Syn má 2,5 roka a je drobec. Má 89cm a necelých 12 kg. Nepovažujem ho za veľmi malého, mám ho rada aký je🙂 aj viem, že to môže hoci kedy "dobehnúť"... Nemám zatiaľ v pláne nič riešiť cez Dr. Len by ma zaujímalo, či sú tu mamičky, ktoré poznajú nejaké alternatívne spôsoby na podporu rastu. Zatiaľ som našla napr. spánok od 8-11 (bohužiaľ od narodenia je zlý spáč), tuky, aj rybý tuk, strukoviny.... Poznáte ešte niečo, čo podporuje rast? Nejaké bylinky, niečo konkrétne v strave... čo vašim deťom pomohlo v raste. Ďakujem.
@tinkamt praveze toto vsetko viem a aj som rada ze inak je zdravy. Len ma zaujima, ci je nieco, co podporuje rast deti. Napr to co som vypisala, lebo kym som to nehľadala, nemala som ani sajnu... tak preto som napisala, ci nie su este nejake figle, ktorymi by som mu mohla dopomoct trosku podrast.
@zdena12345 Pokiaľ je v rámci tabuliek, tak je to v pohode. Skontroluj si to, tabuľky nájdeš na nete. Ak by bol už mimo tabuliek, tak mu daj skontrolovať štítnu žľazu. Moja sestra to riešila so synom, lebo tiež je malý na svoj vek, tak boli v nejakej rastovej ambulancii, tam jej vypočítali výšku dieťaťa aká má byť pre jeho vek na základe výšky rodičov, jej syn je úplne na konci tabuľky, ale ešte v norme, no na hrane. Tak povedali, že zatiaľ ho nebudú riešiť, len sledovať. Na rast pomáha aj spánok cez den vraj, neviem, či ti malý cez den spáva, inak neviem, žeby niečo špeci pomáhalo, asi len zdravá strava a pohyb.
@zdena12345 nechapem ako chces pomoct genetike?Ludia su vazne zvlastny tuto dobu.Pchaju deti rastovymi hormonmi a rozmyslaju nad takymi vecami....akoze no comment
@zdena12345 akože teraz mu pomôžeš... A potom v puberte sa vytiahne tak ako by sa aj bez tvojej pomoci....A v konečnom dôsledku bude 214 cm...to bude načo dobré?? 🙄
Nechaj to na prírodu, hlavne v tomto veku... Keď bude mať 14-15 rokov a niečo nebude ok, tak pobehajte vyšetrenia, ale teraz ho nechaj na pokoji... A teda extrém - po zlomeninách v detstve niekedy rastú kosti viac 😏
@zdena12345 pozri skupinu nase dieta rastie pod 3 percentilom... ja ju mam medzi skupinami, je to verejna skupina. Baby ti pomozu, poradia.
@tinkamt prepac ale toto je blby prispevok. Ludia nechcu "obabrat" genetiku ale ver mi, ze su problemy, kde je zasah lekara nutny. Kto to nezazil, nepochopi. Problemy napriklad zo stitnou zlazou nesposobuju totiz len zaostavanie v raste, dlhodobo su ale aj poskodzovane organy a v neposlednom momente aj mozog dietata, ano toto doprajes malemu dietatu? Treba to ignorovat? Detto problem zo vstrebavanim vapnika, vitaminom D, celiakiou a ine geneticke defekty, ktore je tu zbytocne rozvadzat, je to na celu knihu. Na to tie tabulky rastu dietata su - aby clovek orientacne vedel, v ktorych medziach sa pohybuje... ja mam dceru -12% pod krivkou a ano riesime to na rastovej klinike a ano dostane rastove hormony ak to bude potrebne, lebo tebe je "smiesno" z toho, ze ved ano mama nizka, tato nizky, ale jej je z toho obcas do placu... prognoza 148cm... vodicak len s podsedakom...nedociahnut nikde na skrinky, regaly, v obchodoch problem, vsade problem... hompalat si nohami na vyssom wecku, KAZDY BOZI DEN si uvedomovat, ze si krpec... o soferovani aut, ze nevidis poriadne cez kapotu ani nehovoriac... nemoct darovat krv... problemy pri porode kvoli vzrastu... a pokracujem do aleluja... veci treba riesit v detstve a nie plakat v dospelosti! Toto je vek, kedy sa to da krasne skorigovat, ak sa problem najde!
@sissy27 ked sa uzavru rastove strbiny je pomahat neskoro. Riesi sa to prave uz v tomto veku. To neznamena, ze dieta dostane hned rastove hormony, to je uplne az posledna moznost a draha terapia, ktora nie je bez vedlajsich ucinkov. Oni podla rentgenu zapastia vedia tie strbiny pekne sledovat a aj vypocitat kostny vek (Saska ho ma 1,5 roka nizsi, bude teda 1,5 roka dlhsie rast, co je velke plus) a nestane sa, ze bude mat niekto 214cm haha Ich prognozy byvaju na +/-3cm presne podla rentgenu...
@anjelicek26 nesuhlasim proste,no tak su ludia mensi,vacsi,niektori hompalaju nohami na wc ,ini by si vytiahli aj prednu sedacku,co su taki dlhy.Moj syn je mimo vsetkych tabuliek,ale naopak je velmi vysoky a tiez neriesim.Niekto ma nos krivy,dlhy atd atd ....to ma rast cely svet podla tabuliek?Kazdy sme jedinecny,nesuhlasim so zasahovanim do rastu,tot moj nazor
A este v pripade ako si pisala,problemy so stitnou sposobuju problem rastu a dalsie problemy,ok,tak riesme stitnu,ale nie,ked je dieta ok riesit,ze by mohol mat par cm viac @anjelicek26
@tinkamt len do dietatka nevidis dopredu, ci je zdrave, alebo je to "len" genetika.. chapes... vysetrit a potom povedat, ze ano je to po rodicoch a vydychnut si a ze to nie je nic horsieho...keby moji rodicia riesili vtedy zistili by, ze mam celiakiu, stravovala by som sa inac a nebola -20cm nizsia ako cela celucicka moja rodina siroko-daleko... esteze moja pediatricka neodhakla moju dceru, ze ved ma malu mamu... inak by sme nikdy nezistili, ze jej stitna zlaza nepracuje spravne... a nebrala by lieky... vdaka ktorym teraz za pol roka vyrastla viac, ako za posledne dva roky dokopi... proste doveruj ale preveruj... radsej sto krat ak ide o vlastne dieta.
@anjelicek26 dakujem, idem pozret tu skupinu a dakujem rovno aj za reakciu na timkat. hovoris mi z duse😉
@anjelicek26 poprosit obvodnu o zobratie krvi na vysetrenie stitnej,to je ok....asi kazda hovorime o inom.
Vsetko je dane geneticky,moj brat bol do 15 rokov najmensi a potom ich razom vsetkych predbehol.Ak ste s muzom mensi,zirafa z neho nebude a prosim Ta,to uz vaxne nie je nic dolezitejsie?Byd stastna,ze je zdravy !