Veľmi prosím o radu, náš malý (bude mať 9 mesiacov) má prvýkrát soplíky, ja už neviem, ako mu pomôcť uľaviť. Má ich od minulého štvrtku, cez víkend bol už ok, a v pondelok podvečer to zase začalo. Viem, že je to u malých detí normálne, ale chcem mu nejako pomôcť... Doktorka povedala, že pokiaľ nekašle a nemá teploty, tak nemusím chodiť. Dávam mu morskú vodu, nasivin kvapky a odsávame. Na všetko toto sa veľmi jeduje, čiže ho to rozreve a ďalší sopel na ceste... Poraďte prosím nejaké grífy, skúsiť napr. aromalampu do izby? Alebo čo? Je z toho celého nervózny, nevie poriadne dýchať, spať, potom je unavený, no veselo ☹ aký postup používate? najskôr morskú vodu, potom odsať, potom kvapky? možno to má zo zubov, neviem...
Ďakujem za rady 🙂
@zabina27 Ja používam vodu vincentku - na spôsob morskej.........kvapky som ešte nikdy nedávala (na tie pozor, tam je tuším max. 7 dní) a odsávať, odsávať, odsávať......neviem, či ti spí v postieľke, ale ak áno, tak odporúčam nôžky postieľky pod hlavou podložiť knižkami, aby sa mu nezapchával nos, keď spinká........ale inak grify ti neporadím, veľa šťastia. My práve teplotujeme (našťastie bez iných sprievodných znakov). a máš to super, že ti soplíkuje až teraz........nepamätám sa, kedy začala mne, ale pamätám, že ako maličkej sa jej to ťahanie s vysávačom páčilo 😀 neskôr už tiež frfľala......ozaj, odsávačka na vysávač, ak ju nemáš, zrieš si ju, najlepšia, najrýchlejšia, najefektívnejšia
@zabina27 Ja som raz skusila Mucoviral sprej. Pisu ze skracuje dlzku nadchy. A ja neviem, ale nam naozaj pomahaju. Mladsej zacali sopliky (a ta tiez ked ma, tak bolo umenie sa jej zbavit), zacala som jej to hned striekat a za tri dni takmer nic, mala, ale uz som nemusela odsavat. Je sice az od roka, ale ja by som to skusila, je to len vytazok, ziadne liecivo tam nie je. A sem-tam to davam aj starsej rano ked ide do skolky, pise sa tam aj ze vytvara barieru pred virusmi. S tymto sprejom som ja maximalne spokojna, samozrejme, ze ked je treba, tak ho striedam s morskou vodou...
@zabina27 - to sa bojí asi toho zvuku skôr. Aj náš robí cirkus, dcérka zo začiatku robila, po mesiaci si zvykla a keď už vedela chodiť, sama si vysávač nosila 😉 Nášmu pomáha, keď mu dám do ruky dačo, čo obvykle nemáva - buď tú fľaštičku so sprejom, druhú násadku z odsávačky, alebo keď si drží hadicu od vysávača... Keď bolo moc zle, tak aj mobil do ruky (keď mi nemal kto pomôcť ho podržať a mykal sa). Inak, ak Ti ho nemá kto držať, tak nám poradili dobrú radu, keď leží, zobrať plienku látkovú alebo niečo také dlhšie, urobiť z nej pás a ten dať cez bruško, ruky pozdĺž tela tiež pod ten plienkový pás a kolenami obkročmo ponad bábo kľaknúť na tie konce plienkového pásu. Vlastne mu tým fixuješ ručičky, aby sa nemykalo, neodstrkovalo. Vyzerá to síce čudne, ale zaberá. A inak, naša pediatrička vraví, že nádcha trvá liečená 2 týždne, neliečená 15 dní 😀
@zabina27 no sople fakt nie su ziadna strasna vec...ano je to chvilu nepohoda pre dieta aj mamu a tie noci su otrasne... ale teda ja nepouzivam pri detoch do nosa vobec nic, toboz nie nasivin a pod... podla mna im to sice ulavi na chvilu ale ked budu mat v skolke viac soplov tak co im to budem v kuse davat? ja sama som kvapky uz 15 rokov nepouzila a kazdu nadchu trosku odsoplim a odkaslem a je to v pohode, upchaty nos nepoznam....podla mna aj vdaka tomu..,.
