Ahojte maminky, prosím o Váš názor... mám 13 mes. dcéru a doktorka jej chcela urobiť odber krvi z hlavičky, nedovolila som a tak jej ju zobrala z ruky. Samozrejme, že malá strašne plakala, trhala sa, ja so sestričkou sme ju držali a doktorka brala krv, ale ta striekala, všetko okolo bolo špinavé... ako priebieha odber z hlavičky? Budeme musieť ist na krv znovu, ide mi o to, aby to malú bolelo čo možno najmenej, resp. nemala z toho až taký šok. Za všetky rady a skúsenosti ďakujem.
tak to bola nešikovná doktorka a sestrička, mojej malej brali krv 6,12,18,mesiac. Sestrička si ju tak zvláštne chytila (mala čo robiť,aby ju udržala) a druhá sestrička zobrala krv s ručičky ,ja som sa len prizerala, ako malá leží a ako ju drží sestrička ,na jednu ruku použila plienku ktorá bránila v pohybe.Bolesť asi ani nie,skôr jej vadilo že ju držia a nemôže sa pohnúť. Hned po odbere mi ju dali do náručia a ostalo už ticho.
prečo sa pýtaš na názor na koňovi?? prečo si sa nepýtala dr., z akého dôvodu si vybrala tento spôsob? kurnik, nepochopím takýchto ľudí, čo namietajú a nesúhlasia ale ani nevedia prečo... na hlavičke je tenšia koža, lepšie sa tam napichuje žila, dieťa hlavu neohne tak ako ruku v lakti, dieťa si na hlavu nevidí tak ako na ruku a teda sa môže menej báť... odber krvi nebolí !!!! ani dospelého, ani dieťa, akurát je to možno pre niekoho nepríjemné... a tvoje dieťa nebude mať šok z odberu, pokiaľ mu ho nespôsobíš sama svojim prístupom...
že odber krvi nebolí...mňa teda štípne zakaždým....
odber z hlavičky je vraj viac bolestivý,ale lepšie sa im odoberá...dieťa zabalia aj s ručičkami do deky (alebo inej látky) a pichne sa a odoberie...vraj keď dieťa plače,tak aj lepšie z tej hlavičky tečie krv
aspoň tak to bolo pri Evičke
z ručičky je to zložitejšie len v tom,že dieťa sa viac hýbe,protestuje....
Sesternica robila na detskom áre a vravela,že vždy sa snažili krv vziať z ručičky
joj a som zabudla to najdôležitejšie- dostávať tekutiny,aby krv bola zriedená....inak ťažko pôjde ako z hlavičky,tak aj z ručičky...
na rizikovej poradni sa nesmie jesť (ani dojčiť) 3 hod. pred odberom...takže asi najlepšie je podať čistú vodu
Ibajeho: pekne napísane 😉
A ja uplne nepochopim nazory ako ma sissy, to akoze neni forum od toho aby sa ludia pytali a diskutovali? Uplne milujem tieto typy, ktore vsetko vedia vsade boli a vsetko kritizuju. Dpc sak zi a nechaj zit!!! Pokial ta vytacaju tieto veci tak nechod na fora. Budesmat v zivote menej problemov a viac sa budes usmievat. Iked s takym pristupom sa asi budes pohorsovat nad vsetkym a vsade.
Dcerke brali z hlavicky, ked mala 5 mesiacov. Nie je to nic strasne, povrch hlavky je velmi dobre prekrveny, preto sa odtial malym detom berie lepsie krv. Tie zilky na rukach su predsa este len jemne a tenke. Nie je to nic hrozne, nemusis mat z toho obavu. Boliet to zaboli, ako kazdeho cloveka, ved predsa nie sme stroje. Niekoho viac, niekoho menej. Su veci, co bolia ovela viac a musime ich vydrzat. Ale ublizit jej to nema ako. Mojej pekne napichli zilku ihlou a priamoodobrali 32 skumavky na jeden vpich. To, ze plakala, lekarka vravela, ze nie je naskodu, lebo krvicka lepsie tiekla. Trvalo to chvilocku, osetrili je to, ani nemuseli prelepovat, lebo po chvilke prestala plackat a aj krvicka tiect.
