Ahojte, potrebovala by som poradit ako mam podavat nasmu malemu 10-dnovemu syncekovi zivocisne uhlie??? Mali sme silnu zltacku, ktorej sa nevieme este stale zbavit a doktorka nam kazala podavat mu zivocisne uhlie zarobene vo vode nedzi krmeniami... Ale nas maly prespi cely cas a zobudza sa len na krmenia. Tak teraz neviem, ci mame nahradit krmenie tym uhlim, alebo ako.... Ale kedze pomaly pribera, tak teraz neviem. Bojim sa aby nam neschudol... ☹ prosim poradte, ak ste sa s niecim podobnym stretli. Za vsetky postrehy vopred dakujem.
@mamina1234 uhlie? To v žiadnom prípade veď ak si grcne tak sa zadusí 😲 ak máte hnačky a málo priberá tak máš asi veľmi plné prsníky pred kŕmením a on tým pádom pije iba predné mlieko. Vždy keď budeš ho mať nakojiť a budeš mať plné prsia tak si odsaj 10-15ml z mlieka a až tak mu daj prsník. Tým sa dostane k zadnému mlieku a prestane ho preháňať a zároveň začne lepšie priberať lebo v zadnom mlieku je tuk. Malo by to zabrať do 2 dní. Ak nie tak mu môžeš dávať odvar z ryže ale určite nie čierne uhlie... odporúčam ti zmeniť pediatričku....
@zuzi0110 ale ona nechce davat uhlie pre hnačku...ale pre žltačku, čiže prosím neobviňuj pediatričku, nám to kázali v ešte v pôrodnici na novorodeneckom aj pediatrička, z toho usudzujem že je to bežné.
@mamina1234 aj my sme prvých pár dní dávali čierne uhlie pre žltačku, do striekačky s prevarenou vodou rozpučené, pomaly do pusy striekačkou. My sme dali pred kŕmením alebo po kŕmení, proste keď bol hore, ale určie nie nahradiť kŕmenie. V pôrodnici kázali že do čajíku s čím nesúhlasila pediatrička tak sme dávali do prevarenej vody.
@zuzi0110 Ona nam to nedala na hnacku, ale na zltacku... Ma totiz stale vysoke hodnoty bilirubinu...
@briseovna01
@mamina1234 aha pardón ja som čítala že hnačku 😕 tak to potom by mal prave naopak veľa kakat co som počula. Ale moje deti ju nemali takze tu neporadím. Známu s tým poslali spať do nemocnice. Len v kojení by som ti poradila zvýšiť tvorbu mlieka lebo asi bude aj spavý. Ze?
@zuzi0110 Ano je moc spavy a mne sa tvori malo mlieka. skusala som aj odsavat, aby som vedela kolko mam a na jedno odsatie mam len30-40 ☹
@mamina1234 zvýš si tvorbu mlieka lebo ono tiež vyplavuje bilirubin z tela. Pri každom kojení mu daj vypiť oba prsníky a potom ho vráť zas na prvý a zas na druhý a takto ho toč pokiaľ bude vládať ťahať. Čím viac budeš malého prikladať tým sa ti bude mlieka viac tvoriť lebo bude ich stimulovať. Akú máš odsávačku? Po kojení aj keď sa ti bude zdať že v nich nič nemáš si ich vymasíruj smerom k bradavke a odsaj do poslednej kvapky a tým sa ti nabudúce spraví ešte viac. Ak to nezaberie do 3 dní tak choď do lekárne a kúp si Costia na tvorbu mlieka. Odporučila by som ti aj kontaktovať laktačnú poradkyňu z mamila.sk a tá ti poradí a skontroluje aj či sa správne prisáva. Držím palce 🙂
@mamina1234 Moja sestra to mala rovnako s dcérkou. Tiež jej pediatrička poradila živočíšne uhlie, aby sa rýchlo zbavili žĺtačky. Nejde si síce vybaviť koľko krát za deň jej to podala, ale vie určite, že dala štvrťku rozrobenú v troške vode a striekačkou alebo lyžičkou jej to šupli do pusy. Raz určite, možno dva krát. To si radšej over u dr. Tiež jej dcérka bola spavá. Veľmi to neterke pomohlo a rýchlo sa toho zbavili a nakoniec sa aj kojenie rozbehlo. Len stále prikladaj, aby ti dieťatko nebolo dehydrované a nechudlo. Držím palčeky.
