Ako naučiť 9 mesačné bábätko na okuliare?

brtkulka
8. okt 2012

ahojte, zaciname nosit okuliare. prosim poradte tipy a triky ako naucit dietatko na okuliare. pokusam sa o to asi tyzden, ale je to straaaaaasne tazke... 😠

ywulla
8. okt 2012

Okuliare? Dioptricke?? To uz take malinke babo? No fakt ti neviem poradit, lebo asi kazde dieta, ktore poznam, neznesie nic na hlave alebo tvari.. Dr. ti nevie poradit ako na to?

dai
8. okt 2012

@brtkulka take malinke? My sme boli prvykrat u ocneho v roku a pol a tvrdil nam ze je to moc skoro... Ale teda vysetril nas. Hovoril ze deti do roka este nevysetruju... A to je teda naj kapacita co sa detskych ocnych lekarov tyka...

Ako ho naucit... No len vytrvalostou... Mas take na gumicku okuliare?

dejnas
8. okt 2012

tiež som prekvapená... 😕 nás do roka nechceli ani vyšetriť...
hmm, ozaj asi len dôslednosť, trpezlivosť a vytrvalosť... každé dietko je iné

21mama
9. okt 2012

aj moja dcera nnosi okuliare od 9 mes .tak si na ne zvykla ze sme povine cela rodina nosily slnecne a hovorily sme ze aka je krasna i ked prve zlamala teraz ma titanove ramy su take ohybnejsie

nikolet_89
9. okt 2012

@brtkulka ahoj ja by som navstivila este jedneho lekara...pride mi to skoro, aby take male dietatko nosilo okuliarky...keby malo aspon rok a pol tak v pohode...neviem no...

brtkulka
autor
9. okt 2012

ubiehalo mu ocko, preto sme boli u ocnej, prvy krat mi povedala, ze ma negativne vysledky, ze sa mi to len zda, lebo ma siroky koren nosa... a preventivne mi povedala, aby sme prisli na kontrolu, a teraz mi potvrdila, ze mu ubieha. no a ze dame okuliare, hoci prvy krat mi povedala, ze ho este netreba trapit, ze ma trojky a stvorky dioptrie, ale moze sa to zlepsit, ale nemusi. tak mu teraz predpisala...kazdopadne som sa rozhodla, ze pojdem skusit este jeden nazor odbornika.
inak okuliare si v kociku necha na nose, ale pri hre ak zavadi o ne, tak uz bez sance mu ich dat spat...
@ywulla
@dai
@21mama
@nikolet_89

ludka77
9. okt 2012

@brtkulka vôbec to nieje skoro. My chodíme s malou Prof. Izákovi do BB a ten povedal, že názor, že na okuliare je skoro je hlúposť, lebo čím skôr začneš tým skôr sa ich dieťa zbaví. Detičky sa vraj rodia s + 3 a najneskôr do roka sa to "vytratí" ak však nie treba dať okuliatiky. Naša ich nosí od 1roka a 9 mesiacov - sa mi zdá, prvé tri dni to bolo o ničom a odvtedy ich stále nosí. Mali sme také za ušká čo sa dávajú a na nošteku je taká umelinka aby netlačili. ani nevie že ich má na nose. Len to nevzdávať a hlavne zo začiatku na ne moc neupozorňovať 🙂

nikolet_89
9. okt 2012

@brtkulka ja ti neviem, radsej skor este k jednemu a potom si budes istejsia 🙂 drzim palce

brtkulka
autor
9. okt 2012

@ludka77 tiez mi povedala sestricka, cim skor zacne, tym skor sa ich moze zbavit. inak si myslim, ze mu dala tie okuliare kvoli ubiehaniu ocka, pretoze prvy krat, ked som tam bola, tak mu nechcela dat okuliare (kedze tvrdila, ze s tym ubiehanim ocka sa mi to len zda)... no ved to ze nevzdavat, najprv som mu davala bez gumicky, aby si zvykol,a teraz mu davam aj s gumickou. on si ich nevsimne, len ked nahodou zavadi o ne, tak su v momente dole.... no nic svata trpezlivost

ludka77
9. okt 2012

@brtkulka a hlavne 3 a 4 dioptrie je dosť :-/ nepodceň to, naša mám len + 1,5

brtkulka
autor
9. okt 2012

@ludka77 ale dala mu 1 a 1,5 dioptrie

ludka77
9. okt 2012

@brtkulka tak ok, aj našej nameral viac a dal menšie dioptrie. Nezanedbaj to nauč ho na ne, zo začiatku je to boj ale uvidíš potom to bude super 🙂