Mojmu syncekovi brali krv z hlavy, ked mal 9 mesiacov - povedala som nikdy viac, pokial to nebude skutocne nevyhnutne alebo zivot ohrozujuca situacia. Po 2 mesiacoch sme sli na kontrolny odber , ktory som dovolila jedine v pripade, ak bude odber prevedeny z ruky. Aj sa tak stalo. Je na tebe - rodicovi, co dovolis a co nie respektive akou formou. Lekari si niekedy (niektori az casto) volia sposob, ktory je jednoduchsi pre nich. S tym vsak nemusis ako rodic suhlasit. Casto je to o sikovnosti sestricky. A musim povedat, ze odber z ruky prebehol v nasom pripade ovela menej stresujuco. A ci odber z hlavy boli? No neviem, nezazila som (a ani by som nechcela) a moje dieta mi to nepovedalo, ale podla toho, co som pocula a videla, pravdepodobne ano. Je a moze to byt podobne ako odber z chrbta ruky, ktory veru byva bolestivy.
Nam brali do 18 mes iba z hlavicky a aj infuzie nam davali do hlavicky prvy mesiac , z rucky jej stale kolabovali zilky a museli by ju picaht na viac krat a z hlavicky vzdy na prvy sup vzali... ja ked som videla ako ju trapili pri odbere z rucky tak som bola sama za odber z hlavicky..nasa mala zly start do zivota cize musi tam byt casta kontrolu krvicky ...
ahoj, no neviem, ale z hlavičky brali môjmu synovi krv, keď mal 4 mesiace a to sme ho ledva udržali (ja a dve sestričky...)...ani nechcem vidieť, ako si poradíte s vyše ročným dieťatkom...a podotýkam, obe sestričky boli veľmi skúsené detské sestry na od. rizikových novorodencoch...dcérke brali krv z ruky (mala 3 a niečo) a kvôli tomu, že deti môžu ohnúť ruku v lakti (ako písala už @sissy27) a môže sa stať úraz, tak neberú krv zo žily v lakťovej jamke, ale z rúčky-nad prstami...dosť to bolí (ako každý odber krvi...ale, ževraj sa to dá zmierniť-znecitlivieť, aspoň niekde tu o tom kočky už písali...nejaký gélik, alebo masť?...aj pri očkovaní sa to dáva...) a samozrejme piť vodu...na zriedenie krvi, urýchli to odber...je to aj jednoduchšie z hľadiska výkonu, lebo ty si sadneš s diťatkom v náručí, pevne ho objímeš a ručičku lepšie zafixuješ...nepohne sa...želám vám pevné nervy🙂
Odber krvi (na rozdiel od ockovania, co je podla mojho nazoru tyranie deti) ak sa vykona spravne neboli. Boli len pocas "vpichu", ked sa berie krv uz nie. Nasmu synovi brali krv dva krat z chrbta ruky, s tym, ze mi sedel na kolenach, doktorka mu napichla zilu ihlou bez strikacky, a chytala kvapky do skumavky. Sestricka mu akruat drzala rucku aby si tou ihlou neublizil. A urcite ho to nebolelo, lebo bol uplne pokojny, akurat sa chcel s tou ihlou hrat (vsak nova vec prenho), tak som ho musela zabavat. Trvalo to asi 4-5 minut, nez sme "nachytali" dost krvi.
Vsetko sa da, len treba spravny pristup. U nas sa ziadne nasilne drzanie pri odbere nedialo.
