Ako liečiť stále chorého 2,5 ročného škôlkára?

sisa0001
13. nov 2011

Dobry den, chcela by som sa spytat,mam 2,5rocne dieta,odkedy chodime do skolky je stale chory,uz vyse mesiaca sa trapime,diagnoza najskor znela chytene priedusky dostal antibiotika,2sirupy/fenorin a spiropent to mal uzivat denne obidva/.Ptm som ho dala na 3dni do skolky kontrola vraj nebola treba vlastne ani nekaslal,po 1.dni v skolke zacal kaslat, tak som mu dala bronchocin sirup poradili v lekarni,zhorsoval sa kasel,ptm teploty nasledne doktorka bola tam uz ina nie nasa ta mu predpisala sinecod-z toho dostal hnacky vysadili sme,na kontrole mu predpisala uz zase ina doktorka mucosolvan a kasel stale pretrvava,hnacky ustupili,pridruzil sa zapal oka, poradte mi uz co mam robit som bezradna,dieta odmieta jedlo,momentalne berie probiotika a vit.c + ten mucosolvan.Bojim sa aby s neustalim branim roznych liekov sa nenaburala imunita,nemoze chodit von a dnes aj nadcha zase a ten kasel znova,stale vykasliava a v noci je drazdivy.

annaopialova
14. nov 2011

ahoj presne tak ze ano mozes mu poskodit imunitu to je tazko ked je stale chory

sssimi
14. nov 2011

Ja by som sa skôr poobzerala po homeopatikách. Tiež mám tak strarú škôlkarku a tiež býva často chorá. No od kedy začala brať homeo na imunitu, tak je zdravá 3 týždne a až teraz jej začína kašel. Berie to len raz za týžden, ale nebudem ti písať názvy, lebo ano homeo by sa nemalo brať na lahkú váhu a brať to ako cukríky. Inak pri kašli len stodal, ak je kašel silný, tak ho kombinujem s cibulovým sirupom. A ak je to nutné, tak na noc do nošteka detský nasivin. No neviem či už toto zabrie po tom arzenáli čo už využíval.
A skús ešte veľa ovocia, zeleniny, kyslej kapusty. Moja malá miluje olizovať len tak citrón. Držím palce nech sa z toho dostane. A imunita v kolektíve sa vraj chytá rok, tak je ešte hodne času pred nami 😉

maggie2
14. nov 2011

snažiť sa v prvom rade VYHÝBAŤ antibiotikám! Začiatok školky je spojený práve s takouto adaptáciou a absorbovaním všetkých tých choroboplodných zárodkov čo si deti vymieňajú medzi sebou. BOHUŽIAĽ aj o tom je školka, pobyt v kolektíve. Tvoj synček bol doteraz v izolácii a organizmus si musí navyknúť na pobyt medzi inými...opakujem, bohužiaĺ, takto sa buduje imunita. Počítaj, že takáto adaptácia netrvá mesiac, dva, ale bude Ti chorĺavý možno i rok. My sme si tým prešli, rovnako ako i iní. Moje dieťa pokiaľ nezačalo chodiť do školky bolo zdravé ako rybka. Vyše roka trvalo, kým sa adaptovala, a nebýva už chorá.

Podotýkam, niet dôvod nedávať dieťa do školky AK NEMÁ TEPLOTU a ak vyložene nie je zničený či poznačený z tej choroby - t.j. NIE JE malátny a podobne. A nemusíš sa báť , nejde o bezohľadnosť. Nie je dôvod ani nechodiť von na vzduch, aspoň krátko, čo je dôležité, ku postieľke cez stoličku preves mokrý uterák, plienku aaby sa mohol tvoriť v izbičke kde spí VLHKÝ VZDUCH. To je veľmi dôležité na suchý kašeľ.

