Ako dávkovať sirup Nurofen a Paralen SUS?

25. aug 2023

Prosím Vás je tu magistra farmácie alebo lekárka, ktorá mi môže poradiť ako dávkovať sirup Nurofen a Paralen SUS pre 3 ročné dieťa? Má 14 kg. Ďakujem.

anavixy
25. aug 2023

Ked chces odpoved od magistry alebo lekara, skus hladat info inde ako na MK alebo priamo v poradniach na MK (je aj poradna pediatra aj poradna farmaceuta) alebo si proste najdi jeden z desiatky profilov pediatrov na instagrame napr alebo nejaky blog a tam najdes u kazdeho jedneho davkovanie hned niekolkokrat. Alebo ked si zadas do googla manazment liecby horucky (cca nejako tak), najdes odporucanie z MZ SR.
Ja, iba sestra, ti ale poradim aj tu a urcite aj mnohe dalsie 🙂
Nurofen sa davkuje vzdy v davke 10mg/kg a takato davka sa moze podat 3xdenne teda min po 8hod. Zlepsovak, Nurofen sirup s gramazou 20mg/kg vzdy davkujes ako vaha dietata:2 (14kg dieta teda na jednu davku dostane 7ml sirupu, 10kg dieta dostane 5ml sirupu…). Ak by si nala Nurofen sirup od 6 rokov teda v gramazi 40mg/ml, ten budes davkovat ako vaha dietata:4, za mna je toto ovela lepsia moznost nakolko sirupu staci o polovicu menej co znacne znizi riziko ze to dieta cele vyvrati, ako zvykne moje🙈
Paralen/Panadol sirup mozes davkovat podla krabicky. Jednorazova davka je 10-15ml/kg vahy a moze sa podat 4x denne teda po 6hod. 14kg dieta uz moze napr dostat aj rozdrvenu tabletku paralenu, ten existuje aj 125mg v tabletach a nemusi vypit tolko sirupu.
Striedanie ucinnych latok sa neodporuca, nie je potvrdene, ze by tak bola liecba horucky uspesnejsia, ak vsak teplota vystupi nad 38,5 po menej ako 6h-8h, MOZES vystriedat ucinne latky. Musia vsak prejst minimale 3h, idealne 4h.
Vela ludi povie, ze davaju nurofen podla krabicky (teda dieta vyrazne poddavkuju) a zabera. Ano, moze zabrat, ale moze sa stat ze nezaberie a pri vysokej horucke je to zbytocny hazard, kedze davka 10ml/kg je uplne bezpecna, tak preco riskovat. Pri bolesti je to na uvazeni, mozes podat aj nizsiu davku.

autor
26. aug 2023

@anavixy Ďakujem 🙂