@mamina1234 momju synovi podavali v porodnici tiež ako pišete kvoli silnej žltačke -davali mu to normlane striekačkou do pusinky aj ked spinkal tak nejka mu to tam pomaly stiekali...my sme tam kvoli nej pobudli 2 týždne hrozila vymena krvi-no a musela som prestat kojit tak odporučil lekar...hrozila vymena krvi, za dva dni žltačka klesla a šli sme domov..
Tak my sme mali vysoke hodnoty bilirubin do 7tyzdnov od narodenia.Len som cisto kojila(pomoz si cajmi na podporu mlieka,su aj volne dostupne tabletky....pit vela vody,polievok-mne sa to zo zaciatku velmi ziadolo)Nam dr.povedala kojenim sa tie hodnoty znizia a tak aj bolo.Sice ako som pisala- neskor ale upravilo sa to.O tom ciernom uhli som nepocula neporadim ale vyssie ti uz odpovedali.Nasa bola tiez spava tak skus budit alebo nech sa celkom preberie,Nejako to proste musi popapat to uhlie,najlepsie striekackou.Drzim prsteky....Este vela davat na slniecko za okno.Ja som nasu hned davala slnit len co svietilo.
@zuzi0110 dakujem pekne
@cerez dakujem
@katkabac dakujem... a ked si davala na slniecku, tak treba ho vyzliect, alebo staci obleceneho? a na kolko?
@astonka to vazne?my sme taku silnu nemali ale zato sa nas riadne podrzala.A prestat kojit ?zaujimave.Nam dr.povedala ze kojit urcite aj ked lepsie by bolo mlieko odsat prevarit a tak podavat.Ze tymto sposobom skor zltacka ustupuje.No clovek sa dozveda vela noveho a dobre za sa to da aj prediskutovat.
@mamina1234 preco vas pustili domov, ked ma vysoke hodnoty? my sme so zltackou boli v porodnici 9 dni, boli by sme aj dlhsie, len bolo malo miesta, takze maly bol oranzovy ked sme prisli domov ale nic sme nepodavali, jedine odporucali vystavit ho slnku, ak sa da...ako cez okno, ale tak bol marec cize slnko velmi nesvietilo a za par dni uz to aj preslo same....ja ti viem poradit len s tym podanim...velmi velmi pomaly mu to davat do pusy...ziadne šupnuť, ako tu niekto pisal, moj sa raz skoro udusil s lyzickou vodymu zabehlo asi a chudatko nevedel co robit, takze opatrne
@mamina1234 nemusi vyzliekat aspon nech na tvaricku posvieti a telicko hoci oblecene.ja som ju otocila tak aby to nebolo priamo do oci.Davala som na cely cas pokial spala a menej som obliekla aby sa nepotila.Ale ze stacilo na 5-10min..Ja som vytiahla zaluzie a len tak cez zaclonu aby toho slnka bolo viac.Asi 2× nam brala krv zo zili na rozbor ci klesa.Uz si presne nepamatam kolko mala hodny
Tiez som sa bala dlho bola zlta.
@astonka no nasa prva sa tiez poopalovala v porodnici.A pomohlo to pustili nas tusim na 7 den.Druha ta mala slaby bilirubin s tou nebol problem a tretia to som bola aj v soku pri prepustani hodnoty v norme a 7tyzdnov sme s tym bojovali.kedze bola stale zlta tak nam brala krvicku a boli zvysene hodnoty ale nie nejak strasne tak nas nikam neposielala.
@mamina1234 ahoj, nam kazala doktorka pri oboch detoch davat cierne uhlie ked mali zltacku a starsej aj s glukozou, lebo bola slaba. My sme rozdrvili a rozpustili v tej glukoze a dali striekackou. Deti som musela budit, tiez boli spave. Ale musis budit.
@mamina1234 ahoj, pridam sa aj ja s mojou skusenostou. Hlavne ti chcem povedat, aby si sa nebala, zlacka nie je nic strasne, v zahranici to takmer neriesia a u 10 dnoveho dietatka su aj vyssie hodnoty bilirubinu uz menej nebezpecne ako u uplneho novorodenca.
