Aké vyšetrenia mi odporúčate?

mata0410
30. nov 2017

Mamicky. Dcera ma 3,5 r, Od septembra chodi do skolky. Od vtedy je skor doma ako v skolke. Najcastejsie ju trapia anginy a chyti kazdy virus, ktory ide okolo. Na imunologii lieky velmi nepomahaju. Snad by som vedela zratat, ze tento rok brala uz 10x antibiotika. Vo vacsine pripadov jej horucky vyskocia az na 40ºC. Skusali sme hocico. Poradte ake vysetrenia by ste mi odporucili? Na orl este nebola. Bojim sa, ze akurat co mi povedia jej vybrat mandle.

rybkanz
30. nov 2017

A co na to vravi vas pediater? Alebo imunolog... ake vysetrenia vam odporucili? Aj predtym ako nastupila do skolky bola taka chorlava?

maminuska
30. nov 2017

@mata0410 10krát za rok antiobiotiká ? to ma vždy hnisavé angíny ? robí jej pediater výtery alebo CRP ?

emi16
30. nov 2017

U nas tak bolo min. Rok
Len nosne infekty
Tocili sa dookola
Od oktobra do feb bola v skolke max 20 dni
Zvacsene nosne mandle
Infekty jej sadli na srdiecko
V maji sli mandle von
A mame klud
Sem tam chora a srdiecko sa zregenerovalo

lindusss2016
30. nov 2017

Rozhodne by som sla na imunoalergologiu a jj to orl. Ale divne, ze ta tam neposlal uz pediater

mata0410
autor
30. nov 2017

Zacalo to minuly rok. Ja sama som si vyziadala papier k imunologovi kde chodime rok. Tento rok je to hrozne. To pomaly kazdy mesiac nejaka choroba bola. Do skolky chodi len teraz. Casto jej robila crp. Ako pisem vacsinou to bola angina. Obcas nejaky virus. Vyter jej nebrala az kym som zase ja nepoziadala a to az teraz ked zacala s tou skolkou. Prvy raz mala hemofila a potom nic take vazne. Imunologicka vravi len to, ze nie kazdemu sadnu lieky hned, ze treba skusat. Ale uz druhy raz ma ribonunyl a rozne sirupy pije. Uz mi je az proti srsti vsetko na nej skusat. Teraz som chora ja, tak neviem ci nieco odomna chytila ale cely den je v horuckach nemozem jej ich poriadne zrazit. Vcera pozrela do hrdla a vvravela nastrieknute mandle tak spravila crp 42. A dala antibiotika.

mata0410
autor
30. nov 2017

@emi16 ake ste mali priznaky?

katharines
30. nov 2017

Mila mata, ak tvoja dcerka brala uz tento rok 10 x antibiotika, uvazovala by som o vymene pediatricky. Antibiotika su fajn vec v opodstatnenych pripadoch, avsak 10x je vela aj na slona a nie na 3.5 rocne dietatko. By ma zaujimalo ci ti to doktorka davala na zaklade CRP a vyterov, alebo len tak na slepo. Davala si 2 h po antibiotikach a nasledne este 2-4 tyzdne po skonceni liecby probiotika? Mikrobiom je obsah crevnych bakterii v creve, ktory je pre kazdeho jedinecny a je velmi dolezity aj pre spravnu imunitu a dokonca aj pre spravny psych. vyvoj. Preto je vyvazena strava s obsahom zeleniny, ovocia a vlakniny taka dolezita, pretoze pomaha rastu a vyzive zdravych bakterii v creve, ktore pomahaju celemu organizmu. Antibiotika zabijaju hojne aj tieto bakterie, preto su probiotika a nasledne vyvazena strava velmi dolezite najma v rekonvalescencii. Zaradila by som do stravy rybaci olej ( vit D), lanovy olej (omega-3 kys) (musi byt uskladneny v chladnicke, spotrebovany do 1 mesiaca a ak je zamiesany do jedla - vlazneho alebo studeneho, je potrebne ho zjest do 15 min kvoli oxidacii) najlepsie s cerstvo pomletymi lanovymi semienkami (treba zjest do max 15 min) napr v plnotucnom tvarohu alebo acidku. Moze sa pridat aj por alebo troska cesnaku - kvoli antibakterialnym vlastostiam. A este vit C. Aspon toto na zaciatok 😉

nellita
30. nov 2017

Pripajam prispevok z vlastnej skúsenosti.lezim s dcerkou 3,5 rocnou v nemocnici na exantem purpura po zle stanovenej diagnóze a podani ATB. Nie je to sranda ATB tak vela a casto,neprajem nikomu co zazivam ja,teraz.

