Aké sú práva matky hospitalizovanej s dieťaťom?

pauli20
17. feb 2021

Dobry vecer. Chcela by som viac informacii ohladne prav rodica... Konkretne ide o to, ze by ma zaujimalo ako je mozne ze uz dva dni lezim so synom (4mes) v nemocnici, boli sme na roznych vysetreniach (sono, ekg, rtg...) a lekari mi nechcu dat k nahliadnutiu vysledky z tychto vysetreni... Ake ma rodic prava v takomto pripade?? Mam ako rodic pravo vidiet zdravotnu dokumentaciu o vysetreniach a vysledkoch pocas hospitalizacie v nemocnici mojho syna?? Mate niektora podobnu skusenost?? Viete mi poradit?? 🙄🤔

nikpa
17. feb 2021

@pauli20 tak to som este nepočula, kto má potom na to právo ak nie rodič. Ja keď som bola so synom v nemocnici nebol problém, ked mal lekar čas, prišiel za nami na izbu a informoval ma o všetkom na čo som sa pýtala.

suzitok
17. feb 2021

Ja rovnako ako @nikpa hocico isli robiť, o vsetkom ma informovali a ked boli výsledky, dosiel do izby z celou karotekou a pekne somnou prebral bod po bode a odpovedal na všetko, co som sa pýtala

gelifil
17. feb 2021

odporucam rychlo sa spoj s nejakym pravnikom

pauli20
autor
17. feb 2021

Maly zatial nema urcenu ziadnu konkretnu diagnozu, kedze este cakame na vysledky z BA (ktore uz trvaju 2dni) .. no aj tak nechapem, preco mi doktorka neukaze na papieri vysledky a az potom nezodpovie moje otazky (kedze ako laik sa ani neviem co spytat presne).... @nikpa @suzitok @gelifil

nikpa
17. feb 2021

@pauli20 rozumela by si vôbec tym vysledkom? Myslim to tak, ze ja ked vidim len výsledky z moču nič mi to nehovorí, samozrejme máš právo ich vidieť ale hlavne je dôležitá komunikácia medzi tebou a lekármi aby ti zrozumiteľne vysvetlili co sa deje, ake vyšetrenia robia a prečo. Nedaj sa odbiť, trvaj na svojom, pytaj si primara aj prednostu ak bude treba, jedná sa o tvoje dieťa. Držím ti palce a synovi veľa zdravia 🙏

dwightvb
18. feb 2021

zalezi podla diagnozy, za 2 dni este mozno ani netusia. Neziadaj o vysledky vysetreni ale o rozhovor s lekarom aby ti vysvetlil co sa deje.

cookie29
18. feb 2021

@pauli20 bohužiaľ. Keď prídeš dajú Ti podpísať papier o informovanom súhlase, predpokladám že si podpísala bez toho aby si videla/vedela. A keď sa opýtaš, tak na mna lekár vyletel, že čo si myslím kde som a kto som. A to bola moja otázka jednoduchá, prečo môjmu synovi (5m) dávajú oblbováky. Zistila som to náhodou, pýtala som sa sestričky prečo dve striekačky keď mal mat ATB.

lenja123
18. feb 2021

Podobnú skúsenosť nemám, nikdy som s tým nemala problém, lekár vždy sám prišiel a poinformoval ma, bez problémov odpovedal na všetky otázky. Ty ako zákonný zástupca máš právo nahliadnuť do všetkých zložiek zdravotnej dokumentácie, spraviť si z nej výpis, prípadne odfotiť.

stanulienkat
18. feb 2021

Povedz,ze si chces spravit odpis z chorobopisu. Na to mas pravo. Vypises si vysledky vysetreni. A keby ti chceli dat pdpisat informovany suhlas,tak nepidpis. Tym podpisujes,ze so vsetkym suhlasis a o vsetkom si riadne informovana.

