Ako pomôcť trojročnému synovi, ktorý má zápchu?

vladkabalazova
21. feb 2021

Prosím vás o radu syn má 3roky ma zápchu nepomáha ani prehanadlo ani kompóty som zúfalá neviem co mam sním robiť ako mu pomôcť na nete som čítala hrôzostrašné príbehy žien som cela vylakana ak má niekto nejakú radu budem veľmi vďačná

pribinak
21. feb 2021

@vladkabalazova ráno treba dať na lacno vypiť pohár teplej vody. Po stravy treba pridať kyslomliecne výrobky: jogurty, acidko, smotanu, ....
Treba kupovať Pečivo kde sú lanové semiačka, tie je ideálne aj pridávať do jedla
Treba dávať jesť surovú zeleninu a ovocie. Ideálne je zvýšiť príjem vody - čistej vody v pitnom režime

karhu
21. feb 2021

vypit odvar na zmäkcenie stolice - 4 polievkove lyzice lanovych semienok nechat odstat vo vode a prevarit, do 12-24h posunie co treba

marcellka32
21. feb 2021

Nepomáha už prehanadlo? To koľko x si mu už dávala? Musíš prestať dávať prehanadla, lebo to je potom začarovaný kruh...ale poradím ti:
Ráno vypiť pohár teplej vody, raňajky ovsené vločky uvarené v teplej vode, k tomu môže ovocie maliny, jahody, sušené slivky, ananás, kompotove ovocie, pomarančova stáva doma vytlačená (žiadne kupované džúsy aj keď sa píše 100% na obale nič také), desiata ovocie (vynechať banány), obed polievky, mäso so zeleninou (vynechať ryžu, zemiaky, cestoviny), olovrant biely jogurt a do toho probiotika z lekárne probiofix, večera polievka, ryba so zeleninou,celý deň piť len čistú vodu (žiadne malinovky, džúsy), kefír (nie acidko), kyslá kapusta, špenát..to tak stručne k jedálničku, ďalej: pohyb, cvičenie, behanie, šport akýkoľvek pohyb, večer cvičenie nohami: prikladať kolená vysoko k brade, teplý kúpeľ a masáž brucha, namočiť sušené slivky do vody, ráno vypiť tu vodu aj slivky zjesť...hlavne mu nedávaj prehanadla

pribinak
21. feb 2021

@marcellka32 prečo nie acidko? Naša pediatrička ho odporúča

marcellka32
21. feb 2021

@pribinak na tak silnú zápchu, kde nepomáha prehanadlo nepomôže...myslela som tak, kto má miernu zápchu či problém je acidko dobré, ale priamo pri tomto prípade musí už vyšší level a to je kefír

pribinak
21. feb 2021

@marcellka32 ale toto chce zrejme celkovú úpravu stravy a acidko je pre dieťa super

marcellka32
21. feb 2021

@pribinak acidko je dobre, ale v tomto prípade slabé, neobsahuje až toľko kultúr aby sa stolica pohla keď mu nezaberajú prehanadla (ak nezaberajú prehanadla, črevo je už lenivé a treba znova vytvoriť prirodzeny defekacny vyprázdňovaci reflex)

simsalabim
21. feb 2021

Mojej dcere skvele zabera ovsena kasa. Jedava ju 2-3x do tyzdna. Nic ine tak na nu nefunguje, ako toto. Uvarena vo vode a dochutena podla chuti. Vraj pocas varenia sa utvori vo vode sliz, ktory velmi priaznivo posobi na vyprazdnovanie.

Skusali sme vselico, slivky, acidko, psyllium, laktozu.... ale ta kasa je 👍

nikpa
21. feb 2021

@vladkabalazova neviem kolko nekakal, nás malý najviac 6-7 dní, Dr.povedala ze pokial nema viditeľne bolesti bruska, nic nebezpečné sa nedeje. Ak áno, treba ísť na klystir. Bojovali sme s tym dlho, žiadne kompoty, tepla voda, lanove semiacka, ovsene vločky, prehanadlo a dokonca ani glycerinove čipky nezabrali. Jedine co ho ako tak pohlo bol harmancekovy čaj ale aj to nie vždy. U syna to bolo psychické, darmo som mu davala prehanadla, trvalo to cca pol roka.

sade88
21. feb 2021

Slivky, slivkovy kompot

bona69
21. feb 2021

Nášho tak zapchalo nedávno, bude mať 2, inak problém nemáva, pomohol glycerínovy cipok, ale
bolo plaču na zachode kým to vyšlo, preventívne dávame už každý deň slivku

vladkabalazova
autor
23. feb 2021

Dobrý večer malý dnes pred večerom aj včera a aj dnes sa vykakal stolica tvrdšia ale už lepšie len teraz ma trápi a mam obrovské objaví pred hodinou som mu na brušku na pravej strane dole nahmatala hrčku mam veľký strach a vselieke myšlienky mi prechádzajú hlavou

simsalabim
23. feb 2021

@vladkabalazova no ma tam zasobu stolice... treba dalej pracovat na pravidelnom vyprazdnovani. Na ranajky ovsena kasa so slivkami, dostatok tekutin a vlakniny v ostatnych jedlach.

