Ako riešiť poruchy správania u dvojročného dieťaťa?

miselka369
3. nov 2015

Ahojte maminy...čoraz viac ma znepokojuje ako sa v istych situaciach sprava moj 2 rocny syn , je velmi hyperaktivny , nevie si zapametat slova , ked sa s nim rozpravam nikdy ma nepocuva ako keby som sa rozpravala so stenou , casto dostava amok, neexistuje aby sme isli niekam do obchodu , je schopny okolo seba kopat trieskat a my len bezmocne pozerame , neregisttuje ak mu v tej chvili chceme nieco povedat , ma len 2 a ja sa bojim ako to bude ked bude starsi... Snazime sa byt nanho mily , ustretovy , ale nepomaha , zaujima ma ako to riesit ...

sissy27
3. nov 2015

uhm, čo očakávaš od dvojročného? 😅 hyperaktivita je porucha, ktorú diagnostikuje odborník-lekár, to, že tvoje dieťa neobsedí a je prakticky stále v pohybe a potrebuje niečo robiť nie je hyperaktivita ale normálna vec... zapamätať slová - ako čo? v dvoch rokoch je taká "tabuľková" slovná zásoba tuším niečo okolo 20 slov, a to neznamená, že ich bude vedieť povedať čisto alebo nedajbože použiť vo vete... tie amoky tipujem na obdobie vzdoru, tým sme si prešli hádam všetky... z toho mála čo si napísala sa ťažko vyvodzujú nejaké závery, ale ja osobne to nevidím tak tragicky a čo by som poradila - byť milá, ústretová je niekedy viac na škodu, rodič musí byť aj prísny a vedieť povedať "nie" ...

jeennyv
4. nov 2015

Podla mna treba dieta a jeho spravanie vnimat komplexne, na kazdeho je potrebny inu pristup , ak ustretovost nefunguje treba byt raznejsi.... no ja v poslednom case citam tu na mk, ze vela rodicov maju problem so spravanim deti, ked nieco nie je ok, tak uz taky lekar taka diagnoza, a moje dieta sa nesprava ako kamoskine tak, ci tak atd...treba si uvedomit, ze kazde dieta je ine, ovplyvnuju ineho vplyvy a ina genetika, potom je tu jeho povaha, emocionalna stranka, aj vy s muzom ste boli deti a spravali ste sa nejak, plus deti maju v tomto obdobi vzdor.... ked si das dokopy tychto niekolko faktorov, prides na to nakoniec, ze tvoje dieta sa sprava ako obycajne dieta svojich rodicov, len sa sa s nim bude treba kus potrapit, nieco pozakazovat , ked sa hodi na zem nechat tak atd netreba si pliest benevolenciu s vychovou, proste rodic musi byt pre mna kamaratskou autoritou v zmysle, ze mily pristup ano, ale ked si to situacia vyzaduje tak treba byt razny a vychovavat.......

pribinak
4. nov 2015

toto je obdobie vzdoru, nie porucha spravania ;)) zelam pevne nervy

skoupilka1
4. nov 2015

pri kopaním trieskaní a hádzaní o zem neuškodí aj taká výchovná po zadku. Toť môj názor, no a teraz do mňa.. 😎

hameeda
4. nov 2015

Ja by som odporúčala pozrieť si aspoň základné videá nevýchovy, je to veľmi prospešné, aspoň mne pomohlo veľmi, mám deti a máme super atmosferu doma, konečne bez kriku, v pohode a môžem povedať že mi tieto videá veľmi pomohli, volá sa to výchova nevýchovou, ak by bol záujem pošlem link

jumama
4. nov 2015

Obchodovanie s detmi: Nakupovat sa ide, len ak dieta nie je hladne a smadne. Ak idete do obchodu a posadite si ho do vozika - dajte mu dolu aj bundicku, ciapku. Je to trochu viac prace, no dieta bude kludnejsie, ak mu nebude horko, nebude hladne a smadne. U nas fungoval roztek - hned na zaciatku sme kupili roztek a dali kustok z neho do ruky, dieta tak ma zabavku a nevystraja. Co sa tyka toho, ze by chcelo hracky, sladkosti a pisti ak ich nedostane - skuste mat dohodu: Kupuje sa len jedna vec. Ale ju vzdy dodrzte. Ak chce na zaciatku cokoladku, ok, dajte mu ju do ruky, zbada daco dalsie - ok musime ist vratit cokoladku a mozeme zobrat toto - samozrejme to mozu byt malickosti alebo nieco z toho, co doma naozaj spapa - jogurt alebo tak. My sme vacsinou skoncili pri tom, ze vzdy si nasa nakoniec vybrala mydlo 🙂 Mala potom doma zbierku mydielok, hravala sa na vonavy obchod, sama sa tak rozhodla, obetovala ho i za cokoladku. Dalsia rada je, ze mozete uz taketo male zapajat do nakupovania, komentujete kolko co stoji, a co treba kupit, mozete doma napisat listok a dieta vam ho v obchode drzi - a vy vzdy nakuknete, okomentujete, co este treba, pochvalite ho, ako vam pomaha. Skratka udelite mu nejaku zodpovednost pri nakupe...

lenka_21
4. nov 2015

Tak ako niekto napisal, je to absolutne bezne spravanie v tomto veku a vola sa to OBDOBIE VZDORU. Blahozelam, mas zdrave, zive dieta (podla mna nebude ani tak hyperaktivne)... V tomto veku urcite nejde o poruchu spravania ako pises 😀 😀 😀 Daj si do Mr.Guugl temu obdobie vzdoru a uvidis, ze najdes vela clankov, odporucani co a ako riesit...