katharines
30. nov 2017

A este ma napadlo: vie uz kloktat? Ked mne chcely vybrat krcne mandle ( 1. Vstupna ochranna brana) zacala som kloktat propolisom a pomohlo. Odporuca sa aj repik.

katharines
30. nov 2017

@nellita Mila nellita, to mi je luto. To ma nejaky cerveny opuch na kozi? Davaju jej kortikoidy, alebo ako to liecia. Aku chorobu vlastne ma tvoja dcerka?

katharines
30. nov 2017

Co sa tyka horucky: ak ma 40-tku skus vodu cca 35°C dat do vanicky par centimetrov a hubkou jemne omyvat alebo jemne sprchovat a nechat odparit. Na hrdlo dat octanovu mast a zabalit plienkou. Opakovat po par hodinach. Ak teplota klesne na 38.5, uz neznizovat. Pri tejto teplote su bakterie inhibovane a biele krvinky ficia na plne obratky 😉.

bona7
30. nov 2017

Môj syn býval tiež často chorý, podobne ako tvoja dcéra, antibiotiká každú chvíľu, navimunologii dr. povedala, že je všetko v poriadku, keď som jej povedala, že za rok vyberie 10 druhov antibiotík, to prepočíta, vmáji mu vybrali nosné mandle, krčné zmenšili a odvtedy ani raz nebol chorý, ja každému, kto váha s výberom mandli odporúčam určite vybrať, veľmi som rada, že nám to takto pomohlo.

moonglow
30. nov 2017

@mata0410 skus nejake prirodne veci na zlepsenie imunity, napr. imunoglukan, kolostrum ale dlhodobo... zvysit prijem C-cka, najlepsie prirodny (napr. rakytnik, zozenies aj vseliake stavy z neho)
mozno aj D-cko teraz v zime treba doplnit, probiotika tiez, zdravie zacina v zdravom traviacom trakte (ale skus aj prirodne - kysla kapusta napriklad)

no a k tym ATB, to je riadny zabijak na taky mlady organizmus, aj ked samozrejme su pripady, kedy ich treba nasadit ... ja by som svojmu dietatu nedala ATB bez pozitivneho CRP-čka alebo vysledkov vyterov (nevravim, ze ty si dala, ale su pediatri, ktori radi len tak predpisuju) ... pri teplote ideme k dr. len ak teplota neklesa na 3-4. den (90% pripadov klesne a to moj mladsi syn neznasa lieky na teplotu, takze zrazame len zabalmi) ... pri zacinajucej bolesti v krku treba hned kloktat, zacat prirodne (salvia, repik do toho kvapka tea tree alebo oreganoveho oleja), slana voda, voda so sodou bikarbonou (bacile neznasaju zasadite prostredie, ktore vytvara)

ja myslim, ze je jej organizmus uplne rozladeny tolkymi ATB... moj skoro 9 rocny syn nemal tolko ATB za cely zivot, co tvoja mala za rok, a to bol lieceny na imunologii kvoli zlym vysledkom krvnych testov, bol dlhodobo anemicky, posledne 2 roky ma sennu nadchu a pod. ... cize nie je tip-top zdravy, ale ATB mava zriedkavo a imunitu budujeme kazdy den (sport, otuzovanie... so zdravou stravou ma velky problem, tak aspon odšťavene ovocie/ zeleninu pije)

veronikaniak
30. nov 2017

Syn mal 3.5 r keď mu vyberali nosné mandle od vtedy vážne pokoj bála som sa ale je to super dovtedy často chorý a terás mi volajú z poisťovne že či môj syn nieje nikdy chorý že im nenaskakuje nič ohľadom jeho liekoch.🙄a ja v prechodnom a zimnom období dávam vitamín.C a osilococinum to sa mi osvedčilo .

mata0410
autor
30. nov 2017

Baby a ako sa prejavuju problemy s nosnymi mandlami? Tiez boli hrdlo? Ja sa o nu uz velmi bojim. Pojdeme na to orl ked sa da dokopy.

j.a.n.e.7
30. nov 2017

Uff, to je naozaj veľa, to moje 3 deti nebrali toľko spolu ATB za život, v škôlke bývali síce viac chorí ako v škole ale aj tak.... nemáš nejakú babku alebo niekoho, kto by Ti malú varoval, kým sa dá dokopy, aspoň cez zimu? Na pár mesiacov? Lebo do škôlky chodia často aj choré deti a ak je náchylná na infekty ledva ju vyliečiš a zas si niečo dovlečie, to nie je moc dobré...