bona69
23. feb 2021

A nemohol by to byť pruh, malé deti a obzvlášť chlapci ho majú raz dva, možno keď sa pučil pri kakani, ale tak snáď je to len to ako píše
@simsalabim , držím palce nech sa mylim

simsalabim
23. feb 2021

@bona69 neviem, ale moja mladsia dcera ma od mala problem so stolicou a vzdy jej to na bruchu ide nahmatat... na nu zabera ovsena kasa, ak ju tyzden vynecha, hned je zle a ta nazbierana niekolkodnova zasoba aj po vyprazdneni sa tam este niekolko dni da nahmatat. Ak kasu je pravidelne 2-3x do tyzdna, stolica sa jej tam nezbiera, lebo ide denne.

vladkabalazova
autor
23. feb 2021

@simsalabim dúfam ze to bude tak ako píšete trochu ste ma upokojili ďakujem modlím sa aby nemal pruch neviem co by som robila ako by som to cele zvládala neviem o tom nič ani co by mu urobili toho sa najviac obávam

vladkabalazova
autor
23. feb 2021

Hrcu nemá že zospodu cez celé bruško len na pravej strane dole je ta hrca a ma to tvrdé vinim sa zato ze som to hneď nepostrehla je mi hrozne

simsalabim
23. feb 2021

@vladkabalazova ano, dolu. Pozri si obrazky traviacej sustavy. Musi to proste este vyjst von. A riesit to sustavne stravou, nie az ked sa zapcha.

vladkabalazova
autor
23. feb 2021

@simsalabim dúfam ze je to len tím a nieje to ten pruh... A strava je vždy obicajna nič ťažké ani nič také sme chudobnejší preto vždy varím najlacnejšie jedla a sladkosti asi z nich ale nikdy predtim sa to nestalo až pred mesiacom

vladkabalazova
autor
23. feb 2021

@nikpa doktorka nám povedala dávať prehanadlo 1jrat denne vždy ráno ovocie zelenina kompóty dnes som kúpila sušené ovocie a saraticu tiež Dr. Odporučila len teraz ma najviac trápi ta hrčka

bona69
23. feb 2021

@vladkabalazova uvidíš zajtra či sa nejak zmení, resp zmizne, ak by to trvalo v takom istom stave dlhšie potom by som už zašla k dr

vladkabalazova
autor
23. feb 2021

@bona69 radšej sním pôjdem hneď zajtra lebo mam obrovský strach a len keď si pomyslím že by ho museli operovať mam zimomriavky a úzkosť objaví všelijaké myšlienky neviem ci by som to zvládla všetko

vladkabalazova
autor
23. feb 2021

@bona69 a myslíš ze by to mohol byť ten pruh ono to nieje vidieť len keď mu to nahmatam a ma to dosť tvrdé

bona69
23. feb 2021

@vladkabalazova tak to verím že strach je veľký, ja by som asi tiež už bola v strese, ale tak radšej chod keď sa dá a budeš vedieť na čom si, držím palce drobcovi

bona69
23. feb 2021

@vladkabalazova no neviem, kamoskin syn mal pruh dlho a čakal na operáciu, ale myslím že keď je to tvrdé môže to byť aj ta tvrdá stolica, ale uvidíš zajtra, teraz kľud, neboj bude dobre

vladkabalazova
autor
23. feb 2021

@bona69 veľmi pekne ďakujem... Prosím pambozka a modlím sa aby nemal ten pruh... A aj si vyčítam že som to hneď nepostrehla nenahmatala tu hrčku

simsalabim
23. feb 2021

@vladkabalazova aj ked ste chudobnejsi tak strava vie byt bohata na vlakninu. Ovsene vlocky su lacne, kasu uvaris len s vodou a dochutis ovocim, skoricou, kakaom... zemiaky, kapusta su lacne a bohate na vlakninu a vselico z nich vies uvarit. Strukoviny tak isto. Drzim palce, podla mojich skusenosti by to mala byt stolica. Kolko pred tym nekakal?

vladkabalazova
autor
24. feb 2021

@simsalabim týždeň..... A áno také jedla presne varím len malý mi nechce barz o zjesť je vyberavejsi a chcem sa opitat lebo malý chce cereálie činí minis že či by som mu to mohla normálne dat zaliate mliekom

simsalabim
24. feb 2021

@vladkabalazova mozes ich dat zaliate mliekom, ale to by som mu davala len vynimocne. Nemyslim si, ze prave tie mu pomozu s pravidelnym vyprazdnovanim. Nauc ho na tu kasu - ver mi, je velmi ucinna a nie je nic jednoduchsie a lacnejsie na pravidelnu stolicu https://varecha.pravda.sk/recepty/ovsena-kasa-f... Dochut ju hocicim, co by zjedol - kakaom, jablkom so skoricou a pod. pripadne mu tam posyp par cni-minis ci daj na dno misky ako prekvapko. Z mojich skusenosti staci tej kase zjest malo, aby bola ucinna.
A ked nekakal tyzden, tak tie zasoby este naozaj musia povychadzat von.

simsalabim
24. feb 2021

@vladkabalazova prepac, ten recpet som pridala zly...az teraz som si vsimla. Ale varim tu kasu nromalne vo vode z ovsenych vlociek, nemam teraz cas uz ten recept hladat, ale po praci ti ho sem pridam.