Ahojte maminky, tie ktoré máte dieta s PAS, ako ho naučit zvládat emócie, neúspech? Syn má vybuchy, ked sa mu niečo nepáči, alebo nepodarí. Ale nieje to naviazané na zákaz, alebo slovo NIE. Napríklad pyta si sladké, poviem, nie, teraz je pred obedom a je s tym okej. Ale poviem mu, aby urobil nejaku aktivitu, napr. ze by si išiel kreslit, čo nechce a hodí hračku ktorú ma v ruke cez celú miestnost. Potom ked to uz urobí pokračuje, hádze všetko dookola a kričí.
Následok má zvládnuty, sám si to zvyčajne uprace, ked sa ukludní.
Zažili ste niečo podobné a podarilo sa Vám ten vzorec správania zmenit?
Alebo otázkami? Chceš si kresliť?
@joesvk
@kavasmliekom , to bol len príklad. Ja mu dávam aj na vyber, vela krát si aj vyberie, vela krát si aj ide kreslit. Ide o to, že ked sa mu niečo vyslovene nepáči v ten moment alebo nedarí. Napríklad sa snaží nakreslit domček, ale na nič sa to nepodobá tak začne hádzat. Aj ked mu vysvetlujem dookola, že je to v poriadku ked sa nám nedarí, on to má, ako keby nejaky pud. Ak ho chytím, tak dokonca o minútu, dve sa zoberie a zhodí tú vec, lebo ako keby to už mal v mysli.
Alebo si zničí vykres. Dočarbe ho, potrhá. Potom plače, že mal som to napravit, mal som si pytat pomoc, nie to dočarbat. Lebo ja mu to tak s kludom vždy hovorím, nech skúsi znova, alebo poprosí o pomoc. Ale on to akoby nevie v ten moment, až neskôr mu to dojde a sám si dohovára.
Ja som hodila aj ucebnicu fyziky na strednej cez celu izbu, ked ma to vytacalo 😀 to bolo odo mna mimoriadne nezrele, keby som mala 3 roky, hadam by sa mi to prepacilo.
Nic no, upokojit ho, povedat, ze chapes, ze sa hneva, ze mu to nejde, ale ze to hadzanie veci neriesi nic. Citala som aj o vyvojovej frustracii. Ked nieco strasne chce, ale este to motoricky nevie, nedokaze a nahneva sa... vyrastie z toho, ale chce to strasnu trpezlivost.
@basska_b Tu ale ide o dieťa s PAS.
Autorka
Denne to zažívame. Len trpezlivosť, nechať odznieť ten amok a potom sa o tom porozprávať, ak dovolí. U nás je to vtedy, keď je preťažený (poobede, večer) alebo v neznámej jemu nepríjemnej situácii.
Toto nemame zvladnute dodnes a to uz ma syn fajn porozumenie ale v tom momente to proste nezvladne🙄 ma 6 rokov.. Tak sa tu pripnem..
Chápem, ale keď má normálnu inteligenciu,časom sa naučí zvládať lepšie tie emócie..aj keď je PAS.
Deti s Pas beru ako velke zlyhanie vsetko,co sa im nepodari. Ked dana situacia nastane,len mu skus po edat,ze je to v poriadku,ze aj teba hneva ked sa ti nieco nepodari. A viac nerozoberaj,nechaj ho,nech emocia prehrmi...ak ti dovoli dotknut sa ho,pohladit napriklad, urob tak,ak ti v ten moment nedovoluje dotknutie, nerob to. Mozes mu emociu pomenovat,...ale ak ma stav,ze ta vtedy nevnima,nechaj ho tak, len daj pozor nech si neublizi,....pripadne mozes skusit ponuknut mu vankus nech don udiera pastami a vybije si zlost.....
Ono velakrat aj zalezi v akej faze uz je u nho hnev, aspom u nas to tak je, su situacie,kedy sa to da zvratit a je ok a su take,kde je lepsie nechat ho tak a on sa ukludni sam ,lebo akakolvek snaha z mojej strany by to len zhorsila....
Skús mu dávať na výber.
"Pôjdeš si kresliť,alebo sa hrať s legom?'
Inak len trpezlivosť.