Aké ste mali príznaky celiakie?

marikap18
22. feb 2018

U 16 mesacneho syna som zacala badat riedke stolice zltej farby. Su to prejavy celiakie?Chcem sa vas spytat, ake priznaky mali vase deti.
Budem velmi rada, za kazdy prispevok.

marikap18
autor
22. feb 2018

Nikto nemam dieta s touto chorobou?

pleja
22. feb 2018

U nás to bolo len nafúknuté brucho, veľa vetrov a pomalé priberanie - stolica naopak skôr tvrdá. Po nasadení diéty sa to všetko zlepšilo. Diétu som ale nasadila až po potvrdení lekárom z krvi a po biopsii čreva. V tomto smere určite neodporúčam hókusy-pókusy typu vyskúšam diétu na 3 mesiace. Ináč je aj domácii test na celiakiu - stojí cca 13 eur.

zuzanars
22. feb 2018

Myslím, že na takom malom dieťati mamička na celiakiu len tak nepríde. Celiakia má kopec skrytých príznakov, ktoré nemusí ani pozorná mamička zbadať. Myslím, že riedka zltá stolica je u takého malinkého dieťaťa ešte bežná. Záleží to od zloženia stravy, mliečka atď. Nepíšeš o tom, či má syn aj iné potiaže ako bolesti bruška, nafúknuté bruško, pomalé priberanie, resp. celkové neprospievanie.

psicekakocicka
22. feb 2018

Aj ja sa prave tetaz nad tym zamyslam...moj ma 4 mesiace, od 1 mesiaca ma len riedke dost pachnuce stolice, aj ekzem sa mu vyhodil na krku- par flakov, moc som to neriesila, az kym vcera nemal v stolici hlieny a yrosku krvi....som ani nespala

zuzanars
22. feb 2018

@psicekakocicka Malé babätká mávajú stolice väčšinou riedke, kedže su kojené, prípadne na umelom mliečku. Myslím, že kvôli tomu nemusíš stresovať. Tie hlieny to bude tiež len niečo prechodné, akurát tu krv určite odsleduj. Ak si niesi istá, zavolaj obdvodnej, tá ťa usmerní čo a ako. Len netreba hneď stresovať. To nepomôže ani tebe ani babätku.

bibistec
23. feb 2018

@psicekakocicka to vyzera skor na alergiu na mlieko

bibistec
23. feb 2018

No ono to moze byt aj mliekom alergia a pod. Moja napr nema celiakiu ale ma neznasanlivost lepku ale nafuknute brucho a zapcha ale strasna. Unava, nedostatok zeleza, vapnika, horcika v krvi ale crevo bolo ok. A po vysadeni lepku vsetko ok. Cize aj lekarka povedala ze evidentne je problem lepok.

marikap18
autor
23. feb 2018

@zuzanars Zatial pribera a rastie normalne, aspon myslim, brusko ma vacsie, ale neviem, ci to nie je tym, ze deti maju v tomto veku taku "tucinu", ale mozno to tak nie je. V noci sa stale mrvi a potom si prdne. Nic ine nebadam, zatial, chory nebyva.

marikap18
autor
23. feb 2018

@pleja
@zuzanars
@bibistec Zo zaciatku som myslela, ze to bude zubkami, ale tu riedku zltu stolicu uz ma 2 mesiace.Napadlo ma, ze to moze byt alergia aj na mlieko. Moja doktorka mi odmietla brat krv, lebo sa boji toto vysetrovat, len mi povedala, ze nech skusim na niekolko dni vylucit lepok zo stravy a nech sa objednam na gastroenterologicku ambulanciu.

adriannasvk
23. feb 2018

@psicekakocicka moj syn mal alergiu na bkm,caste riedke stolice,ako cca 4 mes. Urobil sa mu exem a seborea,z krvi mu nevislo nic,boli sme aj na alergo,ale po zmene mlieka na allergy care do troch dni naprava,exem zmizol atd....a ak ma maly krv v stolici,je dost pravdepodobna ta alergia. Urcite by som sla k dr s tak malym dietatkom. Moj syn nastastie z tej alergie vyrastol.

bibistec
23. feb 2018

@marikap18 to ie co za nezmysel ako boji ved z odberu krvi a ak vylucite mlieko alebo lepok testy nevyjdu spravne

marikap18
autor
23. feb 2018

@adriannasvk Krv nastastie v stolici nema. a co je to bkm?

marikap18
autor
23. feb 2018

@bibistec doktorka nema pacientov na celiakiu a neviem preco sa boji. AKoze tiez ma to nastvalo. Od stredy mu davam bezlepkovu stravu, stolica trochu zhustla, aj farbu zmenila do zelenohneda. Skusim pokracovat v tejto diete este niekolko dni a uvidim.

