Synovi diagnostikovali celiakiu a ja mám v hlave maximálny chaos, brázdim po internete a strácam sa. chcela by som vás poprosiť, ako pripravim svoju domácnosť a rodinných prislušnikov (manžela, starých rodičov....) na to že syn je celiatik. čo musim aké kroky urobiť čo kupiť nove do domácnosti - riady nože hrnce.....čo s potravinami ktoré mám (muka, cstoviny.....) trba samostatný pristor na bezlepkové???? ako to zabrie miesta, čo v chladničke, koreniny.....čo by som ao prvé mala urobiť čo vybaviť kde vybaviť, ako na to pripraviť syna že nebude môcť jesť oblubnú stravu, sladkosti......prosim pomôžte mi zorientovať sa krok po kroku postupne.... dakujem. ako prebiehaju rodinné oslavy nosite si potraviny jedlo pre celiatikov? syn má isť od septembra do školy ako to prebieha v škole ako postupovať. dakujem.
@elise hlavne klud 😉 😉 😉 😉 ber velmi pozitivne hlavne to, ze syncekovi zistili co mu je 🙂 ze sa nemusi viac trapit s nechutenstvom, hnackami, unavou 😉 neber to ako chorobu, ale ako zivotny styl... viem, ze si vyplasena, ale to je len prvotny sok, to prejde a postupne sa krasne naucite s tym zit 😉 dnes je na trhu vsetkeho dostatok, tak nebudes mat problem... a malemu vysvetli, ako to je, uz je dost rozumny na to, aby pochopil, ze urcite jedla su pre neho skodlive... a na zaciatok maj vzdy v zalohe nieco ako nahradu ak by sa ulakomil na nejaku sladkost a podobne 😉
len kľud ,nové riady nemusíš kupovať ,ani nič špeciálne do výbavy kuchyne...o tom ako sa má stravovať,lebo o tom to je ,by si mal byť poučná,ak si nevieš rady vyhľadaj si diétnu sestru alebo lekára a tí ty vysvetlia čo a ako,máme v rodine dvoch a sú dokonca manželia a keď bola oslava mali osobitné jedlo bez múky a koláče osobitne napečené,určite nájdeš recepty na googly....
@elise ano, vsetkym musis povedat, ze drobec ma takuto diagnozu a jednoducho odteraz rozhodujes iba TY o tom, co zje 😉 lepok je pre jeho telo jed ☹ je to tak a basta, ziadne vynimky tu neexistuju
musis si v prvom rade stanovit, ci sa idete bezlepkovo stravovat vsetci alebo len on... od toho zavisi potom co dalej s tymi zasobami co uz mate doma, kludne ich niekomu daruj 😉
rozumne by bolo vyhradit potravinam pre maleho nejake osobitne miesto, a na zaciatok pouzivat aj osobitny riad, hrnce a podobne... pri oslavach si musis nachystat jedlo pre neho osobitne, aj kolacik upiect a tak, aby sa necitil ukrivdeny a hlavne aby jedol len to, co smie
strava bez lepku je velmi vhodna aj pre ostatnych clenov rodiny. Lepok sposobuje sekundarne mnoho poruch ci chorob, tym, ako zanesie crevo a brani prisunu zivin. Uz dlho uvazujem nad tym, ze by som skusila pripravovat takuto stravu pre celu rodinu, ale som daka leniva, nemam ziadny taky dovod ako ty. Tak ti drzim palce teda. Inac som dva roky pracovala v domacnosti, kde bolo dieta na bezlepkovej strave, neboli tam ziadne specialne zmeny ani upravy, ani v spajzi. Iba sa jej, jednoducho, pripravovala ina strava. To dievcatko ale niektore sladkosti jedlo. A to, ze nemoze nejake jedla, brala ako fakt, ale ona chodila do specialnej triedy, kde boli aj ine deti na bezlepkovej strave. Najradsej mala masko s roznymi jogurtovymi omackami.