Celkom dobra je aj tato kniha...mne sa velmi pacila a nam rady dost pomohli: Som rodic co s tym?
http://www.martinus.sk/?uItem=176991

Neboj vsetko urcite zvladnete, treba na to len klud, vela lasky, nohy v teple (obcas vecer pohar vinka pre Vas ako rodica) 😀 a postupne to bude lepsie. Maly je kazdym dnom starsi, takze casom Vam zacne aj rozumiet a pochopi ked mu budete spravne dohovarat. Hlavne si netreba vsimat okolie a poznamky nezainteresovanych ludi ... dodnes si pamatam zdesene vyrazy ludi ked sa moje deti hadzali o zem v obchode a pod... 😉 Mne to vsak nevadi, ja som v tychto veciach nad vecou a vobec ma netrapi kto ako na mna pozera a co si o mne mysli... 😝

@skoupilka1 Nie som zastancom fyzickych trestov ale suhlasim, ze obcas vychovne po zadku neuskodi... Lenze toto je obdobie vzdoru a v tom pripade toto vobec nezaberie ☹

@sissy27 ... uplne suhlasim...v poslednej dobe pocuvam od rodicov, ze dieta je zle, alebo hyperaktivne... uz mam obcas vyrazky 😀 😀 😀 Ved ake ma byt dieta??? Ja sa tesim, ze moje su take zive a energicke...uzijeme si kopeeec zabavy 🙂 🙂 🙂

denisamarek
4. nov 2015

ked je dieta zive a neobsedi, hned je oznacene ako hyperaktivne. Pozor, hyperaktivita je diagnoza, ktoru urci lekar, nie hockto na ulici. Vobec by som to nenazvala poruchou spravania. Je to normalne obdobie vzdoru, ktorym tvoj syn prechadza. Kzdy si tym prejde. Ja som tiez rozmyslala co mam robit, co robim zle, preco sa tak sprava..... Dvojrocny si nezapamata slova? Mam viacej 2rocnych deti v okoli, ktorich slovna zasoba je asi tak 6 slov. A ako reagovat v obchode ti tu uz pekne poradili v prispevkoch vyssie. Takze klud, trpezlivost a pevne nervy, vsetko prejde. 🙂
To ze sa rozpravam so stenou mam pocit niekedy aj ja a to mam uz 5 rocneho syna 🙂

seahorse27
4. nov 2015

Je v obodobi vzdoru, spravanie je velmi ovplyvnene tym. Moja dcera mala toto obdobie tiez dost "huste", ale skor to prebiehalo doma. Ak vynimocne urobila scenu niekde mimo domu, tak sme sa okamzite spakovali a odisli sme. Do obchodu alebo na navstevu som ju potom dlhsiu dobu nevzala. Po case si uvedomila, ze ked chce niekam s nami chodit, musi sa slusne spravat. Ked dostane amok, treba to nechat bez povsimnunia, dieta nesmie nadobudnut pocit, ze takymto spravanim nieco u rodica dosiahne. Ta znizena pozornost/nesustredenost je v jeho veku este normalna. Ked ma vela podnetov okolo, tak sa nevie este sustredit na 1 vec dokonale. To sa vekom upravi, teraz je nervova sustava este nezrela.

jarkam2
5. nov 2015

No, ak môžem poradiť, mne pomohla knižka "Vychovávame deti a rastieme s nimi" od Naomi Aldort. Je aj v slovenčine, cca. 10 Eur stojí. Dokonca sa mi s pomocou tejto knihy podarilo u dcérky odstrániť koktanie - trvalo viac ako polroka. Išla som podľa tejto knižky a po 3 týždňoch to naraz zmizlo. Bola približne v rovnakom veku ako tvoj syn. Odvtedy skrátka nebojujeme... Celkovo sme sa ale museli o 180 stupňov v myslení a výchove otočiť aj my s manželom. Fakt to funguje.

mapota
10. dec 2019

Ked sa Ti nieco nezda, nieco na tom bude. Je to obdobie vzdoru, to ano, ale dolezite je ci na Teba reaguje. Treba sledovat jeho spravanie, to ze je dieta zive, je jedna vec, ale ak nereagoval na Teba, vyzeralo to, ze ta nepocuva, neustale kopal, pripadne si vsimaj ocny kontakt /ale to nie je vzdy dolezite/, tak isto ake ma zaluby....ci sa zaujima o bezne detske hracky, ci mu nerobi lepsie stereotyp ako striedanie situaci alebo ci mu nevadi hluk...Pri Inych detoch urcite ZIADNE telesne tresty. Najlepsie zabera len pozitivna motyvacia typu....ak chces cokoladku tak urob toto... zisti si na co reaguje, co ma rad a to mozes pouzit pri motyvacii...a ak by sa Ti to stale nezdalo, je dobre sa obratit na odbornika, ktory pomoze a a dostanes k dietatu "navod". Skoda kazdeho casu, ktory clovek stravi v nevedomosti a v zlom pristupe k dietatu.