Opatrná buď aj s rôznymi sirupčekmi, hnačky a podobné vedľajšie účinky môžu byť práve z takýchto kadejakých liekov. Odvar z cibule dávať piť a pohľadať nejaké prírodné recepty. Pri nízkej horúčke túto netreba znižovať, až keby bola horúčka vysoká.

dazdovka
14. nov 2011

@sisa0001 moja mrna bola vo skolke chora tiez velmi casto, zacinalo to soplikmi, zachvilu to stieklo na priedusky a po dvoch-troch dnoch uz sme bezali k doktorke so zapalom. Vytrapili sme sa vyse tyzdna s mucosolvanom, alebo ambrobene, solmucol a podobnymi, ale efekt ziadny, aj tak po tyzdni dostala antibiotika...
Co zabralo neviem, asi vsetky antibioticke sirupy ktore sa dali sme uzivali, zhruba po roku-dvoch vo skolke sa to zlepsilo tak, ze v skole nam este ani raz nebola chora.
Odporucam naparovat nad slanou vodou ked to pride, min. 2x denne, my sme sa naparovali tak, ze mrna sedela mne na na kolenach, nad nami obrovska osuska, odkryli sme hrniec s vriacou vodou a sypali do nej 10 lyzic soli, tym ako sa ona rozbija o hladinu, uvolnuje sa do vzduchu, ktory sme dychali, bolo to neprijemne, ale vydrzali sme, bambulu som namotivovala nejako, uz neviem ako. Verim ze toto naparovanie pomohlo urychlit nadchove stavy...
Pomahalo nam tiez, ked mala vlhky kasel, pobuchat pri kaslani po chrbatiku, aby sa hlieny uvolnili zo stien priedusiek. A davali sme kazdy den echinaceovy sirupcek na posilnenie imunity (imunal?), no teraz uz su aj lepsie hadam, take skorocelove sirupy s echinaceou...

steggy
14. nov 2011

Na posilnenie imunity v detskom koletíve je výborný sirup s hlivy ustricovej- Imunoglukán (je to slovenský výrobok) obohatený o vit.C, dáva sa 1 ml na 5 kg váhy aspoň na 1/4 až 1/2 roka, pri rozvoji ochorenia zvýšiť na týždeň na dvojnásobok. Nie každý kašeľ je len taký vírusový .... ak je sprevádaný žltými alebo zelenými soplíkmi ide o baktrálnu infekciu.... u nás v škôlkach sa vyskytuje nebezpečný pneumokok, kotrý robí zápaly stredoušia až zápaly mogových blán a nie každé dieťatko má tak dobrú imunity v podtriedach protilátok aby sa proti pomuto penumokokovi ochránilo. Ak má tvoj synček " farebné soplíky" dožaduj sa vždy aj výterov z nosa, ak kašle tak aj z hrdielka . To že kašľajúce dieťa môže ísť ak neteplotuje do koletívu ako píše "maggie2" nie je na mieste a už vôbewc nie je ohľadupné k ostatným deťom.
Inak Echinacea je dobrá len tak na 6 týždňov-vtedy imunitu posilní, ale ak ju budeš dávať po 6 týždňoch imunitu už oslabuje. Je teda vhodná len na krátkodobý akútny infekt.

slamienka
14. nov 2011

My sme mali doma podobny problem, nakoniec som zacala davat dcerke skorocelovy sirup, ten ju krasne odhlienil, strasne z neho kaslala, ale mala asi zanesene priedusky, po 10 dnoch uzivania sirupu kaslaal uz len malinko. Dalej do nasho jedalnicka sme zahrnuli cibulu, cesnak a med. Nadrobno som nakrajala cibulu zaliala medom a na druhy den som jej po lyzicke kazdu hodinu davala tento liecik- iba stavu, bez cibule.. To iste som urobila aj s cesnakom, len som ho pretlacila a ten som uz davala papat aj s tym medikom tiez po lyzicke cely den. Pila za tym vela caju, lebo ju to stipalo. Ten cesnak sme striedali s cibulou, takze nie kazdy den aj to , aj to. Po tyzdni zacala dychat nostekom, tak sme prestali toto papat. Ale fakt to robi zazraky, skus vyskusat. Drzim palce, aby vam nieco pomohlo. Tie sirupy z lekarne fakt uberaju na imunite dietata.

