Ahojte mamicky chcem sa
Opytat ako prebiehaju poradne u pediatrov s vasimi babatkami
My sme hned za 5min vybaveni , priestor na otazky nie je, doktorka nic navyse nepovie , este ani raz pod plienku nepozrela len ked bola novorodenec
Niekedy sa nedostaneme ani ku doktorke a len ju odvazi sestricka a spyta sa ci je vsetko ok
A čo by si viac chcela? Však ty si mama, ty si máš odsledovať či niečo nie je v poriadku. Ak je všetko ok, tak sa len odváži, zmeria sa výška a obvod hlavičky a hotovo. Moja sa ešte pýta koľko vypije mlieka a kedy bude očkovanie a to je všetko. Keď je nejaký problém ozvem sa, aby sme to vyriešili. A teda do plienky jej nikdy nepozerala a ani nevidím dôvod prečo by to robila. :D
Poradňa - vyzlečie donaha odvaži ho sestrička ptm ho pomeria hlavu,hrud ,dlzku,ptm dam plienku doktorka popočúva na hrudi, prehmatá fontanelu na hlave, skontroluje gulky či(chlapec) su na mieste, opyta sa ako sa má , položila otázky podla veku o jeho vývoji, očkovania toto bolo do cca 1,5 , robila cviky s nim ked bol maly na bruško ho dala a tak ....
teraz je to trošku iné ale stále skvelý pristup ale my chodime súkromnej (120€ ročne) čo je podľa mňa v pohode cena , podľa obvodu som nechcela isť hlavne kvôli pretaženiu pediatrov , naša podľa obvodu má 400deti nadstav.....
@animus Áno, to máš pravdu, to by sa malo sledovať, ale zase na druhej strane keď sa aspoň trochu o bábätko zaujímam, tak je nutnosť si aspoň približne naštudovať čo také bábätko má v ktorom mesiaci vedieť ovládať a načo si dávať pozor. Pediatri sú neskutočne preťažení a spoliehať sa iba na lekára mi nepríde najrozumnejšie. Keď nie som spokojná, tak zmením pediatra alebo si nájdem súkromníka.
@rurutiax ja preto okrem pediatra chodím s deťmi ako samoplatca na fyzioterapie ale teda bežne sa stretávam s mamičkami, ktorých deti majú očividný problém a oni len mavnou rukou, že dieťa je lenivé. Život ma naučil, že nemám dávať nevyžiadané rady, ale tých detí mi je úprimne ľúto.
U nas uplne rovnako ako u @minesasubu. Vzdy som v ordinacii minimalne 20 minut a vzdy mam priestor aj na otazky. V nasom pripade ale nejde o sukromneho lekara.
@animus Tiež chodíme k fyzio kvôli diastáze, ktorú som objavila na dcére ja, pediatrička si ju nevšimla, ale neberiem jej to za vinu keďže je vidno iba v určitom uhle a svetle. Presne pre toto je dobré si naštudovať aspoň základ, ale ja som z fachu, takže veľa vecí som už ovládala, ale teda čítala som dosť počas tehotenstva, aby som bola pripravená a neprekvapilo ma nič.
Ja som bola tiež celkom prekvapená ze keďže je to poradňa, tak mi doktorka nič neradi 🤣 neviem, mala som veľmi ružové okuliare a čakala som veci vysvetlene do podrobna, moja chyba 🤣
Ale k veci, prídeme dnu, sestrička odváži, zmeria telo, obvod hlavy, pozrie fontanelu, pýta sa na jedlo, či už mlieko alebo príkrmy.
Doktorka pozrie telo, zuby, ústnu dutinu, vajcia a pipik, viem ze robila tu skúšku ci sa dieťa priťahuje, videla ho na brušku, dala ho do sedu.. To je všetko. Od kamosiek viem, že dr robia viac veci ale sú aj také doktorky, čo ani ne vyjdu von pozrieť dieťa.
@fallenkaa U nas to bolo tiez vzdy velmi rychle, na druhej strane nasa doktorka aj za tych par minut stihla vsetko, ona je taka dost efektivna. Vyzeralo to, ze pozera maleho len tak v rychlosti, ale ked nieco mal, tak si to vzdy vsimla este predtym, ako som sa stihla vobec opytat. Otazky som klast mohla, aj ona davala kontrolne otazky, ze co uz vie, ale nebolo toho vela. Dotaznik sme nevyplnali nikdy, co som v podstate aj rada.
Naša pani pediatrička je pedant, malú vždy pozrela komplet. Vopred sme vypĺňali online dotazník na zdraviedietata.sk a ešte sa vypytovala a skontrolovala od fontanely az po intímne partie. Aj teraz na 3ročnej prehliadke skontrolovala aj či nie sú zrastené pysky.
@fallenkaa momentálne nie je z akých pediatrov vyberať , nás má 1500 detičiek, ktoré ošetruje.S mužom sme boli radi ze zobral aj staršieho aj mladšieho. Nie je v geriatrickom veku. Takže je perspektíva ze bude dlhšie pôsobiť.
Nechcem ich zastávať, ale situácia na Slovensku je zla. Ak by sa vám podarilo zmeňte za pediatra, ktory má menej pacientov a tým pádom aj viac priestoru na vysetrovanie
@minesasubu my máme presne takehoto štátneho tiež takto prebieha prehliadka len s tym že ho vážili v plienke
@minesasubu náš prezeral dieťa nakomplet ozaj od tvaru hlavy po päty proste ozaj všetko možné aj to komentoval a aj sme sa porozprávali popýtal sa
@fallenkaa my sme mali takéhoto doktora, že jediné čo urobil na poradni, bolo že prehmatal hlavicku, odvážil, ani nemeral, ani obvod hlavy. Poradňa hotová doslova za dve minúty. Odišli sme od neho, len ľutujem že nie skôr 🥺 to isté odporúčam ja tebe, ak je čo i len mala možnosť, že by ťa zobral niekto mimo obvod.
@fallenkaa mali sme takú, nedajbože sme prišli so soplikom, hneď nás posielala do nemocnice. Zmenili sme lekara