si chvalabohu dávajú pozor, aby je nedali ak si nie su 100% isti. Aspon taku mam skusenost ja.

ludinka
12. nov 2020

To čo píšu vyššie, všetko platí.
Mala pomôcka je si všímať zdieľanie pozornosti.
Keď sa nieco zaujímavé udeje, či dieťa má potrebu pozrieť na matku čo ona na to. Alebo ma v tej chvíli svoj svet.

autor
12. nov 2020

Jasne,dik.Ja nejdem robit dg,len osobne skusenosti si vymenit.Dakujem vsetkym.

nikpa
12. nov 2020

Veľmi ťažké v takom veku určit, ak to nie je uplne jednoznačne aj pre odborníkov. Sú diagnózy ktoré sa s PAS podobajú a zamieňajú, deti majú veľmi podobné príznaky a niekedy len časom ide jednoznačne určiť diagnózu. Ak sa ti niečo nezdá, treba navštíviť neurológ, psychológ, logoped, Špec.pedagog, poprípade psychiater, neviem aké máte problémy ale radšej začať skôr ako niečo zanedbať.

pininka1
12. nov 2020

Je to naozaj tazke, ja robim s autistami. Mam teraz trojrocneho v triede. Nerozprava, nereaguje na dvoje meno, problem s jedenim vareneho jedla, repetitivne prvky spravania,t.z. tocit dookola s ruckami, vydavat zvlastne zvuky, hra sa iba s urcitym druhom hraciek, alebo vobec. Casto pritomna hyperaktivita.

klarka56
12. nov 2020

Treba navštíviť odborníka 🙂 Môj syn má DA, boli sme najprv na detskej psychiatrii. Dg mal stanovenú v 2,5 rokoch, v dnešnej dobe sa to dá, ak ho odborník sleduje dlhšie. A poviem ti, čo autista, to iný človiečik, takže je to veľmi rozmanité spektrum. Môj napr. rozpráva, reaguje na meno, zdieľa pozornosť... Aj čo som videla iné detičky v špec. škôlke, je to ozaj individuálne. Ak máš podozrenie, smer odborník, ak nemá dg, uľaví sa ti, ak má, tak aspoň sa s ním začne čím skôr pracovať. Nedá sa povedať, že rozoznáš tieto 2 diagnózy podľa toho a toho...
Inak opýtať sa môžeš, že ti tu niekto odpovie, to neznamená, že sa pasuje na "koníkového odborníka". Len má možno osobnú skúsenosť. Veľa mamičiek sa vyjadruje k veciam, ktoré nevideli ani z okna 🙂

kiki68
12. nov 2020

Do 3 rokov je to tazko a neradi to klasifikuju ako autizmus ( vela prejavov u auti deti je ako u beznych, Len u beznych v 3 rokoch pominu) . Ak mas pochybnosti o tom, ci je dieta v poriadku tak u obvodneho dostanes dotaznik do zakl otazkami a ked aj doktor vidi, ze nieco nesedi ( autizmus ma triadu znakov vo viac oblastiach) tak posle dalej. Odporucam nie bezneho psychologa, ale priamo centrum ako je v Ziline, Bratislave, kde su odbornici, co iba nekecaju od stola a pracuju s tym roky. Cim mensie dieta, tym narocnejsia diagnostika. Lebo male deti casto skokom spravia pokrok, maju inu plasticitu mozgu a dokazu prekvapit. Co vsak odporucam je ergoterapia, teda vcasna intervencia, kde uz velmi malym detom dokazu pomoct v roznych oblastiach vyvinu a nasmeruju to dalej. Hlavne ak ide o rozne dysfazie vo vyvine.

marvin1234
12. nov 2020

No moja osobna skusenost je, ze syn ma slaby ocny kontakt, nepouziva ziadne gesta, nikdy v zivote neukazal prstom, nehovori nic. Ani jedno slovo, zvieratko. Tak isto mame problem s motorikou,odmieta coilen ísť bez drzania za ruku po ulici. Odmieta jedla ktore nespĺňajú nejaku konoretnu konzistenciu. Odmieta sa chytit cohokolvek co uspini, zalepi, ruky. Velmi zle znasa najmensie zmeny stereotypu (posun spanku coilen o 15 minut, inde odbocis autom na krixovatke nez je standard). Uplne ignoruje ostatne deti, dospelych sa boji. A podobne. Tak je to u nas.

anez30
12. nov 2020

@klarka56 môžem sa spýtať na základe čoho vam dali v 2,5 roku diagnózu detský autizmus , keď zdiela aj rozpráva? Ktorá zložka je narušená?

klarka56
13. nov 2020

@anez30 vtedy boli príznaky silnejšie, teraz niektoré ustupujú, ale iné stále pretrvávajú. Vďaka dg sa dostal napr. do špeciálnej MŠ, kde robí veľké pokroky. Ale pôjde na rediagnostiku. Napr. v 2,5 roku mal dg detský autizmus + ADHD a ja si myslím (aj učiteľka), že to ADHD ustúpilo. Syn je celkom chápavé dieťa, učí sa, urobil pokrok, aj napr. reč nabehla (nie úplne plynulá, ako pri zdravých deťoch, ale nabehla), je to taký smejko, ale napr. v porozumení reči sú ešte medzery, nerozumie časovým pojmom (neskôr, včera, zajtra...).. Je to na dlhšie 🙂

anez30
13. nov 2020

@klarka56 prajem vam veľa šťastia pri resiagnostike aj v živote , len samé pokroky ...ani diagnoza DA nemusí byt konečná a nemenná , držte sa

klarka56
14. nov 2020

@anez30 ďakujem krásne za milé slová 😊