Ako odučiť dieťa od rektálnej rúrky?

7macka7
10. apr 2014

Pekny vecer...idem si k Vam po radu...lebo uz som zufala...pokial ma chcete kritizovat...nemusite mi ani pisat. Mala ma 6 mesiacov...do 4 mesiaca mala velmi vela zdravotnych problemov...od problemov kakania(take tvrdu stolicu, ze jej az potrhalo konecnik :( ) cez krvacanie...az po alergiu na BKM...no k veci...v nemocnici mi poradili, ze mozem malej pomahat pri kakani s rektalnou rurkou...vravim neustale koliky...problem sa vykakat bol aj 7 krat denne...tak nechat dieta trpiet som nechcela nechat...no na navyk ma nikto neupozornil...a vzhladom na to,ze som prvorodicka som dala na rady lekara...pomoct...tak sa chcem opytat, ci je tu nejaka mamicka s podobnym problemom a ako oducila dieta od rektalky???? Skusala som uz slivky...jablka...zabralo to vsetko len na chvilku :( Budem vdacna za vsetky rady a vopred velmi moc dakujem.

monicm
11. apr 2014

ak nezaberajú babské recepty,zájdi k dr.nech vám predpíše duphalac, pomáha upraviť krásne stolicu.nepomôže síce okamžite,až za pár dní,ale nič iné mi nenapadá,nakoľko máte len pol roka.nemali sme síce rovnaký problém ako ty,resp. nie pri takomto malom dieťati,ale môže sa aj pre deti mladšie ako jeden rok,tak skús sa popýtať dr. no a samozrejme probiotiká,tie sú dostupné voľne v lekárni,ale predpokladám,že tie už beriete

nikolet_89
11. apr 2014

Ahoj si si ista ze je mala zavisla na nej ? Podla mna ti zacne sama krasne kakat aspon u nas to tak bolo ked dcerka mala cca pol roka nedala som jej rurku 2 dni na ten druhy sa vykakala a odvtedy sme nedavali

stefka33
11. apr 2014

@7macka7 Skús nejaké probiotiká a zaradiť viac príkrmov. Alebo zmeniť mliečko. Ja som tiež pomáhala rúrkou, ale nepamätám si do ktorého mesiaca, pretože začal kakať sám, keď už mal príkrmy. Odporúčam ti nemliečnu kašu Sinlac od Nestlé, vhodnú pre alergikov.

wieruska1
11. apr 2014

poradim ti z vlastnej skusenosti, probiotika pomahali len minimalne. Tiez mala velmi velke problemy a le ja som sa presne na jej sest mesiacov zatala ze ziadna rurka a posadila na serbel. Poviem ti vrve tri dni mi nebolo jedno, aj plakala vrieskala aj sme kremovali ritku aj vsetko mozne aj nemozne po troch dnoch to bolo len lepsie alepsie. Inak ako bomus sa v 16 mesiacoch uplne odplienkovala 🙂
vies lahko sa radi maminam co to nezazili...... ale nam pomohol len ten serbel a vertikalna poloha tlacenia

betunka39
11. apr 2014

poradim Ti z vlastnej skusenosti. Moj najstarši syn pred 23 rokmi mal velke ťažkosti so stolicou. Nezaberalo nič,žiadnelieky anio odvary, jednoducho, ked som mu nedala teplomer nekakal. Vtedy som o rektalnej rurke ani nechyrovala. TIež ma nikto neupozornil ,že si na to navykne, ale chvalabohu takto kakal dovtedy ,kym sa nezačal dvihať na nožičky a nezačal račkovať a potom chodiť. Približne v 10 .mesiaci začal normalne sam kakť, ked bol v stoji tak bežne sa vykakal do kuta postielky, kedže v lete byval len v punčoškach, vyhodou bolo, že ako ročny bol odplienkovany, pytal sa aj cikať aj kakať. Nema teraz žiadne problemy, u neho tie problemy boli asi z toho, že od troch mesiacov odmietal akekolvek mlieko, kedže ja som ho nemohla kojiť. Jedol normalnu varenu stravu. Inak som si nevedela pomocť. Najmladšia dcerka mala tiež taketo problemy, ale ta z toho že ju kojím. Rurku sme použivali asi do 8-9 mesiaca, kým nezačala behať a papťtuhu stravu, hlavne veľ polievok, vtedy sa to upravilo. Teraz bude mať 2 roky, kaka iba každy 2-3 den, ma tuhu stoliciu, ale nema problemay. ktora mama to nezažila, nepochopí. A radšej dam rurku, ako riskovať, že dieťa sa vysili a bude mať zl. žilu, alebo dostane pruh, tak ako som počula os znamych. Pride čas, kedy sa dieťatko začne pohybobvať a stolica pojde dole sama. Zvykne to nastať vtedy, ak sa dieťatko viac zdržiava vo zvislej polohe ako v ležatej. A suss jej začať davať pappať prikrmy zo zeleniny a ovocia, vyvary a zem. jkašu. Neboj nie je to skoro, radšej toto ako umele mliečne kačše apod. veci. Mam 5 deti viem o čom hovorim, každe jedno je odchovane na domacej strave a su tu , zdravi a vždy mi sami odmietali akekolvek krupice a sunary a pod.Držim palce.