brtkulka
autor
9. okt 2012

@ludka77 teda dufam 🙂

ludka77
9. okt 2012

@brtkulka nám povedal, že najneskôr do 10 rokov bude určite bez okuliarov, uvidíme teraz 22 ideme na kontrolu. Ale že keby sme chceli pred nástupom do školy to môže zoperovať ale určite nie nechám to na ňu keď bude staršia a náhodou ich ešte bude mať či chce ísť na zákrok (vraj úplne kratunký)

brtkulka
autor
9. okt 2012

@ludka77 moj synovec od narodenia skulil(on to mal dost vyrazne), okuliariky mal od 4 mesiacov, a v styroch rokoch ho operovali, nadalej nosi okuliare, tam odstranili vlastne to skulenie. ale to je asi iny pripad ako tvoja dcerka.

ludka77
9. okt 2012

@brtkulka moja malá neškúlila, len sa mi zdalo že jej uteká ľavé očko, jasné, že všetci hovorili, že si vymýšľam, že ju moc sledujem, potom že je to normálne..... blbosť veď ako matka som s ňou bola najčastejšie a videla som, keď som dala vyvolať fotky (robím tak asi 1x za pol roka) tak na niektorých to bolo vidieť že fakt jej trošku to očko utekalo a hlavne ona mala každý deň haváriu - do niečoho narazila, lebo očko neskôr na blízko zaostrilo. Keď sme boli naposledy na kontrole tak vychválil dr. že vidno že ich nosí, že začala rovnako používať obe očká - teda sme na dobrej ceste 🙂 a u nás je to vraj dedičné 🙂 mojej maminy sestra a teta nosia takto okuliare od cca 1 roka ale oni teda o dosť silnejšie

tynamartina
9. okt 2012

@brtkulka no teda neviem podla čoho to lekári riešia ja som bola s malým keď mal 3 roky a mal +2,5 dioptrie bolo mi povedané že takmer všetky deti majú v jeho veku dioptrie okuliare nikdy nenosil čo mám papiere doma s kontol tak mal potom o 2 roky +0,5 a +0,75 o další rok -0,5 a -1 a teraz -0,5 a -0,5 . Oko sa stále vyvíja skáče to s plusiek na mínusky takže ja nechápem podla čoho dávajú alebo nedávajú okuliare

sevi
9. okt 2012

baby ja si myslim ze ked dietatko potrebuje nieje to skoro.ja som minule cca 4mes dozadu videla malicke babatko (pytala som sa jeho matky,chlapcek mal 3mes)a mal okuliare,dioptrie silne (tzv.popolniky?)take hrube skla...chudatko az mi luto doslo. @brtkulka chce to trpezlivost,stale skusat davat a hlavne chvalit ake ma pekne ap.nech si pomaly skusi dat aj sama,nech sa "zoznami" s okuliarmi ale daj velky pozor nech si nepichne do oci.

sevi
9. okt 2012

baby ja si myslim ze ked dietatko potrebuje nieje to skoro.ja som minule cca 4mes dozadu videla malicke babatko (pytala som sa jeho matky,chlapcek mal 3mes)a mal okuliare,dioptrie silne (tzv.popolniky?)take hrube skla...chudatko az mi luto doslo. @brtkulka chce to trpezlivost,stale skusat davat a hlavne chvalit ake ma pekne ap.nech si pomaly skusi dat aj sama,nech sa "zoznami" s okuliarmi ale daj velky pozor nech si nepichne do oci.

sevi
9. okt 2012

@brtkulka ja by som vyskusala aj toto-najdem si na nete obrazky deti s okuliarkami a ukazem malej ze aj oni take maju,a ze to budu jej novy kamarati.alebo pohladat v casopise aj dospelych s okuliarmi a ukazat ze aj teta a ujo ma okuliare.alebo je sice este mala 9.mesacna ale skus jej povedat -pod dame okuliarky a precitame si knizku.mozno v podvedomi zisti ze ta knizka sa lepsie "cita" ked ma okuliarky,proste ze lepsie vidi obrazky,zvieratka atd.

