Ako liečiť suchý nočný kašeľ u dvojročného syna?

mareka49
31. mar 2020

Ahojte.
Prosim o radu. Dvojrocny syn kasle uz asi 5 dni v noci.
Dostava az zachvat obcas.
Samozrejme sme nasadili zo zaciatku robitusin, potom vsetky domace vychytavky a bez zmeny.
Cibulovy sirup, skorocel, obklad,..
Cez den zakasle 5 krat a v noci co polhodina.
Teplotu nema, je normalne.
Cez den je aktivny.
Ked kasle ukazuje na hrdlo,skor na tu jamku v krku.
Obvodnej sme volali, poradila fenistil.
Zmenit sirup.
Nejake rady a skusenosti od vas?
Dakujem!

nikpa
31. mar 2020

@mareka49 fenistil nie je ale liek na kašeľ. Utlmi ho síce ale problém nerieši. Mali sme to iste a tiež dr ze fenistil, no dlhodobo by som ho nedavala. Ked sa malý v noci dusil tak som mu ho dala ale snažila som sa co najmenej. Kaslal tak asi 4 mesiace a nic nepomáhalo, nakoniec to volako odznelo samé. Na noc som vzdy zapinala zvlhčovač a nakvapkala som do neho eukalyptový olej. Synovi vtedy isli zuby, kedze výter mal dobrý a nič ine mu dr nezistila, skonštatovala ze ma nadbytok slín lebo mu idú zuby a v noci ked leží si s nimi nevie poradiť. Neviem ci to bolo tak ale naozaj to časom prešlo samé.

sapetka
31. mar 2020

@mareka49 nas ked tak kaslal mal zapal pluc..

fiafia
31. mar 2020

@mareka49 moja tak kaslAla donedavna. Ma zvacsene mandle. Sirupov sme prestriedali zaberal aspecton, kalciovy, posledne sinecod. Vecer sme davali fenistil, zvlhcovat vzduch, do odparovaca eukaliptovy olej, na hrud jazveciu mast. My sme mali trapenie spred Vianoc donedavne, nie a nie sa zbavit kasla. Dufa,ze Vam nieco zaberie

helen4
31. mar 2020

@mareka49 ahoj,mi sme mali nábeh na astmu,vždy čo i len sople hneď z toho kašeľ suchý,boli sme aj v Tatrách od vtedy pokoj

helen4
31. mar 2020

@mareka49 neverím že je to normálne,treba hľadať príčinu

ckatka
31. mar 2020

Takýto kašeľ je veľmi typický pre pľúcne chlamydie. Nezaobíde sa to bohužiaľ bez odberu krvi zo žily. Dajte mu spraviť testy na chlamydie/mykoplazmy. Ja to mávam takmer každý rok raz...už to veľmi dobre poznám.

andyh20
31. mar 2020

toto vysetrovanie deti na dialku nechapem. ved ho musi popocuvat, ci nahodou aj ATB nebude treba.

mareka49
autor
31. mar 2020

@andyh20 doktorka nas tam nechce.
Je starsia a asi sa boji.
Maly ma paniku z lekarov.
Cez rev by nepocula nic.

mareka49
autor
31. mar 2020

@sapetka poslala som manzela kupit test crp na doma, lebo k lekarke teraz odmieta s malym

mareka49
autor
31. mar 2020

Teda neodmieta, ale obava sa nemocnicneho prostredia v sucastnej situacii.
Aj preto hladam napovedy tu, inak by som uz bola po vysetreni, kde by nam max zas len zmenila sirup a nutila fenistil

sapetka
31. mar 2020

@mareka49 crp na co? To nie je 100%smerodatne.. treba popocuvat dychanie ci ma ciste.. ak nie treva rtg vziat krv zo zily. Dakujem pekne za taku doktorku.. u nas to takto zacalo.. dva tyzdne suchy kasel len v noci potom horucky triaska a uz to islo..

victoria210
31. mar 2020

@helen4 nabeh na astmu to nemusi byt.Ked po sopliku pride kašeľ dlhodoby,treba sa pytat u obvodneho na vytery hrdla.Ide skoro v každom pripade o pľucne chlamydie.Viem o čom pišem.

mareka49
autor
31. mar 2020

@sapetka ano viem.
Crp nie je zaruka. Ale je to ista pomoc v tejto situacii.
Dychanie ma ciste.
Samozrejme, ak nezaberie este iny sirup do par dni, caka nas rtg, vyter a budem pytat aj krvny odber.
Ale ked si predstavim, co nas tam caka.
Filtracny stan, amok decka, rizikove prostredie, proste dufam a hladam este coby a akoby doma.

mareka49
autor
31. mar 2020

@victoria210 nebol ani ani maly naznak sopla.
Z nicoho nic len ten suchy kasel.
(Ked kasla davnejsie, vedeli sme, ze su to nastekane hlieny, z nosa, co sa v noci nevycistil)
Teraz uplne iny kasel

sapetka
31. mar 2020

@mareka49 z kade viete ze ma dychanie ciste? No uz vy sa rozhodnite vy stw rodicia. Moj syn mal napr crp 6 alebo teda pod 10 nech nezavadzam ale vysoku sedimentaciu a nalez na rtg bol rozhodujuci. Ale vas moze mat “len” alergiu alebo pomote obyc sirup. Ja osobne po predoslych skusenostiach by som to urcite riesila

tenerifka
31. mar 2020

@mareka49 pozri, korona je uz uplne vsade, a tie cisla ze 300 a nieco pozitivnych su bludy, odhad je, ze to je az 10-nasobne a viac(a najma v takej krajine, kde skoro vobec netestuju, stylom "nema pozitivnych-nema problema"). Ten virus sam o sebe nie je nebezpecny, ale moze sa z neho vyvinut zapal pluc a ten moze byt smrtelny. Moja dcera mala pred par rokmi "len" suchy kasel vecer a v noci a bol to skaredy zapal pluc, mala aj vysoke crp a videli to na rontgene,tak ti doporucujem najprv to domace crp, a pripadne dat ho popocuvat inemu lekarovi

danjeliiik
1. apr 2020

Môže to by aj laryngitida, mam najčítanejšie pomohol olejový zábal na hrdlo.

mareka49
autor
1. apr 2020

@danjeliiik ano, samozrejme, zabaly sme tiez davali

mareka49
autor
1. apr 2020

Dakujem za nazory.
K lekarke sme sa nakoniec dopracovali.
Mame antibiotika a cipky na tri dni na kasel.
Verim, ze pomozu