Dobrý deň, vie mi niekto v skratke vysvetliť ako funguje aba terapia? Na nete nájdem len všeobecné formulky, ale konkrétne nie. Viem že sa posilňuje žiadúce spravanie- odmenou, pochvalou ale ako sa rieši nežiaduce správanie? Chcem vedieť o čom je terapia kým začneme niekam chodiť. Viem, že v zahraničí je kontroverzná tak mám dilemu ale zas asi veľa možností práce s dieťaťom s PAS nemáme. Ďakujem pekne
aba jednoducho v skratke funguje na princípe ked spravis toto dostaneš toto (pritiahnuté za vlasy) samozrejme robi sa to odborne cielene v oblastiach ktore u u dietata deficitne napr rec samoobsluha.... je dobra pre pas nakolko tieto deti sa nevedia ucit odpozeranim z okolia treba ich to pracne naucit
Poznám deti, ktorým ABA veľmi pomohla, ale napríklad našej dcérke s autizmom vôbec táto terapia nesadla. 🙂 Držím palce, nech nájdete terapie, ktoré budú pre vás najvhodnejšie. ;)
@drobec02 dobrý deň,má 3 roky. Momentálne už nemá tak veľa príznakov, riešime hlavne že nechce vôbec počúvať a ide si svoje aj keď rozumie čo chceme po ňom. A reč je veľmi pozadu. Pár slov používa ale vety ešte nie.
@kacena4 ďakujem. To by nam asi práve pomohlo
@luciazahornadska
A vám aké terapie vyhovujú?
Dobrý deň akú dg máte?a kedy ste začali s terapiami ktoré vám pomohli
@drobec02 má diagnózu PAS. Zatiaľ chodíme len k špeciálnej pedagogicke a logopedicke a pracujem s ním sama doma, ale to nestačí. Preto sa pýtam na ABU.
môj syn začal chodiť na ABA terapiu ako dva a pól ročný a chodíme dodnes, má 8. je autista ale je tam ťažké mentálne postihnutie, bol aj histerický a agresívny keď mal 3,4 roky. neviem si vynachváliť, samozrejme dôležitá je aj samotná terapeutka či to vôbec s deťmi vie. ale iba vďaka abe to teraz zvláda aj v škole. Áno, pre niekoho je to kontroverzné a príliš tvrdé, je to naozaj na báze odmeňovanie (akoby ste učili psov na povel) ale naša terapeutka to nebrala takou agresívnou metódou. Trvalo pól roka kým sa hrali len tak na koberci a postupne ho začala učiť ku stolu. Najprv som tam s ním ostávala aj ja a učila som sa ako sa s ním mám učiť doma potom po niekoľkých hodinách tam ostával sám na pól hodinu a nakoniec zvládal celú hodinu. za každú splnenú úlohu dostal chrumku, túto metódu s chrumkou používala zhruba rok a potom už len stačilo keď ho pochválila. zo začiatku vydržal pri stole sedieť 5 minút a postupne navyšovala minúty.
A aké konkrétne príznaky mal ak smiem vedieť
@pkgirl30 tento prístup skúšam aj ja na môjho, ale nefunguje to. Pravdepodobne niečo nerobim správne a asi to nebude len také jednoduché,takže skúsime terapiu. Ďakujem za obšírne odpoveď. Ani ja nechcem ísť agresívnou formou, ale naučiť ho hraniciam
.
@drobec02 hádam všetky. Nereagoval na meno, neukazoval, keď sa k nemu niekto prihovoril nereagoval, žiadne kývanie a tlieskanie, slabý očný kontakt, Reč takmer žiadna, záchvaty zlosti, točenie sa dokola, neznášal zmeny, hrozný spánok. Dosť veľa toho zmizlo alebo sa zmiernilo. Ešte je selektivny v jedle ale to je u nás novinka. Diagnózu nám dala pedopsychiatricka keď ma skoro 3
Môj má 2 roky,na meno reaguje ako kedy , slabší očný kontakt tam je ale máme aj s cudzími tak ,a pri radosti kive rukami a občas špičkuje a nerozpráva neopakuje zvuky zvierat ale iba blbosti a grimasy a prstom ukáže iba keď ho k tomu vyzvem ,rozumieť rozumie jednoduchým veciam ale inak mám pocit že nič iné iba to čo bežne doma robíme
Ja mam takmer 5-rocneho syna Aspergera s ADHD normointelekt a nedala by som ho ani na ABU, ani na pravú Terapiu hrou (nemyslím takú kde sa len vyboxuje do vreca). Ja sama som Aspergerka s ADHD. Syn navštevuje špeciálnu pedagogičku, liečebnú pedagogičku, fyzioterapiu. Chodi do bežnej školky na 4 hodiny s asistentkouu. Ja preferujem metódu Son rise.
A ešte odporúčam prečítať článok od MUDr. Ürgeho https://www.lekari.sk/lekarsky-clanok/Novy-pohl... U niektorých autistov môže zlepšiť stav bezgluténova a bezmliečna diéta, ak majú pozitívny test na tzv. opioidné peptidy.
Dobrá je aj kniha od Barry M. Prizanta Jedineční lidé.
@pkgirl30 kam ste chodili,ku komu,prosím?
My chodime na abu ale nie taku oficialnu, ale kombinovanu s vyvojovymi aktivitami, v nasom okoli bola tato pani a aj Lazikova a Janosikova ju odporucaju takze som skusila, aj ked som sa tiez trocha bala lebo som citala kadeco. Ano funguje to na principe musis spravit toto a za odmenu dostanes nieco. Moj syn si napr vybera s cim sa chce dalsim hrat. Ale teda ja som veeeelmi spokojna , spravil velke pokroky a naozaj nikto iny s nim to tak nevie ako tato pani, aj ju ma rad, aj sa tam tesi a donuti ho spravit to co ani ja doma 😂 a este je aj maly spokojny 🤷🏿
Zdravím, nedávno synovi potvrdili diagnózu aspergera a odporučili práve túto terapiu, ale tiež som o tom čítala kadečo...Natrafila som na internete na túto stránku a je to celkom zaujímavé čítanie, pre všetkých rodičov, ktorí majú doma autistické dieťa:
https://rieseniapreautizmus.sk/
Dobrý deň aké staré dieťatko máte a aké príznaky? Môj syn má dva roky zatiaľ bez dg ale tiež by som už rada niečo začala robiť skôr než bude neskoro