Dobry den,
velmi pekne by som Vas poprosila o radu.
Moj 4 rocny syn zacal v septembri skolku, takze mal kazdy mesiac sopliky, ale nebol viac chory ako ine deti. Ja, ale aj pani ucitelka sme si vsimli, ze horsie pocuje, tak nas Dr poslala na ORL .
Tam mu robili tympanometriu a vysli mu B krivky. Diagnoza: zvacsene nosne mandle. Predpisala uniflox. (To bolo v novembri.)
Celkovo moj 4.5 rocny syn bral antibiotika len raz v zivote na zapalene krcne mandle ked mal 2-3roky, inak si myslim ze je zdravy, nebyva casto chory, zapal usi nikdy nemal ( mozno 1 den v oktobri mal horucku a povedal ze ho usko boli, ale to bolo vsetko, na druhy den uz bol ok)
Nechrape, usta ma zatvorene ked spi, nosom nerozprava, imunita dobra, papa dobre a spi bez budenia celu noc (len skripe zubami sem tam)
V decembri sme isli na kontrolu, akurat vtedy mal trochu zelene sopliky a ORL vravi ze ma tekutinu v usiach ☹
Krivky boli stale Bcka, (ale mne aj ucitelke sa zdalo, ze sa jeho sluch vratil do normalu, pride mi, ze uplne dobre pocuje, aj ked sepkame, na ziadne bolesti si nestazuje)
Dr povedala, ze mandle MUSIA von! A ze tie drenazne trubicky mu budu davat tiez. A to je vsetko, nervozna bola, viac info neviem, kontrola nas caka o 2 tyzdne.
Mne to pride velmi drasticke, kezde synovi nic nieje, bolesti nema, casto chory nebyva, teda jediny problem ktory ma, je ta tekutina v usiach. Musi byt nejaky sposob ako ju odstranit nie? Pred 2 dnami som kupila Otovent balonik, tak ideme s tym skusit, ale musi sa to aj nejak inak dat nie?
Bez operacie.
Vopred Vam velmi pekne dakujem za radu
Lenka
Tiež v takejto vážnej veci skúsiť iného lekara
@martinka13
Mozno na vybratie tekutiny z ucha ina moznost nieje? mozno sa vzdy bude tvorit ked su velke nosne mandle? Ja neviem ☹ dufam niekto vie...
@katulienkax
Ano isto pojdem aj inemu ORL, ale dufala som, ze niekto tu ma nejaku radu...
@lenka54321happy s mojou 5.rocnou riesime ten isty problem, nastupom do skolky nastali u nas bolesti uska, ktore koncili nie vzdy, ale obcas zapalom stredneho ucha...ORL lekarka nas poslala na vyber nosnej mandle a ze dostane ,,trubicky" do usiek, pri zakroku pod narkozou lekar rozhodol, ze ich netreba, odstranili len mandlu, to bolo v juni 2018 a akonahle prisla jesen opat ten isty problem, upchate vnutorne ucho..pri kazdom sopliku bolest usiek, ale uz bez zapalu, na jar opat pokoj a tuto jesen sme zacali cvicit s balonikom, ale nepomohlo, kedze je tam tekutina a nie vzduch, takze nato balonik nepomoze...a poslala nas do NZ na tie ,,trubicky", co je premna hrozna predstava, nakolko sa bojim narkozy, takze chcem este nazor jedneho ORL lekara, ale u nasej to vyzera, ze sluch nema poskodeny?...z akeho mesta ste?
@lenka54321happy len podotknem, ze mandla nam nenarastla spat
@lenka54321happy a tiez mala nebyva nastastie chora, len tie uska, nikdy na nic ine nebrala antibiotika, aj u imunoalergologa sme boli a imunita je v poriadku, ziadne alergie nic
@lenka54321happy Ach, mama. Kto je doktor, vy, učiteľka? Mojej dcére vyberali nosnú mandlu teraz v septembri a nič lepšie sme pre ňu urobiť nemohli. Odvtedy vážne chorá nebola. Dovtedy dvakrát zápal ucha, trikrát antibiotiká. Traja nezávislí doktori povedali mandlu von. Časom mohla hroziť aj strata sluchu. Nemáte sa čoho báť a, prosím, nebagatelizujte. V zdraví NEBAGATELIZUJTE.
