Ahojte, neviem, co mam robit, no trha mi to srdce. :( Moj syncek ked mal 1 mesiac, tak krasne drzal hlavicku, ale malobsom ho davala na brusko. V druhom mesiaci sa mi nepozdaval, nevedel tak pekne hlavu drzat, tak som s nim sla k fyzio a zistila, ze ma lahku hypotoniu v brusku. Tak sme cvicili na overballe a davala som pozor, ako dviham, ako ho zlozim, atd. Nemali sme ziadnu vojtovku. Cvicila som s nim poctivo. V 3. mesiaci mi chrbta na brusko s apretocil, v 5. opacne, v 6. sa plazil, v 9 stvornozkoval a sadol si, a v 14 mesiacoch zacal sam chodit. Velmi som naozaj davala pozor, ja si myslim, ze ako tak sa vyznam v tej hrubej motorike, kedze sme chodili na kontroly kazde 2-3 tyzdne do 10. mesiacaca.
Takze, co sa tyka kamoskynej dcerky. Bude mat uz 8 mesiacov. Dava ju pasivne sediet. Nechce byt na brusku, hlavicku nechce velmi drzat, ked je na brusku. Z chrbta na brusko sa otoci veeeeeeeeeelmi pomaly, neplazi sa, nepivotuje, prste.... Neviem no. Ja na nej vidim uplne, ze je hypotonicka, proste ako gumova babika, ked ju aj drzi zvisle, co by nemala, teda mne vtedy fyzio povedala, ze urcite takto nie, kym si sam nesadne... Uz som jej akoze parkrat naznacila, ze skuste cvicit... Ze to je super, lebo sa hrate.... A ona ze, netreba, lebo pediatricka to zhodnotila tak, ze je lenova iba. Mne zas fyzio povedala, ze lenive babatka neexistuju, su hypotonicke potom, a nevladzu.
Pokial si ju na to upozornila a vie aj vas pribeh, tak sa jej to asi nechce riesit... ja by som bola rada keby mna niekto na chybu upozornil a riesila by som ale su zeny ktorym aj ked poradis,tak robia po svojom.. s tym asi nic nespravis
tiež si myslím, že by si to mala nechať tak, už si jej to naznačila, jej dieťa má pediatra, ktorého predpokladám, že pravidelne navštevuje. A lenivé dieťa som ja mala. Na brušku síce bolo rado, ale neprevrátilo sa samé do polroka ani z bruška na chrbát, ani z chrbta na bruško. Ako polročné sa však postavilo v postieľke, začalo loziť a ako 9 mesačné chodilo samé. Prečo do polroka nič, netuším.
Nas sa zacal iba v osmom mesiaci pretacat dovtedy nic ani na brucho som.ho.nedavala, lebo furt reval nechcel tak byt, az potom ked sa sam zacal pretacat v tom osmom.mesiaci. a potom.uz islo vsetko rychlo
kazde dieta je ine . nechaj ju tak je to jej dieta .. chodi na kontroly a zrejme je to ok .. mozno sa ti podoba na tvoje dieta ale aj nemusi a moze to byt len v tvojej hlave .. niesi doktor ,, nemas ani prax-len jedno dieta .. takze uz si ju jemne upozornila a to staci
Ano baby, mate uplnu pravdu, necham to takto, ved presne. Chodia na poradne a ja nie som dr.
mam skusenost vlastnu aj z okolia, ze pediatri(cky) to velmi neriesia, kym rodicia nie su sami proaktivni. v tomto pripade by som to vsak uz nechala tak - je to kamoskino dieta, ty si jej uz nieco naznacila a podla mna to staci, musi ona sama zhodnotit, co dalej.
Vies ako sa vravi. Za dobrotu na zobrotu. Nechaj to tak upozornila si ju ma svoju pediatricku. Ta by mala byt dostatocne vzdelana vo svojom obore aby to dokazala posudit. Aj keby si mala pravdu ber to tak ze tvoje dieta to nie je a nemusis sa preto vôbec trapit 🙂
A kamoska pozna tvoj pribeh s malym? Mozno keby si jej porozpravala to co mas tu v prispevku, ze by na rady nahliadala inak... ? Nie ze mudrujes, len jej pororzpravat o hypotonii tvojho dietatka ake boli priznaky, ake boli riesenia...
