Ako prebieha biopsia tenkého čreva u 3-rocneho dieťaťa ?

seliselka
22. jan 2020

Dobry den, prosim poradte mi, nasa dcerka ma 3 roky a chcu jej urobit biopsiu, odobrat vzorku tkaniva z tenkeho creva ci tak nejak, ale bez narkozy teda len tak lokalne na ambulancii. Neviem ci sa to robi takto, no vsade citam, ze sa dava detom narkoza. Bojim sa o dcerku ci to zvladne cez hrdlo ked je taka malicka, ved je to narocne aj pre dospeleho.
Malej vyslo z krvi na 90% celiatik ale, ze to treba aj biopsiu.
Je to vobec potrebne? Nestaci to vediet len z krvi?
Ako to robia bezne, s narkozou ci bez?
Dakujem.

zuzka194
22. jan 2020

@seliselka ahoj, mam neterku, ktorá to ako 7 ročná absolvovala ale v narkóze v nemocnici v BB.

andrejkap123
22. jan 2020

Asi by som trvala na tom aby to urobili v narkoze. Ja som to absolvovala a neni to vobec prijemne. A 3 rocnej? No neviem :/

miriam1983
22. jan 2020

@seliselka urcite s narkozou. Ale,ak ma potvrdenu z krvi,neznamena,ze ju musi mat potvrdenu aj zo vzorky creva. Pretoze prave kusok,ktory odoberu,nemusi byt postihnuty. Kamaratka je toho dokazom. No vsetky recepty a ,,ulavy,, ohladom celiakie sa davaju len ba zaklade gastro vysetrenia,krv im nestaci,aj jed nemusi vyjst pravdivo.

mogaa
22. jan 2020

@seliselka nemusia jej dať rovno narkózu ale nejakú náladovku jej isto dajú....treba sa spýtať lekára na priebeh....na spôsom umrtvenia

lily14
22. jan 2020

Mojej dcérke pred vianocami zistili z krvi a aj genetika vyšla ze má.celiakiu...biopsiu som odmietla...vraj to je jasné.biopsiu treba iba ak chcem recepty do lekárne na pár bezlepkove produkty....treba sa informovať u dr

seliselka
autor
22. jan 2020

@lily14 a genetiku kde vysetruju ci kto?

seliselka
autor
22. jan 2020

@lily14 a na kolko percent jej vyslo z krvi? Nam pivedali na 90% tak neviem ci vobec riesit biopsiu

seliselka
autor
22. jan 2020

No vsade citam o narkoze...no nasa tvrdi ze to robi uz 30 rokov takto a ze je to do minuty hotove....pane boze...bud.tyzden mame ist tak neviem ci zrusit ci nie...hmm

seliselka
autor
22. jan 2020

@lily14 a ked si presla na bezlepkovu stravu vidis zmenu?

janka2501
22. jan 2020

Mojej robili biopsiu oblicky a mala celkovu narkozu a tyzden sme boli v nemocnicici. A na genetiku cakame uz skoro rok, vysledky vraj budu v aprily co uz bude vyse roka

seliselka
autor
22. jan 2020

@janka2501 na genetiku rok? A to kto posiela ku akemu lekarovi? Plati sa zato?

lily14
22. jan 2020

@seliselka tiez z krvi má gastro...to sú. 2 vyšetrenia genetika a hodnoty z krvi

lily14
22. jan 2020

@seliselka tak.nasa bola bezpriznakova...u nás to bolo prekvapenie...ale sem tam ju pobolievalo bruško a čkala často... našťastie tam m známu tak urobila všetky vyšetrenia ,utz atď.. a vyšla celiakia

pleja
22. jan 2020

Bez biopsie neuznajú diagnózu (a to sme mali protilátky aj genetiku pozitívnu), nemáš nárok na recepty z lekárne, ani na predĺženú rodičovskú keby bolo treba. Do škôlky na stravu bolo treba potvrdenie od lekára (že má výnimku a môže jesť vlastnú stravu) a neviem či by nám ho bez biopsie lekár dal. Nám to robili v narkóze na Kramároch bolo nám povedané, že deťom robia biopsie iba v narkóze. Jeden deň nás prijali, druhý deň urobili, tretí deň sme išli domov. Samotný zákrok pohoda, len tie podmienky kým sme splnili, keďže sme začali chodiť do škôlky...aspoň 2 týždne bez sopla, aspoň 3 týždne po antibiotikách, nás 2 x vrátili pri príjme, lebo sa im niečo nezdalo.

janka2501
22. jan 2020

@seliselka malej vzali krv u nefrologa a ten poslal na genetiku

janka2501
22. jan 2020

@seliselka ano rok, niekedy aj viac. Zalezi akunpodrobnu genetkundr ziada

mmoonna
22. jan 2020

@seliselka mojej neteri to robili bez narkózy, dali jej myslím len rajský plyn. Sestra, keď ju pridŕžala sa toho nadýchala tiež a zvládli do v pohode obidve 😀