@elise presný postup krok po kroku ti nikto nedá. Ja som si tým prešla pred 4 rokmi, veľmi mi pomohli stránky venované celiakii (je ich už našťastie dosť), aj spomínaná téma. Keď ju prelúskaš celú, je tam mnoho odpovedí aj na tvoje otázky. Večer keď budem mať trošku času ti pošlem IP. 😉
@elise chapem ten tvoj chaos v hlave. My sme sa dozvedeli o muzovej celiakii tyzden po tom, co sme zacali spolu byvat a kvoli tomuto spolocnemu byvaniu som sa naucila aj varit (samozrejme, vydatne mucne jedla) a ked som zistila, ze mi je to nanic, tak som bola hotova.
moje rady: v komore si vyclen jednu policku, kde budes davat iba bezlepkove veci vylucne pre syna, ale netreba z toho robit velku vedu.(tam budu napriklad muky na chlieb, alebo hotove chleby, pecivo, keksiky atd) .
Na dalsiu policku si uloz bezlepkove veci ,ktore mozes pouzivat aj pre beznych stravnikov a tie budes co najviac pouzivat aj do beznych jedal, aby si nemusela varit dvojmo. (napriklad rozne kukuricne a ryzove cestoviny, rozne zahustovadla polievok a omacok - tych najdes vela v bioobchodoch, aj ti tam vela veci poradia, napriklad pohankove vlocky, sojove vlocky atd atd). Je naozaj vyhodne prisposobit celkovo rodinny jedalnicek bezlepkovemu clenovi, usetris cas a je to aj zdrave a pokial sa teraz nebavime o vyslovene mucnych jedlach, tak to ani nie je take velmi narocne financne.
Pre rodinu sa mi osvedcilo dat im do ruky zoznam toho, co jest moze, aby si nemuseli lamat hlavu oni. A takisto som davala aj obaly z bezpecnych vyrobkov, ktore mozu kupovat aj oni (napriklad keksiky, cokoladu, kecup a podobne) - toto im dost pomohlo zorientovat sa a pekne si zvykli.
Viac sa teraz nenapada, ale chapem ta.
@hradnapani dakujem si zlatá zapisala som si to
@elise niet za co, neboj sa, za par mesiacov si na to tak zvyknete, ze to nebudete ani vnimat.
ahojky na fb je skupina určite ti poradia páči sa...... http://www.facebook.com/groups/53696177536/?hc_...
@elise http://www.novalim.sk/ postuduj si tu tieto vyrobky, na zaciatok uplne postacia 😉 potom budes patrat dalej 🙂
@elise v prvom rade KLUD 😉 ono to neni tak ze celiatik nemoze nic jest....minule bol dobry clanok v Zdravi, myslim v aprilovom?
Ak a vydas striktnou cestou, co je do buducnosti lepsie, tak ano - treba pouzivat napr. zvlast pribor, riad, pekaren na chlieb, atd...Zmesi na rozne peciva, krupicu, cestoviny, babovku, sladkosti /takze o tie nepride/.......najdes napr. i v Bille, je to ako je DIA Kutik. A nie je to az tak drahe....Muku ale ti ciastocne preplati poistovna. Moj maly je tiez na bezlepkovej, ale z ineho dovodu. V kauflande som objavila vyrobky labetta - zmesi na rozne chleby, kolace...len hodis do pekarne a pece sa. Ale nezlakni sa, ze bezlepkovy chlieb je taky trosku ...no sak uvidis 🙂 To chce cas pokial sa v tom zapraxujes; chlieb je najlepsie po upeceni hned nakrajat a do mraznicky, pred jedenim trosku dat do mikrovlnky alebo opiect. No a mooze vela zeleniny, ovocie, ....nam chutia napr. palacinky z pohankovej muky /tie by jedol stale/....A s rodinou si starosti nerob, budes sa snazit varit tak aby mohol jest aj maly aj ostatny 😉 ....taaak to co ma narychlo napadlo, ak budes chciet, pytaj a
Ahojte babenky. Chcem Vás veľmi pekne poprosiť o radu - synovi diagnostikovali z krvi, že má asi celiakiu. Objednali sme na biopsiu tenkého čreva ale až v mesiaci október 2013 v univerzitnej nemocnici v Martine. Je to strašne dlhá doba čakania. Nie je možnosť urobiť túto biopsiu na nejakej súkromnej klinike alebo na priamu platbu?
@elise ahoj, skús pozrieť tu https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/dieta-s-celiakiou-uvitam-akekolvek-rady/