mamutka
14. nov 2011

kazdy ti daco poradi, ale pravda moze byt celkom inde........ ako u nas...... kazdy povedal, ze pri nastupe do kolektivu je normalne stale marodit, aj dr. tak vravela, kopa sirupov, tie nezaberali, overene posilnovace imunity nic nepomohli, nasledne zapaly, potom ABT a stale dokola..........
a ja som tvrdila, ze ja som alergik, co ak aj moj maly je? a dr.stale dokola, ze testy sa malym detom kozne nerobia a z krvi nic nedokazem.... tak pekne sirupy, kasel, hlieny, zapal......
az sme konecne nasli alergologicku co tei testy urobila, aj ked este den predtym ma ORL vysmiala, ze tam zbytocne idem! a od tej chvile pokoj s kaslo, konecne dostal sirup ktory zabera.......
takze z coho ma tvoje dieta problem, to musi zistit odbornik, aj ked pediater tvrdi, ze to je asi len nastupom do kolektivu, lebo samozrejme podla niekoho vsetky deti sa rodia tabulkove a vsetky do jedneho su vecne chore ked nastupia do skolky, tak sa na to kazdy tak aj pozera a cloveka doslova odbije....
a napr.u nas sa vyslovene neodporuca zvlhcovat zvduch, lebo ma alergiu na plesne a mohlo by mu to uskodit.
no a teraz mudri lekari co tvrdili ze ma znizenu imunitu a nezvlada dobre bastup do kolektivu, uznali, ze moje dieta, ktoremu chceli pchat imunobuster, ma vlastne uzasnu imunitu, lebo nemal cely rok nijake tie chytlave detske choroby, on mal vzdy len sople a kasel z alergie a ked sme ich nestihali odsavat, tlacilo to az na uska a tie sa zapalili...
ak nahodou si alergik, alebo to proste mate v rodine, radsej zober maleho na testy, lebo moze byt, ze donho vsetky tie sirupy budes rvat zbytocne a kaslat ti neprestane.... a potom ti alergolog povie, ze mucosolvan nedavat, hlavne ze pediater ho tym krmil....

maruschka
14. nov 2011

moja malá bola v škôlke pol roka a v jednom kuse chorá..Vlastne tam chodila vždy iba na pár dní, potom prišli horúčky, zápaly a antibiotiká.. 😖 Vždy týždeň maródovala, potom ešte týždeň na to, aby sa jej imunita a telo dali dokopy..Vždy ju "merkovala" jedna alebo druhá babka, večer išla v horúčkach domov, keď som si pre ňu prišla z práce. Celé noci sme nespali, čo ju dusilo, kašlala, vracala hlieny..Nakoniec som povedala dosť a zostala som s ňou na celodennej starostlivosti..Na krčnom nám odporúčali vybrať mandle, imunologička neodporúčala zaradenie do kolektívu a taktiež naša pediatrička. A tak sme spolu doma, síce bola ešte chorá, ale sa to podstatne zlepšuje...každý deň chodíme do prírody, keďže máme blízko našu chatu, športujeme a tak sa to pomaly zlepšuje, i keď tá váha, ktorá jej spadla pod 15 kg sa nijako nezvyšuje, čo ma teda mrzí.. 😕 😕 Ale podstatné je, že je to omnoho lepšie.. 😵 😵 😵

janka_pn
14. nov 2011

mamutka, z krvi vam alergiu nezistili alebo ste na krvych vobec neboli? to vam robili speci kozny test na plesne alebo dako na vsetko? lebo aj ja mam podozrenie, ze moje dieta je alergicke a nie vyslovene "chore" alergiu totiz mala na vlhko vonku, na plesne, ked bola mensia, ekzem na tvaricke, ktory uz nema, ale co ak jej to "sadlo " inde? aky sirup mate teraz? dakujem

bumbuska
14. nov 2011

nam zabera pri prvych priznakoch soplika, kasla nasadit sirup Echinacea Hanus a Oscillococcinum. Netvrdim ze na vsetko ale ked to podchytim v zaciatkoch, na 90percent mame aspon lahky priebeh a nemusime zostavat doma................