absolutka
25. nov 2016

Ja sa tiez pripajam.Dcerke som davala rurku 3x do dna ,5 mesiacov.nakoniec som isla na kramare,na interne,ze mi nechce kakat.Spravili jej tam 10 rtg,irigografiu,testy.Ona je len naucena na rek.rurku.Nakoniec ma chceli poslat na MR a operaciu.No ja tam nejdem.Poradi mi niekto,ako ju maucit kakat?Som zufala

nika31091
25. nov 2016

My sme dávali nášmu malému tiež často rektálnu rúrku aj teplomer od narodenia, ale samozrejme iba vtedy, keď deň či dva nekakal. Ale nemyslím si, že je to o zvyku, keď dieťatku treba,tak sa vykaká, tomu sa nedá zabrániť. Ale pravda je, že sme nepoužívali vždy rúrku, ani teplomer, aby sme zbytočne nedráždili konečník. Malý mi od malička nechcel piť ani vodu,ani čaj,tak sme na ovocných šťavičkách, čo sa riedia s vodou. Slivková je úplne perfektná, malý si párkrát cucol z nej a už to išlo. Dokonca nášmu pomáhal aj banán, niekoho zapeká, ale malý sa vždy po ňom vykakal a ľahko. Čím viac ovocia zjedol,tým ľahšie to šlo, alebo ešte sme dávali, keď už bolo veľmi zle glycerínový čípok. No slivková šťava ide u nás vždy,keď sa malému nedá kakať.

smajla27
25. nov 2016

Mne moja pediatricka povedala ze navyk na rektalnu rurku neexistuje.. my sme ju pouzivali tiez dost casto az kym to neslo pekne samo.. ale neviem ako to bolo dlho.. ja som len verila svojej pediatricke...povedala ze ked zacnem prikrmovat,zmeni sa to.. moja mala bola prikrmovana od 10 mesiaca a kojena 13 mesiacov..

p_etrisha
25. nov 2016

Ahoj. Moja ma 3 roky.
Rurkovali sme od narodenia. Ležala aj v BB v nemocnici (tiež veľa zdr.problemov) a tam ma zbuzerovali pod čiernu zem, ze si na to zvykne a operácia a pod. To mala 3 mesiace. Žiaľ, inak sa mi nevykakala. Aj prikrmy začali a nic...
Ak som chcela aby kakala, inak to nešlo. Neskôr mi v lekárni poradili čipky, aj tie zaberali ale len krátko lebo aj na to sa da zvyknúť.
A potom jedného dňa moje dieťa osvietilo a začala kakat sama. Áno, boli problémy, tvrdá, veľká stolica, aj krv, lebo jej to podrazdilo konečník, ale začala sama.
Najprv len do plienok a dlho aj po odplienkovani sme jej plienku museli dať lebo inde nekakala a pred nástupom do škôlky to už šlo aj na WC. Úplne samo, nenásilne...
Ale kolegyňa mi teraz vravela ze dáva dcére (tiež s problémovým kakanim) do čaju vlákninu. Dá sa to kúpiť v lekárni, alebo dat na predpis, lebo to nie je lacné a ze jej to mega pomáha. Nasype sa to do nápoja a rozpustí ani nevie ze čosi v čaji ma a trávenie ako hodinky.
Ak to teda neprejde samo, alebo nechceš čakať a riskovať, popýtaj sa...Ak by ti nevedeli poradiť, napíš mi a ja cez týždeň môžem zistiť názov.
Držím palce a veľa trpezlivosti, viem, čo to obnasa