Ako rozoznám febrilné kŕče?

marfinak1
11. jan 2014

Ahojte. Rada by som sa opytala, ci by som ako laik vedela odlisit febrilne krce. Mala ma totiz uz dva dni vyssie teploty a dnes prvykrat vecer pri zaspavani sa strasne mrvila, dufam, ze ide len o problem so zaspavanim, nerada by som nieco zanedbala, citam na nete priznaky, ale zaujimaju ma deti mamiciek, ktore mate tuto skusenost. Ci sa to da prehliadnut, alebo budem isto vediet, ze je to ono. Dakujem Marta

fairynika
11. jan 2014

neboj sa keby mala krce tak to hned spoznas...dietatko meta so sebou ako keby malo zachvat mojej isla aj pena z pusinky 😖 najhorsia hodina mojho zivota ....proti krcom sa podava detom diazepan moja musi dostavat uz vzdy ked ma teplotu viac ako 38 pre istotu...

luba28
11. jan 2014

tam je TT nad 39,5.... moja dcera ich mala,....to zistis,zacnu sa tak napinat koncatiny neprirodzene,...stuhnu svaly na nozickach a ruckach,..je to hrozny pohlad,....

zukana
11. jan 2014

Myslím, že to neprehliadneš. Píšeš, že sa mrvila, ty musíš vedieť ako, či tak robí aj keď je zdravá. Kŕče sú inakšie ako bežné prehadzovanie sa v postielke. Nepíšeš aká je stará, ak si si nie istá a naozaj sú teploty vysoké, nad 39°C, tak podaj diazepan (nepíšem koľko, lebo neviem aká je stará a koľko váži). Ja som zvykla 2 - ročnému takú 1/4. Aspoň na noc. A ak neustupuje vysoká teplota, za dva dni, tak idem k Dr. Alebo môžeš podať aj čípok rektodelt, je na predpis. a dáva sa raz za 24 hod.
Ale inak neviem, lebo je to fakt subjektívne. Napr. moja dcérka je horúčková - má ju aj pri nádche, a synček nie, to už musí mať ozaj nejaký zápal.
Prikladám ešte niečo o tých kŕčoch:
jednoduché febrilné kŕče ( striedanie napnutia svalov a uvoľnenia, zášklby, trvajú niekoľko sekúnd až 15 min., výskyt na celom tele, možná krátka strata, porucha vedomia, možná porucha dýchania, dieťa po záchvate bez neurologických príznakov, neprejavia sa na EEG, dieťa sa rýchlo zotavuje) alebo o komplikované febrilné kŕče ( trvanie dlhšie ako 15 min., iba na časti tela, zmeny na EEG vyšetrení, môžu sa opakovať, možný vývin epilepsie v 1-4% prípadov, porucha vedomia, zmeny svalového napätia atď.) Febrilné kŕče je potrebné odlíšiť od febrálneho kolapsu (náhla slabosť, triaška pri vysokej teplote, ochabnutie)

ivuska6
11. jan 2014

pri krcoch ta dieta nevnima je mimo mojmu aj pusa fialovela nedychal ocka sa mu vytocili hore aj hlavicku tocilo na jednu stranu aj zvratky z ust isli jednoducho odchadzal hned som sanitku volala prvy krat

figurka.m
12. jan 2014

Febrilne krce neprehliadnes, nas maly sa zosypal ako handrova babika, nedychal, omodrel, cele telicko sa napinalo, volali sme sanitku, kym prisla zlepsilo sa to, mm sa pokusal davat umele dychanie, ale lekarka nam potom vysvetlila, ze sa to nema, vraj si s tym organizmus poradi sam, najcastejsie sa to stava, ked teplota vystupi velmi rychlo, tak som podavala tiez diazepam pri teplote nad 38, plus v chladnicke aj v skolke musel byt na rektalne pouzitie....nastastie sa to viac nestalo, davala som sakra pozor.....priserny pohlad, neprajem nikomu.....dufam, ze vas to obide....