blumka
9. okt 2012

@brtkulka moje obe dcery nosia okuliare od cca 1,5 roka. Na ocne sme s nimi sli tesne po roku, u starsej uz bolo viditelne vtedy skulenie,ale doktorka povedala, ze jej este okuliarky neda, ze pockame toho pol roka a potom skusime, sama mala skusenost ze take male deti okuliare nechcu a potom k nim ziskaju odpor a nechcu nosit ani neskor. Takze starsia ma od roka a pol a mladsia ich zacala akceptovat pred druymi narodeninami. Obe zacinali na nizsich dioptriach, ale po kazdej navsteve im dala lekarka vyssie, nemoze dat babu hned trojku alebo vyssie, bol by to vraj sok pre ocko, cize takto postupne. Starsia teda nosi okuliare uz cez 3 roky a lekarka sa vyjadrila ze sa jej to zlepsuje 😉 cize cim skor tym lepsie, ale zas treba najst tu hranicu kedy je este prilis skoro a kedy je uz neskoro 😉
v kazdom pripade ked navstivis este ineho lekara tak za to nic nedas.
My nosime doma vsetci okuliare cize pre moje baby to bolo automaticke, ale kupila som im aj babiku s okuliarmi aby mali aj taku kamaratku.
Ked mladsia okuliare zhadzovala, vzdy som len prisla a znova nasadila s kludom...prve dnie som musela byt vyslovene kazdu sekundu pri nej. tiez mala na zaciatku gumicku, lebo by si ich zhadzovala, teraz uz ju nepotrebuje. 😉
S tym skulenim je este jedna vec, ak sa okuliare nedaju, moze sa to skuliace ocko otupit, lebo dietatko zacne pouzivat len to neskuliace a s tupozrakostou uz nenarobi nikto nic ani operacia nepomoze...cize na to pozor, radsej tie okuliarky detom dat, byt dosledny ako potom ked uz je neskoro horekovat 😉

sevi
9. okt 2012

@brtkula jasne necakaj ze bude sediet s okuliarmi a sledovat vklude knizku.bude sa zrejme snazit dat okuliare dolu. Tak ju skus zabavit "pracovat" s nou.v knizke je havo. Havo robi hav hav. Takze hav (jedno tapnutie) hav (znovu zatlieskas) cica robi mnau-mnau (a tlieskame.) skus chytit aj jej rucky a tlieskate spolu.kravicka mu-mu (tap tap).a mozno si ani neuvedomi ze tie okuliare ma. Ty alebo manzel nenosite okuliare?tiez by to bola motivacia-aha maminka(tato,babka,dedo ap)ma okuliarky tak aj tebe dame...hmm...treba hocico skusat a trpezlivost a cas.

tinka0401
9. okt 2012

@brtkulka Ahoj, ja som sama nosila okuliare od 9m, Mamina mi odkladala vsetky co som znicila a ver, zeich je priserne vela 🙂 Moj syn zacal nosit okuliarky v 10m, prvy tyzden som mu ich davala, len ked mal naladu a vzdy som ho zaujala niecim, aby si ich nestrhol. potom som mu ich davala hned rano po umyti a ked ich zahodil, alebo sa jedoval a nechcel ich som ho chvilu nechala. Jasne, ze sme ho vychvalovali aky je fesak! Cca od 12m som si vsimla, ze pri hre a tak ich jednoducho pytal, bolo mu pohodlnejsie sa v nich hrat, kedze videl lepsie. Neskor to zacal robit automatcky, ze si ich nasadil sam. Pri prvej navsteve mal 4 a 7,5 a teraz ma 7r, a ma uz len 2 a 3!

andrejka1974
9. okt 2012

ahoj moja dcerka zacala nosit okuliare ked mala 21 mesiacov , az vtedy zistili ze nevidi do dialky a naucila sa ich nosit hned pretoze, zacala vidiet , ona ma silne dioptrie prave ocko -8 a lave -6 teraz ma 4 roky a dioptrie su rovnake co sme radi pretoze jej hrozilo ze sa to bude stale zhorsovat zlepsenie u nej nebude ☹ ☹ ☹ ☹ v rodine nenosi nikto okuliare a cim skor tim lepsie pre babatko moja koli tomuto zacala chodit az ked mala 21 mesiacov nemala istotu mladsia dcerka ked bude mat rok urcite jej dam skontrolovat ocka 🙂 🙂 🙂 🙂

bambina1009
9. okt 2012

@brtkulka ahoj, aj my sme si týmto prešli 🙂 V 11 mes. dali dcérke okuliare, ale keďže je predčasník a ešte aj DMO, v tom veku bola na úrovni -mesačných detičiek, okuliare neznášala, celé dni sme trávili tým, že sme okulire nasadzovali, zahodili, našli, vyrovnali, nasadili, zahodili, a tak dokola, trvalo to vyše roka, a potom sne na okuliare dali gumičku, aprestala ich strhávať, akoby zázrakom, zo dňa nadeň, tak držím palce, nech sa vám to podarí skôr ako nám.

