Ako pripraviť dcérku na prvú menštruáciu?

25. feb 2021

Ahojte, poprosím o radu tie čo to už máte za sebou. Mám dievčatko 8 ročne, cítim že je čas pomaly sa začať zhovárať že príde čas keď bude mať aj ona každý mesiac menštruáciu. Je to citlivé dievčatko, neviem ako zareaguje ani neviem ako začať lebo s tým nemám skúsenosť. Mne moja mama nepovedala nič a keď som to prvý krát dostala a povedala mame že sa niečo deje začala plakať že už je so mňa žena a že sa mám chrániť pred mužmi, dala mi vložky a to bolo všetko..ostala som mierne traumatizovana dodnes a mám nutkanie plakať pri každej dalsej menštruácii. Vďaka Bohu za sexuálnu vychovu na škole ale tá býva až neskôr a ja mám pocit že by som jej mala niečo povedať ja.

hettinka
25. feb 2021

O tomto sa deti dnes učia v 4. triede. My sme mali sucku a ta sa hárala, tak dom dcere vysvetlila, že to nezomiera, ale má taký cyklus. A že aj ženy majú, len každý mesiac. Vložky som doma nikdy extra neschovavala, tak si to všimla. Okolo 10 rokov som jej kúpila knižku o dospievani a čo ešte nevedela a nedočítala sa, už sa spýtala. Dostala v 11r. prvá z triedy a žiadna trauma. Oznámila mi to normálne, že už to má, dala som jej vložky, poučila o hygiene, aby mi povedala, keby mala bolesti a v pohode to vzala.

pininka1
25. feb 2021

A myslis ze dcerka nevie uz teraz, resp nemala moznost ta vidiet ze sa nieco riesi kazdy mesiac s vlozkami? Ak nie, normalne by som jej to vysvetlila ze to ma kazda zena a ze prave preto moze mat raz deti. Moj syn ma 9 a pytal sa ma na to, tak som mu to vysvetlila. Teraz deti dospievaju skor a hlavne sa o tom skor bavia aj v skole nez sme to robili my. Ja som mala stastie ze som mala starsiu sestru a vedela som uz vsetko nez to prislo.

babovka2321
25. feb 2021

Ja si myslim, ze v dnesnej dobe sa deti take veci dozvedaju viacmenej od rovestnikov, skor to aj prijmu podla mna, lebo vedia, ze su v tom vsetky spolu. Ja som take rozhovory tiez nikdy nemala s mamou, takisto mi len dala vlozky, ked bolo treba. Ale stale to je lepsie, vacsina spoluziacok v danej dobe prisli za mamou ked uz zacali krvacat a dostali facku, vraj to je tradicia 😂

marsmykkok
25. feb 2021

ja by som normálne vysvetlila, že aby žena mala deti musí mať vajíčka a tie sa každý mesiac uvoľnia od dospievania po zrelý vek a vtedy žena pár dní trocha krváca a rieši to vložkami.

sense
25. feb 2021

Moja 7 ročná vie... Vysvetlila som jej keď sa pýtala prečo kupujem vložky, načo sú.. A potom keď som mala MA tak sa pýtala ci ešte budem mat dieťa tak som jej to vysvetlila plus mala raz knižku z knižnice kde to bolo adekvátne jej veku opísané a znázornené...

luckalukas_1
25. feb 2021

@babovka2321 mna tiez vyfackali, mama, babka aj krstna 😂😂😂 vraj aby som nebola bleda, ked budem mat menzes😂 blba tradicia

babovka2321
25. feb 2021

@luckalukas_1 a nebola si sokovana, preco ta v takej situacii este aj biju? 😂😂😂

alchemilkazltozelena
25. feb 2021

Ja by som 8 rocnu urcite nezatazovala este s menzesom 🤦‍♀️ preboha nechajte tie deti byt este detmi....

luckalukas_1
25. feb 2021

@babovka2321 nastastie mi dopredu povedali, ze ma idu vyfackat a odôvodnili to tym, aby som nebola bleda😂

luckalukas_1
25. feb 2021

@alchemilkazltozelena ja mam kamaratku co dostala prvy menzes v 9 rokoch .. ja v 11.. ale vedela som co to je ovela skor

alchemilkazltozelena
25. feb 2021

@luckalukas_1 vsak povedzte im vsetko uz v 5.rokoch, ja to robit nebudem

luckalukas_1
25. feb 2021

@alchemilkazltozelena ved nemusis 🤷.. je to na kazdeho zvazeni kedy pouci dceru o takych veciach.. niekto informuje dceru skor, niekto vobec

matapo
25. feb 2021

...moja dcera mala teraz devat. este sme sa o tom nerozpravali, este sa mi ani nezda ze by bolo treba. mame pritom doverny vztah, rozpravame sa o vsetkom moznom, aj ako je to s detmi vie, co ju zaujima to sa ma spyta. na toto este nikdy neprisla rec, myslim ze ani medzi jej dalsimi kamaratkami a spoluziackami. Chlapcov vobec este neriesia, ked su s kamaratkou u nas hraju sa normalne s legom, babikami, konikmi,...uplne deti este. Mne sa to zda este skoro. Myslim ze v desiatich rokoch je to asi tak akurat, nemyslim ze by sa hanbila mi povedat a spytat sa keby o tom cosi zapocula alebo to niekto niekde spomenul a nemala by som ani ja problem sa o tom normalne s nou porozpravat. Mna s vlozkami asi ani nevidela, mam svoju kupelnu a navyse odjakziva len dvojdnovu menstruaciu, tak asi ani nepostrehla. do kupelne ma sice pritup, aj sa rada pohrabe v mojich veciach ale na vlozky ani tampony sa nepytala este, ocividne ju nicim nezaujali.

