Ahojtw potrebujem rychly radu.mojho syna (3r.)priblizne pred dvomi tyzd.zapieklo .velmi bolesti sa vyprazdnil a odvtedt nastal problem.ked ma kakať zdržiava to ,nechce ani počuť že má isť na wc ani nepotlaci nic a takto to koluje zdržiava každý den .skusala som glyc.čipky lenže ich zakaždým vytlačí.varim mu kompoty.skusala som susene slivky ja uz neviem čo.
@lucia006 musi v prvom rade vela, vela vody pit, obmedzit sladke a cokoladky a blbosti a skus vlakninu. Da da kupit aj sypana aj tablety. Pokial bude citit, ze je stolica meksia, mozno sa prestane obavat. A este ma napadlo, pridaj mu do stravy ovocie - jablka, hrusky a pod. Maju v sebe vela prirodzenej vlakniny😉 Drzim palce, nech sa to polepsi
@lucia006 v prvom rade pevne nervy, pokial je to psychicky blok, strava nepomoze, bude to boj na dlhe lakte. mojej dcerke trvalo 1,5 roka, kym sa znova naucila kakat , vyprazdnovala sa raz za 7-10 dni. co ti mozem poradit ako prvu pomoc, kupit v lekarni sirup Lactulosa biomedica, podavat podla navodu, zabranuje to tvrdnutiu stolice. pokial vidis, ze zadrziava, spickuje a napina sa, napustit do vane teplejsiu vodu, daj do nej nocnik a maleho skus hrou presvedcit, nech tam sedi. to teplo uvolni svaly zvieraca a vyprazdnenie pojde lahsie. drzim palce 😉
@lucia006 bude to zniet asi cudne..ale v prvom rade ries seba a svoje nervy z jeho nekakania. nesleduj ho,nepchaj mu do ritky cipky,nenut ho kakat...nechaj ho...neboj on sa mu nic nestana aj ked sa vykaka az za tyzden prvy raz. Viem o com pisem stratila som 2 roky zivota snahou riesit tento problem,az som si ozaj povedala ze idem riesit seba....proste ignorovanim tohoto problemu,mojou pohodou aj ked zo zaciatku hranou len na vonok, netalcenim na maleho to sponntane vymizlo same..a dva roky som sa tak trapila a aj maly..stesovala so ho ako blbec.
Ak ma dieta zapchu z tvrdej stolice-ako dosledok nevhodnej stravy,ako nasledok chorby criev.. a chce kakat a nevie...tak pomoz stravou,probiotkami,tekutinami.....ale ak je to psych.blok tak pomoze len psychicka pohoda..tvoja hlavne.Proste ver ze maly to zvladne 🙂 ,,kakanie je jeho intimna zalezitost..dopraj mu klud,intimitu a neznasilnuj ho. Inak mu vyrobis problemy n,a dlhe roky.
radsiej sto krat predychaj ako raz "tlac na pilu".
@katkakovac dakujem pekne ale to denne podavam jablko hrusko raz vsurovom raz varenom ako kompot aj so stavou .pije strasne vela cajov odmala raz robime detsky potom harmancrkovy medovkovy striedame uz neviem co vtom je mcokolady uz absolutne .zakazala som aj svokrovcom.on mi tu dupe nohami chyta ritu vrieska a nejde potlacit na wc absolutne.
@sjuzan77 no myslim ze to bude na dlhe trate ako piseme .on sa vykaka kazdy druhy den ale tak ze ho drzim holelo nad zachodom skrcenejo vrukach a rev reve pokial zneho nevypadne.urcote je to len blok len on sam si tym oddialovanim sposobuje ze mu to stvrde vcrievku kym sa vykaka
@lucia006 ja som davala jablka.hrusky.slivkovu stavu.kalerab. vlakninu.jogurty.pila obcas az moc a nevykakala sa nam aj 5 dni. Potom sme v lekarni kupili easylax. Je to taka pumpicka ktora sa vstrekne do zadocku a ulahci kakanie.je to na prirodnej baze.nasa mala tiez blok lebo ju to raz bolelo.treba povzbudzovat. Chvalit tlieskat.my sme toto zopar krat pouzili.a teraz nam uz tyzden kaka sama kazdy den.
@kaja73 dakujem pekne moze to byt aj v tom lebo ma strasne stresuje stym ze pocupkava pri mne krici a hovori kakat a ked snim idem na wc hned zoskoci jak zisti ze uz mu treba stravu upravenu ma vela tekutin ma tak uz asi viac zoseba nedam mlen hlavne ten klud aj kedbje to tazke.
@lucia006 hrajte sa pri nocniku..nechaj ho bez slipikov,na nahaca...dopraj mu nech sa rozhoduje sam za seba..to je zaklad....proste mu ver..vobec sa na temu kakania nebavte...a stravu ma davaj taku aku vies ze pomaha-aby mal zaklad na dobru,maksiu stolicu ostatne je na nom .Ty bud len v pohode..aspon to zo zaciatku hraj. Kazdym cipkom a nutenim..malemu trapenie predlzujes-aj ked sa vtedy sice mozno vykaka,ale zas nebude chciet pri dalsej potrebe.