@lenka54321happy je super, ze hladas aj ine sposoby ako tie drasticke od pani dr. , kazdy organ v tele ma svoju funkciu a moze sa stat, ze po odstraneni mandli bude mat iny problem. neviem ti poradit sposob liecby, ale mam chut ta velmi podporit v tom co robis. hladaj lekara, aj keby si mala vymenit x lekarov, az najdes toho, ktoremu budes plne doverovat. u nas je overene, ze v momente, ked zacnu sopliky, okamzite sa zahaji precistovanie nosa morskou vodou. ked sa to nerobilo, prechadzala nadcha do zapalu str. ucha.
@janka54321
Dakujem ti velmi pekne za tvoj prispevok. Som rada, ze sa nasiel niekto s podobnym problemom, aj ked jasne, najviac ti prajem aby si taketo problemy nemusela riesit.
Kazdy povie: ved vybratie mandli je bezna rychla operacia. Ale tak je to zakror do oranizmu, predoperacne vysetrenia, uz len odber krvi je problem u nas, nie kazde dieta to znasa lahko...potom pobyt v nemocnici atd atd
A potom 2 tyzdne doma, ochrana pri kupani, proti infekcii...
Neni to len tak...
Ja asi najdem sukromnu kliniku a uvidim co povedia.
Vies co, ja som citala o tom baloniku a zevraj on pomaha aj na odtecenie tekutiny, ak sa pouziva dlhsie a spravne...
My sme len zacali, ale budem sa snazit pokracovat vela a pravidelne...
Prosim pis aj ty, ako budes pokracovat.
Moje obavy najvacsie su, ak sa mandle nevyberu, ze dojde s poruseniu sluchu...
Neverim ze ta tekutina sa neda nejak “vybrat” bez operacneho zakroku...
Ani moja dcéra nebývala chorá, v noci nechrápala, nemala otvorenú pusu, len sem tam zaškrípala zubami ... vlani od septembra tri mesiace vkuse soplila, nič viac, žiadne horúčky atď., skončili sme na ORL, kde skonštatovali zväčšenú nosnú mandľu ... ja som teda nezaváhala a dala jej ju vybrať ... a odvtedy svätý pokoj ... samozrejme ak chceš prekonzultuj aj s inými ORL lekármi, si mama, máš na to právo, no neváhaj dlho, lebo z toho môžu skutočne vzniknúť ťažké zdravotné problémy ... pokiaľ je nosná mandľa zväčšená, všetky infekty sa na nej držia a antibiotiká ani iné kvapky, sirupy atď. nepomôžu, len zbytočne dieťaťu oslabuješ imunitu.
@asia83
🙄
@dzulli1980
Dakuje za nazor, vazim si ho
Ahoj, moja dcera mala rovnaky problem, chodili sme k velmi dobremu orl, cize som mu verila, snazil sa tiez riesit najprv vsetko mozne, aj balonik sme mali, ale nakoniec ju operacia neminula. Tiez jej chceli dat aj trubicky, ale nastastie nebolo treba. Odvtedy mame pokoj. Ja som s nou nesla do nemocnice, riesila som to jednodnovou chirurgiou v sukromnom centre, cize cele to bolo velmi rychle. Dcera, aj ked mala vtedy uz 6 rokov to zvladla uplne super, nema na to zle spomienky, skor naopak, kedze tam to nevyzeralo ako nemocnica, je to taky rodinny dom.