domak2
25. feb 2021

@alchemilkazltozelena ono je super keď v 10 dostaneš menzes a myslíš si že umieras. Tiež som už radsej mojej 8 ročnej povedala, pekne sme sa postazovali na údel žien a bolo. Neprestala byť kvôli tomu dieťaťom.

autor
25. feb 2021

No ako vravím, moja dcérka je taká citlivejšia preto sa bojím aby ju to raz neprekvapilo a nerokovalo, ja som dostala prvý krát v desiatich rokoch a viemm že to nezávisí iba od veku ale aj od váhy a ostatných veci a ona je vyspela svoj vek preto sa bojím aby nás to neprekvapilo skôr..jej sesternica napríklad dostala prvý krát v deviatich rokoch..

vikusjk
25. feb 2021

a si si ista, ze o tom este nevie? Mojej to "vyzradila" spoluziacka hned v prvej triede, a to moja ma panicky strach z krvi, cize si vies predstavit tu reakciu... Ale normalnym rozhovorom sa vsetko da predniest tak, aby to pochopila. Nie zhurta, ale postupne, aspon tak som si to ja predstavovala, ze sa budeme obcas zhovarat, no ale nejak mi moj plan nevysiel a moja bola zasvatena stylom sokova terapia 😅 Potom par mesiacov chodila a spehovala ma na vecku, ze ci "to mam" a uistovala sa, ze som v poriadku a ze aj ona bude.

deti95060810
25. feb 2021

v 8 rokoch hádam deti nedostávajú menzes... moja ide mať 13 rokov a kde nič tu nič... Ale ona už aj tak vie všetko od staršej sestry a od spolužiačiek - cigánok - tie jej vytrepotali všetko...🙂

ivec16
25. feb 2021

syn sa ma pytal ked mal 5 rokov co to je ked videl vlozky, pekne sa to da vysvetlit... aj tak aby to neposobilo traumaticky ale prave naopak, vzdy primerane veku... napriklad takym mensim detom v style... ze maminka ma v brusku taky vacok/miestnost/izbicku v ktorej moze narast babatko a aby tam to babatko mohlo prist byvat tak tu izbicku treba kazdy mesiac upratat...

ivec16
25. feb 2021

@deti95060810 ked aj nie v 8 ale uz moze vediet aspon trosku... dnes uz veru aj 9-10 rocne dievacata dostavaju prvu ms

juliatriscova
25. feb 2021

@alchemilkazltozelena ja som dostala krámy v 9 a spolužiačky mojej dcéry v 8...dnes dievčatá skôr dospievajú...žiadne preboha...

alchemilkazltozelena
25. feb 2021

@juliatriscova rovno napis ze v porodnici dostanu menzes...

marcellka32
25. feb 2021

Počkala som, kým ju to začne zaujímať a tak sa aj stalo..v 9 rokoch ju zaujímalo všetko, má všetko vysvetlené menštruáciu, aj pôrod, aj antikoncepciu (to isté má aj syn vysvetlené), vždy im hovorím kľudne sa pýtajte bez hanby (takže u nás sa už riešilo všetko aj slová ako erekcia, oplodnenie, antikoncepcia), dcéra má 13 a čakáme tiež na ms

simsalabim
25. feb 2021

@luckalukas_1 tak o tejto tradicii pocujem prvy krat v zivote 🤔🤦‍♀️ Nastastie ju moja mama nepoznala.

domak2
25. feb 2021
zdena1990
25. feb 2021

@alchemilkazltozelena je ...to normalna vec a nerobit si z toho srandu teraz dostavaju skôr aj naša dostala v desiatich teraz ich na to treba pripravit trošku skôr a nečakat ked im to povedia spolužiaci alebo v škole takže tak ....

alchemilkazltozelena
25. feb 2021

@zdena1990 moja bude mat 7 a urcite jej neplanujem zatazovat hlavu s takymi vecami... ma na to CAS... ani by nechapala co jej hovorim..
@marcellka32 s tou erekciou si zabila...

abab
25. feb 2021

@ivec16 Veľmi pekné takto povedať. Na prvý krát úplne stačí takto. Hlavne nech vie, že sa môže aj ďalej pýtať. Určite lepšie podať veku primeranou formou. Mňa skôr udivuje, že niektoré 8-ročné deti ešte veria, že darčeky nosí na Vianoce Ježiško.

zdena1990
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zdena1990
25. feb 2021

@alchemilkazltozelena ved teraz ešte nie ale v 8-9 už hej aby ju to nešoklo aby sa nezlal

zdena1990
25. feb 2021

nezlakla ....naša bola potom den doma aby vedela s tym fungovat ...