Inak skús je podporiť imunitu či už úpravou stravy, viac ovocia ap. a tiež špeciálne prípravky sú samozrejme, my používame aloe vera gél a kolostrum, sú to drahšie prípravky ale mám s nimi veľmi dobrú skúsenosť.

eliska13
30. nov 2017

@mata0410 na ORL už mala byť dávno.Velmi by pomohlo vybratie mandlí.urcite by som zmenila pediatricku toľko ATB za rok nie je normálne.Ved po ATB je tyzden dva oslabena a ,ked nastupi dobkolektivu znova ochorie.Po tých anginach po dobrati liekov jej brala kontrolný moc či ATB zabrali?lebo taký je postup zistiť či v moči nezostali streptokoky.
Nám pomohla liečba od imunologicky

mata0410
autor
30. nov 2017

A este som zabudla dr. vzdy hovorila, ze niekto z nas je prenasac, preto ma stale anginy. Aj som sa chystala ked maly podrastie, ze sa pojdem vysetrit lebo ja mam casto bolest hrdla.
@eliska13 NIKDY nekontrolovala ci jej zabrali, zvzdy vravela ze mam prist na kontrolu len ked sa to nezlepsi.

pribinak
30. nov 2017

Daj tie mandle von, ved toto je šialene, aby jedno dieta bralo tolko ATB.
Syn mal veeelmi casto sople. Dali sme von mandle a neviem ci mal odvtedy raz sople.
Ked su mandle lapac bakterií, tak treba to dat cim skor von

marika3678
30. nov 2017

@mata0410 Medzi riadkami sa neda prehliadnut tvoje zufalstvo. Boli sme v podobnej situacii hlavne po nastupe do skolky. Tiez opakujuce sa anginy. Kedze zvyseny prijem ATB pokladam za nebezpecny, zacala som patrat, ako predchadzat hlavne teda anginam. Akonahle dcerka zacala vraviet, ze ju boli hrdlo, alebo zacala stupat teplota, na koniec spajle som si namotala vatu (ako tycinka na cistenie usi) a poriadne som jej z mandli postierala povlak, ktory sa tam nachadzal a vystriekala hrdlo tantum verde. Tento postup sme opakovali 3-4krat denne. Teploty trvali vzdy 3 dni a potom ustupili, aj hrdlo sa dostavalo do normalu. A vzdy som jej dala zvysenu davku vit.C-tiez take 3 dni. Takto sme predisli ATB a nie jeden krat.
A este jedna poznamka, ako nastupila do skolky a zacala byt casto chora, vylucili sme sladkosti UPLNE, aj caj sme sladili zasadne medom.
Neviem k akemu lekarovi chodite, ale v PP v nemocnici ma ambulanciu MUDr. Pohanka, uzasny lekar, urobi nakomplet vsetky vysetrenia. Tak skus este toto.
Aj dcere ORL odporucala vybrat nosne mandle, nedala som. Mne vyberali 3x a zakazdym dorastli a zdravsia som nebola, jednoducho som musela z toho vyrast.
Prajem ti, aby ste sa z toho zacarovaneho kruhu co najskor vymotali. Lebo ako pisu baby: ATB=znizena imunita a zas len dalsie ATB.

asocial
30. nov 2017

@mata0410 ja ako dieta som mavala anginy kazdy mesiac..vela atb a vela injekcii na imunitu..nepomohlo. Pomohol vyber krcnych a nosnych mandli (urobili ho az na naliehanie maminy, ked som mala 6 r.). Odvtedy som bola chora len raz za cas. Bezne. Nic vynimocne.
Je fakt, ze ked si spomeniem na ten vyber, od ktoreho uplynulo takmer 30 rokov, je mi na grc, bol to strasny zazitok...(teraz vsak mandle vyberaju v narkoze, vtedy nie..)..

takze drzim palce, nech sa dcere ulavi..