ja deti naparujem, podla mna ked si poplacu tak tym lepsie ze soplik im vyjde von...v noci k posteli davam prekrojenu cibulu, stiahnem radiatory, dam k posteli mokry uterak a vyvysim vankuse... 3 noci byvaju zle, budime sa dost ale po 3-4 dnocj su obaja v pohode a pekne spia...a mam rada mucoplant od dr.theiss - to im natieram na hrudnik alebo ked zaspia trosku im to natriem pod nos aby sa im lahsie dychalo...
a sople som nikdy neodsavala...mame odsavacku ale moc sa s nou nekamaratim a nikdy nam nic nevyslo...asi preto ze nic do nosa nedavam tak sa to ani neuvolni natolko aby to odsavacka vysala...no ale nam je kazdopadne nanic...radsej sa 2 -3 dni potrapime a potom to pekne polavi
@mirkita mucoplant sirup? alebo co? nasivin mi poradila doktorka,ze na noc mu mam dat, ale obcas mu dam aj cez den, ked chrci, ale soplik netecie. tiez som myslela, ze ked to v sobotu prestalo, ze je pokoj, ale zacalo znovu
ja tiez nosove kvapky vobec nepouzivam, nemam to rada, ale mozno by mi to pomohlo
my sme totiz chori vsetci, najskor maly, ktory to ma dufam zo zubkov a nie chorobu, potom som ja prechladla poriadne a od vcera je aj muz na pn, ten ma aj teploty k tomu. takze neviem, dokedy si to budeme podavat 🙂
@katrinka8 v tej soli ho kupes? a nic to nespravi s pokozkou?
@elika74 presne toto by som nechcela, aby sa mu z obycajneho sopla nieco horsie vyvinulo, ak nemusi, preto hladam rady od skusenejsich 🙂 hadam za par rokov uz budeme presne vediet, co zabera a co nie a budem moct aj ja rozdavat rady 🙂
este prosim vas - ak by k tomu doslo a ten nasivin by sme davali uz 7 dni a este by sopel nepresiel, asi by bolo treba ist k lekarke, ze?
@zabina27 toto,nie sirup ale balzam
http://www.magister.sk/produkt/detail/produkty-...
mne je jedno co kto dava alebo nedava a nekritizujem vyber lekarky, to je len moj pohlad 🙂 a podla mna je to dnes velke strasenie ze pozor na sople lebo z toho bude zapal stredneho ucha... jasne ze moze byt ale to moze prist aj s kvapkami a odsavanim, proste ak to ma byt, asi sa tomu dieta nevyhne ...
ja k dr. so soplom a kaslom ani nechodim pokial nie je aj teplota alebo nepocujem/necitim/nevidim ze to je horsie nez co si trufam doma zvladnut bez porady s dr.
@mirkita neboli sme u dr, len som jej volala, ze co take mozem dat, ako postupovat a kedy prist - ze keby zacal kaslat, teplotovat, kedy proste uz radsej prist. tiez sa mi tam nechcelo kvoli soplu, aby nakoniec v cakarni nachytal ktovie co. ten balzam idem pozriet, dakujem 😉
@elika74 pytam sa vsade 🙂 sinupret mi poradila kamoska, ze ak by zacal kaslat. inak ja sa radsej pytam aj inde ako v lekarni, lebo niekedy mam pocit, ze mi len to drahe doporucia. no a hlavne, ked sme teraz chori vsetci, pripadam si ako maniak v lekarni, furt cosi bezim kupovat 😀
@zabina27 Cim menej liekov tym lepsie. Najlepsie je postupne najprv odsat, potom este dopomoct morskou vodou na vyplachnutie ak este ostava v nosteku a napokon dat nasivin. Ak vsak nebadat, ze Nasivin zastavi tvorbu soplikov je zbytocne ho davat. Velmi dobra je jednoducha ustna odsavacka (tenucka hadicka do nosteka a mamka taha ustami). Je to pre rodica tazke takto tahat, ale dieta nie je take vyplasene ako z vysavaca a hadicka tym, ze je tenucka vie sa dostat blizsie k lozisku a vytiahnut ho bez toho, aby dietatku ublizila. Dva centimetre sa az moze zavadzat do nosteka. Sinupret ucinkuje velmi slabo a sposobuje aj alergicke reakcie. Pinosol je tiez dobry, ale deticky ho nemaju radi, lebo ich trochu stipe. Aby bolo cele odsavanie rychlejsie a tym aj menej placu daj si ho na postel, hlavicku mu daj medzi svoje kolena, aby sa nevrtel a rychlo vytiahnut sopliky. Zapal stredneho ucha nie je ziadne strasenie. Netreba tie hlieny nechavat v nose. Kym nie je teplota nie je dovod chodit s tym k lekarovi. Aj tak na to nic ine ako Nasivin dat nemoze. Pokial by soplikovanie trvalo vkuse viac ako dva tyzdne a hlien by bol farebny nie priesvitny, tak je vhodne urobit vyter a pozriet sa aka bakteria sa pridruzila.