My sme si presli vselicim, Misko mal silnu zltacku s nestandardnym priebehom a uplne zmizla az po 5 mesiacoch. Doteraz mu mesacne sledovali bilirubin, ale uz je vsetko v poriadku nastastie. Tiez sa mi slabsie rozbiehalo mliecko a preto spatne hodnotim, ze mu hodnoty aj po prepusteni z nemocnice zacali stupat. My sme odchadzali po 6 dnoch s hodnotou 234 a ako 10 dnovy na kontrole mal 283 ako 2-tyzdnovy 299 a potom to uz pomalicky slo stale dole. Cierne uhlie sme s prestavkami davali asi 3 mesiace. Zo zaciatku sme to rzdelovali na 2 davky, cize 1/8 tabletky rano, 1/8 vecer. Ako ti aj baby pisali, podavali sme to rozdrvene v dojcenskej vode striekackou, neskor sme davali uz iba 1/4 vecer. My sme k tomu drvili aj B-komplex a este nieco, uz si nepamatam, nam to tak predpisal pediater, lebo to cierne uhlie by malo vlastne nastartovat travenie a kakou by mal odist bilirubin, ale obera telo asi aj o nejake vitaminy. Potom sa nezlakni kakanic, budu tam kusky toho uhlia. Ja osobne mam ale pocit, ze nam to uhlie nepomahalo, resp. asi nemalo velky vplyv, ale vraj neublizi. Davali sme ho poctivo a hodnota este stupla, na tyzden sme ho na radu pediatra vysadili, hodnota klesla ... ale mozno len nahoda. Kazdopadne moja rada znie, kojit, kojit a kojit! My sme si kupili vahu a isty cas som ho vazila pred kazdym a po kazdom kojeni. Akoze bolo to psycho ale kedze bol spavy iba tak som zistila kolko za 24 hod spapal a ked spapal malo tak som ho v noci budila a "nutila" papat. (za 24 hodin by mal spapat cca vaha v kg x 150g, cize ak ma napr. 3g, tak by mal spapat min 450g) . Ked sa to pohlo pod hodnotu 200, tak som vahu odlozila lebo to vazenie bolo stresujuce a neprirodzene ... verim, ze vy nebudete taky komplikovany pripad, my sme sa nabehali na kramare a nastrachovali, citali zahranicne clanky, ... ale nastastie to preslo a teraz mame zdraveho 10 kg skoro 10 mesacneho uzasneho mladenca🙂 som sa nejako rozpisala, ale som uz aj zabudla na to ake boli tie prve mesiace a si mi to pripomenula 😉 keby si mala hocijake otazky tak sa pytaj a hlavu hore. Pripajam fotku nasho 6tyzdnoveho zlutaska a sucasnu foto nasho sibala 🙂
@kamienka Ahoj, dakujem za tvoj príbeh. Som rada, ze ste mi pomohli zatial aspom psychicky, ale verím ze coskoro aj mi budeme na to len spomynat. Mi sme mali vcera 285 a dnes na kontrole 253 tak dufam ze to pojde takto pekne dolu...
@mamina1234 super, to vam pekne kleslo, verim, ze to pojde dole a urcite aj rychlejsie ako u nas 😉
@mamina1234 ja som davala pri dcerke ...normalne rozrobene v striekacke ja som miesala s materskym mliekom som odstriekala a uhlie rozdrvila ... a tak ...
moja mala tiez velmi vysoku zltacku musela som s nou potom chodit do dva a pol roka do poradne pre patolog. novorodencov do nemocky ... ja som ju budila cez den kazde dve hodky na jedlo v noci kazde tri hodiny ...
moja mala takmer styristo ..kusok pod .. a zbavili sme sa toho ... ak to klesa tak je dobre...
@zuzi0110 costi nie volnopredajny liek, ani motilium, ziaden liek s donperidonom u nas v lekarni bez receptu nekupis...
@kikuleenka to som nevedela. Ja som ho nepoužívala len ženy si to tu chvália a odporúčajú kúpiť. Ale tak dala som kontakt na Mamilu tak oni by to mali poriešiť.
@zuzi0110 v poho, motilium bolo isty cas volnopredajne, ale uz nie je, kontakt na mamilu to isti, bude lepsie skusit najskor nemedikamentozne metody zvysenia tvorby mlieka, ak treba 🙂
no to počujem prvý krát ,lieky sa podávajú rozpustené ,čo u uhlia je možné v striekačke a nie ako náhrada jedla ,to ,že spí nie je dôvod na nepodanie lieku ..zober pekne drobčeka do rúk hlavička vyššie ,poškrabkaj po líčku ,nemusí sa úplne prebudiť a jemne podávaj pomaličky....