Ako riešite zdravotné problémy detí a čo si myslíte o nových formách zdravotnej starostlivosti?

adelheidi
1. dec 2023

Milé mamičky,

Som Heidi, a som mamička 1.5 ročného dieťaťka. Chcela by som sa Vás ohľadom zdravotných problémov našich detí a spôsobov, ako im pomáhate.

1. Ak má vaše dieťa zdravotný problém, ako zvládate situáciu, keď sa nedokážete dovolať svojej pediatričke? Voláte napr. na pohotovosť, idete na pohotovosť?
2. Máte skúsenosti s non-stop linkou poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, kde sa môžete dovolať a poradiť sa o zdravotnom stave svojho dieťaťa? Čítala som, že naša poisťovňa VšZP to poskytuje za
3. Kamarátka mi spomínala, že v Bratislave v minulosti existovala služba, ktorá umožňovala priplatiť si a zavolať si lekára k sebe domov? Máte s "pediatrom na kolesách" skúsenosť?
4. Vyskúšali ste niekedy telemedicínsku konzultáciu? Koľko ste za ňu zaplatili a vyplatilo sa to?

Ďakujem za Vaše cenné rady.

Heidi,
prvomamička

nelca0510
1. dec 2023

@adelheidi ja mám skôr pocit,že zhanas materiál na článok:D

adelheidi
autor
1. dec 2023

@nelca0510 zaujíma ma to kvôli nedostatku pediatrov, o ktorom všade počúvame a zamýšľam sa, ako to budeme raz musieť riešiť, keďže sú prestarnutí a skoro odídu do dôchodku

aurora33
1. dec 2023

@adelheidi milá Heidi, mne neprídeš ako mamička 1,5 ročného dieťatka, ale skôr ako nejaký robot

diewcatqoo
1. dec 2023

Telemedicinu som neskusala a nemam ani skusenost s lekarom na kolesach. Volam primarne pediatricke. Ak by som sa nemohla dovolat jej alebo by dany problem pripadol na vikend, kedy pediatricka neordinuje, idem na pohotovost. Na detsku pohotovost s radou som zatial nikdy nevolala. A osobne na pohotovosti som bola s dietatom 2x (ma 7 rokov), oba razy to bolo nieco zavazne. Nebeham tam s kazdym soplom.

stanulienkat
1. dec 2023

S telemedicínou skúsenosti nemám. Dúfam, že v budúcnosti to bude fungovať úplne spoľahlivo . K bodu číslo 1- ak sa neviem dovolať pediatričke, nerobím paniku a určite neutekam na pohotovosť. Najprv triezvom zhodnotím, či dieťa potrebuje urgentne lekára. Dieťa je väčšinou choré na virózu, na ktorú stačia lieky podľa príznakov z lekárne. Ak teplotuje dlhšie ako tri dni, alebo má príznaky dlhšie, vtedy navštívim pediatričku osobne. Pediatrom sa nečudujem, že nedvíhajú telefóny. V čakárni majú 50 ľudí a 100 telefonátov denne.

drake122
1. dec 2023

Niekto si robí bakalárku, či diplomovku?🤣

majlo1234
1. dec 2023

U nas sa nikam nedovolas, pokial by bola zivot ohrozujuca situacia, idem na urgent. Pardnove teploty ani neriesim. System potrebuje prerobit, zdravotna starostlivost(nie stav udrav.zariadeni😀) je u nas neumerne vysoka vzhladom na obledzeny pocet lekarov. Chxelo by to poriadnu triaz, aby sa ludia netrepali so soplikmi k lekarom

viestta
1. dec 2023

V Norsku je telemedicina uplne bezna zalezitost, nikto a nad tym nepozastavuje. Ale tam su aj lekari pripraveni na to, aby ordinovali na dialku, pacienti s tym ziju roky, takze vedia kedy volat. Myslim si, ze u nas by na tomto mohol "system" popracovat, nebolo by treba s kazdym soplikom utekat k pediatrovi, nesedali by davy v cakarnach a aj lekari by mali viac casu na pacientov, ktori pridu do ordinacie. (a neplati to len pre pediatrov)
btw: vdabohu za kovid a to, ze aspon ten eRecept vo vseobecnosti funguje, ze u niektorych lekarov funguju aj konzultacie po telefone, aj objednavanie na cas.

zorkahorka
1. dec 2023

@viestta presne tak! To, co sa kedysi nedalo, je odrazu mozne. Nepriklad sa objednat s chorym deckom k pediatrovi... a uplne fandim sucasnemu trendu nechodit s kazdou kravinou k dr, ale vychovavat maminy tak, ze si vedia s beznym prechladnutim poradit samy. A na 5 dni ospravedlnit svoje dueta namiesto dr

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
euka210
1. dec 2023

@adelheidi ...tak, aby som sa trepala s dietatom k dr.tak mu musi byt nieco vaznejsie alebo nieco nove, s cim som sa za 12r este nestretla. S beznou virozou...sople, kasel, hrdlo, ...crevnou virozou, laryngitidou tam ani nechodim, to si viem poradit aj sama doma.
U nas ma dr.cas na telefon alebo teda sestricka.
Casto mi vie dr. pomoct aj cez mesg, 7.chorobu som tak naposledy riesila, ani som k nej nemusela s malym ist.
Ja by som privitala dr.na telefone...lebo casto treba len vysvetlit a poradit vystrasenemu rodicovi a clovek nemusi zbytocne behat na pohotovost. Tam som s dietatom sla len 1x...aj to skoncil na operacke kvoli apendixu.

lija22
1. dec 2023

ta sluzba od vszp sa mi paci. Studovala som si to, ale nakoniec som usudila, ze je to drahe a kedze vsetko viem, netreba mi to pausalne platit.
V prvom rade som nachystana, rozne lieky proti horucke, od kasla, zyrtek atd pre deti aj dospelych. Uz nemam babatka, ale vtedy by som konzultovala hned cez telefon.
Teraz konzultujem telefonicky s pediatrom, len ked sa chcem poradit, kludne.
Ked zvazujem pohotovost a nie som si ista zvyknem najprv volat na pohotovost.
Este keby mala nasa pediatricka messenger alebo nejaku instantnu sluzbu chatu uplne spokojna by som bola.