@zabina27 sinupret je na sopliky nie na vykasliavanie. Na nete najdes aj pribalove letaky, pripadne aj cenu liekov, a ked vsetko nastudujes, pojdes uz do lekarne s tym, ze vies co chces. A netreba sa hanbit pytat si lacnejsie lieky. Lekaren je tiez len obchod a ide im o zisky, samozrejme, ze ponukaju najprv to drahsie.
@andromeda_ja ked on uz neznasa hocico, cim sa mu priblizim k nosteku, ked sa mu hram s odsavackou na brusku, tak je rehot, takisto ten sprej s morskou vodou je srandovny, pokial nezamieri do nosteka 😀 uz sa aj naucil, ako sa mi vysmyknut, tak musim skusit nove triky, co tu pisete 🙂
@zabina27 Deticky su velmi ucenlive a sikovne 🙂 Nam sa osvedcilo dat tu hlavicku medzi kolena. Kolenami pridrzam hlavicku a rukou drzim rucky, lebo hned odhrna vsetko od nosa. Ked bude vacsi - cca dva roky, uz to nebude taky problem.
@andromeda_ja ved chvalabohu, ked su sikovne a ucenlive, uz len ho naucit, ze mu chcem pomoct a nie ho tyrat 😀
ahojte...nechcem zakladat novu temu tak hadam niekto odpise...pri beznej starostlivosti o nostek ak striekate morsku vodu do nosteka...ja pouzivam sterimar...aj to vzdy odsajete?...alebo netreba?
Ahoj, takisto pouvizam drobcovi 2r. Sterimar. Kazdy den min. 1x ako prevencia....neodsavam, ak nahodou nieco vytecie, len utriem, ale nezvykne 🙂
@zabina27 - ahoj, no netráp sa, len keby horšie nebolo 😉 Mne dcérka takto soplila (ale enormne, od 4. mesiaca - každých 15 minút vo dne, v noci odsávačka, vždy plná, po 15 minútach zas nemohla dýchať), čiže všetko, čo je menej ako to, čo sme prežili, považujem za pohodové soplíky 😀 Áno, postup máš správny, morsk voda, chíľku počkať, odsať, nasivin (ten len 3x do dňa). Ja som u synčeka, ktorý začal soplíkovať ani nie v mesiaci (dcérka ho asi nakazila staršia) používala toto: http://www.verimeprirode.sk/produkty.php?produkt=2 Neviem, či sa to dá niekde kúpiť v lekárni, ja som nezohnala. Kupujem to u tohto pána, je spoľahlivý, do pár dní mám doma 🙂 Natieram deťom priedušky pri nádche, aby sa im lepšie dýchalo. Začala som s týmto, pretože synček bol maličký, iné bolo len pre deti od 2 rokov, kvôli mentolu. Ešte môžeš do aromalampy tymián alebo eukalyptus. Ale nám sa ešte osvedčilo do večernej vane, keď sa kúpe, zo 2 lyžice morskej soli (kľudne obyčajná morská, čo sa dáva do jedla na solenie), ono tá teplá voda to vyparí a dýcha to, čo troška uvoľní noštek. Veľa zdravíčka prajem 🙂