zuzanars
23. feb 2018

@marikap18 Neviem či je to dobrý napád prejsť samovoľne na bezlepkovú stravu, Ako už niektor vyššie písal, ak by ste potom neskôr šli na gastro, výsledky môžu byť skreslené. Či už pri testoch na celiakiu alebo aj na iné alergie. Pokiaľ si z toho znepokojená, ja by som čimskôr absolvovala to gastro vyšetrenie. Dovtedy si napríklad úplne presne zapisuj, čo malý papá, akú ma stolicu, prípadne niečo neobvyklé. Tým doktorke uľahčíš prácu a možno jej to pri vyšetreni pomôže.

adriannasvk
23. feb 2018

@marikap18 bielkovina kravskeho mlieka.moj syn mal.hnacky zltu riedku stolicu,neskorvaz skoro vodu,dr spomenula,ze taketo nieco wxistuje,tak som na skusku kupila jedno mlieko a do troch dni velke zlepsenie. Z krvi malemu nic nevyslo sice ale dr mi odporucila pokracovat kwdze prislo zlepsenie,tak som mu kupovala to mliecko par mesiacov,potom sme presli na HA mlieko a potom naklasicke

pleja
23. feb 2018

Keď dr. nechce urobiť test nech Ti dá papier na gastro, alebo si pre pokoj duše urob najprv domáci test. Ale diétu musíš zrušiť, aby Ti nevyšli falošne negatívne výsledky. Celiatická strava obsahuje zvyčajne menej vlákniny, takže konzistencia stolice sa mohla zmeniť aj kvôli tomu.

marikap18
autor
24. feb 2018

@zuzanars Vcera som volala s lekarom na gastre a povedal, ze nemam prechadzat na bezlepkovu, ak neviem, co je s nim, lebo mu mozem este viac ublizit. Tak znovu som nasadila lepok a neskor pojdeme na vysetrenie.

marikap18
autor
24. feb 2018

@adriannasvk aky druh mliecka si mu kupila?

marikap18
autor
24. feb 2018

@pleja Uz spm zacala znovu davat lepok a pojdeme na to gastro.

adriannasvk
24. feb 2018

@marikap18 od nutrilonu allergy care,take mensie balenia to su,skusobne 6 ks moze predpisat dr potom uz len odbornik,ale ja som jedno kupila aby som zistila,ze co. Inak by som malemu babu urcite kupila probiotika ak uz neberie,na travenie to velmi pomaha. Ale ucinok sa objavi tak za 2-3 mesiace.

zuzanars
24. feb 2018

Neboj sa určite to nič vážne nebude. Držím palce.

psicekakocicka
25. feb 2018

@adriannasvk no ved som bola, dr mu zobral len vyter, povedal, nech davam probiotika a ze s tou alergiou je teraz tazko , ked kojim, ze aby som obmedzila mliecne....ale ja uz som to vysadila....mozno niekde bolo male mnozstvo niecoho mliecneho, ale neviem ozaj....teraz jem lem ryzu zemiaky a maso a stolicu ma uz dobru az na tie hlieny, tie su stale, ale je aj zasopleny a steka mu to do hrdielka, tak mozno aj z toho....aj ekzem sa pomalicky zlepsuje....potom budem pomaly pridavat potraviny a uvidim...

adriannasvk
25. feb 2018

@psicekakocicka tak uvidis,trosku podietuj,ak to malickemu pomohlo,tak robis dobre🙂 pokracuj v probiotikach,hlieny mozu byt aj s choroby,kedze soplik este nevie fukat,uvidis co dr🙂 len nic mliecne,skus vydrzat tak cca tri mesiace a potom pridavaj pomaly potraviny,mozes skusit este mozno nejake vlocky,mozno nejaku korenovu zeleninu atd,nieco co nie je nejak agresivne,pripadne nejake polievky🙂 drzim palce🙂

verus14
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
psicekakocicka
3. mar 2018

@adriannasvk tak moj maly aj napriek mojej diete, co som jedla len ryzu zemiaky maso, cuketu brokolicu, na ranajky rozok so sunkou, dostal silne hlienove hnacky, tak 10x za den samy zlty hlien....neviem, ci to moze byt abkm, aj ked som uz mesiac nic mliecne nejedla....

adriannasvk
3. mar 2018

Och moj malicky,no bkm je jedna z moznosti....urcite je nutne ist k dr...

cucoca
9. jan 2024

@pleja a ten test je spoľahlivý?

pleja
9. jan 2024

@cucoa myslím, že áno. Na prvotný skríning. Ale ak by som mala ťažkosti a vyšiel by mi negatívne pátrala by som ďalej.