Milé mamičky,
Som Heidi, a som mamička 1.5 ročného dieťaťka. Chcela by som sa Vás ohľadom zdravotných problémov našich detí a spôsobov, ako im pomáhate.
1. Ak má vaše dieťa zdravotný problém, ako zvládate situáciu, keď sa nedokážete dovolať svojej pediatričke? Voláte napr. na pohotovosť, idete na pohotovosť?
2. Máte skúsenosti s non-stop linkou poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, kde sa môžete dovolať a poradiť sa o zdravotnom stave svojho dieťaťa? Čítala som, že naša poisťovňa VšZP to poskytuje za
3. Kamarátka mi spomínala, že v Bratislave v minulosti existovala služba, ktorá umožňovala priplatiť si a zavolať si lekára k sebe domov? Máte s "pediatrom na kolesách" skúsenosť?
4. Vyskúšali ste niekedy telemedicínsku konzultáciu? Koľko ste za ňu zaplatili a vyplatilo sa to?
Ďakujem za Vaše cenné rady.
Heidi,
prvomamička
Telemedicinu som neskusala a nemam ani skusenost s lekarom na kolesach. Volam primarne pediatricke. Ak by som sa nemohla dovolat jej alebo by dany problem pripadol na vikend, kedy pediatricka neordinuje, idem na pohotovost. Na detsku pohotovost s radou som zatial nikdy nevolala. A osobne na pohotovosti som bola s dietatom 2x (ma 7 rokov), oba razy to bolo nieco zavazne. Nebeham tam s kazdym soplom.
S telemedicínou skúsenosti nemám. Dúfam, že v budúcnosti to bude fungovať úplne spoľahlivo . K bodu číslo 1- ak sa neviem dovolať pediatričke, nerobím paniku a určite neutekam na pohotovosť. Najprv triezvom zhodnotím, či dieťa potrebuje urgentne lekára. Dieťa je väčšinou choré na virózu, na ktorú stačia lieky podľa príznakov z lekárne. Ak teplotuje dlhšie ako tri dni, alebo má príznaky dlhšie, vtedy navštívim pediatričku osobne. Pediatrom sa nečudujem, že nedvíhajú telefóny. V čakárni majú 50 ľudí a 100 telefonátov denne.
Niekto si robí bakalárku, či diplomovku?🤣
U nas sa nikam nedovolas, pokial by bola zivot ohrozujuca situacia, idem na urgent. Pardnove teploty ani neriesim. System potrebuje prerobit, zdravotna starostlivost(nie stav udrav.zariadeni😀) je u nas neumerne vysoka vzhladom na obledzeny pocet lekarov. Chxelo by to poriadnu triaz, aby sa ludia netrepali so soplikmi k lekarom
V Norsku je telemedicina uplne bezna zalezitost, nikto a nad tym nepozastavuje. Ale tam su aj lekari pripraveni na to, aby ordinovali na dialku, pacienti s tym ziju roky, takze vedia kedy volat. Myslim si, ze u nas by na tomto mohol "system" popracovat, nebolo by treba s kazdym soplikom utekat k pediatrovi, nesedali by davy v cakarnach a aj lekari by mali viac casu na pacientov, ktori pridu do ordinacie. (a neplati to len pre pediatrov)
btw: vdabohu za kovid a to, ze aspon ten eRecept vo vseobecnosti funguje, ze u niektorych lekarov funguju aj konzultacie po telefone, aj objednavanie na cas.
@viestta presne tak! To, co sa kedysi nedalo, je odrazu mozne. Nepriklad sa objednat s chorym deckom k pediatrovi... a uplne fandim sucasnemu trendu nechodit s kazdou kravinou k dr, ale vychovavat maminy tak, ze si vedia s beznym prechladnutim poradit samy. A na 5 dni ospravedlnit svoje dueta namiesto dr
@adelheidi ...tak, aby som sa trepala s dietatom k dr.tak mu musi byt nieco vaznejsie alebo nieco nove, s cim som sa za 12r este nestretla. S beznou virozou...sople, kasel, hrdlo, ...crevnou virozou, laryngitidou tam ani nechodim, to si viem poradit aj sama doma.
U nas ma dr.cas na telefon alebo teda sestricka.
Casto mi vie dr. pomoct aj cez mesg, 7.chorobu som tak naposledy riesila, ani som k nej nemusela s malym ist.
Ja by som privitala dr.na telefone...lebo casto treba len vysvetlit a poradit vystrasenemu rodicovi a clovek nemusi zbytocne behat na pohotovost. Tam som s dietatom sla len 1x...aj to skoncil na operacke kvoli apendixu.
ta sluzba od vszp sa mi paci. Studovala som si to, ale nakoniec som usudila, ze je to drahe a kedze vsetko viem, netreba mi to pausalne platit.
V prvom rade som nachystana, rozne lieky proti horucke, od kasla, zyrtek atd pre deti aj dospelych. Uz nemam babatka, ale vtedy by som konzultovala hned cez telefon.
Teraz konzultujem telefonicky s pediatrom, len ked sa chcem poradit, kludne.
Ked zvazujem pohotovost a nie som si ista zvyknem najprv volat na pohotovost.
Este keby mala nasa pediatricka messenger alebo nejaku instantnu sluzbu chatu uplne spokojna by som bola.
@adelheidi ja mám skôr pocit,že zhanas materiál na článok:D