Skus si kusat do jazyka... pediatricka/mama samotna v urcitom momente zatiahne rucnu brzdu... nasa bola silno hypotonicka, lekarka nic neriesila... my vlastne tiez nie... milniky dosiahla (rozumej otocit na jeden smer 6,5mesacna, 8 mesacna naopak, v 9 mesiacoch plazit, v roku stvornozkovat (a sadnut si) a 15 mesacna chodit... mala dlho dlho oslabene brusne svaly, chodili sme na fyzio (ale poslal nas tam az ortoped, lebo mala krive nohy s oslabeneho svalstva) - a potom sme museli vyslovene cvicit - plava, hra hadzanu, chodi na gymnastiku a trampoliny... to, co prakticky mohla dobehnut ako babo, ale vsetci hovorili, ze je predcasna a mame jej dat cas... odmakame teraz, ked ma 6... teda makame uz druhy rok.
u nas to bolo tak podobne, pytala som vymenny listok kvoli torticollisu, ktory som ja videla a pediatricka nie. boli sme u dvoch rehab. lekarok, samozrejme obe ho videli. plus mu nasli aj ine veci (hypo a hypertonus), ale to uz by som si ja sama asi nevsimla.
@jumama ano ano, vie, jasne. A tolko nato povedala, ze chvala Bohu ony nepotrebuju rehabilitaciu. Pritom ked aj lezi na chrbte, tak sa dava este do luku a hlavicku dozadu. Neviem no....
@anjelicek26 och, a vy ste necvicili, ked bolo babatko? Iba neskor?
@deedol ano, pediatri nejak nevidia tieto veci, teda z mojich skusenosti. Stalo sa aj to, ze som si vypytala vymenny k neurologicke, ved nech sa pozrie aj ona, a ona zhodnotila lahky axialny hypotonus. Ked som sla na poradnu, tak akurat nasu zastupoval jeden doktor, a tan zhodnotil tak, ze urcite nema lahku axialnu hypotoniu, a ze neurologovia radi davaju taketo diagnozy. 🤣😏
Akoze..... Co ti poviem. 🤦🏻♀️
Necvicili, lebo podla lekarky nebol dovod, ona bola neskutocne dobrucke uzasne dieta... vlastne je dodnes... ziadna "drama" sa inak nestala, ci by mala slabsie brusne svaly je mozne aj tak... teraz vela sportuje, predbieha vo velkom rovesnikov... kondickou, svalmi... obcas to kamoske naznac, alebo chodte spolu na baby cvicenie ci baby gymnastiku, detske plavanie... my sme chodili na vsetko s toho, prospievalo jej to... hlavne s rovesnikmi sama uvidi, ze jej dietatko nenapreduje tak ako ostatne a mozno da sama pediatricke tie spravne otazky... ale ty v tom nevrtaj fakt posledne, co mlada mamicka potrebuje pocut je, ze - jej dieta je pozadu, jej dieta ma problem, ze je "nezodpovedna", lebo si to u lekara nevydupala... s takychto tem idu priatelstva do kytek... to dieta to dobehne vekom tak ako tak...
@anjelicek26 mas uplnu pravdu, preto jej nechcem mudrovat, kedze to nemma rada ani ja. 🙄 A podla mna nikto. A este teda ma nejake problemy tvoja dcerka s nozickou?
Bohužiaľ nie každý si nechá poradiť. Mnohé mamy si myslia, že vedia lepšia, hoci o tom vlastne nič nevedia 🙂 kiežby mne niekto pri dcére povedal, že nie je všetko ok a mám sa zaujímať viac. Mohli sme si ušetriť trápenie teraz v škôlkarskom veku. Oveľa radšej by som cvičila s bábätkom, to je isté 😅 každopádne, už si jej svoj názor povedala, viac urobiť nemôžeš, zvyšok je na nej a pediatrovi.
Ona ma vbocene kolena, ale to ma od narodenia mam taky pocit.. svaly ma uz podla fyzio skvele a nohy stale krive, takze uvidime, co povie po lete ortoped... stale sklonuje, ze lepsie by to bolo jedno vbocenejsie koleno dobre zoperovat, tomu sme sa zatial snazili vyhnut... Ako ziadna drama to na prvy pohlad nie je, ale vraj ked to bude dalej vtacat, ma to vplyv na celkovy sklon chrbtice a tela a to uz dobre nie je... kazdopadne ortopeda mame vyborneho, tak mu proste doverujem a dam tomu cas...