@lucia006 Prosimta, nenut ho takto, ved mu sposobis taky blok, ze az. Nic insieho nepomoze, nez co pise @sjuzan77 a @kaja73 Tiez viem, o com hovoirm, ja som sa trapila s dcerou vyse roka a pol, no vystresovala som seba aj ju velmi kvalitne 😀 Jedine co zabralo bolo absolutne si to prestat vsimat. Treba ti ist na WC? Chod. Nechces? Nemusis. To bola nasa cela diskusia na tuto temu.
Doteraz mava problemy, chodi kakat tak raz za 3 dni, ale to uz pokladam za absolutny uspech. Tiez to bolo tak, ze nesla aj vyse tyzdna. Ked sme davali laktulozu, tak mala stolicu normalne az hnackovitu a aj tak nesla, iba co jej to uslo do gatiek. Ak je to raz psychicke, nijak inak, nez trpezlivostou a pokojom sa to nevyriesi. A urcite neodporucam ziadne klystiry a podobne. Cim viac pozornosti k danemu "aktu" pripojis, tym to bude len horsie.
Vela trpezlivosti prajem.
Moja babka liecila malu sesternicu, ked mavala zapchy cajom zo senny, najdi si to v lekarni a porad sa. Ja si pamatam, ze stesterrka bola vtedy taka malicka asi ako tvoj syncek, no a mavala zapchy castejsie, ked to inak neslo, dohodli sa, ze vypije cajik. No neviem, ci vtedy mala ja taky blok, ze kakat nechcela, to si uz nepamatam. Ja si vela krat spomeniem, ake caje moja babka davala a pomaha to...
@jumama ja som si ten caj len raz dala a take krce som mala 😖 ..ze ak dieta take schyta tak amen tma...kakat nebude dalsi rok...dietatu by som tieto caje nadavala...ozaj nevies ako zareaguju creva..to skor laktulozu v malych davkach,susene marhule,slivky...ale nie prehanadla--tie mozu ist s velkymi krcmi v bruchu.
@lucia006 naozaj nie na silu, za ten rok a pol sme si presli peklom a nutenie nasilu bola vec, ktora to zhorsila najviac. skus tu vanu a hlavne najdi nieco, co ho motivuje. dcerku sme za odmenu bravali do dracika, na vylety , robili male oslavy, ale nic tak nezabralo, ako obycajne kinder vajicko. tym, ze mala zakazanu cokoladu a sladkosti, najvacsia odmena pre nu bol kusok cokolady. obrn sa trpezlivostou, tvoje povolene nervy jeho stav len zhorsia. viem co prezivas, aj ja som kricala, nutila ju, ked vidis dieta, ktore sa 10 dni nevyprazdnilo, prestane jest a pit, tak na psychike to neprida. az ked som sa ja ukludnila, tak sa to zacalo zlepsovat. ked uz som bola fakt zufala, sla som do inej izby, aby ma nevidela a kludne som si buchla do steny, vyventilovala som sa a jej som s kludom prisla povedat, ze kakat pojde len vtedy, ked ona sama bude chciet. zacalo to zaberat a kombinaciou jej vole, teplej vody vo vani a odmeny sa naucila kakat.
@sjuzan77 skusam stym vajickom prvy druhy raz zabralo ale odvtedy uz nie.on mi to robi do hodiny asi 5 krat ze beha zamnou krici ze chce ale na zachod nechce ist potom ide nakoniec sa vypisat uz vidim aj hovienko a zoskoci a zacne vrieskat ze kakat nie.vtwdy mam velku zlost je pravda.lebo mi toto nikdy nerobil niesom na to zvyknuta...tak ale asi si zacnem zvykat a skusim sa trosku ukludnit a nechat to tak.
@lucia006 kámoškyn syn mal takýto problém, lebo pil len sladké žbrndy, jedol samé čokoládky a podobne.... Ale ako vidím, nie je to váš prípad. Skús rady od báb, možno je to naozaj psychický blok. Niekedy deti živo prežívajú, čo sa deje v rodine a možno on nevie niečo doslova "stráviť". Ako malá som ťažko prežívala večerné hádky rodičov, mala som problémy zo žalúdkom, trvalo 4 roky, kým sa to vyliečilo (Helicobakter). Až ako dospelá som si uvedomila, ako psychika vplýva na zdravie človeka 😉
@katkakovac mate pravdu psichika velmi vplyva v strave to urcite nieje nas pripad cokolady odmalicka je minimalne .sladke vody minimalne on ma rad bylinkove cajiky .to bude tym ze ho raz zapchalo a pameta si ze ho to bolelo.
neupriamuj na to pozornost, nedavaj mu cipky... skus mu dat stravu bohatsiu na vlakninu, ovsene vlocky a pod.. vela vody , nie sladkeho ...
ak chces, mozes mu davat 1PL aloe vera rano a vecer .... to tiez prispieva k peristaltike criev a zvysuje to aj imunitu...