Dajte to von a hotovo. Mojej malej naraz vyberali nosné mandle orezavali krčné a robili myringotomiu ( prepichivanie tekutiny v ušiach) .. do týždňa bola komplet fit. A má pokoj. Síce mala už aj spánkové apnoe kde reálne hrozilo udusenie ale bolo to v auguste a od vtedy bola 2x chorá .. predtým bola chorá každé dva týždne
@anjelok
Vdaka za prispevok, mozem sa opytat ktore centrum to bolo?
Ja som toho nazoru, ze jasne ak to bude nutne a sposobovat vazne problemy, nech mu ich vyberu.
Ale mne ti pride ze on ziadne vazne problemy okrem tekutiny v uchu nema, tak je to nutne??? Na toto hladam odpoved
@sunny8
co citam, vela ludi pisalo ze im to nepomohlo alebo mandle znovu dorastli...atd
Tazke rozhodnutie
@lenka54321happy v novej nemocnici v KE to robia perfektne 🙂 žiadny strach. Majú modernú technológiu a údajne nehrozí aby nejaká časť mandle ostala z čoho následne môže dorast nová mandla
Ale este musim doplnit, ze po operacii sa jej dost zhorsila rec, pricom predtym rozpravala krasne, ona uz bola prvacka. Dost ma to znepokojovalo, aj ked dr tvrdil, ze sa to upravi. Trvalo to dost dlho. Jej ako by sa vytvoril velky priestor medzi ustami a nosom alebo ako to nazvat a tske prefukovanie tam bolo pri tom rozpravani, no tazko to opisat. Ale uz je v pohode 🙂
@lenka54321happy ked sa to robi laserom, tak uz mandla nedorasta
@anjelok veľa veci dr nepovie a človek je potom zaskočený. Ja som napr nevedela že po narkoze sa môže stať že nepôjde aj 24 hodín na malú 🤦🙈 a nikdy som o Tom nepočula tak som sa ani neopýtala žiadne operácie sme v rodine predtým nemali. A vraj je to v poriadku a ja už panika že čo mám robiť
@lenka54321happy my sme so synom riesili to iste- trvalo to 2 roky nez sme sa odhodlali. Po vybere nosnej mandle mame pokoj. Za mna urcite vybrat. Ak ma tekutinu v uchu tak je to podstatne horsie ako samotny vyber a je pokoj.
@kika831
preco podstatne horsie ako samotny vyber? Nerozumiem
@kika831
A pokoj od coho mate?
@lenka54321happy moja bola na tom rovnako. Ziadne ine problemy nemala, ale ta tekutina je podla mna vazny problem, tiez dcera mala obdobia, ze horsie pocula. A ked dr povedal, ze uz nic ine nepomoze, len dat to von, tak mi nic ine nezostavalo. Bolo to Centrum Kramare na Kramaroch v Ba, blizko nemocnice. Neviem, odkial si, ale zrejme taketo sukromne centra su aj inde. My sme rano prisli a o tretej sme sli domov po tom, ako ju po narkoze odsledovali, musela ist aj na wc, ci vsetko funguje ako ma. Ona aj tu narkozu zvladla uplne v pohode, ziadny problem, ani ked sa zobudila. Ked sa zobudila, pytala sa, kedy jej budu vyberat tie mandle 😄
ahoj, necitala som komentare...my sme boli na tom podobne, az an tu tekutinu.Nastastie sme natrafili an lekarku, ktora to vobec neriesi tak extremne, drasticky. Zila dlho v zahranici a jej pristup je celkom iny ako u slovenskych lekarov. Riesili sme to tiez otoventom, rsp. len tak prefukovat, ze zapchat nos a fukat.....inak stale, fakt stale nosi drobec sos ebou vincentku a zvlhcuje sliznicu neustale...aj sam si striekne.
Skúste inu ORL. Zdá sa mi to trochu cez, keď sa na nič nesťažuje, dobre počuje, nebýva chorý, aby šiel na operáciu. Ozaj by som skúsila názor iného lekára.