Ako predísť plochým nohám?

20. júl 2023

Ahojte, syn ma 2 roky a 3 mesiace, a chcem mu velmi pomoct, aby mu nevznikli trvale ploche nohy.

Ma diastazu, ale vo velmi dobrom stave, nevychadza casto, ma pevne a uzke brusko, cvicim s nim uz dlho.

Avsak, podla fyzio ma nabeh na ploche nohy, odporucila na doma na tvrde ciciban papuce, (pevna pata a vyvysene clenky), vonku n atrave na boso, a robit aktivity na semnzomotorickej podlozke. Na vonku mame superfit sandalky.

Co este mu robit? Preco vznika plocha noha?

Ake mate skusenosti?

Dakujem!

autor
20. júl 2023
drake122
20. júl 2023

To nie je nábeh to je už plochá noha. Prečo vzniká, no pre to isté prečo diastáza, svalová hypotonia. Polovica SR to má od narodenia prakticky, vrodený konštitučný znak. Jednoducho 'mľandravy' národ. No cvičit, cvičiť, treba si udržiavať pevné svalstvo. A samozrejme podporovať obuvnicky priemysel🤣

autor
20. júl 2023

@drake122 ako inak. 🫠 Hlavne, ze s nim cvicim od narodenia. 🥲 🤬🤬🤬🤬

rebrambora
20. júl 2023

Ortopedicke topanky a pohyb.

autor
20. júl 2023

@rebrambora fyzio zatial nechce, az o rok, ked sa mu noha nezlepsi...

drake122
20. júl 2023

A hlavne, to nie je smrtelná choroba... o nič horší človek z neho nebude, keď nebudu dokonalé tie nohy. Treba si určiť priority. Niektoré matky by boli šťastné, keby ploché nohy boli jediným problémom, čo ich deti trápi v živote...

autor
20. júl 2023

@drake122 ale vies, od narodenia s nim cvicim, posilnujeme, prave PRE TO, aby sme predisli, a teraz toto.... Cvicit s malym dietatom tiez nie je zabava, ver mi. Hlavne, ze mal aj slabinovu herniu, kvoli ktorej som nemohla nechat, aby plakal..... Takze mame to vydrete, a mozem zas, a okrem posionovania brucha uz aj posilnovanie noh.... A o drahych topankach ani nehovorim radsej, lebo ma j.bne.

cookie29
20. júl 2023

ja netusim, nie som odbornik, ale deti do 3-4 rokov klenbu nemaju, lebo tam je tukovy vankusik. A ja som skor osobne za chodenie boso doma, ale rozne senzoricke koberceky, ortho puzzle a podobne, aby sa nozicka stimulovala.

luciazahornadska
22. júl 2023

Chodíme pravidelne cvičiť, cvičíme aj doma. Na cvičenie a po rovných povrchoch nosí ortopedické sandálky šité na mieru. Zároveň chodí bosá po rôznych nerovných povrchoch - kamienky, senzomotorické koberčeky a podobne.

autor
23. júl 2023

@luciazahornadska a kolko ma rokov dcerka? My sme pol roka nenosili na dom apapuce a stav s amierne zhorsil, takze uz ho boseho nikdy nebudem nechat, kym nema v poriadku nohy. Tak ako pises, vonku v bezpeci, ano.

luciazahornadska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luciazahornadska
23. júl 2023

5 rokov má dcérka 🙂