Mamičky ktoré máte, resp. ženy ktoré pracujete s deťmi s PAS. Ako reagujú na šperky?
Bolo mi poradené kľudne nosiť, veľa prsteňov a veľa náramkov, aby to hrkotalo.
Vraj to pôsobí dobre na deti s PAS, záujme ich to a v prípade potreby môže ukľudniť.
Máte reálnu skúsenosť, či už pozitívnu alebo negatívnu? Alebo aj neutrálnu.
To by možno zaujalo jedno zo 100 autistických detí, väčšina by nato buď vôbec nereagovala alebo by im to skôr vadilo.
Môj by to ignoroval. Tiež si myslím, že skôr by to niektoré dieťa roztrhalo ako by ho to malo upokojiť.
no ak chces pri práci (vzdelavani) deti s PAS bojova o svoje šperky kludne ich nos. za mna total neprakticke
Mam ich minimálne, kolegyni vždy roztrhaju náramky. Nenosím ani okuliare, zhadzuju ich niektorí dole. Najhoršie u nás bolo keď sa nosili ruška, veľmi im to vadilo ze ich my mame
Mám skúsenosti s prácou s nimi a teda žiadne náušnice , šperky, hneď prezliecť tepláky ...Oslintaná, jedno roztrhnuté ucho ako ťahali náušnicu atď ... Nosím iba obrúčku.
Tak to je individuálne od dieťaťa ku dieťaťu, áno zaujímajú ich také veci, napr mne teraz jedno dievčatko v škôlke strašne obdivovali náušnice. Ale napríklad čo sa týka môjho syna - mám krásnu retiazku čo som dostala na Vianoce keď mal rok, keď mal 2 strhol mi ju z krku, pol roka som ju nechala odloženú, potom dala opraviť, mala som ju na sebe necelú pol hodinu a zas mi ju strhol 😂 nie naschvál proste sa mu to páčilo ale chytil potiahol.... Potom tretí krát, odtedy je v skrini a dám ju opraviť možno keď bude väčší
Moja dcéra s PAS bola v bábätkovskom veku taká malá straka. Šperky ju zaujímali a priam magicky priťahovali. Ale ona bola k ich nositeľkám pomerne jemná, len si ich potrebovala poobzerať, prípadne trochu pootáčať, neťahala, ani nešklbala za ne.
Deti s PAS sú veľmi individuálne a nedá sa povedať, že toto na nich vo všeobecnosti platí. Jedine co si pamätám, že mi jeden auti chlapec rád točil prsteň na prste ale myslím, že ho skôr zaujímal ten pohyb ako samotný prsteň...
Tak ako je iny kazdy clovek, je ine aj kazde dieta s autizmom. Sperky mozu zaujat aj zdrave dieta (hlavne dievca) ale kludne aj ono moze roztrhnut taku retiazku. Moj syn je tiez autista a sperky su mu ukradnute..
Všetky šperky dávam dole. Radi ťahajú za náušnice, retiazky na krku, šprtajú do hodiniek, mám niekoľko roztrhnutých náramkov 🤷🏻♀️ či zlomené okuliare. Tie ale potrebujem, naučila som sa reagovať 😉 jediné, čo nosím je snubný prsteň a obrúčka. Ešte aj vlasy mám v gumke, aby ma za ne neťahali..
Na druhej strane sú deti, ktorým vadia rôzne prenikavé zvuky, mnohé sú hypersenzitívne a cinkanie a hrkotanie šperkov im môže naopak prekážať.