@anjelicek26 och celkom si ma potesila.mozno sa moje hypotonicke dieta pozbiera ale tie nohy hruza. Cvicime, prehanamich po tych chodnikochna bose nohy, tejpy si strhava, tak mam vycitky,ze nerobim dost.
@nwnw my mame vlozky do topanok, fyzio, momentalne 4x v tyzdni plava, 1,5h gymnastiky, 1h hadzanej a 1,5-2,5h trampolin podla toho ci je leto/zima... takze teraz dlho 😂 Takze ano pozbiera, urcite... bosa chodi prakticky vzdy, ked sa da... primerane veku a moznostiam sme cvicili a navysovali sport.. sikovna je... ano vrcholovy sportovec nehrozi 😅 Ale asi nam nikdy nikto nepovie, ze ma slabe svaly, uz nikdy viac... a hlavne ju to velmi bavi a netrapili sme ju ako babatko, stacilo dozriet na tie "velkacske" sporty...
@anjelicek26 aha, a hypotonia je na cely zivot? Alebo ako to je? Nam fyzio povedala, ze brusko uz ma super. A neuro, ze iba minimum fakt, ze to je uz nic.
Hypotoniu mozem mat aj ja, keby som sa nepohybovala?
Nechaj to tak. Naznačila si, nerieš. Ja rehabilitujem rok a pol, mám prasknutú platničku, poškodený nerv, poloochrnutú ruku, u fyzio som bola každý týždeň, toľko vecí som sa tam naučila, že mám normálne tiky, keď vidím ľudí zhrbených, zle stojacich, zle sediacich, zle kráčajúcich, s ochabnutými brušnými svalmi, s ochabnutými medzilopatkovými svalmi, ženy s diastázami, ľudí s nadváhou a to je že 90% ľudí. Každému mám chuť povedať, že s tým sa dá niečo robiť, ale už som sa naučila nejako to ignorovať a terorizujem len moje deti a muža, ktorých som tiež zavliekla fyzioterapeutom a makáme vsetci. Ale úplne ťa chápem, mňa by normálne cukalo na tvojom mieste. Ale je to jej dieťa, pokiaľ ona s tým nemieni nič robiť, ty jej nemôžeš pomôcť.
Tiež mam známu, nieje kamarátka, ale jej malý úplne nechcel byť na bruchu, hádam ako pol ročný, stále ho len dvíhali, proste sám nič
A je úplne ok, ešte začal skôr chodiť ako moje deti čo sa točili v 3 mesiacoch tam aj späť, okolo nábytoku od 8 mesiaca, mladšia sedela od 6 mesiaca.
Nechaj ju tak, fakt jej nemusí byť nič
Nie veru, ja by som to tak nenechala. Naznacila si jej to, ale ona to mozno nepochopila. Ja by som jej otvorene a priamo povedala moj nazor. Presne to co si napisala sem. Nie v zlom ze ju kritizujes, ale s tym ze chces pomoct, lebo vies co to obnasa.
Na pediatricku by som sa vobec nespoliehala. Citala som tu uz velmi vela prispevkov od nestastnych mamiciek, ktore maju problem cvicit s rocnym dietatom, lebo tie cvicenia su proste vhodne na male deticky. Tieto temy ma vzdy zaujimaju, lebo aj ja mam s tym dost vela skusenosti koli nasmu hypotonickemu synovi. Tie pediatricky vsetko len odkladali a zacali veci riesit riesit ked sa dieta neplazilo v 10 mesiaci. Okrem toho tato tvoja kamoska robi vyslovene skodlive veci svojmu dietatu napriklad tym ze ho dava do sedu. Chudak dieta si to odnesie pokrivenou chrbticou, alebo zlym drzanim tela. Apeluj na nu, nech ide za inou pediatrickou, alebo za fyzioterapeutkou.
Ak by islo o kamosku, ja by som jej to narovinu povedala. Samozrejme slusne, milo, nie ako kritiku ... ze za jednu navstevu fyzio nic nedaju a aspon nic nezanedbaju, ked vymenovane milniky/prvky na babatku nesedia.
Nechcem sa miesat do toho, ani nic, ale mozno vidim v nej mojho syna, ze keby s nim necvicim, mohli sme dopadnut aj takto.
Neviem no.... Budem radsej ticho... Dr vie asi co ma robit....