brtkulka
autor
9. okt 2012

@sevi ved sme si doma vsetci nasadili okuliare, a prve co urobil, nam ich vsetkym strhol z nosa 🙂 len jemu tazko este vysvetlis, ze aj ine deticky maju okuliare, alebo mamina s ocinom. on je taky vymyselnik, vsetko by rozobral, preskumal. ale inak musim povedat, ze sa to kazdy den zlepsuje, on si ich neuvedomuje na nose, len ked nahodou rucickami rozhadzuje okolo hlavicky tak ich zachyti a zacne plieskat s nimi, esteze su take pevne a lahke, lebo by som kazdy den kupovala nove. aj v optike mi pani povedala, ze male deticky si velmi rychlo zvykaju na okuliare, tak dufam, ze to nebude az tak dlho trvat. ako vravim, je to lepsie ako prvy den, ked som mu ich dala na nos, on ich zlozil, preskumal alebo hodil po mne a tak dookola. 🙂

brtkulka
autor
9. okt 2012

@tynamartina ako som pisala, doktorka mu nechcela dat okuliare, ale vzhladom na to, ze mu ocko ubieha, tak mu ich predpisala. aj ona vravela, ze sa oko vyvija, ze je normalne u malickych deticiek ze maju dioptrie 3 - 4,a ze sa to v priebehu tych troch rokov moze samo napravit. ide o to, aby zacal pouzivat obe ocka, aby sa mu to vyrovnalo.

tynamartina
9. okt 2012

@brtkulka aha to som si nevšimla že kôli tomu ubiehaniu očka 😉 . Všetko dobé drobčekovi 🙂

janaalzbeta
11. okt 2012

ahoj treba sa mu vtedy venovať a ukazovať, kde čo je, hrať sa s ním, na vychádzke pozorovať a ukazovať na veci. A najmä zabaviť ručičky. Horšie to bude keď bude začínať chodiť, vzdorovať vtedy vezme okuliare z nosa a hodí na zem vtedy sa mu čosi neľúbi. Alebo, keď sa bude hnevať. Ak začína chodiť, tak ho treba držať za ruky a chodiť sním. Proste sa mu hodne venovaťMi sme si stím prešli mi už máme okuliare vyše roka. Je to náročné, aj už preliepaš očká(kôli tupozrakosti)? Môj už prišiel na to, že si to môže odlepiť............takže taký malý šikulo......máme dioptrie namerané -10 a druhé očko -11, ale sklá nám dali na začiatku -4aby si zvykol a od mája sme prešli na -7. Je to náročné no môj si už sám donesie okuliare,aby som mu ich dala na nos. Takže veľa trpezlivosti. Neboj zvykne si.............. 😉

celine
29. jan 2013

Ahojte, dievcence. Ja som bola dnes s detmi u ocneho. Syn ma od 2,5 roka, nosi rok okuliarky(+3) a s dcerkou mi kazala doktorka prist preventivne(1rok,3mesiace). Ked mi malinku vysetrili, verdikt znel +6 dioptrie. Poplakala som si, lebo ma to ani nenapadlo, ze aj ona by mala mat nejaky problem. Hlavne som u nej nic nebadala. U syna sme si vsimli skulenie, tak preto sme isli k ocnej. Vraj aj u dcerky by sa postupne skulenie objavilo. Vcas sme to podchytili. Doktorka rozhodla, ze jej da okuliarky hned, ale len +4. Preco nizsie, som sa dozvedela az vo vasej diskusii. Teraz ale nastava problem, ako ju naucit ich nosit. Syncek ich prijal od prveho dna, ale nasa mala je velmi ziva a dost vybusna. Ked sa jej nieco nepaci, hned hadze vsetko okolo seba. Mam strach, aby to tak nedopadlo aj s okuliarmi. Citala som vase rady, tak mi drzte palce, aby sme to nejako zvladli.Inak, syncekovi dnes namerala o pol dioptrie menej, takze aspon to ma tesi.
Este sa chcem spytat, mne sice doktorka odporucila neinvestovat zbytocne vela do ramov, ale zase, ked mi ich ma zlomit, tak neviem, co je lepsie. Neviete poradit, ake ramy su vhodne pre take male deti?