Ako napraviť otáčanie hlavičky iba do jednej strany?

muckopucko
15. sep 2011

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či nemá niekto z Vás skúsenosť, že dieťatko dáva viac hlavičku na jednu stranu, čo môže viesť k skráteniu svalu. Nevie mi niekto poradiť cviky alebo ako to napraviť? Polohujem ho stále, dávam mu valček z plienky, ale chcela by som poradiť niečo viac.

gabina84
15. sep 2011

ahoj, aj nasa dcerka mala taky isty problem ale casom sa to samo nejako napravilo. Ked som ju davala spinkat tak som ju vzdy tak ulozila aby si hlavicku tahala do druhej strany.

martina2001
15. sep 2011

my sme to tiež mali, keď mala asi mesiac si zvykla dávať hlávku len na jednu stranu, ale ako bolo napísané už hore som jej ju stále otáčala na druhú stranu a malá si zvykla teraz už na obe strany sama si ju otáča aj pri spánku

luba41
15. sep 2011

Nepíšeš, ako staré je bábätko. Tak do 3-3,5 mesiaca je to asi v norme. Polohovaním na brušku, aj dávaním spať na bruško/ aspon cez deň/ sa to určite upraví 😉

nasta197
15. sep 2011

ahoj mi sme mali toto isté ani polohovanie nepomáhalo proste nič...stále sa vykrúcal na jednu stranu 😒 no vraj keď sa bábo rodí viacej jednou stranou na bok tak sa mu tá strana zapáči 🙂 a cíti sa bespečne preto sa detičku takto vykrúcajú do jednej strany 😉 presne ako píše gabina84 sme to robili a potom to aj tak samo prešlo aj keď nie vždy sa dal oklamať 🙂

31majka12
16. sep 2011

Ahoj nam to tiez dnes povedala doktorka ze maly sa dava len na jednu stranu a vraj ho treba polohovat podla svetla,mne totiz nechce vobec spat na boku. ☹
Tak som ho otocila k svetlu a aj ked place,tak ho neham chvilku sa vyplakat...a pak uvidime.... 😢

jitkatatarova
16. sep 2011

ja som to mala pri obidvoch,v postielke sme im hlavicky pretacali ked spali a ked boli hore tak sme sa im prihovarali aj ukazovali hracky z tej strany ktoru nepouzivali 🙂 a opatrne sme im hlavicku otacali. Za mesiac sa naucili pouzivat obe strany rovnako. 🙂 Esteze do doktorka podchytila v zaciatocnom stadiu.

mirkita
16. sep 2011

nam v porodnici povedali ze ma "vynutenu" polohu hlavicky z maternice a dava ju na jednu stranu....tak nam poslali rehabilitacnu sestru a ukazala mi cvik, ktory pomohol..no neviem ci to dobre popisem: daval hlavku len nalavo...takze som mu chytila lave ramienko jemne a tlacila ho smerom dolu a zaroven som mu chytila hlavku a tlacila ju jemne doprava....proste na tej strane na ktorej si drzal hlavicku mal akoby skratene svaly, tak sme to 3x denne cvicili nech sa mu rozhybu a samozrejme som ho poctivo otacala pri kazdom spani na iny bok...

lucia81
16. sep 2011

Na tvojom mieste by som išla určite aj za neurológom, aby to zhodnotil. Radšej ísť, ako potom mať aj iné komplikácie. Ja som aj kvôli tomuto čo máte vy cvičila s malým vojtovku.

hermiinka
16. sep 2011

ahoj.maly si taktiez tuto plohu priniesol z maternice.drzal hlavicku viac napravo,mal tam skrateny svalik.este v porodnici mi rehabilitacna sestra ukazala 3 cviky ktore sme cvicili aj doma celych 6 tyzdnov.krasne sa to upravilo a teraz to vobec nieje vidno.ale bohuzial neviem ako by som ti opisala tie cviky ☹

hajanka
16. sep 2011

@mackopucko sestrina mala sa narodila s torticollis, mysim ze opisuje prave to. Torticollis je skratenie krcneho svalu a urcite tomu treba venovat pozornost.
Pricinou moze byt poskodenie pocas porodu, vnutromaternicovy tlak/poloha pocas tehotenstva. Priznakom je, ze dietatko otaca hlavku len na jednu stranu, krcny sval je napaty a je hmatalny, byva aj znizena pohyblivost chrbtice.
Ich prva navsteva smerovala na neurologiu, potom do rehabilitacneho centra, kde chodili 2-3x tyzdenne na cvicenia a masaze (aj reflexne cvicenia) a doma cvicili 3x denne. Nie je vhodne cvicit s babetkom podla internetu, alebo ako kamaratka poradi, vzdy sa treba najskor poradit s lekarom, lebo tieto cviky su vacsinou "site na mieru", aby sme babetku este viac neuskodili.
Dolezite je zacat cim skor, inak moze dojst k deformaciam hlavicky (zlezaniu), asimetrii tvare. Treba len poctivo dodrziavat ortopedicke cvicenia a masaze a rychlo sa to rocvici a upravi.

radkax
16. sep 2011

moj syn sa narodil s torticollisom, nepomahalo polohovanie, neurolog naordinoval cvičenie vojtovou metodou. Tak sa začal náš boj, 4x denne sme doma cvičili vojtu , raz v tyždni v rehabilitačnom centre 40 minút, cvičili sme to 7 mesiacov, šialené... Ale pomohlo, už 2 mesiace necvičime a na synovi nevidno, že by mal niekedy problemy s krkom 🙂 🙂 🙂

zirka
16. sep 2011

u nas mala lekarka pocit, ze by mohlo ist o tirticollis a chodili sme cvict do rehabilitacneho centra, ale nakoniec sa ukazalo, ze dcerka len jednoducho preferovala jednu stranu. Ale urcite treba navstivit odbornika, ktory to moze zhodnotit a ak sa diagnoza potvrdi, v centre vas naucia ako cvicit.

happy3
16. sep 2011

aj my sme mali tento problem,maly otacal hlavicku stale doprava,az mal z toho prelezanu hlavicku ☹ ,tak sme navstivili odbornika a chodili sme cvicit vojtovku.Bolo to pre maleho dost narocne ale po mesiaci zacal hlavicku otacat aj do druhej strany a teraz ma hlavicku pekne gulatu a nic nieje poznat 😀 .Tak odporucam radsej pre istotu navstivit odbornika,nech na to mrkne odbornym okom 😉 .Drzim palce 🙂

janinah
16. sep 2011

mysli aj na to,že dieťa sa otáča za svetlom