Skus to na čas prestat riesit, aj ked sa viac dni nevykaka, proste nech zabudne , ze kakanie je problem ...
a este mu daj probiotika.
Easylax do dvoch hodín tuším zabral. Len počkať vždy našťastie zabralo. Inak ide asi o blok z dôvodu že mal tvrdú stolicu a upchalo ho. Už podľa toho aký je rozumný možno sa porozprávať o tom že hovienko je už mekke a neboli to keď bude kakat a že vyjdú von všetky škaredé veci z telicka. Niekomu pomohlo aj to. Pre budúcnosť ešte lanovy olej na ráno lan semiacka dávať len na zmekcenie stolice. Potom možno aj ľahšie vyjde a malého by to mohlo naštartovať. Viem aké to je keď tlačia kričia a nejde to. Držte sa.
Toto som aj ja zazila s dcerou.. Mala hnacku a kvoli diete ju potom zapieklo.. Tyzden kazdy den revala niekolko krat kakat, ale ani raz neslo.. Kupila som ten easylax co sa tu uz spomenul a odvtedy sa to velmi zlepsilo.. Stacilo to pouzit raz a uz to potom islo dobre..
Ahoj Luci, počuj my sme mali taký istý problém asi pred 3 mesiacmi...... Tobi sa nechcel vykakať.....Mám super "sirupček", zaručene pomôže..... Ja som mu dávala na wc aj mobil s hrami, aby v kľude posedel a veľa veľa chválila..... Ozvy sa Evka 🙂
Ahoj,hlavne pevne nervy.Naša mala presne to isté,vobec nechcela kakať niekedy to trvalo aj 5 dní.Boli sme s toho zufalí,dokonca nechcela ani do plienky,stále iba sťahovala riťku a nakoniec sme šli na gastro a predstav si tam jej cez ultrazvuk zistili že má silný zápal hrubého čreva,preto nechcela kakať lebo ju to bolelo ☹ .Doktorka nám dala tabletky na dlhšie užívanie-nie su návykové a naozaj to pomohlo.Začala sa vyprázdňovať stále na druhý alebo tretí deň.Skus najprv gastro aby si si bola istá že je malý v poriadku.My sme to totiž riešili dosť neskoro a máme ten problém že moja dcérka má 4 ročky a kaká iba do plienky ☹ Je to totiž psychický problém,aj keď sme na nu nikdy nekričali a nebyli ju.Nevieme prečo sa to stalo,možno tým že keď mala tie problémy sme jej dávali iba plienočku lebo na záchod nechcela-veľmi ju to bolelo a my sme jej nevedeli pomocť-už sme boli z toho zufali až sme zašli na to gastro.Tam nám ozaj pomohli.Stale ale chodíme ku psychologičke,psychyatričke a na kontroly na gastro.Malá je rozumovo už na 6 rokov ale dufam že sa nám podarí odstrániť ten blok.Tiež sme skušali rozne čipky no viac sme jej ubližovali lebo ju to srašne bolelo ☹ Až mi nakoniec už ani neverila keď som ju šla prebaliť stále si myslela že jej idem dať čipok.Prajem veľa sil a skus ozaj to gastro.Daj vedieť ako ste dopadli,všetko dobré 😉
@jana_eyre dufam ze aj mojmu pomoze.mojho syna zapieklo pooperacii raz a tak bolestivo kakal ze si to zapametal a odvtedy 2 tyzdne ho zapeka vkuse lebo ma strach iat kakat tym padom si skodi sam.ale neda si vysvetlit tak dnes sme pouzili spominany easylax a uvidime co bude lebo to je strasne toto zazivat
@katrin21 on ma praveze taku stravu ze ja fakt neviem co by som nanej mohla vypepsit papa vela ovocia kompotov pije dost tekutin davam mu vlakninu cize to proste si robi sam ze nechce kakat.a nedalo sa to bez prehanadla a nevsimat si ho pretoze do hodiny bol zamniu vrieskajuci asi 20krat chytal sa za ritku vrieska dupal a ked som ho dvihla mat otvoreny konecnik a vnom bolo visno stvrdnutu stolicu cize som nechcela aby ho roztrhlo .
@vassa dufam teda ze to nebude nas pripad .lebo sme si uzili doktorov az az posledne mesiace.nemal nikdy problem skakaanim az dochvile ked sa raz tazko vyprazdnil a odbtedy koniec.sam zdrziava uz mu ide stolica von a o naschval skoci prec zo zachoda.takze ja uz neviem snad je to iba docasne
Ospravedlnujem sa za chyby pišem narýchlo cez mobil