mojej malej brali krv v máji ked sme boli na pohotovosti ja som čakala vonku nevedela som ani že z hlavičky, z rúčky jej nešla a aj z hlavičky len kvapkala bože doteraz nezabudnem aku mi ju dali spotenu traslavu zničenu , z hlavičky nedovolim nikdyviac ☹
ani ja nedovolim nikdy viac z hlavicky ...mali sme co robit so sestrickou aby sme ju udrzali a pri tom jej sestricka doskriabala aj licko...a k tomu doktorka mi povedala ze z hlavicky jej to pojde najrychlejsie a to k tomu malinka ma uz kopu vlaskov ze uz robime aj copiky a doktorka jej vpichla ihlu do hlavky a mi hovori ze vlasky mi skresluju nemozem najst zilu....a mne az zily vreli jak jej sa tam sparala....az des jak jej to tam hladala....a k tomu ani kvapka jej nesla a az ked vybrala ihlu tak potom jej sa trosku spustila tak jej po hlavke zbierala co aspon kus nazbierala...preto sa pytam aj ja ci je aj iny sposob ked nevidno dietaku zilky ....dakujem
tak pridám aj náš zážitok z odberu krvi z hlavičky. Malý má 4,5 mesiaca, žilky na rukách, nohách takmer žiadne, tak mu brali krv z hlavičky (má už tri týždne zvýšené teploty 37-37,9). Odber zvládol úplne v pohode. Trošku zabolelo keď ho pichli. Ale s kľudom angličana to zvládol. Vôbec neplakal. Doktorka povedala že také dieťa tam ešte nemala, čo by pritom aspoň trochu neplakalo. Problém bol v tom ale, že tá krv do tej skúmavky šla velmi pomaly (a pri tom odbere je že vraj lepšie, keď dieťa aspoň trochu plače lebo potom to ide rýchlejšie). Tak sme skúšali ho trochu šťuchať, aby začal plakať a jedovať sa, ale nepomohlo. Potom mu musela doktorka chytiť a držať nos, aby zabránila dýchaniu a tým pádom aby mu očervenela hlavička a išlo to rýchlejšie. Nepomohlo. Tak potom mu znovu chytila nos, tak sa už začal jedovať a trochu sa to urýchlilo a zlepšilo, lebo inak by mu tu krv brala pekne dlho (asi by deti a rodičia čakajúci vonku ťažko uverili že mu brali krv🙂 ). Proste ihla v hlavičke a on nič, úplne v kľude si ležal ako keby nič. Keďže bol taký až príliš pokojný, tak mu spraví aj vyšetrenie na štítnu žľazu.
U nas odber z hlavy 2x a raz z ruky pri zapasti. Myslim, ze je to zajedno, Hanka sa jedovala chvilu tak ci tak, ale to skor len preto, ze sme jej obmedzili pohyb, nemyslim ze by to nejako moc bolelo, lebo len co mala zase slobodu, bolo po placi 🙂 netreba sa toho bat, lebo to potom aj dieta vyciti a stresuje.
Obdivujem ľudí, ktorých odber krvi nebolí a ani s tým nemajú problémy 🙂 ja aj teraz odpadávam a mám hrôzu, len keď vidím injekciu. Fuj :D
Mojej malej brali krv s hlavicky v nemocnici ked mala dva tyzdne... ani som nevedela len ju zobrali zavreli dvere...ludia take zufalstvo som necitila nikdy ked som počula ten plac...som mala chut vykopnut dvere ze co to s nou robia! Potom som sa dozvedela ale uz nikdy!!!
Syncek ma 8 mesiacov a minuly tyzden mu brali krv, z rucicky. Ani nepipol. Lezal na lehatku, ja som sedela vedla neho a drzala ho pod pazuskami aby sa nepretacal, rozpravala som mu, smial sa. Ani di nevsimol kedy mu sestricka napichla rucku a to mu brala krv do troch ampuliek. Ak budete vy v pohode, bude aj babatko. Ved to nic nie je
@ramone_666 a hlavne ak nie su zily a picha mi po 10 raz a ja som mokra od hlavy k pate🙂
@boneta treba sa vždy pred odberom dobre napiť vody 🙂
odber z hlavičky je taký istý ako z rúčky, nájde sa tam žilka a do nej sa vpichne injekcia a tečie krvička, akurát sa to skôr robí malým detičkám (do toho pol roka), lebo by sa pri tom nemali hýbať... my máme 10mesačného a z hlávky mu už nebrala, lebo sme ho tri neudržali... ale neviem, čo sa týka bolesti, mladému vadilo hlavne to, že sme ho držali, inak ani necekol