babul83
14. nov 2011

@mamutka mi teraz čakáme na výsledky z výterov, lebo našej pediatričke sa zdá, že nás malý je alergik (rodičia nie sme, iba babka je alergička), zdalo sa jej to podľa očí. Prosím ťa aké vyšetrenie vám robili, keď to zistili. Ďakujem. Malý býva viac-menej zachrípnutý a potom asi po dvoch týždňov (keď si mysím, že už je dobre) dostane silný kašeľ a soplisko.

emita
15. nov 2011

ja by som začala tým že by som vylúčila mucosolvan. mám dve deti a obe kým berú mucosolvan kašlú. musím im ho vysadiť alebo zmeniť na stoptusin.
a potom by som tiež doporučila imuno-alergologa.

janinah
15. nov 2011

celú zimu by som ostala ja/babka,opatrovatelka/ s dieťaťom doma,má iba 2,5r. a imunita sa buduje postupne,tu niet čo urýchľovať...takto to budú zbytočné stresy,chorý doma, potom chvíľku školka,možno tam nastúpi nedoliečený aj ked navonok bude vyzerať už ok...zas choroba...nestálo by mi to za to takto trápiť dieťa aj seba 😒

zuzka1008
15. nov 2011

@janinah taku babku by som chcela 🙂 mať v rodine

evickapooh
15. nov 2011

co tak vybrat ju zo skolky??ak musis ist kvoli peniazom pracovat tak to zariad tak -ak sa to da -aby syncek bol u babky....ved len odvtedy je choryodkedy chodi do skolky?nie?mna dala mamka tiez do skolky ked som mala 2,5 roka.....prvy rok v skolke som musela brat ATBakoro kazdy mesaic,poom mi v 15 ich zistili znizenu immunitu...musela som brat immunor,isoprinosin...a podla imunologicke to bolo kvoli velaATBktore som brala ako male dieta...

biba12
23. nov 2011

suhlasim s
@evickapooh . NAcas nedat do skolky a snazit sa podporovat imunitu. Imunoglukan, zazvor... otuzovanie, sauna.. Deti po nastupe do skolky chore byvaju, bohuzial. Ale ked tam vydrzi dieta zdrave len jeden den, v poriadku to nie je.

zuzin78
24. nov 2011

@sisa0001 ahoj skus nedat na cas svoje dietatko do skolky. moja starsia minuly rok sa nevedela dostat s nadchy a kasla a stale len sirupy predpisovali, a predpisovali. nakoniec jej pomohol len solmucol . potom som to chytila ja, ako tehulka som nic nemohla len sirupy na prirodnej baze vyskusala som ich dost a potom som si povedala a dost . dva dni som si nic nedavala, a kasel zmizil. skus neprekurovat byt/ dom . staci 20 stupnpv cez den. s nadchou moe ist aspon na 30 minut vonku . skus na sopliky dat vibrocil kvapky . na kasel cajik s medom ak ti to vypije.
my mucosolvan uz ani doma nemame, ako ho starsia brala hned jej to zliezlo na priedusky. tak tento sirup je u nas uz tabu.
skuste ist aj na alergologiu, mozno nieco zistia a mozno nie. a ak by ste mali nejake eura zvysne, tak v lete k moru. 🙂 nam alergologicka neodporucila nastup do kolektivu aspon do 4 rokov. uvidime na jar ked nastupi do skolky, kolko tam vydrzi. 😉

drzim pasticky.