jana_eyre_2
18. feb 2021

Bohužiaľ v mojej blízkej rodine mame skúsenosť že všetko taketo s detskou nemocnou treba riešiť cez právne oddelenie a právnika... Je to hrozne ale je to tak, ako jednotlivec sa nedovolas ničoho, akurát ta budú mať za neprisposobivu na oddelení... Nechcem o tom písať podrobne, nemám na to právo lebo sa nejednalo o moje dieťa..

lulu2014
18. feb 2021

@pauli20 bohuzial su takmer bzdy skupy na podavanie takychto info ale napriek tomu mate narok ich vidiet a aj si ich prefotit. A tak ako pisu vyssie pokecat si s Dr. aby vas informoval o zdravot.stave prip.co planuju dalej...slusne ale stat si za svojim. Mate na to pravo. Tak ako aj ked idete “len” na ambulantne vysetrenie.
Na niektore vysledky sa caka dlhsie ....
Drzim palce a prajem skore uzdravenie.

cookie29
18. feb 2021

@stanulienkat tak neviem, ja som ho musela podpisat, ked nas sli hospitalizovat... :(

jaskolka
18. feb 2021

@cookie29 a urcite boli v tej druhej striekačke "oblbovaky"? Lebo pochopila som ze ATB dávali do žily, teda jedna striekačka ATB, a druhá je na preplachnutie hadičky a zaistenie, že sa liek dostane do žily hneď.

jaskolka
18. feb 2021

@stanulienkat to podpisuje na začiatku, bez toho proste neurobía nic,ani moč ci krv neodoberu, čiže zbytočne vlastne by tam ležali. Ale samozrejme ma pravo žiadať informácie a ma ich dostať. Ak nie, sťažovať sa

jana_eyre_2
18. feb 2021

https://consilium.life/charta-prav-hospitalizov...

Tu sú všetky práva hosp.dietata, konkr.bod 6

cookie29
18. feb 2021

@jaskolka bol na infuzke, takze mu to davali do infuzky. A v jednej boli ATB a v druhej Dithiaden. Pytala som sa sestricky preco, ci to ma nejake opodstatnenie a jej odpoved bola, ze to davaju systematicky vsetkym detom v nemocnici, aby tolko neplakali a lepsie znasali hospitalizaciu... co je podla mna definicia "oblbovaku" aj ked to mozno nie je jeho prva funkcia. Preto som sa pytala, ci je opodstatnene ako antihistaminikum.

mata391
18. feb 2021

Keď som ja ležala s vtedy mojou 5 mesačnou dcérkou, tak ani mne nechceli ukázať. Tiež na to šokovalo. Raz ma ale poslali samu s nou na vyšetrenie tak vtedy som si aspoň pozrela. Držím palce, nech je synček co najskôr zdravy

beronsche
18. feb 2021

@jana_eyre_2 nakolko zavazna je ta charta prav? Lebo pokial viem, s dietatom, ktore je starsie ako 6r, zvycajne nemocnice rodica hospitalizovat nechcu.. A to ani nechcem mysliet na to, ako je to teraz....

danusa63
18. feb 2021

@pauli20 ja som išla tvrdo. Keď mala jedna pani sestrička blbé reči, keď som bola so synčekom (1,5r) na operácii. Som jej to jasne vysvetlila, že nech odloží kávu a venuje sa starostlivosti o syna, lebo sa potom postarám ja, že bude v telke. Pýtaj sa stále a nenechaj sa odbiť!

jana_eyre_2
18. feb 2021

@beronsche mala by byť dosť záväzná a nemala by sa porušovať.. ale bohužiaľ veru máš pravdu, teraz sa porušuje a v prípade o ktorom vyššie píšem išlo o ročné dieťa... 😞

beronsche
18. feb 2021

@jana_eyre_2 keby len teraz.... inak ja som bola na tom, ze rodic ma pravo byt len s dietatom do 6r... takto je to tak nejako zauzivane ..

simsalabim
18. feb 2021

@beronsche nie je to tak. Ja som bola v nemocnici s 15 rocnou dcerou. Opakovane. Pri vaznom zdravotnom probleme.