Ako predísť novorodeneckej žltačke?

veronique_1
12. máj 2013

Dcérka mala novorodeneckú žltačku. Čo môžem urobiť, aby ju nemalo aj druhé dieťa? Dá sa nejako aspoň znížiť riziko vzniku?

elzu
12. máj 2013

Ne, myslím, že nedá, je to individuální...navíc typů novorozenecké žloutenky je více, každý je způsobený jinou příčinou a je otázka, jaký typ mělo tvoje první mimčo. Druhé nemusí mít vůbec, nebo ano, nebo jiný typ. Po narození je fajn dávat miminko na sluníčko, tím se zrychlí proces odbourávání bilirubinu a dítě není žluté tak dlouho...ale to není prevence, spíše léčba 🙂 Vyšší stupeň ikteru mívají děti, kterým se nechává dotepat pupečník...ale to taky není stoprocentní pravidlo. Samozřejmě že hraje roli krevní skupina matky a dítěte, ale to taky nezměníš. Takže ne, fakt mě nenapadá nic, čím by se dalo předejít.

anjelik2509
12. máj 2013

ja tiež neviem o ničom, čoby pomohlo predísť žltačke...Ak ju už dieťa dostane, treba veľa dojčiť a dávať na slniečko...Inak, nemyslím si, že je to nejak škodlivé, mala som ju ja ako novorodenec a aj moja dcéra, keď sa narodila..A nemáme na sebe nijaké pozostatky 🙂

diskus
12. máj 2013

Ahoj, myslim si to iste. Robit sa s tym neda nic. Prvy syn mal žltacku, riesila to lekarka liekmi a druhy syn nemal ziadnu.... 🙂 Takze ostava len dufat , aby ju druhe dieta jednoducho nemalo. Drzim palce.

awalancha3
12. máj 2013

novorodenecká zltacka je fyziologická.................. a napomaha neskorsej imunite, vobec by som sa s tym netrapila.......

dudduli
12. máj 2013

myslím si ze predist sa tomu nedá,kazdé dieta si tým prejde,niektoré má silnejsiu iné slabú,prvý syn bol 2x 24 hodín pod svetlom a este pár dní na postielke so svetlom,a druhý mal obycajnú slabú,

ornela_tn
12. máj 2013

Môj synček ju nemal a druhá dcérka ju dostala na tretí deň. Hneď ju dali pod lampu a bola tam 16 dní. Chceli jej dávať infúzie na urýchlenie, ale do ruky jej pichnúť nešlo, lebo praskali žily a do hlavy nemohli trafiť, lebo mala husté čierne vlasy. Dávali jej lieky, mlieko sme pasterizovali, až bilirubín klesol a konečne sme išli domov.

euka210
12. máj 2013

myslim ze to neovplyvnis predtym, iba potom zmiernit slnieckom a castym dojcenim

majka1981
13. máj 2013

Da sa trochu ovplyvnit:
Porod by nemal byt vyvolavany na umelo - "donesene" dieta ma mensie riziko, ak ju vobec dostane tak ma lepsie hodnoty bilirubinu.
Dojcit od zaciatku, nedovolit dat ziadnu glukozu cez flasku (asi tazke v slovenskych porodniciach)
Pred porodom by sa malo vyhybat niektorym potravinam - ale uz som ich zabudla (myslim ze patrili do tej skupiny paradajky, mastne mäso, pecienka... ine uz nepamätam). Skus googlovat, aj v inej reci (v anglictine, v nemcine...)

trasko
13. máj 2013

mne bolo povedane,ze babatko kym je v brusku ma viac cervenych krviniek na dostatocne okyslicenie kedze este nedycha plucami.po porode zacne dychat samo,tak tie c.krvinky sa rozkladaju na bilirubin a preto byva zltacka.kazde babo je ine.mladsi syn bol fialovy po porode a ked ozlkol viac ako ine deti aj tak hodnoty bilirubinu boli ok.takze je to individi podla mna.

albao
13. máj 2013

... okrem spominaneho mi sestricky na novorodeneckom hovorili, ze byva castejsia u deticiek, ktorym dotepaval pupocnik. Ale neviem nakolko je to pravda.

hajajanka
13. máj 2013

Nijako.