sisa0001
autor
27. nov 2011

@zuzin78 dakujem za radu,piatok bol maly konecne prvy raz po chorobe v skolke,dnes je nedela a zase ma nadchu a pokasliava ☹ ja som uz tiez chora,presne to iste ma chytilo co mal on,teraz neviem ci to znova dostal odo mna alebo stacil ten jeden den v skolke ☹

julie1412
27. nov 2011

@sisa0001 Ahoj, moja mala byvala v skolke tiez casto chora - dva dni v skolke, dva tyzdne doma, a takto sa to opakovalo pol roka. Zvycajne mavala len virozy, takze sme boli bez antibiotik, mame skveleho stareho lekara, ktory je zasadne proti antibiotikam a dava ich len v naozaj nevyhnutnych pripadoch. Radil nam vela otuzovat, v noci nekurit, vela vetrat, dezinfikovat miestnosti "horskym slnkom", pit "mlieko s maslom a medom", sirup z cibule, do nosa len morsky sprej. A predpisoval nam Sinupret - vyborne odhlienuje a dobre sa po nom vykasliava, je prirodny. Homeopatika neodporucam vobec, mne nezabrali nikdy a obsahuju vselijake svinstvo ako napriklad "hubka spongiova", "sliny besneho psa" a ine hluposti. Kedze sa nam choroby stale opakovali a zacalo to sadat na uska, sli sme na ORL, kde lekar zistil zvacsene nosne mandle a tekutinu v stredousi, asi mesiac to preliecoval liekmi, ale nepomohlo. Nakoniec sme jej museli dat vybrat nosne mandle. A odvtedy mame pokoj. Kedze okrem stalych chorob sa dcera velmi bala deti, zasli sme aj za psychologom, a ten nam doporucil nedavat ju do skolky vobec, lebo bude mat nasledky na cely zivot, a tiez nam povedal, ze telo a psychika su tak prepojene, ze ona mohla byt tak casto chora prave preto, ze jej psychika nezvladala pobyt v skolke a takto si to kompenzovala. Tak som zostala s dcerkou doma, v praci som si vzala neplatene volno, a teraz je vsetko v poriadku. Mala je zdrava, prestava sa bat deti, chodime spolu do materskeho centra, aby si pomaly zvykala. Ono v tych skolkach je to casto tak, ze mamy tam daju aj chore deti, lebo musia chodit do prace, a je im jedno, ze tym nakazia aj ostatnych. Velakrat sa stalo, ze som tam pocula deti tak kaslat, ze by som tipla aj zapal priedusiek, no ale ucitelka povedala, ze pokial dieta nema teplotu, musi ho do skolky prijat, aj keby bolo neviem ako chore.
Tak drzim palce, aby ste sa z toho kolotoca chorob rychlo dostali 🙂 a ak to nepojde, skus najst niekoho, kto by ti maleho opatroval, aby nemusel chodit do skolky. Ak este nema tri roky, myslim, ze aj urady nieco preplacaju pri takejto starostlivosti.

didarigova
27. nov 2011

Odporucam v 1 rade SEDIMENTACIU,tu ti spravi lekar priamo v ambulancii.2rade a to JEDNOZNACNE nastivit IMUNOLOGA.S 🙂 🙂 imunologom mam len a len DOBRE skusenosti.Podstupili sme testy a vyteri.Odobrali nam mandle a brali sme 3 mesacnu liecbu,A je super.Dnes mam 3 dieta a tak isto nastivujem imunologa bez neho by som to nezvladla.