moonglow
30. nov 2017

@mata0410 skoc si aj ty na preventivku ku vseobecnemu lekarovi, ak si nebola (tusim kazde 2 roky mas narok) a urcite si daj urobit vytery ty aj manzel... moze byt, je jeden z vas je prenasac a pekne doma si chovate bacile
a tiez si nasad nieco na imunitu, minimalne to C-cko a vela zeleniny, ovocia

katharines
30. nov 2017

@marika3678 Suhlasim. Cukor velmi ovplyvnuje pohyblivost a teda aj ucinnost bielych krviniek.

nellita
30. nov 2017

@katharines podla lekarov Henochova-Schönleinova purpura. Je to liecitelne ak aa vcas podchyti,len reagujem na povodny príspevok ze 10x ATB.fakt pozor viem na vlastnej skúsenosti ako.bam ublizili a vyvolali dalsiu chorobu.

alami
30. nov 2017

Nikto vám neradil nechať dieťa mimo kolektívu? 10xatb je fakt zle. Veď musí mať úplne rozhasenu imunitu z toho. Zváž na čas starkú, alebo opatrovatelku ak si už v práci a nechaj ju aspoň 2mesiace doma. Ja som mala takto do synom v prvý rok škôlky a už koncom septembra sme skončili v nemocnici a primár nám zakázal škôlku do nového roku. A potom zas od mája zostal doma, čo sa totiž nedalo zvládať tie choroby. Potom imuno liečba a teraz je úplne ok.

petrofka
30. nov 2017

Ja si myslím, ze strava dokaze velmi vela. Ziadny cukor. Med do caju len ked je chora. Med je liek, nie sladidlo. A caj v podstate tiez nemusi pit, staci tepla voda. Zacne jest viac ovocia lebo bude hladat zdroj cukru. A tym padom viac vitaminov. Skus stravu upravit podla Co jedia zdrave deti alebo Tinkine recepty. Najdes aj na fb aj na webe.

sissy27
30. nov 2017

@mata0410 veľmi by som zvažovala výber mandlí, nosohltanovej aj krčné. Veľmi mi to pripomína moje detstvo, ako škôlkárka som mala angínu hádam nonstop. Po vybratí mandlí (2x nosohltanovú, 1x krčné) neviem čo je choroba. Tak raz za rok som chorá, relatívne mierny priebeh, atb som nemala ani nepamätám. A to obyčajne aj vždy viem z čoho som chorá. Žijeme úplne normálne, žiadne bio-eko-raw-bezcukru-bezlepku-bezsoli a filtrovaná voda k tomu.

anjelicek26
30. nov 2017

Mandle by mali ist von, treba na krcne zajst, vysvetlit problem. Vy ste mali byt na vytere cela rodina uz davno, ved to je jedna tycinka do hrdla. Takto malu trapit a zo skolkou bude nateraz koniec... my sme syna zo zdravotnych dovodov museli 2x brat z kolektivu, proste zdravy usudok prevysil vsetky nase ambicie ci pracovne, alebo chut dat ho do kolektivu. Imunita sa ano buduje - ale kde uz nic nie je, neni co budovat. Najprv sa telo musi spamatat, zotavit a az potom moze nejaka nova imunita vobec rast. Tvoje dieta je v bode nula. Kazdy raz, ked vstupi medzi deti je to otazka hodin, dni... kym a co ti donesie domov. Ja som pracovala - chodil k opatrovatelke. Posuvala som jej sice polku svojho platu, ale co uz.

bona7
1. dec 2017

@mata0410 U môjho syna sa to okrem častej chorobnosti prejavovalo tak, že keď spal strašne chrcal, mal dychové pauzy, kôli tomu sa často budil, nevedel dýchať, ja som sa už strašne o neho bála a keď som volala na kliniku, kde ho mali operovať(až o mesiac) a opísala jeho stav, operovali ho hneď na druhý deň, odvtedy tak krásne dýcha,že zo začiatku sme s mužom počúvali, či vôbec dýcha.

jahodka11
1. dec 2017

@mata0410 u nas to bolo podobne, vybrali mu nosnú mandľu, plus zacal chodit len na pol dna bez spania a zlepšilo sa to...potom sme sa presťahovali do nemecka a tam bol v skolke cely den....a nebýval chory skoro vobec...sem tam len....atb minimalne, mal omnoho väčšiu psychickú pohodu...bohuzial som to hlúpa videla neskoro....ale prežili sme....ja by som ti poradila trosku obmedziť skolku, neviem sice, ci pracuješ...ale inak to podla mna bude stale dookola...