Aké su prejavy intolerancie laktózy?

celess
30. júl 2015

Citala som, ze pri int laktozy vznika v crevr vodik, ktory je odvadzany do pluc? Ako sa to prejavuje? Teda prejavuje sa to nejak na dietati?

avanka
31. júl 2015

prejavy su brusne, od nafukovania az po hnacky, kazdy ju ma inak silnu a kazdemu vadi nieco ine....manzel ju ma, ale zaujimave je, ze mu vadi len samotne mlieko, jogurt, tvaroh, maslo uz nie...
ked vypije mlieko, velmi ho nafukuje

alenata
31. júl 2015

prejavy zlého trávenia môžeš vidieť aj na bielom povlaku jazyka

zita19
31. júl 2015

Intolerancia lektozy je sposobena tym, ze telo nevylucuje enzym laktaza, ktory stiepi mliecny cukor (laktozu). V kyslomliecnych vyrobkoch (jogurt, tvaroh, maslo, kysla somtana...) uz laktozu spotrebovali bakterie mliecneho kvasenia, takze sa v nich nevyskytuje vobec alebo v minimalnom mozstve.
Za normalnych okolnosti je laktoza rozlozena laktazou na glukozu, ktora sa z creva vstrebava do krvi. Ked nie je rozlozena a ostava v creve spotrebuvaju ju crevne bakterie. Pri tom sa tvori kyslicnik uhlicity, meni sa pH crevneho obsahu a to sposobuje naduvanie a hnacky.
O tom, ze by vznikal vodik som nepocula. A ak by aj vznikal, vodik ako vysokoreaktivny prvok by okamzite reagoval s obsahim criev a asi nebude vstrebavany do krvi. Predstava, ze bublinky vodika putuju do pluc mi vyvolava usmev na tvari. Nemozem si pomoct
Takze prejavy intolerancie laktozy su v prvom rade hnacky, naduvanie a traviace problemy po sladkom mlieku a vyrobkoch z neho.
Ak chces mat istotu, treba bud vysadit mlieko na nejaky cas a potom skusit kyslomliecne vyrobky. Ked sa nic nebude diat, treba skusit sladke mlieko. Alebo sa rovno obratit na lekara, ktory spravi prislusne testy a urci diagnozu. Lebo mlieko moze byt problemom aj pri alergii na bielkovinu kravskeho mlieka, co uz je velky dieteticjy problem, kde treba vylucit vsetko mliecne, ale pri intolerancii laktozy zvycajne staci sladke mlieko vymenit za fermentovane mliecne vyrobky.

lealujzaleo
31. júl 2015

mne začalo mlieko až vekom škodiť, teda po 30-ke. mala som bolesti brucha a hnačky, schudla som. robili mi testy a mám int.laktózy s percentom 0. vôbec nesmiem mlieko, čo je pre mňa dosť zlé, lebo som milovala kakao, mlieko s medom, flakesy s mliekom,... jogurty môžem len niektoré, syry len v malom množstve. int. spôsobuje hlavne tie hnačky. ☹

pekkka
31. júl 2015

u nas bolesti hlavy , vyrazky, ekzem, bolest bruska naduvanie ...zvracanie , zastavenie travenia

ada274
31. júl 2015

Lealujzaleo prave dnes mi manzel kupil v lidli bezlaktozove mlieko takze nemusis byt bez mlieka. Ja inak kupujem vsetko bezlaktozove v rakusku ale konecne sme sa dockali aj na slovensku.