ajca123
27. nov 2011

@sisa0001 ahoj ako citam tvoj maly je stale na liekoch a to je aj chyba :( asi by mal na nejaky cas tvoj syn prestat chodit do skolky.... Lebo teraz su najviac chorlave deticky... Aj moji su teraz chori lebo mamicky nosia chore a usoplene deticky do skolky :(
A to ie sukromna skolka :(
Moji teraz maju ATB. a stale su usoplene a nic nezabera :( najlepsie by bolo keby moji krpci isli k moru 🙂 to by jim pomohlo na 100%
Este som chcela povedat moj prvy syn tiez zacal chodit do skolky ked bol tak stary akotvoj a tiez sme boli stale doma lebo stale sople mal nebo kasel :( tyzden v skolke a dva tyzdne doma a tak som ho prestala davat do skolky a vzdy nastupil az na jar...

zuzana581
27. nov 2011

@sisa0001 ahoj, nečítala som aké rady ti dali maminy predomnou, ale moja rada by bola asi taká, aby si na čas dala syna zo škôlky ak môžeš. Aspom na dva týždne. Dávaj mu za tú dobu c vitamín, b vitamín, prípadne probiotiká s b vitamínom a nejaký imunoglukán (hliva ústricová) napríklad. Rob mu cesnakový sirup, prípadne cibulový. Nakrájaný cesnak zalej medom a šťavu, čo pustí mu dávaj ako sirup proti kašlu. Spamätá sa a len mu tým podporíš imunitu. Ale treba si aj uvedomiť, že škôlkar proste bude často chorý. Nie je to pravidlo, ale býva to tak. A čo sa týka atb, tak ja dovolím predpísať deťom iba vtedy, ak je na to naozaj dôvod. Obaja ich brali asi 2 krát v živote.

sisa0001
autor
27. nov 2011

Uz od stvrtka neberie lieky,ale je len nedela,tak ktovie dokedy to vydrzi.To s tymi usami suhlasim,mal aj usko zapalene,ale nastasit eto preslo za 1den.Zdravie je na prvom mieste,tak uvidime ako to pojde dalej a budem to nejak riesit,dakujem vam za rady.

atuska
27. nov 2011

Moj maly bol prve dva roky v skolke kazdu chvilu chory. Od oktobra do marca - aprila. Teraz nastupil tretim rokom do skolky a klop klop klop klop ani nekasleme ani nesoplikujeme... Neviem ci sa mu uz tak vybudovala imunita, ale davam mu asi mesiac a pol imunoglukan sirup kazdy vecer.

zuzin78
28. nov 2011

@sisa0001 skore uzdravenie. nas skolka caka na jar a uz sa toho teraz desim, ze sofi bude stale chora a potom aj zari. ach

dankadina
28. nov 2011

tak my sme na tom rovnako, odkedy je kika v skolke stale chora teraz bola mesiac doma a po troch dnoch školky sople

cat
29. nov 2011

jediné,čo mojmu synovi školkarovi pomohlo boli a sú kvapky na imunitu, homeopatiká od bylinkára Jozefa Valoviča. Netuším, či na tejto ostro sledovanej a kontrolovanej stránke možem dať aj kontakt 😀 Takže ho dám a ak to zmažú,je mi to jedno:
http://www.prirodnekvapky.sk/kvapky/p/12/j-v-kv...

sisa0001
autor
29. nov 2011

@zuzin78 dakujeme zatial to vyzera dobre,uz 3x sme boli v skolke a zatial sme ok 🙂 ,dufam,ze nam to vydrzi do konca roka,tesime sa na mikulasa v skolke,tak pevne verim,ze maly bude pri tom. Momentalne som chora ja schytala som to riadne,ale radsej ja ako maly.Vyzera,ze mi drobcek odovzdal celu svoju chorobku,hlavne ze on je v poriadku. 🙂 Ak mate niekto skusenosti so zapalom stredneho ucha napiste dakujem.

zuzin78
30. nov 2011

@sisa0001 drzim palce. ja mam teraz obe deti prechladnute, obe maju nadchu a kasel. najprv starsia to mala a teraz uz aj mladsia. tak vibrocil a solmucol u nas funguju na 100%
nech uz je leto, a bacile su prec.