Ako podať antibiotiká 2,5 ročnému dieťaťu, ktoré ich nechce užiť z lyžičky?

13. feb 2022

Dobry,

Viete mi dat rady ako podat antibiotika (sirup) 2,5 r dietatu, ktore nechce uzit z lyzicky? Vysvetlujem, ze jej to pomoze, snazim sa ju potom odmenit rozpravkou, dam jej lyzicku aby si sama dala a nechce, hram sa, ze najprv vypije babika aj tak nechce.

Kym je doma muz, tak jej to davame nasilu, no sama ju neviem donutit a neviem ako jej chytit naraz ruky, hlavu a streknut jej cez davkovaciu striekacku lieky?

Dakujem za rady.

veronice
13. feb 2022

A skusila si jej dat tu davkovaciu striekacku s liekom do ruky? U nas to tak funguje ze aj ked je to hnusne, musi (chce) si to dat len sama. Niekedy je okolo toho cirkus ale vzdy zjedla 😁 a ak je sirup bleee tak ma hned po ruke pohar vody a zapije to. Teraz ma uz 3r ale s tou striekackou takto fungujeme cca od tych 2,5r. Drzim palce 🍀

autor
13. feb 2022

Striekacku som jej neskusala dat ale vyskusam. Vodu ma tiez, no lieky maju prichut a naozaj su dobre, som uz bezradna, ona sa vie zatnut a nechce nechce a hotovo. Vyskusam jej dat striekacku inak uz fakt neviem.

amelie2017
13. feb 2022

Ak to inak nepojde, daj vankus na opierku gauca, mala nech si lahne. Ty sa postav za nu, zdvihni jej ruky popri hlave, jednou rukou alebo nohami jej tie ruky pevne pridrz, tym jej znehybnis ruky aj hlavu a pomalicky striekat medzi jazyk a lice.
Pripadne by nepomohlo dat jej ich do dzusu? Odstav pomaranx a do toho.

autor
13. feb 2022

@amelie2017 Pridat do dzusu som skusala, aj voda s trochou sirupu, neviem ci to tam mala naozaj citi, alebo uz iba vie, ze tam nieco je, lebo bezne pije iba vodu ja fakt neviem.
Na obed bude plan dat jej striekacku a potom vyskusam vasu radu.

bona69
13. feb 2022

Aj my mu dávame do ruky a sám si dáva,inak bol tiež boj

marzuz89
13. feb 2022

Lieky urcite nikdy nasilu, ani skovane v dzusoch, ani za telku ci mobil za odmenu.

Dietatko musi vediet, ze lieky dostava, a ze mu/jej pomozu. Normlane vysvetlit, rozpravat sa o liekoch a chorobke. A suhlasim, nech si lieciky dava sama. S tou sirupovou odmerkou to je super, vecerne mozes dat vo vani, vycucne liek a moze sa chvilu pohrat, naberat vodu, striekat s nou na stenu vane... My tiez velmi velmi velmi dlho lieky pripravujeme synovi tak, ze si ich da sam. Teraz si "sam" kvapka kvapky na lyzicku, samozrejme prodrzam, ale sam si narata aj pocet kvapiek. Bude mat 3.

A vypije mi aj hnusny najhnusnejsi (za mna) kalciovy sirup, zakladny, neochuteny. Lebo nikdy sme neskryvali do jedla, iba sme vzdy ktvorene od babatka lieky davali, neskor komentovali, co robime, preco robime, na co su dobre a tak. Len na to musi byt zvyknjte dietatko od uplneho malicka.

Je tazke, ak doteraz dostavala lieky s muzom nasilu, aby zrazu mala k nim pozitivny vztah. Na to treba mysliet od babatka.

autor
13. feb 2022

@marzuz89 doteraz nebola chora, nebrala ziadne lieky okrem vit D, nic ine neodporucala doktorka, a ten si zatial vypila na lyzicke s trochou mlieka.

kleopatra114
13. feb 2022

O liekoch sa nediskutuje, jednoducho , keď musi , tak musi . Mojej som tiež musela davat násilu striekackou, na vnútornú stranu licka . Samozrejme , že to nikomu nebolo prijemne , ale keď dohovor nepomáha , tak bohužiaľ . O rok neskôr už jedla lieky normálne , bez problémov .

nikpa
13. feb 2022

2,5 ročná je ešte malá, v tej hlavke si neuvedomuje, že ATB musí. Keď sa nedá nijako prekabátiť, že jej to do volacoho ukryjes, napr. do čaju, do vody... Tak jedine tou striekackou. Vlož do úst, opri na bok líčka a postupne po troskách púšťaj do úst. Smykne sa jej to po stene líca a a nepodarí sa jej to takto ani vypľuť.

marzuz89
13. feb 2022

@nikpa 2,5r dieta nie je male. To len my rodicia mame tendenciu vnimat ich v tomto veku ako hlupucke teliatka, s prepacenim 😉 syn v 2,5r plynule rozpraval a mal toho teda podla obsahu svijich slov velmi vela v hlavicke. Aj dieta, ktore v tom veku este nehovori, musi mat hlavicku plnu genialnych myslienok, tak treba tak k nim pristupovat a normlane vysvetlovat veci naokolo, myslim ze liek vs choroba su velmi jednoduche veci na vysvetlenie 😉 ale od toho su rodicia, samozrejme ze netusi co su ATB a nespoji si to sama od seba.

nikpa
13. feb 2022

@marzuz89 ale nie je každé dieťa rovnaké, že? Vychádzala som zo svojho prvorodeného, ten v 2 rokoch nevedel povedať ani mama, porozumenie mal tiež slabé. Takže vysvetľovať mu, že musí zjesť lieky by som mohla do aleluja, keďže nechapal ani jednoduchšie, bežné veci... Napriek tomu som sa k nemu nikdy nesprávala ako k hlupuckemu teliatku. Možno som sa predtým zle vyjadrila, proste každá si to svoje dieťa poznáme a keď vidím, že dohovaranie nepomáha tak buď nechápe alebo je tvrdohlavé a k tomu treba aj prispôsobiť výchovu alebo situácie v akých je autorka. Takže darmo sú volaktoré veci jednoduché na vysvetlenie....

amelie2017
13. feb 2022

@marzuz89 tak moja ma 4 roky, chape, na co su lieky, nema s nimi problem, sama ked ma horucku a boli ju hlava povie, ze chce lieciky. Alebo ked kasle, tak hned rano, ze dame lieciky, aby nekaslala. Az na jedny kvapky. To moze mat aj 40 horucku, jednoducho vystraja. Musim sa vyhrazat, ze bud to, alebo cipok. Tak s placom otvori usta a aj tak ju hned natiahne a ucinok ziadny.

weronika171717
14. feb 2022

@marzuz89 možno to dieťa nemalo nikdy lieky a keď už má 3, tak sa to ťažšie vysvetľuje a aj zvyká na to...... Ale áno, pokiaľ je maličké, tak je to dobrý spôsob ako ho naučiť na lieky.....