mamičky ako dlho trvaju kiahne a po akom čase samože sit von?
Zdrojom infekcie je choré dieťa.
Choré dieťa je nákazlivé ešte pred výsypom.
Vírus je vysoko nákazlivý, až 90% deti, ktoré boli v styku s chorým dieťaťom sa nakazí. Dieťa sa môže dokonca nakaziť aj pobytom v miestnosti, v ktorej sa pred chvíľou zdržiavalo choré dieťa.
Vírus sa šíri kvapôčkovou infekciou až na vzdialenosť 10m a dotykom s kožnými puchierikmi.
Choré dieťa je nákazlivé už 48 hodín pred výsypom, infekcia sa šíri vzduchom pri rozprávaní, kýchaní, slinami.
Bežná inkubačná doba je približne 14 - 21 dní, priemerne 17 dní.
Liečba
Liečba je symptomatická, to znamená, liečia sa príznaky.
Pri teplote je potrebné podávať lieky na zníženie teploty.
Kľudový režim, tekutiny, vitamíny.
Pobyt doma, v teplom prostredí. Dieťa je infekčné 2-3 dní pred výsevom a potom až do zaschnutia všetkých vyrážok. V štádiu chrasty dieťa už nie je infekčné.
Pobyt mimo kolektívu najmenej 11 dní, podľa priebehu a stavu kože.
Sprchovanie je možné, krátke, rýchle bez použitia mydla. Kožu neutierať, iba osušiť priložením uteráka.
V minulosti zaužívaná liečba tekutým púdrom ustupuje do pozadia. Rovnako často odporúčaný Fenistil gél nemá opodstatnenie. Odporúča sa kožu dezinfikovať ľahkým dezinfekčným a vysušujúci prostriedkom, napr. slabým roztokom hypermangánu.
Proti svrbeniu je lepšie podať lieky celkovo ako lokálne, podáva sa Fenistil v kvapkách..
U oslabených detí, tam kde hrozia komplikácie je možné podávať lieky na zastavenie množenia vírusu. Túto liečbu ordinuje infektológ.
Dôležité !!! Ak ste si istí, že Vaše dieťa má kiahne a Váš lekár nemá v zariadení izolačnú miestnosť, dohodnite sa vopred buď na jeho návšteve u Vás doma, alebo na vyšetrení dieťaťa mimo ordinačných hodín, aby bola minimálna šanca nakaziť iné deti, napr. aj oslabené po infekcii, ktoré tam budú iba na kontrolnom vyšetrení.
maly ma uz 4 den kiahne a stale teploty, je to normalny stav, vsade pocuje ze teploty su jeden den
My sme mali teploty 4 dni a potom uz nie.
Ahojte som tu nova, no bezradna kto ma prosim skusenosti poradte.! Boli sme u doktorky a ta nezbadala ze ma vyrazky, iba ze mame silnu anginu.je normalne ze by mal kiahne a anginu naraz??dostal iba antibiotika a ma to chudak vsade aj tam......
@katica78 kriste pane, ked Dr. nezbadala, ze ma vyrazky, preco si ju na to neupozornila? Ano, moze mat aj anginu aj kiahne naraz. Zavolaj doktorke a tie vyrazky s nou prekonzultuj aspon telefonicky.
Inak toto je otazka, tu ti baby zrejme nebudu odpovedat, pretoze vacsina si precita len uvodny post..
Ahoj,
naši drobci mali kiahne v lete.prvá dostala 2 ročná dcérka,prvé 3 dni mala vysoké horúčky,výsyp dosť veľký,ale len sme kúpali v hypermangáne 4-5 x denne a fenistil kvapky a presne o týždeň mala už len chrastičky,žiadne nové,takže nebola infekčná,ale ešte som ju nechala doma,bola aj slabšia a von išla po 10 dňoch,ale len na prechádzku,žiadne ihrisko,obchoďák a len na krátko na hodinku. presne po 12 dňoch už jej nebolo vidno nič a už sme fungovali "normálne" 🙂
4 ročný syn dostal po 3 týždňoch a tiež mal kiahne len 8 a potom už len chrastičky.mal bez horúčiek a menší výsyp.postup bol ten istý. von išiel už na 8 deň,on bol v pohode,nechytilo ho to tak silno
určite kým sú kiahne netreba ísť von a tiež je to individuálne aký výsyp dieťa má,či má horúčky,či je slabšie,alebo akoby mu nič nebolo.imunita oslabená je,takže hen´d po kiahňach je podľa mňa dobré sa vyhýbať obchoďákom a miestam kde je veľa ľudí-hrozí riziko,že dieťa ľahšie niečo chytí